o da, pregledavali me jesu, svakih 1-2 ak se ne varam da vide koliko sam otvorena...a što ću, glavno da je sve dobro prošlo i da je moj mali anđeo sve to lijepo odradio samnom![]()
o da, pregledavali me jesu, svakih 1-2 ak se ne varam da vide koliko sam otvorena...a što ću, glavno da je sve dobro prošlo i da je moj mali anđeo sve to lijepo odradio samnom![]()
eto, i mene su u prvom porodu, ali tada nisam mnogo toga znala.
ne dam više![]()
kod nas uredno cekaju tih 48 sati od pukuca vodenjaka, ali zato prenosenje...
za vodenjak znam zasiguno jer sam i prvi i drugi put provela po 2 dana u predradjaonici.
kli kli, jesu li te vaginalno pregledavali za to vrijeme?
naravno da su me pregledali, i to mi je jedna od najruznijih stvari vezanih za boravak u predradaoni, osim mozda "tvrdog krevetica" za ctg, kako sam ga u sali zvala.
stalno sam imala osecaj kao da mi povredjuju matericu tim pregledima, kako pre, tako i u toku poodjaja.
u toku porodjaja mi je izuzetno smetalo jer onda izmedju trudova nisam uspevala potpuno da opustim matericu.
pregledali bi bar 2 puta dnevno, s tim da su mi oba puta bili stavili i vaginaletu prostaglandina (to se stavlja u cerviks, i uzasno boli).
Malo ću otići OT, ali vjerujem da će vam biti zanimljivo čuti glede ovog "tvrdog krevetića za CTG".
Bila ja jučer na pregledu kod svog ginića i veli on meni, ajmo vas malo stavit na CTG da čujemo to srčeko.
Legnem ja na bok, desni, jer je tako okrenut stol i tako ležim, ležim, CTG zvrnda i brunda i baš su mi smiješni ti zvukovi, ali postaje mi sve više i više neudobno. Krevet tvrd ko vrag, desna ruka u nekom bedastom položaju i ja sve više šizim koliko mi je nespretno tako ležati dok mi na kraju nije puko film i ja lijepo ustala i sjela na krevet, pridržavajući CTG rukama.
Nakon nekog vremena uđe sestra i gleda me onak zbunjeno, a ja joj velim da mi je bilo jako neudobno i da sam zato sjela. Pogleda ona CTG, malo se namršti, pa digne obrve i nasmješi se, pa veli da će pozvat doktora da vidi ovo.
Dođe. doc i kaže: zanimljivo. Vidite, ovdje na početku su otkucaju u redu što se tiče frekvencije (stalno oko 140), ali su amlitude premale, bebica kao da je nezaineresirana za ono kaja se događa, a vidite ovdje u drugoj polovici je savršeno, prosjek je isto oko 140 ali su amplitude puno veće što znači da je beba reaktivnija i tako treba biti.
Pitao me u kojem položaj sam bila kad se snimalo, pa sam mu rekla da sam prvi dio ležala na boku, a u drugom sam sjedila i očito je taj položaj bebici bio puno draži i bolje je reagirala na njega 8)
Zanimljivo opažanje, a?
Kad ću za tjedan dana ići na kontrolu na Duh mislim da uopće neću leći za CTG kad se može lijepo i sjedećki obavit i biti puno bolji![]()
dakle, ipak nisu cekali nego su odmah poceli s indukcijom (samo sto tvoje tijelo nije reagiralo bas brzo)kli_kli prvotno napisa
![]()
nije meni bio pukao vodenjak (kamo srece da mi nekad pukne spontano, u terminu naravno) nego sam oba puta boraveci u predradjaoni bila sa zenama (svaki put po jedna) kojima je pukao vodenjak i cekali su 48 sati.Felix prvotno napisa
ovaj put su jrdnoj cekali i duze jer nije pukao prednji dzep, a bila je kuci 2 dana s takvim vodenjakom.
za prenosenje je druga prica.
inace stvarno sporo reagujem na prostaglandin. jos smo mi zaista predano u kucnoj radinosti pokusavali indukciju prostaglandinom.
ahaaaa, sorry krivo sam shvatila!
da je bebi bilo vrijeme za porod, doslo bi do njega. ovako, ocito sve nije bilo spremno za porod i indukcija prostaglandinom, kako prirodna tako umjetna, nije ni mogla dati puno ucinka.
