Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Pisati pismo bolnici u kojoj ste rodile???

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Pisati pismo bolnici u kojoj ste rodile???

Netko je na forumu o suradnji primalja i rodilja dao savjet primalji :"...na kraju šefovima predloži da svaka trudnica ubaci pisamce u kutiju u kojem će navesti (ukoliko to želi) ime svoje primalje i je li zadovoljna njome...

Bilo bi to prakticno, i jednostavno. I logicno bi bilo da zele znati koliko smo zadovoljni njihovom uslugom.
    Na koncu, nude nam da ispunjavamo ankete kada napustamo hotel. Ocjenjujemo turisticke vodiće na putovanjima.Ispunjavamo formulare o tome koliko smo zadovoljne stjuardesama i hranom na avionskim letovima...
    Da sada ne nabrajam, znamo da sve vise i vise institucija zeli znati koliko smo mi potrosaci/ korisnici zadovoljni njihovim uslugama.

Ali, bolnice kod nas nemaju tu praksu.
    U nasoj klimi nije realno ocekivati da ce se ubrzo nesto promijeniti.
    No, pitam se, zar je nadasve potrebno da nam netko da formular da ga ispunimo.

Sto nas ustvari sprijecava da samoinicijativno napisemo pismo ili E-mail sefu-ici odjela i posaljemo kopiju glavnoj osobi u bolnici sa nasim pohvalama, primjedbama i komentarima. Ne trebamo pisati eseje, a kad rodimo necemo niti imati vremena za tako sto. (Iako cemo uvijek naci vremena da pogledamo sto se dogadja na Rodama)

Jedna ili dvije rijeci ponekad mogu dati do znanja tocno sto mislimo.
    Npr:
    Doktorica Horvat - bilo bi dobro da je na mom porodu bila malo manje nestrpljiva.
    Primalja Erika- andjeo na zemlji.
    Primalja Sandra- prema meni gruba i povrsna.

Ja da sam ravnateljica bolnice i da mi dodje 10 pisama u mjesec dana u kojima se kritizira jedna te ista osoba, bih imala potrebu tu osobu pozvati na razgovor jer bih znala da ce mozda doci dan kad ce neka novopecena majka umjesto ljubeznog pisma ravnatelju poslati tuzbu. A niti jedan ravnatelj se ne zeli povlaciti po sudovima i novinama. Ako nista drugo, stresno im je i skodi im reputaciji.

Jeste li vi ikada napisale pismo ili E-mail bilo kome od bolnickog osoblja? (naravno govorim samo o osoblju (injihovim nadredjenima )s kojim ste dosle u kontakt vezano za trudnocu i porod i )
    Ako niste, zasto niste?
    Mozda je sada kasno, ali kada bi opet imale priliku, biste li pisale?
    Ako jeste, da li je to bilo pismo pohvale ili pokude?
    Da li ste ga poslale anonimno ili ste se potpisale? I zasto?
    Ima li smisla trositi vrijeme i trud i pisati ili je bolje cekati da to netko drugi obavi?
    Mislite li da ce se navike/ odnosi/rutinske procedure promijeniti same od sebe/ ostati zauvijek iste, bez obzira da li mi pisale ili ne?
    Da li smatrate da- rodimo jednom ili dva puta u zivotu, brzo sve zaboravimo i najvaznije je da je beba zdrava, pa cemu trositi rijeci?
    Ili mislite da svoj glas treba dati i potaknuti druge mame da daju svoj glas kako bi se promjene potaknule?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nisam pisala, ali bi, vrlo rado da znam imena ijednog doktora ili primalje koji su bili prisutni na mom porodu.
    Dalje ne trebam ništa reči.

Citiraj Mrs Happy prvotno napisa
    Da li smatrate da- rodimo jednom ili dva puta u zivotu, brzo sve zaboravimo i najvaznije je da je beba zdrava, pa cemu trositi rijeci?
    Ili mislite da svoj glas treba dati i potaknuti druge mame da daju svoj glas kako bi se promjene potaknule?
    Definitivno se treba pokrenuti i izboriti za naša prava na prirodan i dostojanstven porod.

Štoviše, sve sam više sigurna da ću na drugom porodu puno toga napraviti/tražiti drugačije i definitivno napisati pismo.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kahna napisala: Nisam pisala, ali bi, vrlo rado da znam imena ijednog doktora ili primalje koji su bili prisutni na mom porodu.
    Dalje ne trebam ništa reči.

Da, tesko je napisati pismo o tretmanu kojeg si dobila od osoblja ako ne znas kako se osoblje zvalo. Osim da se objasni da se to o cemu pises desilo datuma tog i tog u toj i toj smjeni i da se osoblje nije predstavilo.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja ću pisati, ustvari već sam napisala.

Što se tiče imena osoblja, iz Zakona o zaštiti prava pacijenata:

Članak 12.

"Pacijent ima pravo biti upoznat s imenima te specijalizaci*jom osoba koje mu izravno pružaju zdravstvenu zaštitu."
    Ja sam se pozvala na gore napisano i dobile imena dežurnog osoblja.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

No na zalost kod naz se zakoni ne provode rutinski. Tuzna realnost je da se mi moramo izboriti da bi nas se tretiralo u skladu sa zakonom.

I zato sam i zapocela ovaj post jer osobno vjerujem da kada bi svaka od nas poslala pismo ili E-mail nakon svakog poroda da bi nas se drugacije tretiralo. Vjerujem da niti jedna primalja, sestra ili doktor ne zeli da o njemu pacijenti salju negativne primjedbe. Istovremeno smatram da ljudske i profesionalne babice/sestre/dokore treba pohvaliti i na taj nacin im se oduziti.
    Kao sto pljescemo glumcima u kazalistu, tako mislim da pismenom pohvalom pljescemo zasluznom osoblju u bolnici.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MM i ja smo već sudjelovali u grupnom pismu pohvale jednom rodilištu i njegovoj ekipi

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Prekrasno!! :D
    Da li je to potaknuto na Rodi ili ste se skompali s ljudima koje ste u rodilistu upoznali?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa nekakva mješavina i jednog i drugog.

uglavnom, slažem se s tobom da treba pustiti glas i reći svoje iskustvo, bilo negativno ili pozitivno.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

A sto misle druge forumasice???

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da trebate pisati
    meni je zao sto ja nisam

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pismo koje lutonjica spominje je potpisalo 10-tak parova imenom i prezimenom. direktno su pohvaljeni neki liječnici i primalje i pouzdano znam da se o tom pismu govorilo. sada se više ne sjećam detalja ali naglasak je bio na tome zašto neki parovi iz drugih dijelova hr odlaze u vž. izrazili smo svoje mišljenje i to je otišlo na ruke ravnatelja bolnice i ministarstvo zdravstva. ako me sjećanje služi bilo je i u nekim vž novinama, a zvalo nas i iz jutarnjeg ali od toga na kraju nije bilo ništa.

trebam li reći da nekima pismo nije bilo po mjeri? možda zato što ih nije bilo razloga pohvaliti

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa nisam pisala, a ni ne bi.
    Milsim, ako njima nije jasno sta rade i kako se ponasaju, ne znam sta ce im pismo.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Pa nisam pisala, a ni ne bi.
    Milsim, ako njima nije jasno sta rade i kako se ponasaju, ne znam sta ce im pismo.
    Ja mislim da im mozda nije jasno. Jedno je to kad ti sam mislis "bas sam super" i ne das da ti ista srusi tu sliku, i samo gledas kako da je nadogradis u tom smjeru, a drugacije je kad ti netko drugi kaze kak bas i nisi tak super kak si mislio

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne mogu vjerovati da im nije jasno. Onako kako su se ponasali na odjelu babinjaca...ne znam...uh strasno, kad se sjetim tog odjela, zaboli me trbuh

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A sto mozes izgubiti ako im pises?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    A sto mozes izgubiti ako im pises?
    pa vrijeme.

Ima li smisla trositi vrijeme i trud i pisati
    ali ima jako velikog smisla.
    Jer inace ce i kceri i unuke radjati u slicnom (komunikacijskom i drugom) okruzenju.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam zadnjih 14 god provela u Engleskoj i na svoje oci vidjela kakvu malu revoluciju potrosaci i opcenito korisnici usluga mogu izazvati svojim direktnim djelovanjem bilo putem pisanja E-mailova i pisama doticnim ustanovama, bilo bojkotom.
    Naravno ako se doticne ustanove ne udostoje odgovoriti onda se pise lokalnim novinama, zove se lokalni radio, salju se TV ekipe, uglavnom radi se sto veca buka i galama. I ljudi moji, vjerovale ili ne, to svaki puta UPALI!
    Jedan dan gledate kako se jamie Oliver (mislim da je to i na nasim TV-ima islo) zgraza nad junk hranom koja se servira skolskoj djeci, drugi dan se o tome pise u novinama, a roditelji masovno pisu skolama i svojim politickim predstavnicima, slijedeci tjedan se o tome diskutira u parlamentu.
    Znam ja da mi nismo odrasla i zrela demokracija, ali nisu ni oni to postali preko noci. Taj osjecaj da ako svatko od nas ucini nesto maleno, u ukupnom zbroju to ce postati nesto veliko ne dolazi preko noci.
    Ne slazete se?

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Apsolutno se slazem sa tobom MRs Happy.

MIsli lokalno dijeluj globalno :D

Ali salu na stranu, kod nas postoji jos uvijek onaj princip (narocito u manjim), ako je nesto poslo po zlu i ti reagiras, postanes etiketiran i znas kako ce se opet odnositi prema tebi kad se vratis (npr drugi put u radjaonu), " a vidi to je ona...".

U svakom slucaju, najgore je sutiti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja sam pisala i bolnici i nekakvom povjerenstvu pri ministarstvu. Od bolnice nisam dobila odgovor, od tog povjerenstva jesam - da su oni, uvidom u dokumentaciju, utvrdili da je sve bilo prema pravilima struke. Po.i.dila sam kad sam to dobila doma. Ništa nisam promojenila. Svejedno, vjerujem da pisati treba, samo se dobro pripremiti i argumentirano 'zaprijetiti'. Još sam bijesna kad se sjetim tog poroda.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

MM i ja smo napisali pisma zahvale u kojem smo imenovali sve kojim smo zahvalni (ali mi smo u svakom trenutku znali tko je s nama - puno ime i prezime). Stavili smo fotku mene i bebe i pisma (3 kom) uokvirili u jednostavne okvire za slike. Jedno je zamjećeno na zidu u rađaonici (javila mi je cura koja je rodila poslije mene, pa nas je skužila po imenu, jer nas ne poznaje).

Mislim da je to lijep način da se zahvališ na dobrom iskustvu.

Da je suprotno iskustvo, svakako bih napisala pismo i uputila nadređenima (iako sumnjam da oni ne znaju što im rade kolege u timu) i na znanje osobama na koje se žalim.I potpisala bih se.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Dodatno pojašnjenje: jedno pisamce je napisano primalji koja je bila sa mnom( spomenula sam i liječnike koji su bili u timu, ali oni se i tako ne petljaju primalji u posao) , drugo je bilo napisano doktoru koji je pratio trudnoću i koji mi je bio veeeelika potpora (nije bio na porodu) i treće je bila zahvala sestrama s odjela za mame i bebe koje su me podupirale u dojenju i učile mene i MM njezi bebe.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

treba pisati.
    svakome treba feedback, inače možeš misliti o sebi ovo ili ono.
    povratna informacija od direktnih korisnica je izuzetno važna i za osoblje i za žene koje tek trebaju tamo roditi.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naglasila bih da nesto sto je u pismenom obliku ima puno puno vecu tezinu nego nesto samo receno ili sto 'se zna'.
    makar ste i sve rekle, opet pisite. pismo ostaje i za 5 i za 10 godina, ono sto je receno i ucinjeno se zaboravi. pismo ostaje kao dokaz da se netko ipak bunio, da nije bio zadovoljan uslugom u bolnici.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naravno, i pohvalu je dobro uputiti u pismenom obliku! jednako tako ostaje kao dokaz da je netko iznimno dobro radio svoj posao.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

OK, kome se ja mogu obratiti da saznam tko je radio 19.11.2007. godine noćnu i dnevnu smjenu?
    I kome uputiti pismo?
    Mislim na koga nasloviti?
    Sve si mislim da im za Lukin rođendan pošeljem "čestitku".

Ali morate me malo motivirati, da ne ostane sve na riječima

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerovatno šefu odjela
    i ja planiram pisati i pitati imena primalje i liječnika koji su bili na mom porodu
    nemam živaca za pisanje pritužbe, ali želim znati kako se zovu

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

kejt, jedno pismo se moze lako "izgubiti", da ne velim izignorirati. 10 pisama slicnog sadrzaja od razlicitih ljudi je vec teze, zato mislim da svi trebamo pisati. I to uvijek pisma sa POVRATNICOM.
    To znaci da se netko mora potpisati da je pismo preuzeto, i da je netko zaduzen da ga evidentira pa mozda i odgovori na njega.

A ako ne dobijemo odgovor, nije kraj svijeta, mozemo ga poslati ponovo sa napomenom da nismo dobili odgovor pa pretpostavljamo da se pismo izgubilo, pa eto ga opet.

khana, naslovis pismo na ravnatelja bolnice i kopiju posaljes sefu odjela sa svojim komentarom na to sto se desilo na tom i tom odjelu, u toj i toj smjeni datuma tog i tog sa napomenom da ti je zao sto si ravnatelju/sefu zadala posla da trazi po evidencijama imena osoblja koje je radilo tada, ali osoblje nije naslo za potrebo da se predstavi. (Njezna packa ravnatelju/sefu sto ih to nije naucio )

BP, slazem se da u manji sredinama gdje svatko svakog zna teze ide kritika jer ce te "docekati" slijedeci puta. Ali zato se onda treba skoncentrirati na ljude koji su bili pozitivni pa spomenuti njih, a negativce izignorirati. A za postupke koji ti se nisu svidjeli naci diplomatski nacin da izrazis svoje negodovanje, u smislu, "ovo je bilo dobro, a ovo bi moglo bolje."
    A da ne kazem da i anonimna pisma imaju tezinu ako objasnis da je doticno osoblje prema tvom iskustvu toliko neprofesiono da se bojis da bi tvoja kritika umjesto pozitivne promjene kod njih izazvala odmazdu, a ti se naravno tom riziku ne zelis izloziti, ali zelis izraziti svoje negodovanje sa njihovim ponasanjem/postupcima... (Nemoj samo pisati tocno kada i u kojoj smjeni se nesto desilo da oni ipak ne shvate tko je autor pisma. )I mislim da ne moras bojati da ce shvatiti da si to ti samo po opisu toga sto se desilo. Sigurno nisi jedina prema kojoj su se tako ponijeli.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali osoblje nije naslo za potrebo da se predstavi. .
    iako je prema zakonu obavezno nositi ime na kuti

Sigurno nisi jedina prema kojoj su se tako ponijeli.
    nazalost, to je vrlo vjerojatno :/

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam pislala pismo ginekologu i šefu bolnice. Bila sam pozvana na razgovor gdje su mi prvo PRIJETILI odvjetnicima.
    Ali još uvijek sam za to da se piše i to čim više.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerojatno bi bilo bolje da si otisla s odvjetnikom. ali vjerujem da nisi ocekivala takvo postupanje prema tebi. :/
    nije mi zapravo jasno, cime su ti prijetili? tuzbom za klevetu ili tako nesto?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

godinu dana je rok? ili?

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    vjerojatno bi bilo bolje da si otisla s odvjetnikom. ali vjerujem da nisi ocekivala takvo postupanje prema tebi. :/
    nije mi zapravo jasno, cime su ti prijetili? tuzbom za klevetu ili tako nesto?
    da, nisma uopće očekivala, jer sam išla na to da im kađžem da nisam bila zadovoljna i da sam veoma rezočarana.
    Čak sam i napisala da ne mislim to pisati po novinama nego da želim da se o tome vodi računa.

Prva rečenica koju mi je ravnatelj rekao je bila: Mi imamo dobre odvjetnike i ako ćete takve laži širiti i dalje, tužit ćemo vas radi klevete.

Nije mene to uplašilo i nasam se povukla, ali na kraju nikakvu zadovoljštinu nisam mogla dobiti (recimo u vidu isprike) jer su oni mahali svojim papirima i tvrdili da je sve bilo po pravilima medicinske struke. A ja sam subjektivna i ne mogu sagledati stvari u pravom svijetlu

Ali... da je bilo više takvih pisama, stvari bi se sigurno nekud pokrenule. Jednostavno ne mogu vjerovati da ne bi.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja mislim da je dobro pisati. svi oni znaju sto rade i stite jedni drugima leda, al nikom nece biti svejedno kad u arhivi bude sto pisama u kojima se jako cesto ponavljaju ista imena, pogotovo u sv.uhu koji jako drzi do svog imida

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    ja mislim da je dobro pisati. svi oni znaju sto rade i stite jedni drugima leda, al nikom nece biti svejedno kad u arhivi bude sto pisama u kojima se jako cesto ponavljaju ista imena, pogotovo u sv.uhu koji jako drzi do svog imida
    Potpisujem.

Poslid, iz tvog cemo iskustva nauciti da im u pismu NE spominjemo da NECEMO u novine i da svakako na razgovor povedemo odvjetnika ili prijateljicu lijecnicu ili prijateljicu novinarku, a ako takve nemamo, onda barem muza i SVJEDOKA.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •