Zanima me sto vam je najbitnije kod odgajateljeva ophođenja prema Vašem djetetu? S čime se nikako ne slažete?? Pronalazite rješenja za eventualne probleme?
Zanima me sto vam je najbitnije kod odgajateljeva ophođenja prema Vašem djetetu? S čime se nikako ne slažete?? Pronalazite rješenja za eventualne probleme?
ja kroz vrticke prozore vidim dosta djece koja placu a ne dobivaju utjehu.
tu mi se srce lomi.
znam da ne mogu sve grliti ali barem to dijete koje place na 20 sekundi zagrliti, primiti za ruku...nesto...
Leonisa, imaš potpuno pravo... Ako odgojitelji nisu blizu tuzne djece, sto onda rade???
vode program?
ne znam.
mislim, vidjela sam to i u grupi moje kceri dok sam s njom bila unutra.
danas sam vidjela da je teta razgovarala sa nekim na vratima (roditeljem, drugim zaposlenikom) dok sam istovremeno cula svoje dijete kako placuci zaziva mene. a na adaptaciji je.
mislim da se sa svime mogu nositi, prihvatiti, preci preko necega ali ono sto me najvise boli je to sto moje (ili bilo cije drugo) dijete nece dobiti utjehu kad joj je potrebna.
i osmijeh. on puno znaci.
Kad je moja starija kći krenula, bilo je samo dvoje nove djece i moja je plakala i teta se njoj više posvetila.
Mlađa je krenula u jaslice, 10, 15 novih odjednom. Plaču svi. Tete su ih naizmjenice tješile. Znam jer sam bila dva dana u grupi s njom.
Treći dan je i moja ostala sama i znam da teta nije bila non stop s njom, ali uvijek je držala jedno, dvoje na krilu i pjevala, tješila...
Ja bih osobno, ispalila već prvi dan. 15 uplakane djece. Nije nikome lako u početku.
istina.
ali gledam i sada.
ne place 15toro. place jedno.
i vidi se razlika izmedju placa jer se neko zakacio s nekim ili onaj, od tuge.
e taj od tuge je onaj koji dira u srce, kad vidis da dijete tako povuceno baulja po grupi![]()
(ne govorim ovo gore o svome, govorim sta vidim ovih dana sto se motam po vrticu kao i ono sto sam vidjela dok sam "trazila" vrtic)
da, slaba sam na plac![]()
shvatila sam da ne govoriš o svome... ali se ja pitam sto odgojitelji onda rade... pa oni su tu da pruze ruku utjehe tuznoj djeci... To me ljuti... Razmisljanja, tako mora biti ili proci ce...
tesko je odgojitelja natjerat da pomazi dijete... ali da probate razgovarati opcenito kako se oni ponašaju prema neutješnom, tužnom i bespomoćnom djetetu?? objasniti da shvaćate kako nemaju 10 ruku, ali da vas zanima kako se ponašaju u takvim situacijama...
To je drugo.leonisa prvotno napisa
Meni tu nema govora o pretjeranom očekivanju roditelja.
Takva je situacija bila s L.
Prvih dana je teta bila više posvećena njoj jer joj je bilo jako teško.
![]()
Da bude nježna i susretljiva.leptiric_zg prvotno napisa
Da komunicira sa djetetom, a ne samo "odradjuje" posao.
Da napravi sretnu i toplu atmosferu u vrtiću.
Da je ujutro dočeka tako da joj se obraduje, da je popodne pozdravi kao da su prijatelji.
Očekujem da odgajatelj voli svoj posao i bilo kakve nedaće ili probleme koje ima, očekujem da ostavi ispred vrata vrtića.
Kao i za svaki drugi posao, ali za ovaj baš posebno - ne može svatko biti odgajatelj.
Prošle godine, gledam kroz prozorić, prva jaslička grupa, znači djeca malo starija od godine dana, teta prima jednu curicu ispod pazuha i TRUS spušta je na stolicu sa cca 20cm visine (pred ručak), onda odlazi i sipa jelo u tanjurić, te baca tanjurić preko stola da on otklizi do spomenute curice ......leptiric_zg prvotno napisa
Ja sam se pokušavala sjetiti da li sam ikada ikoga TAKO poslužila :/ .
Možda sam preosjetljiva i preemotivna, ali to mi je bilo jako grubo, bez obzira u kojoj su djeca dobi i bez obzira što ih je poslužila već 15 prije.
Grubosti nijsu samo batine i udarci, postoje grbosti u ophođenju kad ti se neda nešto raditi, a netko te tjera. To je u vrtiću, od strane odgajatelja, nedopustivo.
Slozila bih se sa Sne u nabrojanom i jos dodala:
Negujuca,prihvatajuća,osoba razvijene empatije
Dobro ili barem dovoljno edukovana iz razvojne psihologije,poznaje razvojne faze i karakteristike datog uzrasta, (ne pripisuje neprijatna ponašanja deteta npr.bezobrazluku,razmaženosti i sl.)
Spremna da prihvata nova saznanja iz svoje struke,znatiželjna
Kreativna
Dobronamerna
Emocionalno pismena
Ima pravo da bude umorna,da joj nije dan,da se ne snalazi sa puno dece,
ali nema pravo da bude Hitler u ženskom obliku zavodeci sirovu disciplinu i odrađujući "tako naporan posao za tako malu lovu".
Malo tražim,ne?
[b]majkamara[/b, mislim da ne tražiš puno. I ja bi se u svojim zahtjevima složila s tobom. Uostalom, to sve ide u korektno obavljanje svoga posla, a budući ja svoj savjesnh radim, očekujem to i od drugih. Također, smatram da svatko ima pravo na loš dan i da nije uvijek lako ostaviti probleme pred vratima, ali baš biti Hitler :/ Žao mi je zbog vaših loših iskustva, mi smo jako zadovoljni s jaslicama, i ja i Ivo. :D
iako se slažem s tim da je neizmjerno bitno da se odgajatelj posveti tužnoj djeci, te djeci na adaptaciji sa posebnom nježnošću i toplinom, isto tako smatram da roditelj koji s vrata na kratko ugleda neku situaciju (dijete plače, odgajatelj priča s drugim roditeljem na vratima) ne može znati da li je taj odgajatelj već ranije pokušavao utješiti dijete, maziti ga i grliti, a dijete je i dalje ostalo neutješno (jer ima i takve djece...što je zapravo i normalno - nekom djetetu ništa ne znači zagrljaj i lijepe riječi sasvim nepoznate osobe kad ono želi svoju mamu i tatu) i onda odgajatelju ne preostaje drugo nego da nakon niza bezuspješnih pokušaja, pusti dijete da tog dana tuguje i posveti se i drugoj djeci u grupileonisa prvotno napisa
a postoji i mogućnost da to dijete ne tuguje tako cijeli dan, nego da se rastužilo kad su po drugu djecu počeli dolaziti roditelji, a njegovih još uvijek nema... itd...postoji tisuću možda
eto, zato kažem da zaključke ne treba uvijek donositi na temelju kratkog susreta s nekom situacijom
naravno da ne treba.
ovo mslim generealno. ni na jednu tetu posebno.
Lucij@,
Nemamo, na sreću, posla sa diktatorima,
Samo sam sebi dala pesničku slobodu u dočaravanju krajnosti.![]()
Kad sam ja bila tri dana () sa Leom u vrtiću tete su najčešće raspravljale kako moraju urediti jesenski pano ..
dobro koliko primjećujem, svi mi tete "promatramo" sa strane, ali da li je netko reagirao, pitao sto se dogada?
mi smo u upitniku nekom na početku imali dio gdje smo morali napisat što očekujemo od teta...
ja napisala dobar komad teksta...![]()
ugl...ja sam zadovoljna našim...MIha je još uvijek često na rukama teti kad dođem po njega..uvijek nekoga nose..
jučer je noć spavao 6 sati i naravno ujutro koma...pa i u vrtiću odma grozan dan...došli po njega on cendra "mama di je" a teta ga drži u krilu i mazi...
stalno ih brišu (nos, sline)..M. koji stalno slini i meni je doma uvijek mokar pa promjenim 2 bodija, iz vrtića dođe suh...
vode van samo njega (najteže od svih podnosi adaptaciju), prvih dana dok su bile 2 tete cijeli dan sa jednom je skoro cijelo vrijeme bio vani...
još ga uspavljuju na rukama (tako zaspe za par minuta)..
zasad stavrno prezadovoljni i iznenađeni...a možda tome i pridonosi mladost teta (25 i 26 god) pa još nisu otupile na plač, tugu...
Naše su duplo starije i divne su(maša) prvotno napisa
![]()
i s mojom L. je bila ovakva situacija.Anci prvotno napisa
nije krenila u vrtić odma u 9. mjescu nego polovinom 11. kad su se već druga dica i naplakala i adaptirala, pa je onda došla samo L. sa svojim strahom, tugom, plakanjem.....
i ne da joj se posvetila jedna teta, nego još dvi iz drugih grupa pa su je naizmjenice tješile, nosile, smirivale.
jer L. kad plače to ne nalikuje plakanju ostale dice, pa ko zna šta su tete mislile kad ih se toliko skočilo.
ali nam je adaptacija (možda upravo i zbog takvog i toliko pristupa teta) prošla u svega 5 dana. :D
početkom godine kad stignu jasličari vrtićem samo odjekuje plač. a tetu koja ima te jasličare uredno vidim kako najuplakanije drži u krilu. ni ona ih baš ne može posjest u krilo 10 koliko ih plače, ali se nadam kako izmjenuje djecu koji tješi.
Naravno da ima, ono što sam napisala o mojim očekivanjima od teta, mislim da smo ove godine i dobili. Dvije tople, drage, nasmijane tete ..... koje moje dijete doma spominje, i kada god joj se desi nešto poslebno lijepo ili drugačije, dogovorimo se da će ispričati svojoj teti. Zove ih MOJE tete ......
Ja sam se ugodno iznenadila kad su nam tete na roditeljskom priopcile da su prvi put sa jaslickom grupom, dosad su bile samo sa predskolskom, jer su stvarno ostavile dojam kao da su s tako malenima godinama. Jedna je stvarno jako blaga, pazljiva, kreativna, empaticna, odlicno komunicira s roditeljima...i to je ono sto sam i trazila od tete. A druga je malo manje sve gore nabrojeno plus sto zna povisiti glas na klince i to kad placu. E to mi se nikako ne svida.
evo ja sam danas "otvoreno" razgovarala sa tetom i rekla kako mi je tesko i trazila savjet.
i super sam se osjecala nakon toga.
ko na reklami kad te lovi prehlada pa ti popijes tabletu i sva si si super, za 5 nakon toga.
eto, velik plus na "one to one" razgovoru, bez prsustva i ometanja djece.
da mene netko pita takav razgovor bi bio pod obavezno jer daje puno odgovora i informacija i roditelju i odgajateljici.
Ma naravno da ima, samo se ova ružna glasnije čuju :/leptiric_zg prvotno napisa
leonisa, kod nas u jaslicama po novome postoje informacije svake srijede
lucija, to je genijalna stvar!!!
leonisa, postoje u vrticima informacije, najavite se odgajatelju u vrijeme kada ne radi i dodete popricati, informativno o svom djetetu, o problemu (ako postoji).... Ako toga nema u vasem vrticu, eto prilike da se cuje i vas glas.... Predlozite na roditeljskom sastanku.. Bolje da tu ideju cuje vise roditelja, jer ako to predlozite samo odgojiteljima, moglo bi sve stati, ovisi o ambicioznosti odgojitelja.... Sto vise komunikacije, vise zadovoljstva... sretno!![]()
Da, baš je genijalna stvar. Toliko toga čovjek želi pitati, a zaista nije najzgodnije vrijeme ona minuta kada se dođe po dijete.
u pravilu kada dodete po dijete, treba izbjegavati razgovor.... Dobijem ospice kad vidim roditelje da stoje po 10min i razgovaraju, a i odgojitelj koji ne reagira... Jer ne moze razgovarati i imati na oku ostalu djecu. Za to postoje informacije.... Ali i roditelji trebaju biti toga svjesni, ako ih sto muci zatrazit informacije... a ne zadrzavati proces...ali svakako se treba izborit za info, ako ih nemate u svom vrticu...
Potpuno se slažem s tobom, na koncu, to je kao da dođemo na informacije u školu za vrijeme školskog sata. Problem je ako ne postoji vrijeme za informacije, a ne postoji u većini vrtića (tako sam barem shvatila iz ovih postova). Mislim da bi tete lako pristale odrediti termin za info ako im roditelj predlože jer bi to i njima olakšalo posao.leptiric_zg prvotno napisa
ja iskreno sumnjam da bi odgojitelji pristali sami (bez nekog pritiska) jer to znaci da se moraju ponovno vracati u vrtic, nakon zavrsene smjene. jer, prakticira se da budu oba odgajatelja, a to je nemoguce jer jedan radi, vec poslije 16 i30, poslije radnog vremena.... sigurno cete me pitat zasto oba? jer oba provode puno vremena s vasim djetetom i nadopunjuju se... Kvalitetni vrtici trebali bi tako funkcionirati...
kako to postici?
ja sam uspijela doci u medjusmjenu i razgovarati sa odgajateljicom prije nego je preuzela smijenu.
svo ovo vrijeme osjecala sam se nelagodno svake stotinke provedene u razgovoru za vrijeme kada je odgajateljica u grupi, a kad dijete krene sa adaptacijom razovor je nuzan, svak dan, zar ne.
tako su i one dobivale polovicne informacje ali i ja.
mene je samo strah da necu dobit neku podrsku u roditeljima jer su manje vise, to stari vrticari, nema u grupi toliko nove djece.
no za optimalan rad i razvoj mislm da je dvosmjerna komunikacija nuzna svo vrijeme boravka u vrticu. do skole.
predlozit cu na sljedecem roditeljskom sastanku, pa makar svaki drugi tjedan. ili cik cak- jedan tjedan jedna, drugi druga....
roditelji koji to ne smatraju nuznim, neće dolaziti... Ali zamolite odgojitelje i objasnite da necete visiti svaki tjedan kod njih, ali jednom u 3 mjeseca da bi voljeli cuti i njihovu stranu.... i da je to nužno, to i odgojiteljima zna puno pomoći u njihovom radu s tim djetetom....
kopiram
sanjas33 prvotno napisa
po novom zakonu bi trebali imati info jednom tjedno gdje bi informirali roditelje o napredku, problemima sa djetetom (pojedinačne sastanke) a svaka 2-3 mj skupni roditeljski..
kod nas od prošlog tjedna visis papirić sa 4 termina popodne i roditelj koji želi nasamo razgovarat sa tetama može se predbilježit...
cure, nemam pojma iz kojih ste vrtića ali ja, koliko znam o nekoliko vrtića -svi imaju individualne razgovore s roditeljima. u našem nema određenog termina nego se roditelj najavi odgajateljima unaprijed usmeno - bez predbilježbi pa se dogovore za termin kad svima paše. neki, za koje znam imaju razgovore određeni dan....
al još nikad nisam čula da to ne postoji. uostalom, to se kod nas i spomene svake god. na prvom roditeljskom da je moguće dogovoriti termin za razgovor, a inicijator može biti i li roditelj ili odgajatelj - ovisno o tome tko ima veću potrebu.
Nama su na roditeljskom tete rekle da se slobodno najavimo kad hocemo doc na informacije i da to bude poslje 16 sati. Nisu zeljele imati samo jedan termin jer se moze dogodit da nitko od roditelja ne dode a one ostanu duze bezveze.
pa naše su skratile taj proces dogovaranja stavljajući 4 termina kroz tjedan na raspolaganje...tak da svi stignu..a ne morjau one zapisivat, tražit popis (jer to bi trebale dok čuvaju djecu) ovak je na oglansoj ploči papir sa 4 datuma, crtice, napišeš ima i prezime i to je to..
u dosta vrtića toga nema...ja saznala to od frendice koja se naljutila nešto na svoje tete pa prekopala cijeli zakon i to saznala..![]()
Leptirić, ako nije bed, reci jel ti radiš u ili imaš kakve konkretnije veze sa vrtićem?
kojem zakonu?po novom zakonu
Ništa posebno, samo me razveselilo da ti je stalo i da ulažeš trudleptiric_zg prvotno napisa
.
I voljela bi da takav odgajatelj bude u vrtiću i grupi u koji ću upisati uskoro svoju curicu.
zao mi je sto cu te razocarati, ali radim u bolnici... U vrticu...
Lijepo je cuti ove tvoje rijeci... Borim se ja za puno toga, ali neki roditelji ne dozvoljavaju da im se približi....
Zato nam se ovako djeca i ponašaju... Smisljam nekakav projekt, da bi se napravila pomoc roditeljima, kao skola za roditelj.... Divno je kako puna roditelja usmjeri svoje dijete na pravilni put, a neki jednostavno ne znaju kako izaci na kraj s njima....
Sve u svemu, hvala ti..![]()
Joj nemoj zahvaljivati, i ja sam pedagog i borim se na svojoj fronti, a od kad imam dijete, samo sam još više spremna dati više i usredotočena na klince i svoj doprinos u tom smjeru.
No i dalje mislim da je predškolska dob najnajnajosjetljivija i zahtjeva najviše, a prečesto nedobivaju dovoljno. Što zbog toga što je teta u grupi uvijek premalo a što zbog drugih razloga.
![]()
nemam sad kod sebe...kad dođem doma stavim...flower prvotno napisa
da se malo izjadam,mi smo ovo lito imali roditeljski i to je to više se ne spominju informacije nemamo a danas san poludila teta se izderala na mene kao da san balavica :/
dovela ja svoju jučer ujutro pitam tetu dali ću donosit čistu piđamu jer smo prošli tjedan bili samo pon ostale dane doma-viroza,ona kaže da ne moram jer nije ni nosila već jedan dan
dolazim danas njena piđamica u ormariću ja :shock: nije mi jasno čista je vraćam je teti i pitam zašto je tu a ona da se biće ova duga zbunila pa je stavia u ormarić-inače nam piđame stoje u vrećicama i kraj kreveta-dođem popodne po malu piđama opet u ormarićutu mi nije bilo ništa jasno pitam tetu a ona da san ja donila drugu i vadi ko zna čiju u vrećici od moje a ja na to pa to nije njeno a ona se počela derat da san morala čistu donit itd...
jučer mi je mala došla iz vrtića plačući da joj ta teta nije dala pit i ja pitam tu tetu danas a ona se počala derat da se neće spuštat na taj nivo da raspravlja o tome da to nije istina......i svega još
uf odužila san ali bijesna sam
ja ne mogu vjerovati..... ovo je za svaku osudu.
trebala si joj objasniti da joj nikad vise ne padne napamet povisit ton na tebe, i da imas nekoliko pitanja za nju.... Ne mogu vjerovati da takvi odgojitelji postoje....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()