Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 72 od 72

Tema: Očekivanja roditelja....

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Da se vratim na temu...
    Ja očekujem od teta da mi dopuste adaptaciju onako kako ja mislim da adaptacija treba ići.
    Da mi daju savjet i to prema njihovoj procjeni mog djeteta (vjerujem da ima samo par tipova djece i da ga prepoznaju vrlo brzo) a onda da puste mene da ja odlučim kako će ić adaptacija.

Mislim da ne tražim puno, a bojim se da je upravo to ono što neću lako dobiti.

Zbog "krive" adaptacije ja i danas pamtim svoj vrtić prvo po lošem...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    po novom zakonu
    kojem zakonu?
    Pogledajte malo ovdje:

http://www.azoo.hr/tekst/drzavni-ped...-naobrazbe/915

Sigurno se neće naći sve, jer to je samo temeljni dokument. A još postoje i pravilnici o radu, statut itd.

Ili pitajte ovdje: http://www.udruga-odgajatelja.hr/

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Btw. što se tiče tjednih informacija - ja sam imala djecu 6 godina u vrtiću. Nije bilo fiksnog termina tjednih informacija, jer to je teško uskladiti (teško je roditeljima koji rade i popodne i svakako doći baš u to vrijeme). Na roditeljskom smo dobili UPUTU da dođemo s najavom (tj. termin individualnih informacija se dogovara). Ja sam to obično obavljala u vrijeme dnevnog odmora, jer kad čovjek dođe po dijete, nema šanse (niti se to potiče !!!) da s odgajateljem porazgovara kako treba.

Na početku dnevnog odmora obično su u smjeni obje odgajateljice, pa tako možete dobiti informacije od obje istovremeno. No, za neke slučajeve (ako očekujete dulji razgovor) bolje se najaviti u neko drugo vrijeme (npr. iza 16 sati) da imate mira i vremena sve raspraviti. Sve se to može dogovoriti. Jednostavno, ako tjednih informacija nema ili vam termin ne odgovara - samo pitajte kad možete doći i dogovorite se!

leptiric_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

hm, samo se postavlja pitanje tko je s djecom, koja spavaju, kada one razgovaraju s vama....

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

pa lijepo piše da je tako samo ako se radi o kraćem razgovoru... uostalom, vjerujem da se i taj kraći obavlja uz samu sobu tako da djeca nisu bez nadzora...

leptiric_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

:/

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj leptiric_zg prvotno napisa
    hm, samo se postavlja pitanje tko je s djecom, koja spavaju, kada one razgovaraju s vama....
    Ne razgovaraju istovremeno - jedna je unutra, a druga vani, pa se nakon 5 min. zamijene. Razgovore sam obavljala u predvorju ispred sobe, tako da je i osoba koja je bila sa mnom mogla po potrebi ući unutra iako se to nikad nije dogodilo. Zato sam i birala termin (početak dnevnog odmora) kad su obje bile tamo - da jedna pazi na grupu, a druga razgovara.

leptiric_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

svejedno, meni nije to to... Na individualni razgovor odgajatelj nosi bezbroj informacija za roditelje, cak i poneki crtez da objasni roditelju u kojoj fazi se njegovo dijete nalazi, kako svoje osjećaje izražava crtežom.... Puno, puno toga.... Ovakvim, usputnim razgovorom se ne rješava puno toga... I nije profesionalno... A i roditelju moze biti neugodno, htio bi nesto pitati, a ne želi odužavati jer ipak je to radno vrijeme odgajatelja kada mora biti uključen u proces, a postoji posebno vrijeme za individualne razgovore... hm, hm...

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ja i dalje ne razumijem zbog čega ti kompliciraš ako ti je peterlin napisala kako to ona radi i u kojim prilikama... kad su joj potrebne neke kraće informacije, to radi u vrijeme popodnevnog odmora, a kad je potreban duži razgovor onda to dogovori popodne

leptiric_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ja samo kažem da to nije profesionalno... i to je to...

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Slažem se s leptirić_zg. Za informacije treba postojat posebno vrijeme. Mislim da se za vrijeme dnevnog odmora odgajatelji pripremaju za daljnje aktivnosti, nešto pojedu ili jednostavno uživaju u tišini. Govorim iz iskustva, na neki način, jer sam radila kao profesor u osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama. Tamo djeca nisu spavala, ali kad bi ja imala 15 minuta ili sat vremena pauze za sebe, uvijek bi se pripremala za idući sat, užinala, pila kavu, a ako bi mi došao roditelj pao mi je mrak na oči. Na kraju krajeva, odgajatelj u tom času nije ni pripremnjen za razgovor s roditeljima, a ako zna kada će pojedini roditelj doći može se bolje posvetiti tom djetetu i tom roditelju. To govorim kao pedagog, a potpisujem leptirić i kao roditelj - meni je uvijek neugodno pitati odgajatelja bilo što u vrijeme kada radi s djecom, bilo da sam dovela ili odvodim dijete, bilo da djeca spavaju. Kad vidim koliko posla imaju, bed mi je pitati je li ručao.

leptiric_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

hvala ti, Lucija... Netko takav rad "na brzaka" prakticira, jer ne mora ostajati kasnije na poslu, i to nije detaljan razgovor... Znam, opet će se povuci to da je to samo u slučaju ako roditelj nakratko treba odgojitelja. Ali, na kratko ili ne, odgojitelj to ne smije dopustiti i mora doći pripremljen na razgovor... Potkrijepiti svoje mišljenje individualnim praćenjem ili djetetovim crtežom ili možda snimkom.... Ima puno načina, sve je volja odgojitelja.... Nažalost ima odgojitelja koji jedva čekaju da obave posao i lete doma, dok drugi rade na sebi i svom radu i sveukupnom procesu... Ne trebamo aljkavost i nemarnost, trebamo savjesne i refleksivne odgojitelje...

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pitanje je li dijete imalo stolicu i da li je pojelo ručak je nešto ću morat pitat...jel tražim previše?
    :/

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ode mi post...

Htjela sam pitati koliko je to problem tetama, a koliko obaveza da te stvari znaju?
    Ili se to negdje upisuje na kakvu ploču, pa roditelj samo pogleda kad dođe?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ne postoji ploča za to
    ako vam je bitno znati da li je dijete imalo stolicu, napomenite to odgajateljima tako da onaj tko radi u jutarnjoj smjeni, to može prenijeti kolegici u popodnevnoj, koja će to vama onda prenijeti
    o pojedenom ručku će znati i onaj tko je popodne, jer se ručak obavlja kad su obje odgajateljice prisutne

leptiric_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

yep... takva pitanja nemaju veze s ovim informacijama o čemu mi pričamo... To su vrlo, vrlo kratka pitanja koja su dozvoljena...

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

iki, takve stvari će ti odgajatelj sam reći, osobito ako je nešto izvanredno. To su kratke obavijesti, a ovdje govorimo o važnosti suradnje odgajatelja i roditelja. Ona ne može biti zadovoljena usputnim informacijama.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

[quote="leptiric_zg"]hvala ti, Lucija... Netko takav rad "na brzaka" prakticira, jer ne mora ostajati kasnije na poslu, i to nije detaljan razgovor... Znam, opet će se povuci to da je to samo u slučaju ako roditelj nakratko treba odgojitelja. Ali, na kratko ili ne, odgojitelj to ne smije dopustiti i mora doći pripremljen na razgovor... Potkrijepiti svoje mišljenje individualnim praćenjem ili djetetovim crtežom ili možda snimkom.... Ima puno načina, sve je volja odgojitelja.... Nažalost ima odgojitelja koji jedva čekaju da obave posao i lete doma, dok drugi rade na sebi i svom radu i sveukupnom procesu... Ne trebamo aljkavost i nemarnost, trebamo savjesne i refleksivne odgojitelje...[/quote

U potpunosti se slažem sa tobom, to treba biti pripremljen razgovor i na kojem bi oba odgajatelja trebala biti. Na samom početku kolegica i ja se nismo znale pripremiti i to su ti ispali ugodni razgovori i pepričavanja svakakvih dogodovština, ali nama to nije bilo konstruktivno, pa smo tražile pomoć pedagoga. U pripremi individualnih razgovora puno nam je pomogla osobna mapa svakog djeteta, razvojne liste, čak su i neki roditelji popunjavali razvojne liste i došli smo do zanimljivih informacija, koje su nam pomogle da stvorimo zajedno razvojni plan za njihovo dijete, koji je bio od velike pomoći i nama i roditeljima.
    Moram napomenuti da nisu svi roditelji baš zainteresirani za ovakav način razgovora,smatraju da su njima dnevne izmjene informacija dovoljne, pa se i mi moram truditi suradnju sa roditeljima individualizirati, tj ne odgovara svim roditeljima isti pristup. Zadatak nas odgajatelja je da osmislimo različite načine i ponudimo različite mogučnosti uključivanja i vjerujte mi da će se roditelji onda odazvati, jer ipak imamo zajednički cilj i mislim da su stvarno izuzetno rijetki roditelji kojima nije stalo do razvoja svog djeteta.
    baš sam odužila, ali jako sam sretna kad vidim da postoje tako savjesni odgajatelji.

leptiric_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ima nas još... Jako sam zadovoljna sokačica sto si me poduprla... hvala!! :D

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

sve ovo što je sokačica navela stoji... i svaka čast na trudu... no cure, vi sad pišete o nečem što nije tema

i leptirić...ne razumijem - ti radiš u bolnici ako sam dobro shvatila? zar se radi po istom principu kao u vrtićima ili? (može i na pm...da se ne ide u offt)
    inače, školica za roditelje već postoji po nekim vrtićima i jako dobro funkcionira, samo što se odazove mali broj roditelja

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •