Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Kada antibiotik?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Kada antibiotik?

Evo mi smo već 4 godine kod iste pedijatrice i nikad nismo popili niti jedan antibiotik. Dr uvijek kaže da je to virozna upla grla, uha i sl. (hvala Bogu nije ih bilo puno). Ali, sad to kašljanje malo dugo traje. Zanima me kako liječnici vide običnim pregledom jel se radi o virozi ili bakteriji (znači bez vađenja krvi i brisa). Btw, čitala sam nekidan na netu da u ambulantama rade i brzo testiranje na npr. streptokok ( bez laboratorija). Ja to nisam vidjela da rade.
    Mislite li da su neki liječnici manje skloni davanju antibiotika? Po čemu vide razliku između viroze i bakterije i da li vi nekad sami posumnjate da se radi o bakteriji?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kao prvo, pohvala za tvoju pedicu, i za činjenicu da ste toliko dugo bez atb.

Iako bih ja možda bila mirnija da joj se izvadi krv iz prstića, napravi brzinska sedimentacija i leukociti (u labu, gotovo za 10 min.), i naprave brisevi. Jest da brisevi traju par dana, ali barem se nešto poduzelo, za ne daj bože da je fakat bakterija. Bolesti ionako treba par dana da se razvije, zato ne treba juriti pedici čim dijete počne kašljucati, ili ima 38 temp.

Što se tiče sumnje na virozu ili bakteriju, vjerujem da pedijatri uvijek sagledaju i ostale simptome - kašalj, curenje nosa, loše spavanje..., pa već prema određenim kombinacijama mogu naslutiti o čemu je riječ. Mislim, kvalitetni pedijatri, uopće ne govorim o onima koji samo šibnu atb.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ne navodiš kakav je kašalj, dal curi nos, temp. Sve to su također neki pokazatelji. Ako te kašalj plaši jer je ružan i dugo traje a ništa što ti ona savjetuje ne pomaže, traži briseve i krvnu sliku, a nakon toga ako treba i uputnicu za specijalistu.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

čitala sam nekidan na netu da u ambulantama rade i brzo testiranje na npr. streptokok ( bez laboratorija).
    Rade kod Sabola, ali rezultati nisu pouzdani, odnosno ako je pozitivan, onda vjerojatno je tocan, ali ako je negativan, ne znaci da ga sigurno nema.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

naravno da ne vide jel bakterija ili virus, ved odokativnom metodom procijene da je najbolje dat antibiotik da bi se rijesilo problem...

pa ako i je bakterija, uglavnom sve prodje samo od sebe, bez antibiotika...

toliko se do sada napisalo o prekomjernoj upotrebi antibiotika da mi nije jasno da to lijecnicima i roditeljima nije uslo u glavu....

ja imam cetvero klinaca, najstariji je 11 godina, i u sve te godine dobili su dvoje djece kuru antibiotika kad su dobili impetigo (obicne bakterije udju u ranicu na kozi tako da rana ne zaraste nego se samo siri), nikad nikakve lijekove prilokom prehlada, curenja noseva, bolova u grlu ili trzanja u usima, sve uglavnom se sredi samo od sebe.

budi zadovoljna sa lijecnikom kojeg imas!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

majoslava, oprosti, ali nove mame, nova djeca i znaš kako je - uvijek u prvi razred, pa ako to već i vrapci pjevaju na grani mi ih tek sada upoznajemo, pa nema razloga da te to živcira.
    kašalj je produktivan, temeperaturu nema (iako je sve počelo s temperaturom i prehladom, upalom grla), a nos sada bitno manje curi, gotovo ništa. uzimamo nativni propolis i med za kašalj od Petrovića, pijemo čaj od slijezi.

Ivany avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

1.situacija: plače i govori da je boli, nekašlje, nema temp., nosić curi (prvo prozirno, sad već zrelo)
    odemo kod pedijatrice, grlo crveno kaže da je upala grla (bez vađenja krvi ili bilo kakve provjere)
    dobije Augmentin sirup 2x3,75 (7 dana)

(nakon što počne piti sirup počne jaaaako kašljati, zrelo, nekoliko se puta ispovraća -šlajm)

2. situacija: u roku od 3 sata 2puta spava, kad je budna plače da je boli, kašlje zrelo, nosić necuri, nema temp.
    odemo kod pedijatrice, sluša pluća i gleda grlo -gnojna angina
    Silapen 1000 svakih 8sati 7ml (dupla doza :/ ) 10dana,

moram napomenuti da je između ove dvije bolesti 2 dana bez pijenja antibiotika, znači u četvrtak je prestala piti prvi u nedjelju dobila drugi

zanima me da li se obje bolesti mogu diagnosticirati na ovakav način ili je bilo potrebno vađenje krvi?

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

melrose- nadam se po ovom što si opisala da je to u fazi prolaženja. Javi kak je završilo, jel trebao antibiotik ili je dr. bila u pravu.

majoslava-zašto bi drugima trebalo biti jasno ono što je tebi :? . Pa ja pitam i po 100-ti put kad me nešto muči.

Ivany- po mom nije u redu da dr. na temelju iskustva procjenjuje koji antibiotik dat a da ne napravi nalaz krvi ( posebno što danas to traje nekoliko minuta ), ali tak većina radi i niš se nemre, osim da se suprotstaviš i kažeš da prije antibiotika želiš napraviti krvnu sliku.

Ivany avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

zaboravila sam napisati da je naša pedijatrica bila na godišnjem i da smo prvi put bili kod zamjene a drugi put u dežurstvu

tajchi73, znači ovi simptomi nisu dovoljni da bi se prepisao antibiotik??

svugdje na netu čitam da djeca imaju uz gnojnu anginu i temp. jel to obavezno?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uz gnojnu ti ide temp, mada moj klinac uvijek na svaku upalu ima povišenu temp. sve se je smirilo, trebalo je vremena, bila je dr. u pravu - nije trebao antibiotik, koristili smo i Petrovićev med protiv kašlja :D Svaka kuna mu vrijedi. Moje preporuke. ni traga kašlju.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno Re: Kada antibiotik?

Citiraj melrose prvotno napisa
    Po čemu vide razliku između viroze i bakterije i da li vi nekad sami posumnjate da se radi o bakteriji?
    Po izgledu grla, po limfnim čvorovima, po boji iscjetka...
    Nije sve u krvnoj slici i brisu. Naša pedijatrica nas je samo jedamput do sada slala na bris i 2x na krvnu sliku. A viroza je bilo kao u priči.

Ivany avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj melrose prvotno napisa
    Uz gnojnu ti ide temp, mada moj klinac uvijek na svaku upalu ima povišenu temp. sve se je smirilo, trebalo je vremena, bila je dr. u pravu - nije trebao antibiotik, koristili smo i Petrovićev med protiv kašlja :D Svaka kuna mu vrijedi. Moje preporuke. ni traga kašlju.
    nas je pedica odmah pitala jel ima/imala temp. ja sam rekla ne, i ona je rekla da je gnojna angina
    sad sam baš ljuta, zašto nas nije slala krv vaditi
    Sara nije nikada imala veću temp od 39 i to mjereno u uhu

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Naša pedica je totalna suprotnost i baš ne znam da li je to OK. Mia je od kad je krenula u vrtić stalno bolesna. Curi nos, kašlje, nema temp. Jedno 2 tjedna smo čekali da prođe samo i čistili nosić. Nije napravila bris ni KS ali nije ni dala ab. Onda joj je dala Garasone za nos pa je bilo ok tjedan dana. U nedjelju ujutro se probudila sa konjuktivitisom pa smo otišli kod dežurne pedice u dispanzer. Ova je dala kapi Tobrex za oči i pogledala grlo i kaže upaljno je (to sam i ja nekako sumnjala jer je plakala kad bi kašljala, a i nos je zeleno curio) i da joj ab (Cefixin mislim da se zove sirup, jednom na dan 5 ml). Sad čekamo da počne djelovati.

Ne znam da li je naša pedica baš bila u pravu. Ne kažem da je trebala dati ab, ali ako mjesec dana vuče taj nos i kašalj pa bar da je napravila bris.
    A ova druga, op, odmah ab.

Još me stara pila da ju ispišem iz jaslica. A što mi to vrijedi, ako krene sa 3 opet će biti bolesna. A baš voli ići u jaslica.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •