Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Prohodnost jajovoda

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Prohodnost jajovoda

Evo vec dugo se borimo sa nepolodnoscu (sa detaljma u nekom od narednih postova).
    Od svih mogucih i nemogucih kombinacija i dijagnoza spermiogram prema zadnjim rezultatima je vise nego odlican. Svi moji nalazi su isto tako dobri, hvala Bogu.
    Medjutim, naredne sedmice krecemo sa detaljnim ispitivanjem mene. Doktor ce krenuti sa provjerom prohodnosti jajovoda, i kompletnom analizom jajnika.
    Zanima me zar se pored svih ultrazvucnih, vaginalnih i drugih pregleda nije moglo osmotriti stanje jajnika (tj. zar je moglo proci da neki eventulani i veci "kursluz" ne bude primjecen)???

Ustvari, jako se bojim svega sto nas tek ceka....

Inace kod nas se radi o sekundarnom sterilitetu, a pokusavmo vec 6. godina.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: Prohodnost jajovoda

Citiraj Umma prvotno napisa
    Zanima me zar se pored svih ultrazvucnih, vaginalnih i drugih pregleda nije moglo osmotriti stanje jajnika (tj. zar je moglo proci da neki eventulani i veci "kursluz" ne bude primjecen)???
    UZV ti ne vidi prohodnost jajovoda, a ne znam što se misli pod "osmatranjem stanja jajnika" - to je dovoljno UZV praćenje folikulometrije u jednom ciklusu i vađenje spolnih hormona, koliko se ja kužim. Kod koga si u postupku - dosta klinika sam prošla i dosta na forumu pa ću već' prepoznat način rada, ako je u HRV. Koliko je tebi godina (vidim da pišeš sekundarni sterilitet)? Naime, ako ti je preko 35, onda treba požurit nakon par inseminacija na IVF jer kvaliteta ženinih jajnih stanica opada godinama (tj. ne gubit vrijeme puno na pretrage). Ženine godine su u tome ključne. Ako te šalje na HSG - to je prohodnost jajovoda - to se može relativno brzo obaviti. Sretno, informirano i bez straha .

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Promijenila sam lijecnika i u tome je fora (promijenila jer smo se odlucili na IVF)
    Jucer sam zvala svoju doktoricu (ginekolog) i pitala da li moguce da ako moji jajnici nisu po bilo kojem osnovu ok da to ona za sve ove godine nije primjetila???? Papa test, utrazvucni, vaginalni (kod nje samo vise puta isla na folikulometriju).... Ona kaze da je sa mojim jajnicima sve uredu, i da je imala i najmanju sumnju slala bi me dalje (kome vec ide i treba).

Novom lijecniku smo odnijeli sve stare nalaze, na sto je on rekao "iako su nalazi ok, moramo posebno osmotriti druge stvari...krecemo od jajnika"
    Mi smo do sada imali problema sa losim spermiogramom i mislili smo da je tu problem. Medjutim, sada je spermiogram ok- moji nalazi standardno ok (HVALA BOGU) ali idemo dalje da "istrazujemo" sta bi moglo biti.

Sta me zanima??? Odgovor prije pregleda.

Ustvari, da li je moguce da za sve ove godine moja doktorica nije moga na osnovu klasicnih pregleda (sa najboljom opremom- mislim na ultrazvuk) ustanoviti stanje jajnika- ne mislim detaljno (bar ugrubo), tj. zar se na klasicnom pregledu ne moze vidjeti i to, ili za jajnike uvijek ide poseban pregled???
    Kako ste vi koji imate ovu vrstu problema dosli do tog problema????

Zakomplikovala sam ali valjda cete razumjeti.

Imam 34. god i jako nam se zuri......

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Vjeruje da ce sve biti uredu, ali eto uhvatila me trema...i voljela bih cuti neka vasa (priblizno slicna) iskustva.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Promijenila sam lijecnika i u tome je fora (promijenila jer smo se odlucili na IVF)
    Jucer sam zvala svoju doktoricu (ginekolog) i pitala da li moguce da ako moji jajnici nisu po bilo kojem osnovu ok da to ona za sve ove godine nije primjetila???? Papa test, utrazvucni, vaginalni (kod nje samo vise puta isla na folikulometriju).... Ona kaze da je sa mojim jajnicima sve uredu, i da je imala i najmanju sumnju slala bi me dalje (kome vec ide i treba).

Novom lijecniku smo odnijeli sve stare nalaze, na sto je on rekao "iako su nalazi ok, moramo posebno osmotriti druge stvari...krecemo od jajnika"
    Mi smo do sada imali problema sa losim spermiogramom i mislili smo da je tu problem. Medjutim, sada je spermiogram ok- moji nalazi standardno ok (HVALA BOGU) ali idemo dalje da "istrazujemo" sta bi moglo biti.

Sta me zanima??? Odgovor prije pregleda.

Ustvari, da li je moguce da za sve ove godine moja doktorica nije moga na osnovu klasicnih pregleda (sa najboljom opremom- mislim na ultrazvuk) ustanoviti stanje jajnika- ne mislim detaljno (bar ugrubo), tj. zar se na klasicnom pregledu ne moze vidjeti i to, ili za jajnike uvijek ide poseban pregled???

Ti si negdje u Beogradu? Forumašica rikikiki ti ima iskustva sa pretragama jajnika, u Beogradu se radi neki Inhibin B (ako sam dobro zapamtila) iz krvi. Nema ti ništa specijalno sad što se mora turbo pilit po jajniku u smislu proučavanja - imaš vađenje hormona FSH 3. dan ciklusa, imaš taj Inhibin koji se u Hrv. ne radi, ali na jednom mjestu privatno u Beogradu se radi i on je dobar indikator je li žena ušla u preimenopauzu, ne znam na šta se još misli - koliko misle studirat jajnike? OK jajovodi, ali ne razumijem to za jajnike. Za jajnike je najbolje pustit ih u postupak i vidjet kako će odreagirat i to je to. Možda si ti krivo shvatila da će se sad nešto skoncentrirat na jajnik jer se tu nema baš puno što čačkat. Koje si sve pretrage radila? Jesi li radila spolne hormone 3. dana ciklusa, hormone štitnjače? Vjerojatno ona misli tu prohodnost jajovoda - na što te poslala, na HSG? Kad obaviš taj HSG, a muž spermiogram, nema se tu dalje što filozofirat, idete u postupak. Opet, ako si u Bg-u, ja bih ti preporučila inozemstvo iz svega što sam slušala - Maribor ili Prag je mislim vama najbliži (s tim da se Maribor čeka godinu dana, ali bitno veću uspješnost imaju od Jevremove, a možeš furat i paralelku - napravit jedan postupak u Jevremovoj dok čekaš IVF u Mariboru (nužan razmak između stimulacija je 6 mjeseci).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ili si u BIH? Ako si u BIH, onda savjetujem ZG - Poliklinika IVF, Poliklinika Vili, Split - CITO ili opet Maribor. Imaš već topica "Potpomognuta u BIH" - većina Sarajki se slaže da se u BIH ima zasad smisla radit samo inseminiranje (s time da za to moraš imat prohodne jajovode i inseminiranje se ne preprouča radit više od 3 puta na ženine godine preko 35), a IVF izvan granica BIH. Imaš dosta cura iz BIH na forumu Roda - sarjevo (rodila iz postupka u Poliklinici IVF u Zagrebu), wonderwoman (rodila iz postupka u CITO-u u Splitu), Migullyy (trudna s blizancima iz Maribora) - možda kojoj možeš poslat privatnu poruku? Ovo kad te pitam di si - ne želim bit znatiželjna, nego to di si ti je ključ, sve - to ti određuje daljnji hodogram jer je IVF vrlo specifična stvar i ne radi se svugdje istom kvalitetom, a jako je i financnijski i logistički zahtjevno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da još izravnije kažem - jajnik se može vidjet na UZV-u, onda se još vadi krv 3. dan ciklusa, onda se još može gledat isto na UZV-u nekakav broj antralnih folikula i to ti je to. Znači, to se riješi na jednom UZV-u i vađenju krvi. Opet ću te pitat di si - Mehmedbašić ili kako se zove onaj dr u Sarajevu? Forumašice Sarajke su više puta rekle da se za IVF treba ići izvan BIH, na žalost.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I još misli. Koji put će ti nalazi pokazat da je sve OK (to je takozvana idiopatska neplodnost - kad sve izvana izgleda OK, ali u biti medicina ne zna razlog zašto dolazi do krucšlusa), ali opet neće dolazit do trudnoće. Onda se problemi počnu nazirat kad se krene u IVF (npr. dobije se manji broj stanica, stanice lošije kvalitete, stanice se ne plode unatoč dobrom spermiogramu i dobroj kvalitetu jajašca pa se mora ići na ICSI metodu). Znači, koji put se može vidjet gdje šteka samo kad se krene u postupak. Najbolje će ti dr. testirat jajnike (ako je kužerska klinika) tako da te stimulira i vidi kakva će bit jajašca.

A prije toga samo
    a)
    izvaditi hormone iz krvi - najnužnija su ti samo tri (FSH - govori o ovarijskoj rezervi, ako je preko 10 je već pepavo i granično, u Mariboru obavezno i hormon štitnjače TSH jer on zna zezat za očuvanje trudnoće, a može se lako lijekovima riješit), onda još prolaktin - isto spolni hormon, isto može zezat, a lijekovima se lako regulira.
    b)
    napraviti prohodnost jajovoda da se vidi ima li smisla uopće inseminiranje unatoč tome što se žena približava 35.-toj.

Tako bi bio nekakav hodogram, po mom razumijevanju stvari. Ne znam koliko ti je ovo sve iz neba pa u rebra i koliko se u tome snalaziš. Pliz pročitaj fantatičnu rodinu brošuru na temu neplodnosti, tako je jednostavno i razumljivo objašnjeno, bit će ti puno toga jasnije, a iskrsnut će vjerojatno i neka daljnja pitanja:

http://peternel.ipapercms.dk/demos/RODA/Neplodnost/

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Hvala na brzim odgovorima. Mi smo u Sarajevu, i da budem iskrena voljela bih da sve to zavrsimo vani. No, trenutno se svi ti planovi cine "nemogucom misijom".

Imate li mozda podatke za klinike u Svicarskoj????

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hvala na brzim odgovorima. Mi smo u Sarajevu, i da budem iskrena voljela bih da sve to zavrsimo vani. No, trenutno se svi ti planovi cine "nemogucom misijom".

Imate li mozda podatke za klinike u Svicarskoj????
    Ne, ne treba nikome odavde, većina ide u Maribor (slovi kao najbolji, cura iz Austrije je išla u Maribor), Zagreb - Poliklinika IVF ili Vili ili Split - CITO . Logistika je već razrađena, nigdje se ne čeka, osim što Maribor ima visoke liste čekanja. Baš zbog ovog proučavanja jajnika koji si napisala javila mi se sumnja da si na nekom, ajmo to reći, "čudnom" mjestu koje nije ono baš jedna od tih do 10-tak klinika, što privatnih što državnih, na ovim prostorima (ex Yu) koje se relativno kuže.

Evo ti par topica vezano za IVF u BIH i forumašica koje su iz BIH, povežite se, najbolje će ti one pomoći savjetom. Imaš previše godina i previše staža u sekundarnoj neplodnosti, iskreno, za pokušavati na nekom mjestu koje nije udarno, to ti je moje najiskrenije mišljenje, a pogotovo ako ideš privatno, tim više. Naime, IVF ti nije bezazlena stvar baš skroz, tu se tijelo izlaže višku hormona i mogu razne komplikacije isto se dogodit, neke manje, neke veće, pa, ako si u cajtnotu s godinama, to treba raditi na pravom mjestu, moje je mišljenje. Iskreno, da sam na tvom mjestu, a sa ovim iskustvom, vjerojatno bih rađe čekala godinu dana Maribor nego pokušavala u BIH - tj. u BIH bi odradila tu dijagnostiku, a postupak samo ako je jako jeftiniji i imamam vremena. Evo ti tih par topica, pročitaj, ima raznih iskustava:

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...682f5d8d3b8f3f

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...a9405b269ba86d

Evo ti i sa nekih drugih foruma - mislim da su BIH forumi - bebano i ringeraja:

http://www.bebano.com/bb/viewtopic.php?start=30&t=400

http://www.ringeraja.ba/forum/tm.asp?m=54340

E, da, imaš i forumašicu wewu, nju sam zaboravila (kako sam mogla, draga wewa ), ona će ti možda pomoći, jako je iskusna a propos liječenja u BIH, sad se liječi u Mariboru, mislim.

Sretno, ma što da na kraju odlučila, nije rečeno da tvoj idući post neće biti - ja ostala prirodno trudna (događalo se i to . Od srca sve najbolje od mene.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, i u ZG-u možeš raditi postupak i u državnim klinikama (pretpostavljam da onda platiš nekakav iznos koji je usporediv ovome koji bi platila privatnim zagrebačkim klinikama) - to su ti Vuk Vrhovec, Sv. Duh ili Petrova. S tim da je Maribor po čuvenju broj 1 na ovim prostorima, Prag je dobar, ali tamo većinom idu parovi koji trebaju donaciju jajne stanice ili spermija, iako pretpostavljam da rade i ove "obične" IVF-ove. Naši ZG su onda odmah iza njih (po nekoj mojoj subjektivnoj šacanje - ljestvici), CITO u Splitu je dobar - imaju odličnog biologa koji je važan kao i ginekolog, ako ne i važniji.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Hvala, hvala, hvala...i ja se nadam najpozitivnijim vijestima u sto skorije vrijeme. :D

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno Prohodnost jajovoda

Draga moja
    u potpunosti potpisujem našu dragu inu33 i mogu ti samo reći što dalje bježi iz BiH po pitanju IVF. Odradi sve neophodne preglede i nalaze u BiH a onda na postupke u Sloveniju, Hrvatsku ili Prag.

Ja ti iz svog iskustva mogu reći puno riječi pohvale za CITO kliniku u Splitu, za njihovo osoblje, opremu i mnoge druge komponente koje sigurno nećeš naći nigdje u BiH. Ja sam čak i HSG radila u CITU jeste da sam ga platila 1200 kn, ali vjeruj mi novac nije toliko bitan, u odnosu na HSG koji se radi u bolnicama u BIH, konkretno ovdje u Mostaru su mi cure pričale za taj HSG kako su bukvalno umirale od bolova, jer ne daju nikakve ni injekcije protiv bolova a ni antibiotik. U CITU dobiješ injekciju i sve to lakše prođe i sa manje boli.
    Sretno!

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno hormoni

Kakva sam kukavica...jos nisam isla na kontrolu prohodnosti jajnika. Jos jedan mjesec prosao. :/

Uglavnom, nadala sam se da ce se desiti samo od sebe- a nije!

Jucer, treci dan ciklusa radila sam hormone i nalazi su ovakvi:

LH 5,29 Z folik. faza 1,6- 10,2
    FHS 4,57 Z folik.faza 3- 12
    Prolaktin 340,8 Z folik faza: 53-320
    Progesteron 0,339 Z folik.faza 0,2-0,9
    Estadiol 30,36 Z folik.faza 30-50
    Testesteron 0,146

Isla kod svoje doktorice, kaze sve OK. Osim sto ti je malo povisen prolaktin, a to je vjerovatno od uzbudjenja.

Ima li neko strucana da prokomentarise ove vrijednosti ???? U utorak idem na zakazani pregled kod doktora, a do tada mi ostaje samo vi.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ina, Ina, kako ces mene zaobici sala-mala

Umma, evo mene sarajke, s dosta ginekoloskog staza u - nogama, valjda

ja bih obzirom na tvoje godine i trajanje sekundarne neplodnosti isla direktno na IVF - HSG mozes uraditi privatno, ultrazvucno, ne boli.
    medjutim, postavlja se pitanje sta dalje: ako je nalaz ok - ima li smisla dalje pokusavati prirodno, to radite vec 6 godina? ako nalaz nije ok - svakako se ide na IVF.

ja bih fino telefon u ruke i zvala CITO ili IVF Polikliniku/Vili, u medjuvremenu se narucila za konsultacije u Mariboru. pa sta prvo upali

btw. ja ne bih tako olako odbacila taj prolaktin - moj je prvi nalaz bio granicno povisen, pa ipak nikad nije bio u normalnim vrijednostima (a za IVF je optimalno do 200) bez terapije, zivio Bromergon.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

medjutim, postavlja se pitanje sta dalje: ako je nalaz ok - ima li smisla dalje pokusavati prirodno, to radite vec 6 godina? ako nalaz nije ok - svakako se ide na IVF.
    potpuno se slazem sa tobom, i jedno veliko HVALA za brz odgovor

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

potpuno se slazem sa tobom, i jedno veliko HVALA za brz odgovor
    i drzim fige za bebicu cim prije!

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nadam se...Samo zasto da zovem Maribor?? Mislim zar nije jednostavnije zavrsiti sve to kod Mehmedbasica??? Kakva su tvoja iskustva sa njim????

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nadam se...Samo zasto da zovem Maribor?? Mislim zar nije jednostavnije zavrsiti sve to kod Mehmedbasica??? Kakva su tvoja iskustva sa njim????

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

??????????????????????neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee moj odgovor

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

jednostavnije jeste, ali neces nista zavrsiti
    puno smo puta pisale o Mehmedbasicu, puno nas iz BiH se ovdje prosetalo, a samo jedno je zajednicko - niko nije ostao trudan kod njega. no, uredno je svima naplatio.

ja licno nisam ni pokusavala ici kod Mehmedbasica - za to od srca hvala dragim prijateljicama na cijem sam iskustvu ucila.

Mehmedbasic na silu pokusava ostvariti trudnocu, ne radi briseve, transfer radi nakon dan i po (svugdje drugo 3. ili 5. dc), stimulira zene bez kraja i konca, punktira koliko mu je cejf.... sve su to garanti za komplikacije i neuspjeh. zato, telefon u ruke, pasos u pripremu i trk vani

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nisam u toku ali hvala vam jos jednom (ne znam zasto i kako je dva puta otisao isti post???????)

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisam u toku ali hvala vam jos jednom (ne znam zasto i kako je dva puta otisao isti post???????)
    malo se forum zblesirao

vjerujem da nisi u toku - ovo je vrlo specificna oblast, puno je tu informacija kojima moras raspolagati da bi mogla odabrati dr-a i kliniku gdje ces ici po bebu, a puno toga moras i sama odluciti, pratiti i provjeravati.

kao sto Ina33 veli - puno je toga u igri, lijekovi koji se primaju nose sa sobom znatan rizik, pa kao sto ne bi popravak racunara povjerila vodoinstalateru, tako ne mozes ni svakom dr-u otici u IVF. a puno je dr-a koji nisu dovoljno strucni ali se prihvataju raznih poduhvata....

zato je ovo oblast gdje je reputacija vrlo bitna - jednostavno ne mozes sebi priustiti da ides na srecu. u igri su novci, zdravlje, vrijeme, emocije...

pitaj sta god te zanima, a za pocetak ti savjetujem da pogledas Rodinu brosuru o MPO, imas je stickanu medju topice na ovom podforumu

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

evo i mene, jos uvijek bez pozitivnih rezultata
    prije dva-tri mjeseca radila sam HSG
    nalazi i vise nego dobri, hvala Bogu
    zadnja dva mjeseca pijem klomifen i sutra idem da vidim sta nam je ciniti (inesminacija ili ???)
    nakon prvog mjeseca sa klomifenom, menstruacija mi je malo kasnila a onda i nakon sto sam je napokon dobila, trajala svega 2. dana
    doktor kaze vjerovato se sluznica maternice istanjila.

sve u svemu, nasa dijagnoza je sekundarni sterilitet

idiopatska neplodnost

ima li neko iskustvo slicno mom???

pusa

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •