Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 55

Tema: Pitanje za učiteljice i profesorice. I trebam Vaš savjet.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Pitanje za učiteljice i profesorice. I trebam Vaš savjet.

Pišem ovu u ime svoje divne žene
    koja radi u školi, i predaje njemački jezik,
    ali pošto ja, NJM, provodim više vremena na netu, ona nama vremena, pišem u njeno ime i tražim savjet od vas.

Inače imamo predivnu malu Doru, 2,5 godine i još je na prsima i majčinom mlekecu!

Moja žena radi na 2 škole , na svakoj ima po pola satnice,
    radi na osnovnoj školi i na jednoj srednjoj školi.
    Radi već 4 godine.

Molim vas za sljedeći savjet:
    moja žena je saznala da su ju zakinuli za te 4 godine za 1 sat (tjedno)prekovremenog, kojeg je imala cijelo to vrijeme a to joj nisu uopće obraćunavali niti plaćali.

Kome se ona može žaliti i kako može dobiti isplaćeno?

u tajništvu i računovodstvu škole su prema njoj drski i bezobrazni, imala je i drugih neugodnosti, i ne rade svoj posao kako spada i nije ih uopće briga za taj njezin problemčić.

Molim vas za savjet.

Kome se ona može žaliti i kako može dobiti to isplaćeno?

Hvala

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nisam ziher, ali u pravilniku o raspodjeli satnice (il tako nekako) stoji da ravnatelj može, ali i ne mora dodatno opteretiti učitelja sa najviše dva sata prekovremenog, a koji mu se ne plaćaju. Mislim da tako nekako ide obrazloženje jer dvoje mojih kolega imaju 24 sata tjedno u nastavi (dakle+2) ali im se to ne plaća posebno, tj.kao prekovremeni.
    Ja radim u osnovnoj, za srednju ne znam.
    Za žalbe ne znam, ministarstvo, ?!

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja imam sat viska. Norma mi je 21 sat, a imam 22 sata u nastavi. To mi se na placi vidi, na odresku od place postoji rubrika prekovremeni rad, a i placa mi je nesto sitno veca.
    E sad, ne znam je li to necija dobra volja ili obveza. Mislim da to po zakonu tako mora biti.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Vali prvotno napisa
    Ja imam sat viska. Norma mi je 21 sat, a imam 22 sata u nastavi. To mi se na placi vidi, na odresku od place postoji rubrika prekovremeni rad, a i placa mi je nesto sitno veca.
    E sad, ne znam je li to necija dobra volja ili obveza. Mislim da to po zakonu tako mora biti.
    dakle , općenito je norma 21 sat?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nek pita u pravnoj službi u sindikatu. Meni su pomogli, konkretno govorim o Sindikatu hrvatskih učitelja.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kako za koji predmet.

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa
    kako za koji predmet.
    Da, ovisi o predmetu. Mislim hrvatski i matematika 20, strani jezici 21, ostali predmeti 22.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Re: Pitanje za učiteljice i profesorice. I trebam Vaš savjet

Citiraj antik prvotno napisa
    moja žena je saznala da su ju zakinuli za te 4 godine za 1 sat (tjedno)prekovremenog, kojeg je imala cijelo to vrijeme a to joj nisu uopće obraćunavali niti plaćali.

Kome se ona može žaliti i kako može dobiti isplaćeno?
    Meni je nevjerojatno kako se zaposlenici u nekim školama ponašaju kao da je škola njihovo privatno poduzeće, a novac kojim barataju njihov profit o kojem im ovisi život.

Ako je njoj taj sat bio naveden u ugovoru (ili popisu zaduženja koji se dobije na početku godine), onda joj je morao biti i isplaćivan, tj. obračunavan. Kod nas mi sami moramo prijavljivati te honorarne sate i na kraju mjeseca predati obrzac s upisanim satima u tajništvo. Kad sam tek počela raditi, nitko mi za to nije rekao, tako da sam ja tek dogodine slučajno skužila o čemu se radi, no moj je ravnatelj bio maksimalno fer i platili su mi zaostatke za cijelu tu godinu.

E, sad, ne znam kako ide procedura i ide li na to zastara.
    Najbolje bi bilo da se obrati svom sindikalnom povjereniku, mi takve stvari rješavamo preko našeg koji se maksimalno bori za naša prava. I nek provjeri je li joj taj sat naveden u popisu zaduženja.... Npr. ja sam zadužena za školske novine koje sam radila besplatno, tj. ti sati mi nisu bili u satnici, pa mi nisu ni plaćeni jer nisu na papiru imali na osnovu čega,no kad se vratim s porodiljnog, to više neće biti tako...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Svaki predmet ima svoju tjednu satnicu. Koja može ići do 25 sati nastave tjedno (max 25 npr.boravak). To vam je neposredno odgojno obrazovni rad. Tu vam spada Redovita nastava, razredništvo, dupnski rad, Izvannastavna aktivnost....
    npr. satnica za učitelja hrvatskog jezika je 22 sata tjedno. Sad on tu može imati samo 22 sata hrvatskog jezika. Ako ima razredništvo onda predaje 20sati hrvatskog + 2 sata razredmništva što je 22 sata tjedno.
    Ako ima u škli npr. samo 18 sati nastave tjedno da bi ostvario puno radno vrijeme može mu se staviti još 2 sata razredništa, i 2 sata nekakivh izvannastavnih aktivnosti (npr. pisanje šk. novina).
    Uglavnom sva zaduženja koja obavljate piše vam u Rješenju o obavezama učitelja za šk. god. koju vam daje ravnatelj. Tu mora pisati i prekovremeni rad.
    Tak prvo si pogledajte to Rješenje da vidite kakva zaduženja imate i na koliko sati.Svaki prekovremani mora odobriti MZOš (Šalju se ta rješenja u odjel za inspekcijske poslove).
    Ako je bio pogrešaka da se sve to i retogradno isplatiti.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

da ne otvaram novi topic, imam i ja pitanje:
    je li skola duzna placati smjenski rad, ako predmetna nastava ima nastavu samo ujutro, a nastavnik dodatnu obavlja u drugoj smjeni, tj. od 14 h

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj zvjerka prvotno napisa
    npr. satnica za učitelja hrvatskog jezika je 22 sata tjedno.
    Ne zna je si ovo navela samo kao primjer, ali ako nisi, samo da navedem da nije točno. Satnica nastavnicima hrvatskog jezika je 20 sati i u osnovnoj i u srednjoj školi, sve poviše toga su honorari. Pripravnici imaju 18 sati.

anjice, mislim da mora, ako ti je ta dodatna uvrštena u satnicu.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj anjica prvotno napisa
    da ne otvaram novi topic, imam i ja pitanje:
    je li skola duzna placati smjenski rad, ako predmetna nastava ima nastavu samo ujutro, a nastavnik dodatnu obavlja u drugoj smjeni, tj. od 14 h
    Ako taj dan radiš samo poslijepodne, onda je to smjenski rad.
    Ako si radila ujutro, pa nastavila poslijepodne (veže ti se sa primjerice posljednjim satom) onda nemaš pravo na smjenski, a ako si radila ujutro, pa imala više od 90 minuta pauze do tog poslijepodnevnog dodatnog sata, onda moraš dobiti plaćeno dvokratni rad.

Ako primjerice skroz radiš poslijepodne, onda nemaš pravo na smjenski rad, jer ne radiš u smjenama.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Indi navela sam ko primjer, jer nisam išla gledat u Pravilnik.
    Hrvatski je 20 sati tjedno.

Svi koji rade u jednoj smjeni samo ujutro nemate pravo na smjenski rad. pa čak i ako ostajete poslije 14.sati

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Svi koji rade u jednoj smjeni samo ujutro nemate pravo na smjenski rad. pa čak i ako ostajete poslije 14.sati
    ajde mi malo konkretiziraj

postoji i smjenski i dvokratni rad, ako sam ja dobro skuzila, dvokratni je ako ti je pauza veca od 60 min, a minimalno dva puta tjedno, a smjenski ako imas nastavu i iza 14 h

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Rene2 prvotno napisa

Ako primjerice skroz radiš poslijepodne, onda nemaš pravo na smjenski rad, jer ne radiš u smjenama.
    Ovo je inače malo bezveze (ne odnosi se na tebe, nego na uredbu, da se razumijemo)

Jer nije isto raditi samo popodne pa ne imati "pravo" jutro niti pravo "popodne" ili odraditi jutro i ostane ti ostatak dana, ako me kužite.
    I sad cijeli radni vijek tako.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ako ima u škli npr. samo 18 sati nastave tjedno da bi ostvario puno radno vrijeme može mu se staviti još 2 sata razredništa, i 2 sata nekakivh izvannastavnih aktivnosti (npr. pisanje šk. novina).
    Slično je sa mnom. Imam 18 sati nastave, 2 sata DOD i 2 sata izvannastavne grupe za malene.
    Ali Ministarstvo ne odobrava punu satnicu. Objašenjenje: Izvannastavna aktivnost se ne može računati u satnicu :/

Pa sam nakon takvog objašnjenja predala INA-u kolegici.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Anjca, razlika je između smjenskog rada i dvokratnog rada.
    Za smjenski rad dobivaš 10% osnovne plaće na sate sunčane koje odradiš ako imaš smjenski rad.
    Za dvorkatni rad je isto 10%
    A za rad u turnosu 5%.
    A sad pitanje za vas učitelje/učiteljice. Ko je od vas pročitao Kolektivni ugovor, Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnom i srednjem školstvu, te razne dodatke i pravilnike koji određuju kako vam se isplaćuju dodaci i radi satnica.
    Jer ja imam slučaj kad se učitelji dođu buniti zašto je ovom ono , a ovaj ima ovak ..... Onda im ja velim u zbornici na stolu su vam pravilnici , zakon prvo pročitajte i ak nije jasno onda me pitajte. Naravno da skoro nitko me ništ ne pita.

Amalthea, to sa satnicom nije tak jenostavno objasniti na forumu. Sve ovisi koji predmet predaješ . Za svaki predmet postoji minimalna satnica(sve piše u Kolektivnom ugovotu) koju moraš imati da bi sa ostalim satima imala punu satnicu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Imaš li koji link na taj Kolektivni ugovor?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ostalo jesam pročitala, sad smo dobili na početku školske godine svi kopiju novog Zakona o OŠ jer se mijenjao. Ali Kolektivni ugovor

Datum pristupanja
    Oct 2004

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAa

(3) Ako jedan od dvaju ili više učitelja ili jedini učitelj nastavnoga predmeta ne može biti zadužen prema odredbama stavka 2. ovoga članka, ostvaruje pravo na puno radno vrijeme ako je redovitom nastavom zadužen najmanje:
    - 16 sati hrvatskoga jezika, matematike ili nastavnih predmeta koji se u svim razredima
    predmetne nastave izvode 1 sat tjedno,
    - 17 sati stranoga jezika,
    - 18 sati ostalih nastavnih predmeta, vjeronauka ili informatike ili nastavnihpredmeta u umjetničkoj školi.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ja to imam!
    Zašto onda nemam puno radno vrijeme?!?

Je da naši ponekad ne znaju sve propise, ali ovo....

aaaaaaaaaaaaaaaaaa

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj anjica prvotno napisa

ajde mi malo konkretiziraj
    zvjerko daj mi objasni zdravo seljacki zasto nemam pravo na povecanje place od 10% ako imam dodatnu od 14h, a razmak izmedju dodatne i zadnjeg sata sto sam predavala je duzi od 60 min, i dva puta tjedno imam dodatnu
    (i procitala sam kolektivni )

(5) Rad u smjeni je i rad zaposlenika koji naizmjenično ili najma*nje dva radna dana u tjednu obavlja poslove u prvoj i drugoj smjeni.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Anjica, po tome kaj si ti pisala imala bi pravilo na dvokratni rad, ali zdravo seljački objašnjeno imaš onu točku da boraš biti najmanje 8 sati sunčanih u školi da bi ostvarila pravo na dvokratni rad (postoji dodatni pravilnik a nemam vremena ga tražiti), znam da se negdje u dodatnim pravilnicima spominje i razmak između 90 min.
    U pravilu škola tj. satničar ne bi ti smio raditi tako velike pauze. Možda je tu problem, a možda gospe u rađunovdstvu ni neznaju da ti moraju to obračunati.
    Školske stvari ponekad ne možeš zdravo seljački objasnit.

Amalthela; neznam zakej nemaš punu satnicu, idi pa pitaj.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Mojoj ženi su tek sad, tek od ovog mjeseca počeli plačati na školi gdi radi 230 kuna mjesečno prekovremene sate.
    Vidi se to na potvrdi o plaći.
    A zadnje 3-4 godine joj to nisu uopće plaćali

To je skoro oko 8000 kuna

Kome da se žali i kako da dobije te novce za koje su ju zakinuli na školi gdje radi?

oni tam na školi su i dalje jako drski i bahati i od njih ne može očekivati da joj to oni budu samo tak isplatili.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Antik, izračuna se razlika, pošalje se u MZOŠ dopis Upravi za financije uz obrazloženje da je previdom, nepažnjom došlo do neisplate prekovremenih sati. Ali mislim da ispalćuju samo za godinu unatrag. (tak se meni desilo i bez problema su isplatili razliku.)
    Nek tvoja žena napismo traži od škole da joj obračuna razliku ili će su u protivnom obratiti upravi za inspekcijske poslove.
    Sretno!
    Bez brige u MZOŠ-u imaju puno takvih slučajeva.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj antik prvotno napisa
    Mojoj ženi su tek sad, tek od ovog mjeseca počeli plačati na školi gdi radi 230 kuna mjesečno prekovremene sate.
    Vidi se to na potvrdi o plaći.
    A zadnje 3-4 godine joj to nisu uopće plaćali

To je skoro oko 8000 kuna

Kome da se žali i kako da dobije te novce za koje su ju zakinuli na školi gdje radi?

oni tam na školi su i dalje jako drski i bahati i od njih ne može očekivati da joj to oni budu samo tak isplatili.
    Sve treba traziti pismeno. I svaki dopis poslati i na procelnika/cu za prosvjetu u vasoj zupaniji. Ako ne odgovore i ne rijese u razumnom roku, poslati sve skupa jos jednom i na ministarstvo.

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zastara za novčana potraživanja je 3 godine

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Za plaćanje prekovremenih i plaća općenito pročelnik u županiji /gradu nema ništa s tim.

Sve isplate u svezi plaća idu isključivo preko MZOŠ-a. I to tako da škola pošalje tablicu razlika plaće s obrazloženjem.

A djelatnik ukoliko je oštećen prvo usmeno pregovara s računovodstvom, ako se ne može ništa dogovoriti, pošalje pismeno upit u školu, a ako škola ne odgovori u roku od 15 dana od primitka, može se djelatnik obratiti sindikatu, ili još bolje i najefikasniji taj upit poslati prosvjetnom inskpektoru. Možete mu poslati E - mail. (provjereno odgovara za dva tri dana).
    Na sranicama MZOŠ-a imate sve njihove mailove.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ok. Hvala.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Oprostite znam da sam malo OT ali zna li netko gdje mogu pronaći podatak o broju slob.dana za učitelje (radi se o mojoj prijateljici, hitno joj je - predaje likovni odgoj u osnovnoj školi). Hvaall ijepa na odgovoru.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Maximalno 10 slobodnih dana.(Tu se ne ubrajaju smrtni slučajajevi)
    Imaš gore njegdje link na kolektivni ugovor.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I još malo OT

Ulaze li u satnicu sati za obavljanje poslova
    1. predsjednika radničkog vijeća i
    2. članstvo u školskom odboru.

Može li se (smije li se) ono pod rbr. 1 obavljati besplatno?

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    I još malo OT

Pod 1. ne znam.

Pod 2: Bila sam predsjednik školskog odbora. Ništa ne ulazi u satnicu niti se na bilo koji način plaća. Sreća da je prije 1-2-3 godine bio neki novi zakon, pa se morao birati novi školski odbor. Iskreno se nadam da me takvo što više neće zadesiti.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa
    Oprostite znam da sam malo OT ali zna li netko gdje mogu pronaći podatak o broju slob.dana za učitelje (radi se o mojoj prijateljici, hitno joj je - predaje likovni odgoj u osnovnoj školi). Hvaall ijepa na odgovoru.
    Lili o kakvim se slobodnim danima radi?Misliš na slobodne dane za svadbu,preseljenje,polaganje stručnih ispita,smrta člana obitelji...?

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I još malo OT :oops:

Za predsjednika radnog vijeća ne znam ništa, a što se tiče članstva u školskom odboru u nekim školama se plaća u nekima ne i to ne ulazi u satnicu jer se to isplaćuje putem ugovora o djelu, ali se prilaže krajem godine prijavi za povrat poreza

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj extremo prvotno napisa
    Lili o kakvim se slobodnim danima radi? Misliš na slobodne dane za svadbu,preseljenje,polaganje stručnih ispita,smrt člana obitelji...?
    Extremo, mislila sam jel postoji određeni broj slobodnih dana koji su "nenamjenski" a ne za rođenje, preselje, smrt...nego onako za nuždu, mi u državnoj upravi imamo pravo na 2 takva dana, a ne znam na koliko se ima u prosvjeti.

isto me buni pročitala sam i Zakon i Kolektivni doduše u brzini i nigdje nisam mogla pronaći te podatke o slobodnim daniam, pa gdje se oni nalaze??!! :/

please javite gdje da pogledam. Hvala.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Zvjerka na koje slobodne dane si mislila max. 10 dana i unutar kojeg razdoblja -godine dana?!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

10 slobonih dana unutar kalendarske godine.
    U prosvjeti je max. 10 dana. (može i više ak ima smrtni slučaj)
    Za vas koji nemate kolektivni ugovor vrijedi ZOR. Članak 57. Najvše 7 radnih dana za važeće osobne potrebe, a osobito u svezi sa sklapanjem braka, porodom supruge, težom bolešću ili smrću užeg člana obitelji.
    (Prepisala iz ZOR-a). Strunog usavršavanja, ili općeg školovanja.

laura_001 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

evo ovo pitanje sam već postavila ali mislim da sam bila malo OT...pa ću pitati i ovdje, možda je netko upućen

imam i ja jedno pitanje, ja isto radim u školi i imam pola satnice i ugovor do slijedeće god u 8 mjesec, a trudna sam 2 mjeseca, što će biti sa mnom kada kažem da sam trudna, da li će me nakon isteka ugovora ponovno uzeti ili ću dobiti otkaz...
    i da li netko ovdje zna da li će se mijenjati zakon o školstvu ponovno, jer ja sam završila visoku školu, a u novom zakonu stoji da profesori mogu biti samo oni koji su završili sveučilišni studij, sad meni je ravnateljica rekla da izgleda da će se zakon mijenjati i da će se donositi nekakv zakon o stručnom obrazovanju ili kako se već zove....da li netko išta zna o tome da mi kaže...ili ću ipak ostati bez posla nažalost, cijeli dan samo o tome mislim a ne znam koga da pitam , tko je baš upućen u to...
    pa ako mi netko može pomoći molila bih...lijepo mi je raditi i skroz sam zadovoljna ali me ovaj novi zakon malo iznenadio, tako da bih sad mogla izgubiti radno mjesto...
    molim vas da mi odgovorite, možete i napisati pp..

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Sandrij2 prvotno napisa
    I još malo OT

Pod 1. ne znam.

Pod 2: Bila sam predsjednik školskog odbora. Ništa ne ulazi u satnicu niti se na bilo koji način plaća. Sreća da je prije 1-2-3 godine bio neki novi zakon, pa se morao birati novi školski odbor. Iskreno se nadam da me takvo što više neće zadesiti.
    Za radničko vijeće znam da ide u satnicu.
    Kolegi se na taj način napunila norma.

Čini mi se da u pravilniku sindikata piše "Do 3 sata". Pitaj svog sindikalca.

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Samo da se malo nadovežem na Rene2.

Ako škola IMA radničko vijeće, članovima to ne ulazi u normu. Ukoliko nema radničkog vijeća, onda sindikalni povjerenik preuzima ulogu radničkog vijeća.

Zamjena radničkog vijeća sindikalnim povjerenikom

Članak 50.

(1) Ako radničko vijeće nije izabrano sva njegova ovlaštenja i prava preuzima jedan sindikalni povjerenik (sindikalni vijećnik) ili više sindikalnih povjerenika (sindikalno vijeće), o čemu odlučuje Sindikat u Srednjoškolskoj ustanovi.

(2) Broj sindikalnih vijećnika s pravima iz prethodnog stavka je kako slijedi:

u Srednjoškolskoj ustanovi od 20 do 75 radnika – 1 vijećnik;

u Srednjoškolskoj ustanovi od 76 i više radnika – 3 vijećnika.

(3) Broj zaposlenika kao kriterij za određivanje broja sindikalnih vijećnika iz prethodnog stavka ovoga članka utvrđuje se u odnosu na sve zaposlenike s ugovorom o radu u trenutku preuzimanja ovlaštenja.

(4) Ukoliko tijekom trajanja mandata sindikalnog vijećnika odnosno sindikalnog vijeća dođe do promjene broja radnika za više od 10% strane potpisnice ovoga ugovora suglasne su provesti izmjene broja vijećnika utvrđenog stavkom 2. ovoga članka., ali na početku sljedeće školske godine.

(5) Svaki vijećnik iz stavka 2. ovoga članka ima pravo na 6 radnih sati tjedno uz naknadu plaće tijekom svake kalendarske godine u trajanju mandata.

(6) Nastavnicima – sindikalnim vijećnicima iz stavka 2. ovoga članka tjedna norma neposrednog odgojno-obrazovnog rada umanjuje se za 3 sata neposrednog rada i 3 sata ostalih poslova.

(7) Članovi radničkog vijeća iz stavka 2. alineja 2. ovog članka mogu jedan drugome ustupati radne sate iz prethodnog stavka.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mislila sam jel postoji određeni broj slobodnih dana koji su "nenamjenski" a ne za rođenje, preselje, smrt...nego onako za nuždu, mi u državnoj upravi imamo pravo na 2 takva dana, a ne znam na koliko se ima u prosvjeti.
    Kako sam shvatila, zvjerka baš nije shvatila tvoje pitanje , pa je napisala 10 dana, ali oni MORAJU biti iz OPRAVDANIH RAZLOGA koji su točno određeni kolektivnim ugovorom (prepisujem iz kolektivnog)

PLAĆENI DOPUST:
    - sklapanje braka (5 radnih dana)
    - rođenja djeteta (5 rd)
    - smrti supružnika, roditelja, djeteta, posvojenika, posvojitelja, skrbnika, staratelja i unuka (5 rd)
    - smrti brata, sestre, djeda, bake, te roditelja supružnika (2 rd)
    - selidbe u istom mjestu stanovanja (1 rd)
    - selidbe u drugo mjesto stanovanja (2 rd)
    - teške bolesti roditelja ili djeteta izvan mjesta stanovanja (2 rd)
    - nastupanja u kulturnim i športskim priredbama (1 rd)
    - sudjelovanje na sindikalnim susretima, seminarima, obrazovanju za sindikalne aktivnosti (2 rd)
    - elementarne nepogode (5 rd)

Ono što mislim da je Lili zanimalo je ono "nanamjenski", to je ovo:

Zaposlenik ima pravo koristiti 2 puta po 1 dan godišnjeg odmora po želji, uz obvezu da o tome izvijesti poslodavca ili osobu koju on ovlasti najmanje 2 dana ranije.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Lima hvala ti puno, upravo to sam pitala i ev o dobila odgovor, thanx a lot.
    pozdrav

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

evo, napokon sva potrebna dokumencacija je sakupljena.
    dakle sada bi trebalo to nekako srediti da se izračuna i iplatii novčani iznos zbog neplačanja prekovremenih sati za protekle 3 godine.

kome poslati te papire?
    tko to sređuje?

sindikat?
    prosvjetna inspekcija?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

samo da kažem da potraživanja iz radnog odnosa zastarijevaju nakon tri godine.

Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj zvjerka prvotno napisa Vidi poruku
    Svaki predmet ima svoju tjednu satnicu. Koja može ići do 25 sati nastave tjedno (max 25 npr.boravak). To vam je neposredno odgojno obrazovni rad. Tu vam spada Redovita nastava, razredništvo, dupnski rad, Izvannastavna aktivnost....
    npr. satnica za učitelja hrvatskog jezika je 22 sata tjedno. Sad on tu može imati samo 22 sata hrvatskog jezika. Ako ima razredništvo onda predaje 20sati hrvatskog + 2 sata razredmništva što je 22 sata tjedno.
    Ako je bio pogrešaka da se sve to i retogradno isplatiti.
    Dižem temu,
    zna li tko gdje se mogu naći ovi podaci o satnici za puno radno vrijeme i prekovremeno. Predajem njemački 21 redovne nastave + 2 dopunske=23 pa me zanima jel to redovno ili imam koji prekovremeni?

Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Našla sam izvor KOLEKTIVNI UGOVOR, naravno...
    ali i dalje mi treba pomoć kod tumačenja:

RADNE OBVEZE UČITELJA PREDMETNE NASTAVE
    Članak 78.
    (1) Učitelji predmetne nastave obvezni su izvoditi nastavu i druge oblike neposrednoga odgojnoobrazovnog
    rada s učenicima u količini utvrđenoj ovim Ugovorom te obavljati razredničke i
    ostale poslove iz članka 65. ovog Ugovora u sklopu satnice do punoga radnog vremena.
    (2) Ako učitelj predmetne nastave nije razrednik, može umjesto ukupnih razredničkih poslova
    obavljati satničarske i voditeljske poslove ili druge posebne poslove 4 sata tjedno, u skladu s
    odredbama članka 69. i 70. ovog Ugovora.
    (3) Ako učitelj predmetne nastave posebne poslove ne obavlja kao zamjenu za razredništvo,
    zadužuje se tim poslovima kao posebnom radnom obvezom u smislu odredbe članka 68. stavka
    1. ovog Ugovora.
    Članak 79.
    (1) Tjedna obveza učitelja predmetne nastave u izvođenju redovite i izborne nastave te
    neposrednoga odgojno-obrazovnog rada razrednika
    iz članka 65. stavka 1. ovog Ugovora za
    puno radno vrijeme iznosi:
    - 20 sati za učitelje hrvatskoga jezika, matematike i nastavnih predmeta koji se u svim
    razredima predmetne nastave izvode 1 sat tjedno,
    - 21 sat za učitelje stranih jezika,
    - 22 sata za učitelje ostalih nastavnih predmeta te učitelje u umjetničkim školama.
    (2) Učitelj predmetne nastave ostvaruje pravo na puno radno vrijeme ako je redovitom nastavom
    zadužen najmanje:
    - 18 sati hrvatskoga jezika ili matematike te nastavnih predmeta koji se u svim razredima
    - 19 sati stranoga jezika,
    - 20 sati ostalih nastavnih predmeta te učitelja u umjetničkim školama.
    (3) Ako jedan od dvaju ili više učitelja ili jedini učitelj nastavnoga predmeta ne može biti
    zadužen prema odredbama stavka 2. ovog članka, ostvarit će pravo na puno radno vrijeme ako je
    redovitom nastavom zadužen najmanje:
    - 16 sati hrvatskoga jezika, matematike ili nastavnih predmeta koji se u svim razredima
    - 17 sati stranoga jezika,
    - 18 sati ostalih nastavnih predmeta te nastavnih predmeta u umjetničkoj školi.
    (4) Učitelji predmetne nastave u malim otočnim, planinskim i seoskim školama koji ne mogu biti
    zaduženi prema odredbama stavka 2. i 3. ovog članka mogu ostvariti pravo na puno radno
    vrijeme i s manje sati redovite nastave uz posebno odobrenje Ministarstva.
    (5) Poslodavac može sklopiti ugovor o radu sa zaposlenikom u punom radnom vremenu u skladu
    s odredbama ovog članka, te članka 80. ovog Ugovora.
    31
    (6) U slučaju ispunjavanja uvjeta utvrđenih ovim člankom, učitelj predmetne nastave ostvaruje
    pravo na plaću za puno, četrdesetsatno radno vrijeme prema odredbama članka 19. ovog
    Ugovora.

nevenera avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

to je redovno. ja sam imala 24h u nastavi (dakle ne dodatne, dopunske, već nastave) a predajem talijanski i engleski. računaš 22+2 da je u "normi"

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ja bih svejedno na tvom mjestu provjerila. Čudno mi je da to nisu prekovremeni

Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj nevenera prvotno napisa Vidi poruku
    to je redovno. ja sam imala 24h u nastavi (dakle ne dodatne, dopunske, već nastave) a predajem talijanski i engleski. računaš 22+2 da je u "normi"
    jel to PROVJERENO "crno na bijelo" i gdje ili su ti to tako rekli. Jer čitajući prethodne postove zaključila sam da bi to bilo 1 ili 2 sata prekovremenih. Da bih pitala u računovodstvu jel to tako, prvo ja moram znati "crno na bijelo" kako je, jer mi se već dogodilo da oni znaju manje nego ja i da se tako i tako radi jer se prije tako radilo. I dok ja njima ne donesem "crno na bijelo" ostaje samo: "tako se prije radlo i pisalo".

Jednostavno čovjek mora znati svoja prava i borit se za njih, inače te gaze i pregaze...a sad od kad više nismo sami TO ne dolazi u OBZIR!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •