-
oštećena areola-crvenilo
Nedavno mi se pojavilo crvenilo na dijelu areole koje dijete zahvaća ustima kad sisa. Malo mi je teže za opisati, dakle - odmah nakon sisanja (ili tuširanja) je jarko crveno, a kad se osuši više nije tako crveno i postane lagano ispucano. U biti, izgledom podsjeća na žvale oko usana. Da li je netko imao sličan problem, da li da mažem s nečim, ili pod hitno jurim dermatologu?
-
adonisa,
ovo kako si opisala malo podsjeća na soor. Ima li kod bebača u ustima kakvih bijelih naslaga?
Osjećaš li peckanje, boli li te?
-
ne, nema bijelih naslaga, a mene ne pecka, ne boli, ne svrbi...
soor je imao s nekih mjesec dana (sad je 13 i pol mjeseci), ali je tada nisam imala nikakve "znakove" slično ovome
-
najbolje bi bilo da odeš kod liječnika da pogleda!
-
da ne otvaram novu temu, nastavit cu na ovu. molim vas za savijet. i meni je ostecena (crvena, bolna na dodir) areola oko desne dojke. mislim da moj maleni ima jak zagriz (nije bas maleni
) Skoro ce mjesec dana i hranim ga na dojci otkad smo dosli iz rodilista, s tim da sam se u pocetku sluzila silikonskim (kršitelj koda)ovim kapicama jer mi je tad slabo izvlacio bradavice (nahrupilo bi mlijeko i dojke su bile prenapete). Sad kad sam ga odlucila skinut sa silikona, jednostavno grize prejako, jer je tako valjda grizao i silikon...i sad me toliko bole grudi (desna vise, lijevu mu nekako uvalim i bolje je primi, tj.ne grize) da na tu desnu opet moram stavit kapicu. sta cu? moram ic jer place...pomagajte. pokusat cu mazati sa mustelinom kremom, navodno je dobra
-
Lutka trebate popraviti položaj na dojci u kojem malac sisa i navesti ga da bolje uhvati bradavicu i areolu.
Kod pravilnog položaja za sisanje, položaj donje vilice je takav da dijete ne može zagristi.
Također provjeri da nemate soor.
Ima li beba bijele naslage u ustima a da to nije mlijeko?
Dok ti se ne javi koja savjetnica linkam ti tekstove koji bi trebali biti od pomoći.
Mlječac ili soor
Ispravni položaji pri dojenju]
Kopiram iz teksta:
Kako beba pravilno hvata dojku
Način na koji beba zahvati bradavicu i areolu jako je važan za nekoliko stvari kod dojenja:
Kao prvo, ako položaj nije dobar, beba neće moći izvući dovoljnu količinu mlijeka i dobro napredovati. Može se dogoditi da je beba tokom dana "stalno na dojci", ali ako ima krivu tehniku dojenja zbog lošeg položaja usta, neće moći dovoljno pojesti!!
Nadalje, nepravilan položaj može majci uzrokovati bol u bradavici i oštećenja bradavice (ragade).
Da bi beba pravilno uhvatila dojku, mora jako široko otvoriti usta prije nego prione na dojku. Bebe imaju refleks koji tome služi: kad ih bradavicom ili prstom podragate po ustima, ili po obrazu blizu usta, beba se okrene na tu stranu otvorenih usta, tražeći dojku (rooting refleks). Možete pripomoći bebi u otvaranju usta tako da ponavljate riječ otvori jasnim glasom i da sama otvara usta, jer čak i novorođenčad pokušava imitirati izraze lica majke. Ako bebi baš i ne ide otvaranje usta, možete kažiprstom ruke kojom pridržavate dojku lagano pritisnuti bebinu bradu prema dolje (ili palcem ako ne pridržavate dojku).
Nakon što je beba jako otvorila usta, trebate brzim pokretom privući bebu i staviti joj u usta što veći dio bradavice i areole.
Pravilno postavljena bebina usta: * Cijela bradavica duboko u ustima i velik dio areole u ustima (ovisno o veličini areole), bebine desni moraju prijeći iza baze bradavice.
* Važno je da beba dobro uhvati s donje strane, što znači da bradavica ne mora biti centrirana kod stavljanja u bebina usta, nego malo usmjerena prema gore. Beba prvo dotakne dojku donjom pa onda gornjom usnom, no u brzini možda to nećete stići primijetiti. Bebina gornja usna kod sisanja manje radi nego donja. Dok gornja služi samo kao uporište, donja izvodi ritmičke pokrete sisanja.
* Jezik mora biti ispod bradavice, ispružen, a može se i malo vidjeti između donje usne i bradavice.
* Usne trebaju biti izvrnute prema van, tj. trebate vidjeti rozi dio usana.
* Bebin nos i brada moraju dodirivati dojku, ili biti udaljeni samo milimetar-dva.Ako nije uspjelo, laganim stavljanjem prsta u kraj bebinih usta trebate osloboditi podtlak kojim se beba drži za dojku, nakon toga lagano izvući dojku, pa probati ponovo. Nikako nemojte odvajati bebu od dojke tako da je samo vučete, bez da prvo oslobodite podtlak, jer beba stvarno jako vuče i takvo odvajanje može biti bolno i može oštetiti bradavicu.
Kako prepoznati je li beba dobro uhvatila dojku?
Može se prepoznati po izostanku boli, po tome što beba efikasno i zadovoljno guta i izazove normalan refleks otpuštanja mlijeka.
Dojenje krene brzim neujednačenim pokretima sisanja. Nakon nekoliko sekundi do minute, pokrene se refleks otpuštanja mlijeka ili let-down. Tada beba ujednačenim ritmičkim pokretima guta mlijeko koje samo teče. Kad beba efikasno guta, uz ritmičke pokrete usni i obraza, može se primijetiti i lagano micanje bebinih ušiju i kože oko sljepoočnica. Uz to se u tišini može i čuti gutanje kao "kaa"-stop-"kaa"-stop-"kaa"… Beba mora bar nekoliko minuta po podoju gutati na ovaj način.
Ako za razliku od ovog zvuka čujete "coktanje" (glasnije), to znači da beba nije pravilno uhvatila bradavicu i da trebate pokušati ponovo.
Ako su vam dojke prepune ili kod ravnih bradavica, teško je bebu pravilno postaviti na prsa. Kod prepunih dojki može pomoći malo izdajanja prije dojenja, da bar vrh dojke omekša da ga beba može uhvatiti. Osim toga, u oba slučaja možete staviti nešto hladno na bradavicu (smrvljeni led u gazi ili gazu ohlađenu u zamrzivaču), tako da se prirodno bradavica stisne i izbaci prema van.
Ako je bradavica uvučena, tj. ne izbacuje se prema van na podražaj, onda vam mogu pomoći sistemi za izvlačenje bradavica koji se drže na njoj neko vrijeme prije podoja.
Refleks stiskanja bradavice ugrizom
I još jedan savjet, dok ne utvrdite dali je riječ o sooru (bilo ti ili pedijatar ili dr. opće medicine) nemoj mazati nikakve kreme jer gljivice to vole, pa se još bolje razmnožavaju
Što više držati sike na zraku i na suhom.
-
-
Silikonske kapice su nužno "zlo" (da se tako izrazim) mogu biti i u večini slučajeva jesu, od velike pomoći, ali najbolje ih je vremenom izbaciti.
Kako vidim tebi je to uspjelo, pa pokušaj i dalje bez njih.
Bebicu pokušaj staviti na dojku kad još nije jako jako gladan, nemoj čekati da se razljuti i počne plakati,
nego na prve znakove nezadovoljstva/gladi, mu ponudi.
Tako će mirnije prihvatiti dojku, a i ponovne pokušaje ako ne uspijete od prve.
Samo polako, glavno da on napreduje i da je zadovoljan.
Dojenje je vještina koju trebaju naučiti/savladati i majka i dijete, a za to je potrebno volje i vremena, a kako vidim imaš i jedno i drugo
Također možeš nazvati SOS telefon gdje će te savjetnice voditi i najbrže pomoći otkriti u čemu je točno problem i dati najbolje riješenje.
Uživajte i javljaj kako napredujete.
-
Draga dutka,
odvikavanje bebe od dojenja preko šeširića i uspostavljanje prirodnog dojenja često traži dosta truda i strpljenja!
Taj proces može trajati od 2 dana do 5 tjedana.
Kao što ti je kahna opisala, jako je bitno voditi računa da beba doji u pravilnom položaju i da pravilno zahvaća dojku ustima.
Bebu treba prinijeti dojci, a ne dojku gurati k bebi. Sačekati dok beba širom otvori usta (kao da zijeva) prije nego ju se pokuša staviti na dojku.
Prije dojenja pokušaj ponuditi bebi da siše tvoj mali prst nekoliko minuta. Ta vježba simulira tehniku dojenja na dojci (jezik ispod bradavice, a ne preko rupice na otvoru šeširića).
Pokušavaj dojiti što češće. Bitno je započinjati podoj prije nego dijete postane pregladno za učenje nove tehnike sisanja. Prati znakove gladi koje pokazuje beba (meškoljenje, okretanje glavice kao da nešto traži, sisanje ručice). Neka djeca su spremnija prihvatiti dojku kada su u polusnenom stanju.
Pokušavajte različite položaje za dojenje, dojite dok šećete, njišete se ili ste na neki drugi način u pokretu.
Oslobodi sebe i bebu suvišne odjeće, kontakt kože na kožu tijekom dojenja potiče refleks otpuštanja mlijeka.
Možeš pokušati prvo nuditi dojku koju beba dobro prihvaća, pa kad osjetiš da mlijeko krene, premjesti bebu na drugu dojku.
Daj sebi i bebi vremena!
-
cure hvala vam
trudit cu se maksimalno da uspijem jer znam da je moje mlijeko nesto najbolje za moje mladunce u pocetku njegova zivota.
-
samo javljam kako smo maleni i ja nakon nekoliko problema gore opisanih ukljucujuci i prekid dojenja na 5 dana dok sam bila na terapiji lijekovima pa se morala izdajati, uspjesno prebrodili :D Hvala dragim Rodicama na savjetima i potpori, moj mališ na današnjoj kontroli ima vec 6400 grama i iskljucivo ga i samo dojim. sva muka i trud se isplati samo treba biti uporan i ne odustati...jer ipak - ne dobiva se dojenjem samo mlijeko nego i
-
-
Lutka odlične vijesti :D
Uživajte i mazite se
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma