Da, i mene živciraju predrasude i jednadžbe tipa pierce/tetovaža=punk/rock/itd.=alkohol/droga=subkultura=devijantno ponašanje=loše ocjene u školi=propalitet itd. itd.
Da, i mene živciraju predrasude i jednadžbe tipa pierce/tetovaža=punk/rock/itd.=alkohol/droga=subkultura=devijantno ponašanje=loše ocjene u školi=propalitet itd. itd.
Ni u kom slucaju.
Joe prvotno napisa
![]()
Iako u principu ima logike jer pierce/tetovažu stavljaš da uljepšaš tijelo, a nekako sumnjam da bi se htio uljepšat samo nakitom, a preskočit osnovnu higijenu. Ili sam i ja sad puna predrasuda :?
da vas riješim nedoumice, josephK je fin i uredan momak![]()
Radim u školi, nosim naušnice, a često i traperice. Piercing nemam. Imali smo jedno vrijeme curu na zamjeni s piercingom (točnije, dva komada) i nisam čula da se itko na to požalio. Nimalo mi to ne smeta.
Ono što mi kod kolega smeta je sljedeće: masna kosa, smrad koji osjetim kad prođem pokraj njih, nokti nekoć nalakirani, a lak se sada nazire u tragovima, prljava odjeća, podrapane suknje, majice i košulje s masnim mrljama...
Triput sam pročitala post zbog straha od Sramežljive.![]()
ali ti je promakla "zamjena s piercingom"
kory, meni je baš simpatičan, ovako prema postovima. pozdravi ga![]()
I meni. Jedino nas nisi rijesila nedoumice jel zgodan?!![]()
![]()
moš imat ptičje gnijezdo na glavi, ako znaš matematiku i dobar si pedagog.
Ne znam što ti znači piercing; u tvom slučaju ja bih stavila na prvo mjesto ono što je važno, ono što ti je poziv - učiti i odgajati mladež. Pa ako piercing na bilo koji način smeta, ili izaziva komentare, skreće pozornost s bitnog na nebitno, ja bih ga se batalila.
S druge strane - da sam na mjestu onih koje podučavaš, s kojima radiš, ili roditelja tvojih učenika - ignorirala bih tvoj piercing i usredotočila se na tvoj posao. Ne smatram piercing nekom dobrom odlukom, dapače, ali vjerujem da i ja sama nisam baš savršena i da neki moji postupci, komadi odjeće ili nešto nekom drugom mogu biti "piercing" i bosti oko. Kad bismo svi svih išli korigirati oko svega - ne znam gdje bismo došli.
Ipak, mislim da bi bilo bolje da ga nemaš.
aaaaaaaaaaaaaaaa
sto se tice jezicnog izrazavanja - moram priznati da na to JAKO pazim. inace, u srednjoj sam stalno isao na natjecanje iz gramatike, tak (NISAM NAPISAO "O"!!!) da sam tu poprilicno potkovan.ali kad ovako pisem na forumu, jednostavno mi se ne da paziti na to. 8) shame on me!
btw, brijem se svaki put prije nastave, dopustim si jedino povremeno jednodnevnu, dvodnevnu bradu. odjecu dan prije operem i ispeglam. nokte ne lakiram. 8)
pitanje je bilo tko me upozorio na politiku "piercing-is-no-no"......visokopozicionirana osoba u skoli koja valjda ima vise utjecaja od ravnatelja.![]()
ni meni ne smeta piercing. jedan na obrvi.
al što ćemo ako ta osoba ima deset piercinga u licu. :? alkicu kroz nos, u ustima piercing. i još nekih djevreka.
il ako je ošišan na nulericu i nosi kožnu jaknu i čizmetine ?!
il netko dođe obučen s majicom.... kao što ima thompson. il tako nešto ?!
il ako dođe netko poput marilyn mansona...
il se netko pridruži nekoj sekti ili vjerskoj skupini, pa to oblačenjem počinje iskazivati.... recimo obuče burku, sari...
eto. pa si sad razmislite što i kako.![]()
Mene više brine, što imam kolegice koje ljeti dolaze u majicama na bretelice, da se viti bretela od grudnjaka i prozirnim bijelim lanenim hlačama, da se vidi da nosi tange.
A onda se za istu stvar ako učenica obuče, maltene saziva trazredno vijeće.![]()
opa, vidi ti nase konzervativne Emse![]()
o daRene2 prvotno napisa
Mene ne bi smetao piercing niti deset istih, ali bi masna kosa i neurednost.
No, najvažnija je ipak stručnost, odnos prema radu i odnos sa djecom u razredu.
Ja se trudim da djecu oblačim za školu pristojnije nego što ih obučem za trening ili za na plažu (to je već bila tema...), pa smatram da bi i nastavnici trebali poštivati neki dress-code, barem okvirno.
Kao što je već rekla Rene2, nije u redu da učiteljice dolaze na nastavu u majicama na gola leđa, plitko rezanim jeansom i gumenim japankama, to mi više smeta nego piercing, jer je nepristojno.
Maria, MariaTi cijeli tjedan na forumu sažela u jedan potpis
Hajde, barem si mi uljepšala večer
![]()
Pozdrav kolegi!![]()
Nema nikakve veze tko što ima na glavi, ono unutra je bitnije.
pujica prvotno napisa
inače, meni je sestra rekla da se više ne oblači u h&m-u, jer se sve njene klinke (u srednjoj u kojoj predaje) tamo oblače, pa je morala preći na neku malo ozbiljniju (a time i skuplju) marku.
YosephK prvotno napisa
Moje je misljenje da treba da saznas da li postoji pravilnik kojim se propisuje odevanje nastavnika, i ako postoji, da ga pazljivo proucis.pitanje je bilo tko me upozorio na politiku "piercing-is-no-no"......visokopozicionirana osoba u skoli koja valjda ima vise utjecaja od ravnatelja.![]()
Svaka cast na hrabrosti da ovako otvoreno i nedvosmisleno branis svoju poziciju, ali mislim da je bolje zaobici konflikt i upotrebiti malo diplomatije. Verovatno bi bolji odgovor bio: Hvala Vam na primedbi. Slazem se sa Vama da su skolski propisi veoma vazni, i zato Vas molim da mi date pravilnik o odevanju nastavnika, da bih mogao dobro da se upoznam sa njim.ja sam jasno i glasno rekao "skinuti ga necu.
Ovakvim odgovorom se ne obavezujes ni na sta, cak i u slucaju da zaista dobijes pravilnik u kome eksplicitno pise da je pirsing zabranjen, a opet izbegavas raspravu i konfliktni odgovor necu. Sa druge strane, tako isterujes na cistinu sagovornika.
Pozdrav i sve najbolje!
i sto ako postoji pravilnik? onda je ok da diskriminira ljude po mjestu rupe?
Pokusala sam da mu dam savet kako da postupi u datoj situaciji. U ovom slucaju, kladila bih se na pravilnik sa odredbom o zabrani pirsinga ne postoji, jer bi ga verovatno vec dobio, ili osetio konkretne posledice njegove primene. Sa druge strane, ako pravilnik zaista postoji, u interesu je svakog zaposlenog da bude upoznat sa njim, izmedju ostalog i da bi mogao da zna sta da ocekuje i tome prilagodi svoje dalje ponasanje.ivarica prvotno napisa
Dakle, ako pravilnik ne postoji - super. Ako postoji, a ne pise da je pirsing zabranjen - jos bolje. A ako pise da je pirsing zabranjen onda moze:
a) skinuti ili sakriti pirsing
b) nastaviti da dolazi na posao sa pirsingom. Ukoliko poslodavac bude preduzeo dalje mere protiv njega, tek onda ce morati da se bori dalje. Mislim da je pozivanje da diskriminaciju nepotrebno ukoliko ne dodje do ovoga.
No krasno. :D I onda pljuneš lovu za skuplju garderobu eda bi ju zamazala kredom/podrapala dok mičeš klupe/uprljala dok podižeš popadale gumice i olovke s poda... Nije u školama mjesto skupoj i nepraktičnoj odjeći.mama courage prvotno napisa
ja sam protiv diplomacije u ovom slučaju.
slažem se s profesorom, pirsing imam jer ga imam i to je moja stvar, i ne skidam ga ma kako bilo jer nemate niti jednu osnovu da me natjerate da ga skinem (mislim, ja nemam pirsing, ali imam takav stav, ako treba u boj, u boj). ako dobiješ otkaz, sutra ćeš si naći novi posao, a pitanje je hoće li oni naći profesora matematike i/ili fizike.
nego, vole li te učenici?
ona radi u srednjoj, pa ne vjerujem da popadale gumice podiže s poda. i baš zato što radi u srednjoj i što izgleda mladenačko, nastoji se ipak na neki način razlikovati od svojih učenika/učenica. ne nosi ona diorove kreacije, nego jednostavno ne nosi više (toliko) h&m, mango, tally weijl i sl.Luminitsa prvotno napisa
meni je bilo super vidjat svog prodekana u martama u jabuci![]()
nemam nista protiv pirsinga, bas naprotiv. zadnjih godina intenzivno razmisljam o jednom.
vjerujem da bi takvog profesora dozivljavala prizemnijim nego da sjedi ustogljen u nekom "ovo nsam ja" odijelu.
nekoc, ne tako davno, cudno bi gledali profesoricu sa razlicitim bojama kose i siski. ili pak asmetricnom frizurom. danas su to valjda hitovi.
znam odvjetnike s pirsingom 8)
No, jasno, razumijem to.mama courage prvotno napisa
A ako si može priuštiti, još i bolje. Al ima profesora toliko mladolikih i khm khm niskih
da im ne bi puno toga pomoglo da se razlikuju od učenika.
Kaj se ovog pirsinga tiče, mislim da više može pomoći nego odmoći - možda će se poneki roditelj pobuniti, klinci će vjerojatno biti oduševljeni jer im je profesor prikazan u nekako "ljudskijem" svjetlu, ali mislim da ako se učenicima tako nešto zabranjuje, ne bi ni profesori smjeli kršiti tu zabranu. To bi bilo licemjerno, ali nažalost takvo nešto ne bi bilo ništa novo u našim školama.![]()
xmamma san prvotno napisa
Podrzavam i diskretni pirs (mmmm u obrvi mi je najjaci, ali nemam hrabrosti odraditi ga) i trapke.
učenicima se može štošta zabraniti jer su maloljetni a profesori nisuLuminitsa prvotno napisa
![]()
Ne mislim da bi yosephK zbog pirsa mogao dobiti otkaz, pogotovo jer je deficitarne struke. Da nije, možda ni on sam ne bi bio toliko rezolutan da neće skinuti pirs.![]()
Mene bi zanimalo, ako je yoseph voljan odgovoriti, zašto nosi pirs? Je li mu to lijepo ili iz nekog drugog razloga?
Po meni bi nastavnik trebao biti neutralnog outfita. Ne znam, je li bi vam bilo svejedno da nastavnik dođe u suknji ili obrijan na nulericu i u majici na thompsona?
Uglavnom, mislim da će i škole (ako već nemaju) uvesti konkretan i napismen dress code i onda dileme više nema, pirs ili će biti dozvoljen ili neće.
zašto ne bi smio biti obrijan na nulericu? :shock:
u kombinaciji nulerica + ova majicačokolada prvotno napisa
imam ga vec 8 i pol godina i emotivno sam vezan..........Dijana prvotno napisa
![]()
Kužim, doživljavaš ga kao dio svog identiteta, je li tako?
Ma mislim da zbog jednog pirsa ne bi trebao imati problema (većih od ovih sadašnjih), ali da bi se neka granica trebala povući, mislim da bi, jer šta da dođe na razgovor netko sa cijelim licem spirsanim, pa dobije odbijenicu, taj netko bi se s pravom mogao žaliti na diskriminaciju. (jer nema ništa napismeno)
ne bi mi smetao piersing kod nastavnika, niti frizura, ni traperice, dokle je kompetentan kao nastavnik
uciteljica engleskog u N. vrticu (privatna skola stranih jezika) je imala piers na jeziku (N. je to spomenula usput, 6 mjeseci nakon sto je prestala ici na engleski, kad smo gledali nesto na TV.u pa je netko imao ukras na jeziku). navodno su je bili upozorili iz nekog tijela nadleznog za predskolski odgoj (receno mi je kojeg, ali sam zaboravila) i morala je skinuti
meni još palo na pamet (ako nije već nekome prije, ne da mi se čitat) da je ovo dobar primjer djeci da ne sude knjigu po koricama - odnosno da nisu svi izbušeni i istetovirani ljudi glupi...
možeš biti pametni izbušeni punker isto kao i glup u armaniju sa frizurom svaka dlaka na svom mjestu... a ne moraš biti ništa od navedenog da bi bio priznat zbog onoga što jesi...
ja sam kao pravi štreber potaknuta ovim topicom - ali i nekim drugim temama na forumu u okviru kojih se poziva na prava svakakvih vrsta - konzultirala literaturu iz područja političke filozofije (koja se naravno odnosi na prava i vrste prava) i ne nađoh pod koju ideju o pravima bi se pirsanje moglo svesti.
daklem, ukratko prava se dijele na 3 generacije:
1) ljudska, građanska i politička prava (i građanske slobode).
2) socijalna i ekonomska prava
3) netradicionalna prava - pravo na zdrav okoliš, prava nerođene djece, prava životinja.....
Ima li netko ideju koje od tih prava, zabrana nošenja pirsa na radnom mjestu krši?
Sva, onako globalno gledajuci.
Ali najvise ovo prvo - ljudska.
kako? :?Kaae prvotno napisa
bojim se da ne bi išlo: ljudska prava pokrivaju pravo na život, slobodu, imetak, ostvarenje osobne sreće.Kaae prvotno napisa
nošenje pirsa na radnom mjestu teško je ugurati pod bilo koje od ostalih prava (osim ako pirs ima vjersku konotaciju)
ja bi ga ugurala pod ovo:
no@ prvotno napisa
![]()
nategnutozhabica prvotno napisa
jer ako ti je nošenje pirsa na radnom jestu neophodno za ostvarenje osobne sreće imaš SLOBODU IZBORA drugog posla ili druge škole.
naime, pod ostvarenje osobne sreće može se progurati svašta. npr. profesor čiji je bioritam večernji ili noćni mogao bi isto tako tražiti da u školi koja radi isključivo u jutarnjoj smjeni, počinje svoj radni dan tek u 17h. u suprotnom poslodavac bi kršio njegovo pravo na ostvarenje osobne sreće (i zdravlja u ovom slučaju)
mislim da ti primjer nije bas adekvatan, mijenjanje smjene utjece na slobodu drugih ljudi koji rade u toj skoli.
1 piercing ne dira tudje granice na takav nacin.
I ja ću potpisati.mala mrvica prvotno napisa
Nas su u srednoj školi stalno upozoravali kako da se oblačimo, a bila je jedna profa s dekolteom do pupka, prorezom na šosu do guzice...Dečki su non-stop buljili u njene cice.
A bila je kao neka dama.
I zašto profe ne bi nosili trapke pobogu????Pa ne rade u banci.![]()
dira granice sustava vrijednosti, estetike, bla, bla....kolektiva škole i poslodavca (ravnatelja). ako je škola kao kolektiv konzervativna na taj način da pirs kod zaposlenika nije prihvatljiv, ne vidim zašto bi netko izvana nametao drugačiji (odnosno svoj) smjer vrijednosti?zhabica prvotno napisa
Jedno sam vrijeme u srednjoj školi imala profesora iz hrvatskog koji je taman završio faks, sjedio je na prozorskoj dasci, nosio lanene hlače kroz koje smo mu mi gledale bokserice... Zbog nekog showa sa školskim listom, neke mračne tematike je brzo izletio van. Za nas bolje jer uopće nismo učili, samo smo njega gledali (njegove gaće) i divile se njegovoj nekonvencionalnosti. Ništa od hrvatskog, samo njegova osobnost.