-
Onda, neke klinike (Vuk Vrhovac) imaju teoriju da je dobro vratit više embrija, nek su i lošiji, jer da luče bHCG i pomažu drugima da se zakače tj. povećavaju šansu za trudnoću (ako sam dobro shvatila). Drugdje (Maribor) ne drže se takve teorije. Često ti teorija i praksa baš ovise o klinici u kojoj se radi MPO. Ali, grubo pravilo je cilj vraćanja maks 2, ali da budu dobri, jer se želi minimizirati rizik višeplodnih trudnoća. Evo kako je kod mene bilo - nikad trudnoće, prvo smo počinjali oprezno - vrati 2, vrati 3. Onda smo dogurali do vrati 4 (na VV-u - više-manje je to određivao biolog i dr., poštujući (pokušavajući bar) poštovat moju želju i strah od blizanačke trudnoće zbog kuka. Onda sam i ja sama izgubila bilo kakav strah, ono, yeah right, sad ću ja zatrudnic, i na zadnjem FET-u u MB-u inzistirala da odmrznu sva 3 i vrate preživjele (obično ne prežive svi). Onda se ušokirala da su sva 3 preživjela (pozitivno), a dr. je mislio da sam se prepala i rekao vi ste inzistirali. Transferirali 3, nakačila se u početku 2, ostao 1 (1 bio blighted ovum). Jesam li dobro postupila ili nisam, ko bi znao, sad bi volila da imam još enega smrzlića, ali teško je upiknut koji će bit dobitan (svi su bili morula na blastocistu).