klo, ja sam pitala zasto je krevetic tako tvrd, porodiliste je jako bogato i imaju dosta nove opreme a meni se cinilo da je ovaj krevetic iz WWI, ali dr kaze da mora da bude tvrd iz "ginekoloskih" razloga.
kloklo, kamo sreće da izvuku pouku iz tvoje zgode![]()
e bas. mene nikad u trudnoci nisu bolela ledja, a posle "tvrdog krevetica" sam jedva ustajala i pola sata trpela bolove u karlici i kicmi.mamma Juanita prvotno napisa
ušla sam u rodilište u 41.tj jer su se bebe smanjili otkucaji srca,otvorena jedva 1cm.sutradan su mi ponovo radili ctg otkucaji su se dosta usporili i morala sam hitno u rađaonu.otvorena 3 cm,nemam trudove.Prvorotkinja.Odmah su me prikopčali na drip i tako 10sati.mislila sam da ću umrit od bolova.otvaranje je zastalo na 8 cm i tako satima.na kraju je sve dobro ispalo iako smo se beba i ja dosta namučile, i kako sada stvari stoje mislim da neću ić na drugo.
Moj porod nažalost nije mogao biti odrađen drugačije jer sam svog usnulog anđelarodila u 32.tjednu, vaginalno i naravno pod oxitocinom koji su mi gelom vaginalno stavljali tokom cijele noći. U toj sam se noći kako otvarala tako i previjala od trudova i bolova, a vrhunac je bio onaj zadnji "touch" gelom oko 6 ujutro, koji me nakon neprospavane noći, hodanja po hodnicima, 25 puta odlaska na vc, plakanja, tuge i boli od surove stvarnosti i gubitka našeg malog princa, doslovce rastrgao od boli...
Ubrzo nakon zadnjeg davanja gela bila sam u nekom transu, više nisam znala za sebe i lagano se osvjestila tek u boxu kad je već MMbio pored mene. K sebi sam došla ponovno od stravičnih bolova koji su rastrgavali moje slomljeno tijelo, vrištala sam iz petnih žila nesvjesno, ali u nadi da će taj horor prestati... MM su suze samo tekle, što radi naše tragedije, što radi nemoći i nevjerice kroz što žena mora prolaziti...
Bila sam toliko izgubila snagu da nisam mogla tiskati i disati onako kako sam htjela, tjelo je radilo jedno, glava je htjela drugo. Srećom, ubrzo je izašao naš anđeo i mojoj je fizičkoj agoniji tu bio kraj. Bol se samo preselila u srce.
Dugo nakon toga shvatila sam da porod možda ne treba biti ovakav, da bolovi koje sam ja proživjela možda nisu defaultni i da ja nisam slaba, meka, krhka i ne-žena jer sam tu bol jedva podnijela.
Dugo nakon svega shvatila sam da je možda sve ovo bio drip i da je "normalan" prirodni porod ipak drugačija pjesma. To me sve nekako tješi jer onda ima nade i za mene.
Samo se nadam da to je bio drip. Jel je?
![]()
Isabel prvotno napisa
![]()
Ja ću ti iz svog iskustva dripa reći - da bio je drip.
Od nekih 20 h do 8 ujutro "odrađivala" sam i prodisavala trudove tako dobro da sam jaako bila ponosna na sebe
i bila sam oduševljena s kojim "lakoćom" kontroliram i vladam nad trudovima
i kako je to u biti lako u odnosu na to što sam očekivala po raznoraznim pričama.
Sve dok mi oko 8 nisu probušili vodenjak i dali drip - dalje više nisam bila ja,
nije bilo kontorle i "smirenosti", neka drugačija i odvratna bol.
Više ništa nisam kontrolirala i kao da je moje tijelo radilo protiv mene.
I bez i jedne crtice pročitane o prirodnom porodu i o dripu - istog dana sam rekla i stalno ponavljala:
-- sve je bilo dobro, ali drip mi više nitko neće dati, nema šanse.
Sada kada znam/čitam više, stojim iza te izjave još čvršće.
poprilično sam toga pročitala o drippu i jasno mi je da bi ga se trebalo izbjeći ako se ikako može, no imam jedno pitanje....
danas je 8 dana+ od termina poroda, na pregledu danas mi je doktor rekao da ako trudovi ne krenu sami unutar sljedeća sva dana (ili voda), da se za dva dana moram javiti u bolnicu i da će se morati inicirati trudovi, jer će već 10 dana proći od termina.... voda je blago mlječna (gledaju ju svakih dva dana...vec 4 puta)...
ima li netko iskustva sa sličnim? strah me da ako počnem inzistirati na čekanju prirodnih trudova, a nešto bude s malenom....ok, neću ni pomišljati na to......![]()
ajme jedva cekam da mala više izađe, a i za koji dan mi stižu p.pelene :D :D :D
buduća mama, hoce ti inducirati trudove jer je to njihova bolnicka rutina. meni su inducirali porod sa puna 42 tjedna--ne ponovilo se. normalna trudnoca traje 38-42 tjedna, tako da prava prenesenost nastupa tek iz napunjena 42 tjedna, a do onda imas jos 4 dana vremena. druga stvar je da su ti mozda krivo izracunali termin. neki broje od datuma zaceca 9 mjeseci.
opisat cu moj slucaj da bude jasnije--termin mi je bio 25.06. po zadnjoj menstruaciji 18.09. zanijela sam (znam tocno) 02.10. znaci po tom racunanju bi mi termin bio 02.07., a ne 25.06. inducirali mi porod 10.07. i nakon paklenih 12 sati instant-drip trudova rodila sam malog tocno u ponoc.
da mi se takva stvar opet dogodi, nema teorije da bi pristala na indukciju. uostalom, prema onakvom racunanju napunila bi 42 tjedna tek 16.07. uostalom, porod bi trebao poceti kada beba da znak da je spremna, a ne kad je netko izracunao da bi se trebala roditi. svaka je zena posebna, pa ce neka roditi sa 37+1 a neka sa 43+5.
drzi se.![]()
hvala mikki na odgovoru....danas idem na jos jedan pregled pa cu vidjet sta ce reci....jucer sam ponovno isla racunati sve i jucer sam usla u 42 tjedan...
ma kako mi je cepic davno izasao, mozda se oni samo oce obraniti da nebi doslo do neke infekcije s djetetom (ipak sam na pregledima svakih dva dana...malena je izgleda velika...ah, na tatu je)
ako se nebudem javljala sljedecih tjedan dana, znamo gdje sam.... i kad se vratim moram skuzit na koji nacin promjenit od 'buduca mama' na 'mama male bucke'![]()
ja se jos uvijek nadam da ce mi krenut moji trudovi na putu do bolnice....imam jos dva sata![]()
evo malo podižem
danas mi je dijagnosticirana sinusna tahikardija, šta se može desit ako mi na porodu šibnu drip :? ?
Pirica,
doktori će ti reći da drip ne utječe na srčanu ritmiju rodilje, ali...
Samim time što su od dripom trudovi puno jači i bolniji, teže su izdržljiviji, pa se uz drip obično dodaje i neki lijek za ublažavanje bolova i smirenje. Obično dolantin. E sad, taj lijek može izazvati promjene srčane ritmije.
Tako da bih ti ja preporučila da nabaviš pisano mišljenje kardiologa o kontraindikacijama tvog stanja s primjenom ljekova u porodu.
a ček...ja imam pravo dokraja odbijati drip?
a što je s onim ucjenama medicinskog osoblja tipa "zar želite ubiti svoje dijete?.."
jel zbilja mogu nauditi svom djetetu ako odbijem drip kompletno?
ok.Poslid prvotno napisa
a šta ako kažu presporo se otvarate... vodenjak je pukao prije 15 sati, ne može dijete tako dugo biti bez plodne vode...i slično?...
plodna voda se obnavlja, beba ne ostaje na suhom.
neka istrazivanja su pokazala da se moze cekati i 48 sati od pucanja vodenjaka bez opasnosti za bebu i majku. vjerojatno i dulje.
mozes uz ili bez nadzora inzistirati da cekas svoje trudove.
Što je najgore ponekad se dr. ponašaju kao da je sve hitno kad je pukla plodna voda.
to je bit ce zbog infekcije, koja se, ironicno, najcesce desi nakon (nepotrebnih) vaginalnih pregleda.
nakon pucanja vodenjaka je preporucljivo suzdrzavati se od recimo spolnog odnosa ili kupanja.
Sad ja malo citam pa sam totalno zbunjena.
Moj slucaj je bio da sam se jako slabo otvarala, imala navodno slabe svoje trudove. Ujutro u pola 4 dobila prvi trud, a navecer u pola 8 prikopcana na drip, kad sam bila otvorena tek 2 prsta. Da li sam imala kakvog izbor za NE DRIP ako sam se tako slabo otvarala i nisam imala jake svoje trudove a plodna voda je bila otisla. Ako neko zna, cisto da znam za drugi put.
I da, mene je jako , nepodnosljivo bolilo od kad su me bili prikopcali na drip, jako cesti trudovi, a kratki(navodno, po babici)... Grrrrr!!!
a kako oni znaju kako ces se ti otvarati u iducih par sati?Death-of-Art prvotno napisa
pa nismo strojevi pa da se pravilno otvaramo.
npr, ja sam se nakon sto mi je istekla plodna voda otvorila samo 2 ili 3 prsta u periodu od 10 sati (dakle to bi po njihovom bilo presporo otvaranje i indikacija za drip), a onda sam se u 2 sata otvorila 5 prstiju (potpuno prirodno, nisam pristala na drip).
i da sam primila drip u onom momentu kad sam se kao presporo otvarala, samo bih zeznula prirodni proces koji je isao svojim lijepim, normlanim i nepravilnim tokom
Zato su meni vodenjak jedva čekali probiti![]()
Kako nisam osjećala trudove (a glupa sam bila, jer sam se otvarala pa uopće nije bilo bitno što ne osjećam) dr. je rekao da će krenuti kada probije vodenjak i to je i napravio.
Tek poslije sam čitala kakve posljedice za bebu može imati to.
Idući put neće, majkice mi moje.
a kako oni znaju kako ces se ti otvarati u iducih par sati?Lutonjica prvotno napisa
pa nismo strojevi pa da se pravilno otvaramo.
npr, ja sam se nakon sto mi je istekla plodna voda otvorila samo 2 ili 3 prsta u periodu od 10 sati (dakle to bi po njihovom bilo presporo otvaranje i indikacija za drip)......[/quote]
ti si se makar počela otvarat nakon što ti je istekla plodna voda. ja se ni nakon 14 i pol sati od "poplave" nisam ni milimetra otvorila. trudova ni na vidiku. i tad su mi baš onako panično spojili drip. u dva sata koliko sam primala drip u predrađaonici otvorila sam se 7cm i tad su me uveli u rađaonicu. u slijedećih sat i pol sam rodila doslovno u tri truda.
ja te trudove potaknute dripom stvarno nisam tako bolno i tragično doživila.
prag tolerancije boli mi nije nešto čime se mogu pohvalit, ali su mi trudovi bili skorz podnošljivi. čak ni ne prejaki kako sam očekivala slušajući tuđe priče o trudovima i bolovima. i to o prirodnim trudovima. pa sam bila zahvalna bogu kako je to kod mene sve "damski" i elegantno prošlo.
sad ćemo vidit kako će se sve odvijat ovaj put i kod ovog poroda. kad bi znala da će se ponovit ko s prvim porodom ja bi odmah pristala na drip. tad bi makar znala kako će bolovi bit podnošljivi, a sve gotovo za sat i pol.
lory, ja sam dan prije bila otvorena 1 prst.
neposredno nakon puknuca vodenjaka bila sam otvorena jedva 2 prsta i nisam imala apsolutno nikakve trudove.
iducih 8 sati isto nisam uopce imala trudove, odnosno prvi mali slab trud pojaio se tek 8 sati nakon pucanja vodenjaka.
trudovi su mi ukupno trajali 6 sati i bili su cijelo vrijeme vrlo nepravilni, otvarala sam se tako kako sam se otvarala...
a opet, sve je bilo u savrsenom redu i nije mi trebao drip (iako su mi ga oni predlagali, i zato sto prvo uopce nisam imala trudove, i zato sto sam se sporo otvarala)
i ja sam nakon pucanja vodenjaka bila otvorena samo 1 prst
prvih par sati nisam imala nikakve trudove
isto sam rodila bez dripa 12 sati nakon otjecanja (mekonijske) plodne vode
Ja sam rodila uz drip nazalost, no sa mnom je bio slucaj da sam bas prenela 44+2 bilo je prilicno bolno i iscrpljujuce. Porod mi je trajao 30 sati. Pola se i ne secam, posle 20 i nesto sati su me ipak nagovorili da mi daju epiduralno moguce da nije toga bi rodila na carski. Nekih dva sata od anestezije mi je krenuo izgon taj deo mi je najdrazi i najlepsi, bilo je divno.... no izgubila sam oko litar krvi sa posteljicom tako da nazalost i drugi porod moram obaviti u rodilistu. Ovoga puta se nadam da ce biti bez dripa, sto ovde i nije obicaj da se radi tj nadam se da necu bas mnogo preneti.
meni je isto plodna voda otisla, dobila sam svoje trudove, ali sam bila otvorena samo 2cm. kako je glavica bebi vec bila na izlazu, primalja me otvarala prstima, tako da me u 3 truda otvorila na 8cm. meni to otvaranje prstima nije bilo bolno, tako da mozda to moze biti zamjena za drip (sama ga nikad nisam dobila, tako da ne znam kakvi su bolovi na dripu).Mimolina prvotno napisa
Ne znam kako je bez dripa, ali nadam se da ću sljedeći put saznat. Puknuo mi je vodenjak, otišla sam u bolnicu i rekli su mi da sam 4 prsta otvorena... nakon nekoliko sati su mi dali drip koji mi nisu dobro ni stavili pa mi je šaka izgledala kao lopta, sve mi je otišlo pod kožu. Stanke između trudova nije bilo ili je bila vrlo mala sad znam da je to od dripa, ali čovjek uči dok je živ. Ono što mene buni je što pri samom izgonu bebe nisam osjećala prirodne napone, osjetila bi trud, ali ne i poriv za tiskanjem. Sad kad razmišljam osjetila sam taj poriv nekih sat vremena prije nego sam rodila nekoliko puta i onda je stalo???
BTW cijelo sam vrijeme ležala spojena na ctg![]()
![]()
Da su trudovi identični s dripom i bez dripa je jedna užasna LAŽ!!!
I meni je žao što mnoge cure koje nisu na forumima vjeruju u takve laži i nemaju pojma da nešto može biti bolje.
Nije stvar samo jačine, već oštrine bolova, ovi s dripom su baš neprirodni, oštri i tuku u mozak, baš ravno u mozak, prirodni trudovi su nešto posve drugo, ma jednostavno prirodni.
Odbila sam drip i pristala na njega zadnjih par minuta pri izgonu, jer su mi rekli da ću ugroziti dijete :/ nisam imala izbora, bar ja tako mislim :/
ja danas bila na pregledu u privatnoj jednoj poliklinici.
i pričam s tim doktorom ovako o porodu bla bla bla...
i spomenem drip... i pitam "zar je taj drip toliko nužan?"
a on meni :"da."
i nastavi nešto govoriti... na kraju su njegove riječi zapravo bile da se žena bez dripa NE MOŽE poroditi.
tj može - malo koja...
zašto mi laže? :?
žene moje, mene sve više strah....termin prošao, otvorena sam 3cm, trudova nikakvih....a čitam priče i istraživanja o dripu....i strah me je.
strah me je hoću li ja uopće skužit trudove ako dođe do onih prirodnih![]()
Loryblue samo se opusti, doći će trudovi, samo se opusti, ne misli na ono što bi moglo biti, da se dodatno ne opterećuješ, vidjet ćeš, neće ti trebati drip samo slušaj svoje tijelo.Loryblue prvotno napisa
Lory - a bas smo komentirali na nekom drugom topicu da se i ne javljas, pa da si mozda vec i rodilau svakom slucaju sretno, i da sve prodje i bez dripa!
u čemu??? pa da laže. ništa mi drugo ne pada na pamet.Pepita prvotno napisa
i ja mu velim "pa zar nije bolje 20 sati prirodnih trudova nego 6 sati dripa koji se ionako mogu odužiti na agoniju od 24 sata."
a on meni:"pitat ću vas kad rodite."
pa dobro... on je doktor-nije glup. al ja sam žensko i kolko god da sam neobrazovana i glupa sigurno da bolje od njega znam što je dobro za mene i moje dijete.
i onda smo još počeli s pričom o tome kako žene koje su u strahu teže rađaju. i ja mu kažem zar ne misli on da tom strahu upravo medicinsko osoblje ponekad najviše pridonosi? i on kaže da nije.
al zašto laže da žena bez dripa ne može roditi kad je od mog brata žena i moja sestra...obje su rodile bez dripa jer su došle u bolnicu tamo pred kraj kad su im prirodni trudovi već bili opaki.
kako onda on to misli da bez dripa ne moš rodit kad možeš.
valjda je njima lakše i brže sa dripom hehe.
ja rodila bez dripa,imala svoje prirodne trudove,mada je mlada tada specijalizantica u jednom trenutku vikala drip,drip. i ostalo je samo na tome.
Sve su moje cimerice u rodilištu rodile uz drip...
Ja sam rađala po noći,nije bila gužva,možda im se zato nije ni žurilo![]()
a žene su hiljadama godina rađale - uz drip :?
sisavci inače rađaju - uz drip :?
Pa narafski. To se podrazumjeva pa se zato ne spominje...Lutonjica prvotno napisa