Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: laringitis- do kad zarazan?

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno laringitis- do kad zarazan?

Moja dva nečaka(4 i 6 godina) su prošli tjedan dobili laringitis. oboje su završili na hitnoj zbog gušenja , mlađi je dva dana (četvrtak i petak) bio i u bolnici. Sad su, hvala Bogu, dobro, samo su još malo promukli.
    Sad me zanima do kad su oni zarazni, jer stariji sutra slavi rođendan, pa ne znam da li da L. vodim na proslavu.
    On je jako voli i svaki put kad je vidi je mazi i ljubi pa me strah da je ne zarazi, pogotovo kaj njoj sad idu zubi i imunitet joj je malo oslabljen.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zar je laringitis zarazan uopće?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nije laringitis zarazan, ali okidač za laringitis je obično viroza koja je zarazna.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

laringitis nije zarazan, osim toga dobiju ga djeca koja su mu inace sklona , kao i bronhitis. nece sva djeca od istog virusa dobiti laringitis i ili bronhitis, vec saMO ONI KOJI MU NAGINJU. ..

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

hvala cure.
    eto čovjek uči dok je živ, ja sam iz onoga što sam na brzinu pročitala o laringitisu skužila da je to virusna bolest, pa se zabrinula.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Inhalator jaaaaako pomaze kod laringitisa

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Yeah right

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Laringitis je samo jedna od mogućih manifestacija akutne infekcije gornjih dišnih puteva. Izazvan je tzv. respiratornim virusima (izuzetno rijetko i bakterijama), dakle virusima koji nam rade prehladu, bronhitis, upale grla, upale pluća, upale uha, pa tako i laringitis... tih virusa ima dosta, ali je važno za napomenuti da jedan te isti virus može napraviti različitu kliničku sliku- napr. obitelj se zarazi nekim od njih: mama je prehlađena, tata kašljuca, baka ništa, a bebač dobije laringitis.
    Samim time što je to bolest izazvana virusom- da, zarazna je, dokle god bolesnik oko sebe (kašljanjem, kihanjem, slinom) izlučuje virus, a to traje različito dugo za svaki virus, najčešće je to par dana.
    U djece se laringitis najčešće javlja u 2 oblika:
    -kataralni laringitis- obično počne kao prehlada ili blaga upala grla, a za par dana se nadovežu promuklost i kašalj, u manje djece još i teže disanje i stridor (to je pojava glasnog "piskutavog" udaha, ne znam kak to bolje objasniti, ali oni koji su čuli znaju kaj je to). Temperatura, malaksalost, slabiji apetit su obično blaže izraženi, a ne mora ih ni biti. Bolest traje par dana i prođe sama. Pomažu inhalacije fiziološkom otopinom ili adrenalinom, uz sve ostalo (kapanje nosa, skidanje temperature, puno tekućine itd)
    -subglotični laringitis- obično u manje djece koja su mu sklona (ima djece u koje se često javlja), a izaziva ga opet virus. Neka djeca su prethodno prehlađena, a u neke bolest počne iznenada: obično noću se dijete iznenada probudi zbog gušenja, ima jako izražen stridor (vidi gore), kašalj mu zvuči na lavež psa, nemirno je i uplašeno. Kad se stanje smiri (obično treba par sati), dijete je još par dana promuklo i kašlje. Roditelj djetetu u napadu može pomoći kod kuće da ga iznese na svjež zrak i da ga umiri, ukoliko ima inhalator dobro je dati inhalaciju fiziološkom otopinom. Kod ovog je stanja dobro otići ipak do pedijatra ili na ORL da se dijete pregleda, da se da inhalacija adrenalina i ako treba kisik i kortikosteroid. Po potrebi se dijete i prima u bolnicu ukoliko je napad težak i dijete ne izgleda dobro. Inače je ovaj tip laringitisa bezazlen, ali rijetko se dogodi da dijete treba i intenzivniju terapiju u bolnici pa čak i respirator.
    Spominjali ste inhalator- netko misli da koristi a netko da ne- pitam vas kaj stavljate u inhalacije? Najbolje je kod kuće staviti običnu fiziološku otopinu, da se glasnice navlaže. Ako stavljate Ventolin- on na sami laringitis nema nikakvog efekta (on djeluje samo na bronhe tj na bronhitis, dakle ima efekta ako dijete ima udruženi laringitis i bronhitis, što nije rijetko). U bolnici se mogu dati i drukčije inhalacije (adrenalinom), i još druga terapija ako treba.
    I još jedna stvar- izbijanje zuba NEMA veze s padom imuniteta..... (jednom kad budem imala vremena napisat ću vam o imunitetu- ako hoćete- sad zbilja nemam vremena a ta tema je jako opširna i komplicirana)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Od inhalacije fiziološkom kod nas nema nikakve koristi.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ni kod nas, nama pomaze samo pulmikort i mikronefrin kojeg uvijek imamo doma.

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Pa da- mikronefrin je lijek iz iste skupine kao i adrenalin, a pulmikort je kortikosteroid. To ima efekta, i to je terapija koja se kod dr i daje (ili bi se trebala davati, jer znam da stavljaju svašta), s tim da mi češće dajemo kortikosteroid muskularno, ali može se dati i inhalacijski. Napisala sam namjerno fiziološku jer se to doma uglavnom i ima a ovo drugo ne, i jer je to "prva pomoć" u kućnim uvjetima. Fiziološka samo navlaži glasnice i bude malo lakše, ali to nije terapija u pravom smislu riječi.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo koristili obicnu fiziolosku i vidno bi mu pomagala. Mima ne moras vrtiti ocima, dovoljno je reci "kod nas to nije sljakalo"

Pa zar nije jedan od oblika hitne pomoci u slucaju laringitisa da se dijete stavi u naparenu kupaonu?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa zar nije jedan od oblika hitne pomoci u slucaju laringitisa da se dijete stavi u naparenu kupaonu?
    Jest. Ali ja ga nisam probala, ja svaki put dijete umotam u dekicu i iznesem van na balkon. (uvijek ju je hvatalo po noći). Nekako mi je totalno oprečno zapareno kupatilo vs. hladan zrak, pa kako može oboje dobro funkcionirati. je li netko probao s zaparenim kupatilom?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam to spomenula u smislu koristenja inhalatora i fizioloske

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam svaki puta probala zaparenu kupaonicu i svaki puta je pomoglo. Sama fiziološka nam isto ne pomaže u tom prvom noćnom buđenju u kojem je uplašena, teško diše , "laje". Zaparim kupaonicu i nosim ju i smirujem i dajem topli čaj . Do sada je svaki puta upalilo i sutradan je već lakše i više ne "lajemo". Uglavnom me to izluđuje, jer svaka njezina prehlada krene kihanjem, otvori se nos, treći dan se poćne zakašljavati i zanm da u noći tebam biti spremna na "operaciju kupaonica"! I kada god pitam koja bi mogla biti preventiva , pedijatric kaže ništa! I to me izluđuje a vidim da pišete o pulmikortu i mikonefrinu.Jesu li to kapi koje se stavljaju u fiziološku ili!? Imam električni inhalator pa bi moghla probati s tim!?

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mi u kuci uvek imamo ampule Dexazona - Boris ih je primao IM (bronhijalni spazmi) a Matija putem inhalacija (laringitis).

Hvala Bogu te su napokon izrasli iz toga pa nam sada kod obojice pomaze samo inhalacija fizioloskim

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Jesu li vam to preporučili liječnici? U kojoj mjeri se to koristi? Na koji način? Hvala!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tanja, ni slucajno nemojte samoinicijativno stavljati lijekove u inhalator. Savjetuj se s djetetovim doktorom sto bi se moglo napraviti. Sama nemoj nikako

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Tanja, ni slucajno nemojte samoinicijativno stavljati lijekove u inhalator. Savjetuj se s djetetovim doktorom sto bi se moglo napraviti. Sama nemoj nikako
    potpis!!!

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo to uzimali i nabavili na preporuku dr rihtera s cybermeda . i to preko cybermeda, isto mi je napisao i kako dati i koliko kapi cega i sve oko toga . nasa ped. nikad cula za te lijekove. na srebrnjaku sam rekla da imam doma mikronefrin da sam ga sama kupila jer mi je dosadilo non stop letat na hitnu , kao i pulmikort pa su mi i oni rekli tocno kako se daje i koliko kapi. i da ide u elekt. inhalator.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

potpis anchie, ja to nisam nikad davala, ali mislim da to nije PREVENTIVA, već da se daje kad napad već počne.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, ja to nikako ne bi svrstavala u preventivu jer je to zaista za napadaje. Al obzirom na sve nuspojave tih lijekova, nikad ih ne bih davala na svoju ruku. Samo u dogovoru s lijecnikom

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj llella prvotno napisa
    hvala cure.
    eto čovjek uči dok je živ, ja sam iz onoga što sam na brzinu pročitala o laringitisu skužila da je to virusna bolest, pa se zabrinula.
    netko će dobiti laringitis,a nekom će curiti nos

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kinderica je rekla sve

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nisam ni mislila napamet, i ja sam sa doktorom rihterom o tome pričala i rekao mi je istu stvar, a li naša pedijatrica isto tako to ne preporuča! Zato ništa nisam ni koristila. No vidim da svi o tome govorite. U svakom slučaju hvala na informaciji!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pulmicort se definitivno daje kao preventiva jer je kad napad počne za pulmicort već prekasno. Poanta davanja ovakvog lijeka kao preventive jest da se izbjegne davanje 'jačih' lijekova (isto kao što djeca koja imaju astmu uzimaju preventivno Flixotide da bi se izbjegla potreba za Ventolinom).

Ali, normalno, neka djeca nemaju jake napade laringitisa a neka pak imaju. Netko laringitisom zove kašljucanje, a netko gušenje. To je razlika između nas koji ovdje pišemo - nemamo svi ista iskustva.

Tajana, ja mislim ako ti riješiš napad na način koji opisuješ da ti je onda i bolje da ne daješ djetetu kortikosteroide.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Možda si u pravu. Ali me srce boli kada se pati, evo zadnjih 6 prehlada je završilo laringitisom, kratko disanje, strah, nervoza i promukao kašalj, lavež, pucanje i budemo oko sat vremena u kupaonici, parimo se, pijemo čaj, ja izigravam ludu da se smiri. Nekako uvijek gledam da ućinim sve samo da izbjegnem odlazak u hitnu i bolničko liječenje. I evo upravo smo u fazi da večeras očekujem laringitis. prekjučer je počela kihati, jučer se otvorio nos i danas se počela zakašljavati, suho ništ i obično tu noć oko 12 ili 1 počne taj kašalj od kojeg se ježim. Evo sam joj danas dala šumeći kalcij-c vitamin, nekoliko šalica toplog čaja s medom i inhalirala fiziološkom. ali eno čujem da se zakašljava, uf.... jeza me hvata! I dokle tako , kažu do 5 godina da prestane dok sazre glasnica. Ovako nije bolešljiva samo te prehlade sa laringitisom! joj...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Razumijem te potpuno jer je kod nas isto, ja ti se stvarno divim kako to rješavaš jer mi uvijek jurimo na Hitnu. Nas je kad je Lea dobila prvi napad laringitisa doktorica na Hitnoj na Srebrnjaku užasno preplašila, rekla nam je da Lea ima jako jaki napad i da se dijete može i ugušiti od laringitisa, i poslala nas je da svakako idemo na Šalatu na ORL, jer da tamo imaju respirator. Ja se zato valjda tog laringitisa bojim kao vraga i u principu uvijek idemo doktoru, a kod Lee to počne stvarno naglo, i to čak ne po noći nego po danu nekad samo odjednom krene to užasno hrapavo i sve teže i teže disanje.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Strašno! Ja se isto ježim od toga. Ali imam starijeg sina koji je prvi puta imalo laringitis sa 4,5 godina i uvijek noći. Nisam tada ni znala što je to, nego sam instinktivno ga išla pariti iznad lonca i davati mu čaj, on je čak ostajao bez glasa i ije mogao govoriti, lajao je i puckalo mu je u grlu, no nakon pola sata parenja sve je došlo na svoje! i imao je to samo još tri puta i gotovo, točno je otišlo sa 5 godina. Ali mala je s tim krenula sa 2 godine, sada je 3 ,a di je 5. Mi smo ti u jednom malom mjestu 50 kn od Osijeka, ovdje kod nas nemaju inhalator tako da bi mi trebalo više od sat i pol da dođem do potrebnog, djete bi se zaista moglo i ugušiti. Zato to sve odradim sama pa kada nadođu nemam razloga za odlazak jer ne mogu više puno toga učiniti za njih. Menije najgore što se to događa noću, kada je čovjek umoran i nije pri sebi, pomoć je daleko i ko zna kako spremna. Ma u svakom slučaju nikome za poželit!!!!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kad si tako daleko od bolnica, ne bi stvarno bilo loše da imaš nešto doma :/ Nama isto nikad niti jedan doktor nije htio dati nešto što bih sama kod kuće mogla davati u slučaju napada (ili preventivno), a nije da ih nisam dosta konzultirala. Svi su mi rekli da mog ev. dati Claritine/Fenistil i ići na Hitnu. Odim dr. Rcihtera koji preporuča Pulmicort, ali mi nismo njegovi pacijenti i meni je stvarno nelagodno davati djetetu nešto što mi je preporučio neki doktor preko Interneta (a pet doktora čiji dijete jest pacijent nisu). Možda ja djelujem doktorima nepouzdano pa mi ne žele dati u ruke opasna sredstva.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mene to uistinu sekira. Svaki puta kada želim pomoći svome djetetu ispada da se pravim pametna ili da se prtljam gdje mi nije mjesto, zar ne bi i njima bilo bolje da mi odradimo dio koji oni ne moraju pa bi i oni imali manje posla i ne bi nas prozivali zašto dolazimo za svaku sitnicu. Ja isto nisam hrabra da sama liječim svoje dijete kojekakvim lijekovima ali me ljuti što se ne užive dovoljno i ne pomognu nam tamo gdje bi mogli. Nego samo tutunu antibiotik i sve su riejšili, i to naravno bez vađenja krvi koji u 90 posto nije ni potreban pa samo produlji simptome prehlade. N kraju odustanem od njih i napravim onako kako sama mislim da je najbolje. Tako se bakćem i sa sinom jer on ima astmu i niko mi nikada nije rekao nešto konkretno, od pedijatrice ili specijaliste. Zašto pijemo rinolan, nemam pojma, nikada na ništa nije bilo konkretno alergičan, barem nalazi to ne kažu, ali ima neurodermatitis, i bronhi mu zaštekaju u jesen ood magli i ja po potrebi dajem ventolin po svojoj procjeni jer od njih ništa ne dobivam. ma strašno! malo sam ljuta, kao to vidite pa sam se ispucala!!!!

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj clumsy mom prvotno napisa
    Mi u kuci uvek imamo ampule Dexazona - Boris ih je primao IM (bronhijalni spazmi) a Matija putem inhalacija (laringitis).

Hvala Bogu te su napokon izrasli iz toga pa nam sada kod obojice pomaze samo inhalacija fizioloskim
    Ja samo da objasnim ovaj deo:

Elem, Boris ima alergiju na grinje i do pre godinu dana je imao jake napade zbog kojih bismo uvek išli kod lekara. Lečili smo ih inhalacijom (spalmotil+fiziološki) ali pošto smo par puta završili u hitnoj u pola noći i tražili Dexazon po odeljenjima jer ga u hitnoj često nemaju naša pedica nam uvek da uput i jednu ampulu za slučaj da će morati da ga primi (i uvek nam govori:''Moooolim vas, samo ako mislite da neće izgurati noć bez njega''). Hvala Bogu pa ga nije primio više od nekoliko puta

E sad, pošto je Matija sklon laringitisu koji dobije od bratovog virusa onda nam ista pedica prepiše inhalacije Dexazonom ako je napad jači. Na pitanje imamo li Dexazon odgovaramo obično sa: ''Ostala je ona ampula od Borisa'' pa je iskoristimo uz njene upute za doziranje.

Dakle, ništa na svoju ruku sem Spalmotila i Ventolina ali tu smo stručniji i od lekara ponekad (jednom je jedna pedica slušala Borisa 15 minuta jer smo je ubeđivali da nema spazam - i nije ga imao iako je loše disao)

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

joj tajana, stvarno ti nije zavidna situacija. , ali stvarno ti to super hendlaš. Meni je nekako lakše bilo uvijek umotati dijete u dekicu i iznijeti ga na balkon. Stvarno smo bili prizor: u gluho doba noći, po zimi, na stolici dijete u dekici i raščupana mama.
    Nama su se napadi uvijek događali po noći, iz čista mira, čak joj ni nos ne bi curio. :/ , najčešće kad su hladne i vlažne noći.
    Prvi napad nam je do sada (dabogda tako i ostalo) bio i najteži, i mogu samo Bogu zahvaliti da je te večeri nisam ostavila samu spavati u sobi.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tatjana, obzirom na vas slucaj, ja mislim da se vama itekako isplati investirati u kucni inhalator. Pa to je najbolja preventiva. Kad krene curiti nosic inhaliras fizioloskom - nema se sta desiti. A moguce da ce vam pomoci u prevenciji laringitisa Cudim se da vam to vec nije netko preporucio :/

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja imam električni inhalator i inhaliram ju fiziološkom, to sam i sinoć učinila ali opet kako što sam i očekivala oko 11 sati počela je " lajati" teško disati i ostala bez glasa. Parili smo se oko olp sata i kašalj je postao mokar, no oko pol 3 je opet počela i opet smo se parili i pili čaj oko pola sata, no ujutro se opet ponovilo oko 7. Neću vam reči kako sam naspavana a i išla sam raditi iako sam radila skraćeno da što prije dođem kući. A ona, umorna, iscrpljena , umorna. No evo nadošli smo odspavala je od 10 do 13 sati i sada kašlje onako zatvoreno i sada slijede inhalacije , na nos je već krenulo gusto , samo da se otvori i počne iskašljavati. I svaki puta ista procedura. Prošli puta sam otišla kod pedijatrice sutradan i rekla je da joj je nadraženo grlo i dala nam antibiotik, naravno da nije ništa to bolje prošlo nego se šmrcanje i kašljanje produljilo. Dala nam je da vadimo bris nosa, bio je uredan. Rekla je mama to je virusno, prebrodite ili ako mislite da je kritično idite u hitnu. I što činiti, prebroditi!!! Zato sam se zainteresiralla za taj pulmocet, dexazon o kojem pričate, jer ako ju mogu preventirati ja bi to rado učinila, jer proces nam je uvijek isti i točno znam što slijedi!

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Dexazon je kortikosteroid i iako deluje samo lokalno prilikom inhalacije i samim tim ima manje sansi za nuspojavama (za razliku od injekcije) ipak ga ja nikad ne bih samoinicijativno koristila.

I jos da dodam, nama on nije bio prevetiva vec lek, tj nekad bi ga dobili a nekad ne zavisno od jacine napada (bilo laringitisa bio opstrukcija). I tada bi nam inhalacije bile ogranicene - doziranje bi bilo odprilike 1/3 ampule (od 2cm3) na 3cm3 fizioloskog pa bismo ga inhalirali jednom eventualno dva puta a poslednju trecinu ampule nismo iskoristili nijednom :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •