bauba![]()
meni to nije tuzno. meni je to normalno i ocekivano.petarpan prvotno napisa
jer je porod zaista posebna zivotna situacija. koliko god bile inace jake, samouvjerene i lajave, u porodu svaka od nas reagira drugacije, posebno ako je to prvi porod. tu je bol koja moze biti vrlo jaka, tu je strah, strah od nepoznatog, strah od toga da li ce sve biti u redu, strah za dijete, strah zbog toga sto si sama i ne znas hoces li dobiti pomoc kad ti je potrebna, tu je osjecaj neugode sto si gola pred nepoznatim ljudima, tu je puno toga, uglavnom... OSJECAJA. a ne razumnih misli.
stalno zaboravljamo da porod nije stanje razuma, nego stanje osjecaja. to nije vrijeme kad mozemo i trebamo razmisljati i voditi intelektualne rasprave ili pak, kako neke impliciraju, svadje s medicinskim osobljem. to je doba kad smo u posebnom, njeznom, osjetljivom stanju, usmjerenom prema dolasku novog bica na svijet, naseg DJETETA.
smatram da je kljucna ova izjava:
gledano od strane rodilista, da. samo jedna od mnogih. sto ne opravdava apsolutno nista. jer njima je u opisu posla da se ponasaju ne samo profesionalno nego i humano.Loryblue prvotno napisa
a tko sam ja uopce...? ja sam ja. jedna i jedina. i ocekujem da mene i moje dijete tretiraju prije svega humano. i uopce ne mislim da je to sto trazim puno i previse. samo malo prakse, samo malo kontrole, samo malo skidanja od place osoblju koje se ponasa ignorantski, nehumano, omalovazavajuce i/ili neprofesionalno - da vidis kako bi se puno toga promijenilo. nazalost, dok god zene smatraju da su nitko i nista, i dok god ne postoje sankcije za med. osoblje koje se ne ponasa prema zahtjevima svoje struke, ovakvi topici ce se otvarati iznova i iznova. mi mozemo pokusati dati podrsku zenama s takvim traumama, mozemo dati virtualni zagrljaj, ali takvih prica ce biti jos puno, puno, puno:/