Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: Dužnosti i sposobnosti djece

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Dužnosti i sposobnosti djece

Zanima me imaju li vaša djeca neke obveze?
    Pri tom ne mislim na školu i domaću zadaću nego na sudjelovanje u kućnim poslovima, održavanje reda u vlastitoj sobi i tome slično... Pomažu ( ) li vam npr. pri branju mandarina ili maslina kad je sezona takvih poslova?
    Bave li se ičim što nije podređeno isključivo njihovim željama/potrebama?

Znaju li sami sebi pripremiti neko jelo, donijeti odluku da bi se trebali presvući u čistu robu/ robu za po kući? Znaju li si dati reda pa reći evo sada moram sjesti i naučiti prirodu?

Ili vi sve to radite za njih i mislite si - ma naradit će se kad odraste neka sada uživa?

(pretražnik nije ništa dao a tema možda spada i pod Izazove, pa ako ima bilo koji prijedlog moderatora - prihvaćam)

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ida (9) sto se skole tice ne treba remindere, sama obavlja svoje zadatke i obveze (no, ni nema ih nesto pretjerano...)

al ovo ostalo

soba - katastrofa. mozemo iz tjedna u tjedan razradjivati taktiku, metodiku, dinamiku pospremanja - nula bodova. nit se sjeti, nit ju je volja, nit zeli, nit ju zanima. koju god tehniku i taktiku iskusamo - uvijek je na kraju - nula bodova

od ostalih kucnih poslova - nema neki obvezan koji bi bio samo njezin. samoinicijativno se sjeti donijet vodu na stol sebi i braci kad je rucak... ostalo ce napravit ako joj se kaze. al ne lomi noge da napravi i ako je danas nesto obavila, vjerojatnost da bi se, recimo sutra, sama sjetila te iste stvari - nije bas velika...

a buduci je sad i noa u ovoj skupini - on je nesto malo drugaciji. jos nema svojih obveza, ono sto mu se kaze da napravi - napravi relativno rado (obveze oko skole su mu zanimljive i rado ih obavi, spremanje sobe ne voli obavljati sam, kaze da mu leo smeta jer dijele sobu, al ako sam blizu - hoce se potruditi). ostale kucne obveze nema, zadatke koje mu zadam - napravi veselo (veselije od ide...). pokusala sam mu dodijelit neke jednostavne zadatke u "trajno vlasnistvo" al nije jos zreo, nadam se da ce u neko doba sazrijeti

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da im u biti prerano pokusavamo dodijeliti zadatke u trajno vlasnistvo, bar sam ja pokusala... Sad mi vise uopce nije tesko ponavaljti svima sve. Bolje mi je pricati, nego da ja sve obavim mjesto njih. Uglavnom naprave sto trazim, ponekad veselije, ponekad neveselo. Kako bilo da bilo - ja sam se spremila pricati i podsjecati jos koju godinu.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

zaboravila sam napisat da ovo pitam jer se meni čini da je dodjeljivanje zadataka učenje na nekakvu odgovornost prema drugima -sad u svjetlu obiteljskih a kasnije i drugih odnosa...a ne znam jel prerano kako je marta napisala... djeca od moje prijateljice su malo starija a puno samostalnija u dosta stvari pa se ja sad preispitujem jel ok šta im toliko puštam da budu ˝mali˝ i bez odgovornosti :? ili bi sad već trebali ozbiljno pomagati (ovo meni smiješno izgleda za njih)...

ponekad se bojim da kočim njihovu samostalnost nezadavanjem zadataka...

kad imam vremena izganjam ih da pospreme i pobrišu radne stolove i prljavi veš ali da im je to redovna navika, baš i nije... :/
    uglavnom nisam na čistu...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se toliko ne opterecujem ovim pitanjem. Najstarija kcer mi je jedina u ovoj dobnoj skupini, ali pristupam joj jednako kao i mladjima. Znaci, kad je u stanu radna akcija, zamolim ih da se pridruze u vidu pospremanja igracaka, eventualnu kroz zezanciju uzmu krpu pa brisu prasinu itd. Ponekad trazim da pospreme nered koji su napravile. Ali, uglavnom nikad ili jako rijetko na necemu inzistiram. Fiksne zadatke nema nitko. Imam puno razumijevanja i tolerancije za odgadjanje poslova ili neimanje volje za obavljanje istih. Ni mene nitko ne tjera npr. prati podove ako mi se neda.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dodajem, ja se ne bojim kocenja neovisnosti zbog nezadavanja zadataka. Sto se novca, kupovine i zahtijeva tice, primijetim racionalan pristup. Sto se samostalnosti u obliku samostalnog oblacenja, jela i svega ostalog tice, totalno je u skladu s godinama. I prema skolskim obavezama se odnosi savjesno tako da ja stvarno ne vidim nista lose u mom pristupu obavezama. (ili nepristupu )

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

'fiksne' zadatke nema
    pospremi svoje igracke i radni stol (kad joj se da ili kad joj kazem jer idem usisavat/prat pod), ponekad isprazni sudjericu, postavi stol, 'obrise' prasinu u svojoj sobi (svojom inicijativom)
    al nema onog 'ti si zaduzena za to i to na redovnoj bazi'

zadacu pise cim dodje iz skole (barem za sad), presvuce se, opere ruke, zna si zgrijat mlijeko u mikrovalnoj

mislim da nije nesamostalna, cak stovise - ja nisam bila toliko samostalna ni kad sam se udala (jos me i sad tata zeza dal hocu da mi izreze meso i makne masno sa tanjura jer mi je to radio, hm - dugo )

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Re: Dužnosti i sposobnosti djece

Obavlja neke stvari, ali ne svojom voljom, nego redovito na naš zahtjev/zamolbu, ovisno kako smo raspoloženi.
    Nažalost, kod nje ne primjećujemo kontinuitet u ispunjavanju tih sitnih obvezica, kontinuitet postoji samo u našim neprestanim ponavljanjima. Istinabog, sve zna, sve može, pa čak ponekad i hoće, ali isključivo kad to njoj odgovara, dakle s naglaskom na "ponekad".
    Što se tiče učenja, to njoj ne treba, jer ona, citiram "sve zna" (što, za sada, doduše, nije upitno sudeći po njenim ocjenama i pohvalama učiteljice na informacijama). Užasno je lijena, a u školi se "izvlači" isključivo na inteligenciju. Koliko dugo će to još moći, ne znam...
    Kad bolje razmislim, puno stvari odradim umjesto nje, jer se umorim od neprestanog ponavljanja, ili, još gore, naživciram kad skužim njeno potpuno ignoriranje. Što nije baš dobro, ali nemrem si pomoć'!
    Doduše, kad se zainatim, znam i ja insistirati...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Redovite obaveze su im slaganje školske torbe i sređivanje pribora, odnošenje svoje prljave odjeće u košaru za prljavo rublje, stavljanje svojeg prljavog posuđa u perilicu za suđe, pospremanje svojih cipela i drugih svojih stvari. Osim toga, učim ih da pospremaju svoju sobu, postavljaju stol, ponekad nešto pobrišu, pometu, pomognu kod pripremanja hrane ako žele. Ništa posebno, ali pomalo ih učim obavezama. Govorim im o kućanskim poslovima, pa i onima koje oni ne rade, jer želim da shvate da se stvari ne sređuju nekom čarolijom nego ljudskim radom. Učim ih da poštuju moj rad - npr. ako sam upravo oprala pod oni mi pomažu tako da paze da ga ne zakapaju perući ruke, točeći vodu ili slično ili im osvještavam da njihovo brisanje usta u majicu umjesto u salvetu za mene i MM znači više pranja i peglanja. Smatram da se moraju učiti obzirnosti. Malo pomalo, priučavat ću ih nekim obavezama, bez pretjerivanja. Glavni posao ćemo i dalje nositi MM i ja, ali njima se neće ništa dogoditi budu li i oni malo radili.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    ...Smatram da se moraju učiti obzirnosti...
    to je u svemu najbitnije.
    naučiti ih da ne omalovažavaju tuđi trud.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I poštovanje, rekla bih... Kao što je jednom davno rekao Faulkner: "poštovanje... ono je odgovorno za sve..."

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Ja se toliko ne opterecujem ovim pitanjem. Najstarija kcer mi je jedina u ovoj dobnoj skupini, ali pristupam joj jednako kao i mladjima. Znaci, kad je u stanu radna akcija, zamolim ih da se pridruze u vidu pospremanja igracaka, eventualnu kroz zezanciju uzmu krpu pa brisu prasinu itd. Ponekad trazim da pospreme nered koji su napravile. Ali, uglavnom nikad ili jako rijetko na necemu inzistiram. Fiksne zadatke nema nitko. Imam puno razumijevanja i tolerancije za odgadjanje poslova ili neimanje volje za obavljanje istih. Ni mene nitko ne tjera npr. prati podove ako mi se neda.
    ja kao zorana

jedina fiksna obaveza tiče se škole i zadaće. i ako mu dođe prijatelj pa u roku sekunde naprave totalni krš po stanu - e to onda bome i pospreme za sobom. barem veći dio.

ali, stvarno ne mogu reći da ništa ne pomaže. zna ići u dućan, baciti smeće, a najdraže od svega mi je kad samoinicijativno, jer vidi da ja nešto radim, uzme maru u svoju sobu i slaže s njom kocke ili šuta loptu.
    rijetko, ali slatko

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Stalne dužnosti: slaganje kreveta, pospremanje igračaka i knjiga prije spavanje ili izlaska. Česti zadaci: brisanje suđa, odnošenje otpadaka na kompost i postavljanje stola - tu obično moramo pripomoći. Odjeću mu ja pripremim - zna uzeti sam, ali to nema veze s prigodom i vremenskim uvjetima.
    Učimo ga da pazi na stvari i ne radi štetu i drugima posao. Al sjeti se skinut cipele kad ujuri iz vrta jedino nakon što mora počistit. I može boravit u vrtu bez spuštanja niz nasutu zemlju tek nakon zabrane izlaska (koja uslijedi nakon trećeg presvlačenja). Nikako nije otkopčavao čičke na cipelama, pa je mm u kratkom predavanju povezao: brže habanje cipela zbog nepažljivog obuvanja, prijevremenu kupovinu novih i nedostatak novaca za lopticu iz automata. Mali još nije uspio osvojit lopticu jednotjednim pažljivim otkopčavanjem, ali trudi se, i kad se sjeti viče: Otkopčao sam!

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Pa jedina stalna dužnost mu je slaganje kreveta i naravno svoje školske torbe. Ponekad isprazni perilicu suđa, naravno moram mu reći. Pospremi svoju sobu, usiše, ponekad pobriše lajsle po kući, ništa na svoju inicijativu. Jučer sam ga upregla, pa je čak oprao umivaonik, pobrisao stakleni stol i usisao, bio je gotov za 7 min. ali se je držao ko da je radio 2 sata

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    odnošenje svoje prljave odjeće u košaru za prljavo rublje, stavljanje svojeg prljavog posuđa u perilicu za suđe, pospremanje svojih cipela i drugih svojih stvari. Osim toga, učim ih da pospremaju svoju sobu, postavljaju stol, ponekad nešto pobrišu, pometu, pomognu kod pripremanja hrane ako žele.
    S tim da on nema svoju sobu. I uvijek otkad je bio najmanji od njega sam ocekivala da pokupi i pospremi igracke nakon igre (u dnevnoj sobi). I to radi skoro pa uvijek, ne moram ga podsjecati.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Re: Dužnosti i sposobnosti djece

Citiraj štrigica prvotno napisa
    Bave li se ičim što nije podređeno isključivo njihovim željama/potrebama?

Znaju li sami sebi pripremiti neko jelo, donijeti odluku da bi se trebali presvući u čistu robu/ robu za po kući? Znaju li si dati reda pa reći evo sada moram sjesti i naučiti prirodu?
    Mhm, imam dvojicu. Stariji je dosta toga savladao, a mlađi isto dosta, ali drugih stvari...

Stariji dolazi doma, sam se skida i kaže - idem sada riješiti listić iz hrvatskog (obično ima repove iz tog predmeta) a onda ću... bla bla... Aliiiii ako treba pripremiti klopu, tu je puno manje spretan i voljan od mlađeg brata.

Mlađi zna odrezati kruh, sam će uzeti hranu bez frke i pripremiti nešto, aliiiii spremiti suđe samo uz podsjećanje.

Stariji će se od svoje volje presvući ako se zamazao, samostalno pokupiti svoje stvari (robu) i baciti u kantu za prljavi veš. Mlađi će biti cijeli dan u prljavom i protiviti se ako ga tjeram na presvlačenje.

Stariji ne bi išao ni po kruh, ako ga ne natjeram. Mlađi će pitati novce i da li može u voćarnu pred zgradom po šampinjone, jer mu se eto baš jedu... Samostalno si grije mlijeko u mikrovalnoj, uz minimalnu pomoć oko plina priprema crni rižot iz vrećice, čisti i reže luk i sustavno pomaže u kuhinji aliiii ga treba potjerati da opere ruke. Stariji je čistunac !

Stariji će uz poticaj odnijeti smeće. Mlađi ne bi ni uz nagovor... Stariji će pospremiti svoje stvari, mlađi isto ali će u sliejdećih 5 minuta raskopati nanovo. Istina, obojica hoće pomoći pri usisavanju i češće pri brisanju prašine i pranju podova (moram imati 2 mopa).

Stariji će uredno prijaviti da ide kod susjeda na 15min. Mlađega treba tražiti po kvartu ako ga samog pustimo van.

I tako u beskraj.... Nadam se da će do ženidbe obojica sve savladati!

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Peterlin nakon svega ovog što sam pročitala da tvoji dečki rade neću ništa pisati

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    Peterlin nakon svega ovog što sam pročitala da tvoji dečki rade neću ništa pisati
    Draga, nemoj misliti da oni to rade savršeno... Daleko je to od savršenstva. I bit će još dugo. Ja sam morala u sebi prek koljena slomiti poticaj da popravljam za njima, pa je onda moj pod često flekav kad ga oni "operu" (popravim, ali kad ne vide). Soba bude raskopana, jer pustim da im se na stolovima nagomila toliko stvari da ne mogu staviti bilježnicu... Slomim u sebi poriv da to pospremim. Jedino ne dam našu sobu raskramati... Tu i tamo postavim uvjete tipa NE idemo na izložbu gljiva dok su kabeli i krama po podu.

Pospremanje se svodi na guranje u ormar. Nismo još došli do slaganja robe.

POspremanje suđa se svodi na stavljanje u sudoper. Ne zvocam ako se zasuše šalice - doći ćemo i do toga.

Daklem, nije tak idealno. Još dugo ni ne bude. Trudim se da im ne ubijem volju. Valjda bude ok.

Eh, da ... mlađi je posebna cveba, taj guli krumpir ljevicom bolje nego brat desnicom! Ne tjeram, sam je tražio! Ali kad ga pokušam motivirati da spremi svoju torbu, to je već maaaaaalo teže!

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Draga, nemoj misliti da oni to rade savršeno...
    Ali rade, dođe mi da ih već sad isprosim za moju ljenčinu.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Yaya, pa nemreš odmah obojicu! Daj ostavi jednoga za moju ljenčinu!!

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa
    Yaya, pa nemreš odmah obojicu! Daj ostavi jednoga za moju ljenčinu!!
    Ti šuti tvoju mali Ivar vozika u kabrioletu!!

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A. puno toga zna, ali malo ima stalnih dužosti, a na njih ga treba podsjećati. To su: spremanje svojih stvari za sobom, cipele u hodnik, jaknu na vješalicu, svoje suđe u kuhinju. Školom se bavi sam.
    Ide u dućan vrlo često. Postavlja stol, samoinicijativno ili na zamolbu. Vadi suđe iz mašine i sprema na mjesto. Radi nama kavu, često sam ponudi. Rado pomaže kod kuhanja (čisti povrće, pere, reže, miješa...). Pomaže u kućanskim poslovima na zahtjev: stavit robu sušit, složeno odnijet u ormar, obrisati prašinu (to D. obožava).
    Povremeno nama za iznenađenje uredi sve živo, upali svijeće, nađe neku dobru muziku. Ima te neke izlete u kojima pokaže kako zapravo zna dobro obaviti skoro sve što treba u kućanstvu, ali mi se čini nepotrebno da mu to uvodimo kao stalnu obavezu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    A. puno toga zna, ali malo ima stalnih dužosti, a na njih ga treba podsjećati. To su: spremanje svojih stvari za sobom, cipele u hodnik, jaknu na vješalicu, svoje suđe u kuhinju. Školom se bavi sam.
    Ide u dućan vrlo često. Postavlja stol, samoinicijativno ili na zamolbu. Vadi suđe iz mašine i sprema na mjesto. Radi nama kavu, često sam ponudi. Rado pomaže kod kuhanja (čisti povrće, pere, reže, miješa...). Pomaže u kućanskim poslovima na zahtjev: stavit robu sušit, složeno odnijet u ormar, obrisati prašinu (to D. obožava).
    ovako slicno kod nas, sa naglaskom na "treba je podsjecati"
    osim sto u ducan bas ne ide sama.

Citiraj vertex prvotno napisa
    Povremeno nama za iznenađenje uredi sve živo, upali svijeće, nađe neku dobru muziku. Ima te neke izlete u kojima pokaže kako zapravo zna dobro obaviti skoro sve što treba u kućanstvu, ali mi se čini nepotrebno da mu to uvodimo kao stalnu obavezu.
    ali ovo me oborilo s nogu.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj seni prvotno napisa

ali ovo me oborilo s nogu.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala, cure! Majčinsko srce raste...

sanjas33 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno re

moji 13 godina i 9, znaci mala spada u ovu skupinu :D . Dakle ona posprema svoju sobu, torbu i priprema si sto ce obuci, grije si rucak u mikrovalki to je svaki dan, jednom tjedno sudjeluju u velikom pospremanju i svaki drugi dan nosi smece!
    Kada je jednotjednom pospremanje onda imaju svaki uz usisavanje svoje sobe, jedan ima blagavaonu i jedan dnevni boravak (prasina, usisavanje i brisanje laminata. Mislim da je to uz skolske obveze dovoljno

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Peterlin, tvoj mlađi će bit majstor u kuhinji.
    Vertex, ostala sam zadivljena.
    Inače, baš mi se sviđa kako svatko radi i zna nešto, a nitko sve, i kako oko toga nema uzrujavanja.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Yaya, tek sam sad skužila tvoj komentar od jučer: , odvalila sam od smijeha!!
    Nekako mi se čini da su nam djeca ustvari slična (ovo se tiče svih na ovom topicu, a ne samo Yaye), ovisno o tome kako i u kojem trenutku interpretiramo stvari... Naravno da znaju sto treba i kak' treba, samo dok nije stani-pani prave se da ih obvezice ne zanimaju. Ponekad su krasni, kooperativni pa nas totalno raznježe i raspekmeze, drugi puta "brutalno okrutni" jer furaju svoje i nama se čini da ih za niš' nije briga. Brijem da je to normalno dječje ponašanje, pa ustvari ne dramim previše oko toga.
    (Osim kad mi pukne film!)

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ponekad su krasni, kooperativni pa nas totalno raznježe i raspekmeze, drugi puta "brutalno okrutni" jer furaju svoje i nama se čini da ih za niš' nije briga. Brijem da je to normalno dječje ponašanje, pa ustvari ne dramim previše oko toga.
    (Osim kad mi pukne film!)
    E tu si definitivno u pravu. Recimo jučer, radi ove glupe južine me užasno bolila glava i zamolim Sonju nek mi donese jednu mandarinu iz kuhinje. Nakon par minuta donijela mi je prekrasno dekoriranu voćnu salatu. U sredinu tanjura je bila izrezana jabuka, sa strane kriškice mandarina a na rubu tanjura izrezani kolutići banane. Jel moram reć da sam se rascmoljila Druga scena od prije par dana. Režem luk za ručak i tak je bio ljut da su mi špricale suze i procurio nos. Kak od suza nisam ništa vidjela zamolim Sonju da mi donese maramicu iz sobe a ona okrene očima i veli nek ti donese tata pa jel moram uvijek baš ja. Jel moram reći da je tata bio još na poslu i da je kad sam joj to rekla tako uzdahnula i vukla noge do sobe da sam imala osjećaj ko da sam joj rekla nek skuha ručak umjesto mene.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Eto, vidiš: , takve se stvari i nama svakodnevno događaju... pa sad ti reci da su ovakvi ili onakvi... Bože, pa djeca su... (I mi odrasli znamo biti mušičavi, ni nama se ponekad neke stvari ne daju...).
    Btw, znaš da je i naša kći trebala biti božićni poklon, ali je bila prenestrpljiva i "izjurila" tjedan dana ranije...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

E tu si definitivno u pravu. Recimo jučer, radi ove glupe južine me užasno bolila glava i zamolim Sonju nek mi donese jednu mandarinu iz kuhinje. Nakon par minuta donijela mi je prekrasno dekoriranu voćnu salatu. U sredinu tanjura je bila izrezana jabuka, sa strane kriškice mandarina a na rubu tanjura izrezani kolutići banane. Jel moram reć da sam se rascmoljila
    i ja. bome, ovako na daljinu.

lako što moj nit radi voćne salate, nit pali svijeće, al ni mm se toga ne bi sjetio - okružena sam očito neromantičnim muškarcima

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

cvita, Xčina... samo neromantični muškardini većinu vremena...

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Eto, vidiš: , takve se stvari i nama svakodnevno događaju... pa sad ti reci da su ovakvi ili onakvi... Bože, pa djeca su... (I mi odrasli znamo biti mušičavi, ni nama se ponekad neke stvari ne daju...).
    Btw, znaš da je i naša kći trebala biti božićni poklon, ali je bila prenestrpljiva i "izjurila" tjedan dana ranije...
    Baš su prave Božice

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    lako što moj nit radi voćne salate, nit pali svijeće, al ni mm se toga ne bi sjetio - okružena sam očito neromantičnim muškarcima Sad
    Pa nije ni moja do jučer, ne žalosti se jer vidiš iz mog primjera da nikad ne znaš kad će te tako ugodno iznenaditi. Evo recimo nekidan smo se MM i ja ulovili kak cijeli dan trčkaramo oko nje i služimo ju. I što reć, nije dijete krivo kad ima dvoje sluga koji će ju služiti, dapače pametno dijete iskorištava situaciju. Rekla sam joj da će morat dobar završit fakultet i doktorat ak misli uvijek imat toliko slugu oko sebe.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

nekidan smo se MM i ja ulovili kak cijeli dan trčkaramo oko nje i služimo ju.
    I mi, i mi: A onda se MM naglo osvijestio pa joj veli: "Pa daj malo i ti mrdni, nisi u hotelu!"

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

nekidan smo se MM i ja ulovili kak cijeli dan trčkaramo oko nje i služimo ju.
    I mi, i mi: A onda se MM naglo osvijestio pa joj veli: "Pa daj malo i ti mrdni, nisi u hotelu!"
    i onda se žalimo. Ma daj pa sami smo si krivi a djeca su nam pametna pa koriste

Girica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Čitam, čitam pa ne vjerujem.. reže voće, nosi smeće, ide u dućan, skuha kavu i sl.
    Moj ne smije sam u dućan (iako on bi ali prometno je), ne dam mu oštri nož u ruke a kamoli da kuha..
    Smeće nosi mm.

:? pa sad ne znam da li ispravno postupam.
    za školu nema problema, međutim skoro na sve ga treba nagovarati par puta ali onda napravi bez pogovora.
    sam pomaže oko braceka i time se jako ponosi.
    htio je prati suđe ali mu nisam dala.
    ne dam mu da usisava jer mi je žao ako usisa legicu.
    itd.

dal ću ga razmaziti na njegovu štetu. :?

cure, potakle ste me na ozbiljno razmišljanje.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sjecam se nekih zadacica koje sam imala u toj dobi iako su tada bila totalno drugacija vremena - recimo, krevet smo pospremale Seka i ja (svaka svoj), naravno ne savrseno, da ne bi odmah bilo zabune, ali jesmo.

TO je sve pocelo s polaskom u malu skolu ( u mojem mjestu tada jos nije bilo vrtica).

Tako ucim malca, da malcice pospremi krevet nakon ustajanja, da vecer prije pripremi stvari za vrtic i ono sto misli obuci (na taj nacin ujutro stedimo i vrijeme), kad ulazi u kucu, nema bacanja stvari, jakna i cipele na svoje mjesto, tanjur iza jedenja sam nosi u perilicu ili u sudoper (ako mozemo mi, moze i on). Kad smo svi zajedno doma i objedujemo, doruckujemo ili rucamo, poslozi stol.
    Prljavu robicu baca sam u kantu. Ucim ga odgovornosti - ako to postignem na konju sam (da vidi da to ne radi neki duh, nego njegov otac ili ja):

mislava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

učim ih da svaku stvar nakon korištenja vrate na svoje mjesto.
    stariji voli vaditi suđe iz suđerice, brisati prašinu, pomagati u kuhinji (miksati, guliti, rezuckati...). otkako trenira nogomet, dužnost mu je prati kopačke.

mlađi voli usisavati. i pomagati oko cvijeća.

ništa ne forsiram.
    ima period kada svaki dan rade ponešto, a ima i period kada je sve što rade - nered!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •