Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Naša prva lektira

maribel avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Naša prva lektira

Prošle godine u 1.razredu čitala je lektirice i crtala najdražio dio.
    Ove godine-pročitala Medo Winnie bez problema, ali opis glavnih likova je na nivou medo je dobar, a i dečkić isto.
    Pa kakav je još?
    Ona čita sa zanimanjem i dapače uživa u knjigama, no kako sada napisati lektiru?
    Imaju li vaši klinci sličnih problema?
    Smislili smo mi-da je medo i hrabar i pustolovan-ali naglašavam mi.
    Upravo je i zato tema naša prva lektira.
    Onda čitam neki forum učitelja gdje se jadaju kako im se ne da čitati mamine i tatine sastavke i lektire.
    Možda je vrijeme da promijene način obrade knjiga-pa i u naše se vrijeme pisalo ovako suhoparno.
    Možda opisati najbolji dio knjige ili razgovarati o pročitanom- koliko djeca uopće poznaju pojmove osobina : dobar, zao, tužan, veseo je nešto što je mom djetetu poznato.
    Kako vaši klinci pišu-samostalno ili uz pomoć ?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

U prvom razredu nisu pisali, ali su odgovarali (tj. razgovarali o tome na satu). U prvom se čitalo Pale sam na svijetu, Hrabrica, Tri medvjeda i gitara (to je bilo teško i dosadno) i Plesna haljina žutog maslačka.

Sad smo dobili upute za obradu lektire i piše tamo da treba nešto i o piscu znati (ali to će oni uglavnom obraditi u školi - dijete je u boravku). Morali smo pripremiti bilježnicu za lektiru, ali nismo još ništa pisali, pa i mene zanima kako će to izgledati. U uputama piše klasika (ime pisca, naziv djela, karakteristike glavnog lika/likova, nabrojiti ostale likove koje si zapamtio, najljepša rečenica i nacrtati nešto. Nigdje sastavka - to je za ovu dob prerano.

Lani su za provjeru imali listiće s pitanjima (mislim da će tako biti i ove godine) a elemente radnje i likove učiteljica ispituje, pa lako može ustanoviti tko je pročitao I RAZUMIO, a tko nije čitao ili nije razumio.

Moj sin ima isti način percepcije, tj. oni tek sad UČE čitanje s razumijevanjem.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

stribi piše lektiru "već" drugu godinu - drugi je razred.

kako piše lektiru? razgovaram s njime o knjizi i onda ga navodim da dođe do zaključka, npr. pitaš što je medo napravio? pa što bi inda rekao kakav je medo? pa napiši to onda tako! pa šta je poslje toga medo napravio ? pa šta bi onda rekao za medu........ i tako napiše lektiru...

hoću reći da ga navodim na to da jednostavno zapiše ono što on ionako sve meni priča, a upoće nije svjestan da je to ono što treba napisat.

naravno svako pisanje započinje sa rečenicom - kako ću ja to? to je puno!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I M. je pisao lektiru već u prvom razredu. Lektira se piše isključivo u školi, upravo zato da bi se izbjegli roditeljski sastavci. U prvom razredu su odgovarali na pitanja iz pročitane priče, a sada već moraju sastaviti manje sastavke. Sviđa mi se takav način rada, jer potiče djecu na čitanje s razumijevanjem i suvislo prepričavanje pročitanog.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I kod nas se lektira ne samo piše, već u potpunosti obrađuje u školi, što je, po meni, jako dobro. Najvažnije od svega: djeca rade sama (ili uz pomoć učiteljice, ukoliko je potrebno) BEZ INTERVENCIJE RODITELJA! Mislim da je to jako dobar potez naše učiteljice!

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

U ovoj se situaciji treba zapitati: jesmo li dijete naučili kako će jesti samo, kao će na Wc i sl. ili je to dijete samo naučilo? Naravno da ćemo mu pomoći i naravno da smo to MI u početku. Frka bi bila da smo MI u 8 razredu, a ne u 2. Samo hrabro naprijed, neka smo to mi jer ga treba naučiti pitanjima i podpitanjima, a kad budemo zajedno istesali što se treba, znat će dijete i samo.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Da, pomažem kod pisanja lektire onda kad zapne i to tako da mu postavljam pitanja vezana uz priću kako bi se podsjetio na pročitano.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa
    I kod nas se lektira ne samo piše, već u potpunosti obrađuje u školi, što je, po meni, jako dobro. Najvažnije od svega: djeca rade sama (ili uz pomoć učiteljice, ukoliko je potrebno) BEZ INTERVENCIJE RODITELJA! Mislim da je to jako dobar potez naše učiteljice!
    X

Inače, prošli tjedan su i kod mog sina obrađivali lektiru - Ružno pače.

Dobili su pitanja za provjeru razumijevanja teksta. Ja sam bilježnicu s lektirom vidjela tek za vikend. Nisam sve zapamtila, ali trebalo je napisati ime pisca (vjerojatno ne iz glave - to su učili), ime djela, odgovoriti na par jednostavnih pitanja, a na kraju je bila pouka: Nije važna ljepota nego dobrota! Eto, dovoljno da dijete zapamti nešto od toga.

Girica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Isto tako.
    Lektira se radi u školi, ima pravo reći ako mu se priča i ne sviđa ali mora argumentirati.
    Po meni sasvim ispravno, bez intervencije roditelja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •