Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: izlazak posteljice

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno izlazak posteljice

Kakva su vasa iskustva s oksitocinom i dali ste za ili protiv? Imam nedoumice posto su i primalja i dr. koji su pobornici prirodnog poroda za davanje sintocina za izlazak posteljice a ja koliko sam skuzila vidim da se dojenjem izlucuje oksitocin pa mi djeluje kao nepotrebna stvar...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na prvom porodu nisam dobila nista.
    Na drugom sam imala drip na izgonu.
    Na trecem mi je primalja zabila injekciju sintocina u nogu prije nego sam se uopce snasla. Nisam vidjela nikoga i nista zbog djeteta . Poslije sam ju jednom prilikom oribala zbog toga i onda mi je rekla da oni tako rade al da ne znaju zasto tako rade...
    Ne treba ti nista takvo, jer ne postoji razlog zbog kojeg bi ti to trebalo, osim u slucaju da krene nekakvo intenzivno krvarenje, ali to je drugi par cipela.

Ivany avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja nemam pojma da li sam to dobila ili ne, vjerojatno bi znala da jesam... uopce nisam skuzila da mi je posteljica izasla jer kada sam vidjela svoju bebicu nakon 6sati dripa sam na sve zaboravila!

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nisam ništa dobila.
    posteljicu sam rodila normalno, pola sata nakon poroda i uz doktorovu pomoć (nakon šta sam mu kazala da vrimena za čakulu imamo i nakon što izađe posteljica a do tada neka se pobrine za nju jer mi je hladno )

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni je babica rekla kako većina žena ni ne zna da je trenutak nakon izlaska bebe dobila tu inekcijicu. Kao primjer je navela - sebe. Kaže da je tek poslije shvatila koliko nije bila svjesna što se događa tog trenutka.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ni ja nisam primijetila da li su mi nešto dali, ali posteljica je izašla vrlo brzo nakon bebe, pa pretpostavljam da su mi ipak nešto uvalili (bez napomene).
    Neki dan sam u neobaveznom razgovoru s jednim ginekologom prokomentirala da prirodno žena može roditi i potpuno sama, a odgovor je bio "baš me zanima što bi onda s posteljicom, haha". Nek mi neko ovo objasni???
    Kaže da se nastoji čim prije poroditi posteljicu da se smanji mogućnost većeg krvarenja žene. Ja još nisam našla objašnjenje za to, je li to točno?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tulip prvotno napisa
    Ja još nisam našla objašnjenje za to, je li to točno?
    Nije. Ako je majci dovoljno toplo, ako nije u soku od maltretiranja, ako joj daju bebu odmah na prsa, posteljica ce se roditi vrlo brzo. Inace ce to ici malo sporije. Postporodjajno krvarenje zapravo se moze povezati s nekim drugim stvarima a ne s kasnim porodom posteljice.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma da, to je famozni stav koji prevladava u medicinskim krugovima, ali sa na dokazima utemeljenom znanosti ima malo manje veze... za krvarenje nakon poroda je puno vaznije da je zena dobro utopljena i da dijete doji. ali tko ce se zamarati s dekama i privatnoscu kad je puno lakse sprasiti injekciju...

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj tulip prvotno napisa
    da prirodno žena može roditi i potpuno sama, a odgovor je bio "baš me zanima što bi onda s posteljicom, haha". Nek mi neko ovo objasni???
    moja baka je rodila 9 (citaj devetero!!!) djece u vrlo malim vremenskim razmacima, na selu u staroj kamenoj kuci uz komin bez lijecnika, babice, ositocina, i kojekakvih ludorija na potpuno prirodan nacin, jedno dijete je cak rodila u traversu (za one koji ne znaju - komad zenske odjece, ko pregaca, isla je iz kuce u kucu i dijete je u hodu ulovila u traversu) rekla je da je svaki put svekrva pazila na nju i da je 40 dana babinja bila postedjena poslova, lezala u toplo i dojila, nista joj se nije dogodilo, jos je ziva i za sada ima 32 unucadi! druga baka je isto tako rodila 9 djece u slicnim uvjetima, (nazalost od 9 djece 4 je umrlo dok su bili mali) aj sad to ispricaj svom ginekologu molim te.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

tila san rec da su im posteljice normalno izlazile i da nisu imale problema, krvarenje bi prestalo i to je to, nije da preporucam takav nacin porodjaja niti u takvim uvjetima naravno, ali me ljuti sta se danas postavljaju ljudi previsoko i zanemaruju da su zene tisucljecima radjale i bez ikakve pomoci i prezivljavale normalno, naravno da je danas lakse rjesavat rizicne situacije jer postoje ljekovi i pusta tehnologija ali ako sve ide normalno i prirodno onda su sve intervencije suvisne a onima koji misle da zene ne mogu rodit bez intervencije treba ispricat ovakve slucajeve ko sto su moje obje bake. to sam htjela rec.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

I moja baka je rodila tatu doma, pričala je da joj je skoro ispao, prvo dijete, u kući kod svekrve pa nije valjda ni govorila da je boli dok nije bio zadnji čas
    A druga baka je sama otišla na vlak i ipak rodila u rodilištu. Ali njena susjeda je rodila sama u kampanji daleko od kuće pa bebu u traveršu i put pod noge (i moja nona tako kaže ) Neću dalje o zrmanama, kunjadama, šantulama i sl. al ova traverša me podsjetila na tu priču...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Čini mi se da su muški oduvijek ljubomorni što oni ne mogu rodit, pa se guraju i hoće bit što aktivniji na porodu (a onda polako to nauče i njihove kolegice ginekologice).
    E da, i obavezno žena mora patit na porodu-ako hoće prirodan porod, onda joj treba na silu svaki čas intervenirat i svađat se s njom, ako mora carski-onda joj daju bebu odmah nakon spinalne dok je ne može ni namjestit na grudi, ako je zadak ili velika beba onda treba maltretirat do zadnjeg časa... Tako da si žena dobro zapamti...Glavno da imamo pronatalitetnu populacijsku politiku, a mame se boje poroda-ne radi boli nego radi tretmana...
    Malo sam skrenula, malo možda izkarikirala...nemojte zamjerit

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    zabila injekciju sintocina u nogu
    Mozda ce zvucat glupo ali u koji dio noge?
    Meni posteljica nije izasla i kad sam im rekla da mi daju Smizlu da doji, da ce to potaknuti oksitocin, oni su mi rekli da su mi vec dali injekciju umjetnog.
    Ni ja ni MM nismo to primijetili :? . Mislila sam da su je dali negdje u podrucju rodnice koje me ionako peklo pa da nisam skuzila.
    Ali u nogu :shock: ?

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

meni je sama izašla bez ikakvih injekcija i dripova

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ko zna, možda je i meni sama izašla, meni su dali malenog odmah i stvarno je otprve lijepo papao..

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U bedro, ako se dobro sjecam. Ma, jako mi je to maglovito.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma nemoguce da su mi spicili injekciju u bedro a da nisam skuzila :shock: .
    Mozda daju i negdje drugdje.
    Raspitat cu se.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja mislim da sam dobila u rame. Rodila sam u kadi i još bila u vodi kad su me piknuli. Tad su ispustili vodu i postalo mi je užasno hladno; mislim da bi se smrzla da sam morala čekati još pola sata mokra u praznoj kadi. Iako sam protiv svih lijekova i kemija koje se daju na porodu, ovo mi nije teško palo; naprotiv. Prije sam se počela maziti sa bebicom.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

nisam dobila nista ni prvi ni drugi put, prvi put cujem za to . posteljica mi je oba puta brzo i bez problema izasla

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

meni dijete odmah povuklo za sobom.
    koja sreća.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ne znam dali sam šta dobila. Sjećam se da je posteljica brzo izašla. Iskreno nisam ni znala za to.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

meni su spicili u bedro, sjecam se da sam pitala kaj je to, rekli su za posteljicu
    al to je bilo odmah kak se M. rodio u cijeloj toj zbrci, jedva sam primjetila,
    znam da me zabolilo

e da, rodila na Sv Duhu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, moš mislit, mati od toga ginekologa koji izvaljuje takve izjave je sigurno dobila oksitocim dok je njega rađala.
    Je ne znam kaj je tim ljudima, kaj imaju amneziju ili si umišljaju kako bi ljudska vrsta zamrla da se nisu pojavili oni. Pa prije 50-60 godina se ta današnja pametna generacija lječnika još rađala kod kuće, a majke su im valjda onda čekale 2000 da dobiju oksitocin za izalazak posteljice.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Meni je posteljica ostala, čistili su me nakon 10 dana na hitnoj!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[quote="tulip"]Čini mi se da su muški oduvijek ljubomorni što oni ne mogu rodit, pa se guraju i hoće bit što aktivniji na porodu (a onda polako to nauče i njihove kolegice ginekologice).

offtopično, ali upravo je tako i bilo. Mada je još u antici bilo poznatih liječnika (muškaraca) porodničara, u pravilu su žene - babice pomagale ženama pri porodu. U srednjem vijeku su liječnici često bili i svećenici, s obzirom kome je bilo u tad dostupno obrazovanje. BAbice su često proglašavane vješticama (znale su sa ljekovitim biljem i sl.) i spaljivane, a glavni razlog je bio oduzeti ženama primat u porodništvu.Babica po selima odavno nema, a kod nas se po zakonu porodi moraju obavljati samo u bolnicama, gdje su još uvijek ginekolozi muškarci velika većina. Osim ako se nije nešto promjenilo.

Ja nisam ni skužila kad je izašla posteljica. Oba puta mi je to rekao doktor. Prvi puta ju je Karlo povukao za sobom, a kad sam rađala Jana, doktor je rekao "još samo posteljica..." 2-3 minute nakon poroda.

Znam za slučaj dvije žene kojima je ostao komad posteljice. JEdna je žena bila samnom u rodilištu, krvarila dosta dugo, dok se jedan doktor nije dosjetio šta bi moglo biti. Poslije je dobila transfuziju.

Drugi slučaj; žena sjedi samnom kod ginekologa, pričamo, ide ispred mene, i veli mi da ju boli mada je već više od mjesec prošlo od poroda. Ulazi i... ne izlazi. Ispostavilo se da je ostao komad posteljice, ginekolog joj je odmah to očistio na pregledu, prepisao antibiotike valjda, pravo je čudo da nije dobila sepsu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nije niti jednoj ostala cijela posteljica, nego komad posteljice.
    A veća je vjerojatnost da će se potrgati i ostati neprimjetno komad, kad ne izlazi sama nego se čupa, vuče, trga, daju razne injekcije sve u cilju da izađe što prije.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    nije niti jednoj ostala cijela posteljica, nego komad posteljice.
    A veća je vjerojatnost da će se potrgati i ostati neprimjetno komad, kad ne izlazi sama nego se čupa, vuče, trga, daju razne injekcije sve u cilju da izađe što prije.
    Nikad mi neće biti jasno kako je moguće da ostane komad posteljice. Ta sve knjige i priručnici kažu: "tražite da vam pokažu posteljicu nakon što je rodite". Zar je moguće da doktori i sestre ne znaju da treba pregledati posteljicu je li cijela??!? (Makar je slagali kao puzzle?)

joy avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Meni nisu davali nista,postaljica je sva tri puta izasla sama ito vrlo brzo poslje bebe,koliko se sjecam.
    Samo sta nisam zaboravila, je da mi je babica na trecem porodu prije izlaska posteljice, nekako cudno i za mene bolno, rukom stiskla stomak onako bas grubo. :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Fana prvotno napisa
    Nikad mi neće biti jasno kako je moguće da ostane komad posteljice. Ta sve knjige i priručnici kažu: "tražite da vam pokažu posteljicu nakon što je rodite". Zar je moguće da doktori i sestre ne znaju da treba pregledati posteljicu je li cijela??!? (Makar je slagali kao puzzle?)
    ha očito je moguće. Ima puno priča na ovom forumu sa komplikacijama koje su se dogodile zbog ostanka dijela posteljice. Uče svašta, nauče kako se radi hrpa intervencija, koje dijele šakom i kapom, ali događa se da ne znaju uočiti da je ostao komad posteljice.
    Mislim da je nemoguće da ne izađe cijela posteljica, a da to nitko ne primijeti.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja se sjećam da su moju pregledavali i to dosta dugo. Prvo su je brisali (onako tapkali s krpom) i na kraju skužili da fali komadić. Čula sam doktoricu da je rekla - veličine kovanice od 2 kn. Uspavali me, počistili i sve 5. Barem sam prespavala šivanje

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Fana prvotno napisa

Očito onda ti zli doktori kojima je primarni cilj oduzeti ženama prirodnu moć rađanja ne znaju čitati priručnike
    Moguće je da se dogodi puno stvari za koje vjerovatno nisi ni čula pa se događaju i češće nego što mi mislimo. Meni je ostao komad posteljice, što su oni naravno primjetili i kiretirali, ali kako je kiretaža nakon poroda nezgodna jer je maternica mlohava i naborana ostao mi je još jedan mali komad koji je bio čvrsto prirastao uz tkivo pa sam morala još jedanput na kiretažu. Dogodi se i da posteljica uraste u maternicu pa ju se nikako ne može izvaditi van i tada se maternica mora izvaditi. Ja sam bila sretna što nisam ostala bez nje.
    Mislim da malo pretjerujete. Nekada su žene rađale u polju, ali tada je i smrtnost rodilja i beba bila puno veća. Stara uzrečica je pola bogu, pola sebi . Naravno da pretjerano uplitanje, bezrazložno davanje lijekova samo iz komoditeta i slične stvari nisu uredu, ali neki komentari su mi ovdje malo

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i Hipokratova zakletva kaže - dobrobit pacijenta na prvom mjestu. Pa je danas teško pronaći takav pristup osoblja, kao da tražiši iglu u plastu sijena, što je meni malo :/

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja sam porodila posteljicu 30 minuta nakon što sam rodila N. bez ikakvih medikamenata. u međuvremenu sam malo mazila svoje čedo na prsima, a kad su ju odnijeli na kupanje bila sam tako omamljena endorfinima pa nisam ni skužila da je proteklo toliko vremena...poslije mi je na to skrenula pozornost doktorica dok je s babicom pregledavala posteljicu.

Rency avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    Ne znam dali sam šta dobila. Sjećam se da je posteljica brzo izašla. Iskreno nisam ni znala za to.
    potpis

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam s Izijem imala neku izuzetno smotanu babicu na kraju (vecinu vremena je bila jedna zaista divna zena ali joj se zavrsila smena), koja je uspela 2 puta da pokida pupcanu vrpcu :shock:
    Na kraju su uvukli neka klestanca i izvukli posteljicu, srecom je izasla cela, jer joj se drugi put pupcanik pokidao u vagini.

A o sintetickom oksitocinu nemam sta da kazem, ja sam oba puta rodila indukovano..

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja sam oba puta imala problem sa zaostalom posteljicom i oba puta sam imala indukovan porod.
    Prvi put mi je rađena ručna revizija, a drugi put kiretaža (trudnoća se završila u 26. nedelji, pa posteljica i nije bila zrela, ali su dr komentarisali kako je jako urasla i hteli su mi vaditi sve napolje) i prvi i drugi put na živo, bez anestezije

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •