Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: Konvulzije ili nešto drugo???

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Konvulzije ili nešto drugo???

kuma me zamolila da pitam ako netko ima iskustva ili makar zna o čemu se radi, a slučaj je ovaj:
    ima malu kćerkicu od niti 2 mjeseca starosti. u subotu je primjetila neko čudno ponašanje, neprirodno drhtanje rukicama, a zatim i izvrtanje očiju i ukočen vrat.
    odmah je odvela bebu na dječji prijem gdje se taj "napad" ponovio, ali (kaže kuma) u blažem obliku nego kod kuće.
    dr. je pregledala bebu i sama vidila šta se s bebom događa.
    bebi je data injekcija (kaže opet kuma) nečega s FE. po meni jedino fenobarbitol. i beba je zadržana u bolnici.
    svi dosadašnji nalazi (urin, krv, šećer) su u redu.
    temperaturu beba nije uopće imala da bi eventualno od nje došlo do konvulzija.
    danas joj je rađen EEG, ali je nalaz gotov tek sutra pa će tad znat je li pregled išta pokazao (daj Bože i da ništa ne pokaže osim b.o)
    beba će stavljena na terapiju toga FE??? i kako sad stvari stoje slijedećih 7 dana će ostati u bolnici.

ne želim gatat niti bit medicinar, ali šta bi po vama ovo moglo biti?
    jesu li konvulzije?
    jesu li epi napadi?
    može li ostaviti posljedice?

nadam se da nije ništa od ovoga što sam napisala i da je to samo eto jedan prolazan grč.

mama je jako zabrinuta, pa bi neko objašnjenje bilo jako poželjno.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno Re: Konvulzije ili nešto drugo???

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    ne želim gatat niti bit medicinar, ali šta bi po vama ovo moglo biti?
    jesu li konvulzije?
    jesu li epi napadi?
    može li ostaviti posljedice?
    Odgovore na ova pitanja može dati jedino neuropedijatar koji je nadležan za dijete/pacijenta, kad ga/je pregleda, eventualno vidi napad i pročita EEG nalaz.
    Dotle mami i ~~~~~~~~~ za bebu da sve bude dobro

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Puno ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da je sve ok!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Puno ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    da sve bude u redu

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ne znam, nadam se kao i ti da bude dobro........

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~

Javi kako je...

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nalaz eeg-a je uredan :D
    pregledane i oči i taj je nalaz uredan. :D

sutra je uzv mozga (nadam se da će i taj biti uredan).

e sad, što je dovelo do "napadaja" ko će znat i hoće li se uopće ustanovit pitanje je.
    mama mi se upravo javila, uz malenu je.
    nada se kako bi mogla dobit krevet u bolnici jer bebu doji. ovako je s malenom ujutro od 6 do ponoći kako bi što više izbjegla obroka dohrane.
    po doktoričinom, ako i uzv bude ok velika je vjerojatnost da je i otpuste iz bolnice pa da je dovodi samo na primitak terapije, ove od 7 dana.

a ja šaljem milijun vibri i za mamu i za malenu L.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

~~~~~~~~~

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Super za dobre vijesti! :D

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

:D

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nije neka utjeha,
    ali prošli tjedan smo prošli slično, iako su napadi trzanja izgledali drugačije i beba ima 10 i pol mj. Završili na Rebru na neurokirurgiji na promatranju, a kako je beba veća nisu mogli pogledati uzv nego na CT pod anestezijom. Šmrc, šmrc svi plakali ( beba od pikanja, umo ra i stresa , a mama i tata od sveg drugog). Hvala Bogu CT nalaz uredan , a odgovor na pitanje ."Zašto smo tako morali izmaltretirati dijete?" bio je vrlo stručan. "Hm, pošto na CT-u nema ništa budite sretni, to je od odrastanja." Pa se ja eto pokušavam utješiti da je ipak to najbitnije , a da će Eva sve zaboraviti brže nego mi.
    Mami male trzavice velika i podrška.

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dok se konvulzije ne ponove min 3x, one se zovu konvulzije. Tek nakon 3. puta, sumnja se na epi, pa bez obzira na uredan eeg, uvodi se terapija.
    Fenobarbiton je najblaži oblik terapije za konvulzije, on ublažava moždane valove i smanjuje vrhove tih istih valova. Izaziva u većim dozama ovisnost

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj nadica_b prvotno napisa
    dok se konvulzije ne ponove min 3x, one se zovu konvulzije. Tek nakon 3. puta, sumnja se na epi, pa bez obzira na uredan eeg, uvodi se terapija.
    Fenobarbiton je najblaži oblik terapije za konvulzije, on ublažava moždane valove i smanjuje vrhove tih istih valova. Izaziva u većim dozama ovisnost
    hvala ti nadica, a i ostale cure.

mala L. je imala dva "napada" što onda znači da su konvulzije.

e sad:
    ako nije epi (hvala Bogu), uključena je terapija i rađen eeg. koliko je onda nalaz pouzdan ako je odrađen pod terapijom?

Eva MONA šaljem u svoje i ime mame male L. veliku maloj Evi.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa vazno je kako mozak reagira i pod terapijom.

nama je nakon "grčenja" nalaz EEG-a bio uredan, tek nakon godinu dana, na kontroli je pokazao odstupanja a onda je uslijedila i dijagnoza (razvojna parcijalna epilepsija) i terapija iako se napad nije ponovio.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    nama je nakon "grčenja" nalaz EEG-a bio uredan, tek nakon godinu dana, na kontroli je pokazao odstupanja a onda je uslijedila i dijagnoza (razvojna parcijalna epilepsija) i terapija iako se napad nije ponovio.
    Jeste li terapiju dobili tek nakon godinu dana ili već na prvoj kontroli?

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj nadica_b prvotno napisa
    Donekle točno. Prvo- pojmovi "konvulzije" i "epileptički napad" su zapravo jedno te isto, a "epilepsija" je bolest obilježena učestalim pojavljivanjem napada. Dijagnoza epliepsije se ne daje olako i često nije jednostavna. Nekad se može jednostavno postaviti već nakon prvog napada nakon čega se daje terapija i ako ona odgovara napada više nikad ne mora biti. Nekad se za dijagnozu epilepsije treba napraviti čitav niz pretraga, nekad i jako kompliciranih i dugotrajnih/ ili se dijagnoza sa sigurnošću postavi tek nakon više napadaja.
    EEG je u napadu uvijek patološki, dok van napada može biti također patološki ali i najnormalniji na svijetu (bez obzira da li se radilo samo o napr. febrilnim konvulzijama ili težim oblicima epilepsije). Osim EEG-a treba napraviti i osnovne laboratorijske krvne nalaze, a po potrebi i pregled očnog dna, UZV ili CT ili MR mozga, lumbalnu punkciju, nekad i genetska ispitivanja, obradu na metaboličke bolesti, biopsiju mišića, i brojne druge pretrage... to nabrajam samo da se uoči koliko stvari treba uzeti u obzir pri postavljanju dijagnoze. Naravno, jako je važno i u kojoj dobi se napad javio, da li je netko u obitelji bolovao od epilepsije, koliko se često napadi javljaju, što ih je izazvalo... Isto tako je jako važno i kako bolesnik reagira na terapiju. Tek kad zbrojimo hrpu podataka možemo reći da li se radi o konvulzijama=epileptičkom napadu, ili o epilepsiji.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jeste li terapiju dobili tek nakon godinu dana ili već na prvoj kontroli?
    terapiju smo dobili tek nakon nekih godinu i pol, kada se pojavio promijenjeni EEG, nekoliko puta se pretraga ponavljala - nalaz je uvijek bio isti, onda je uslijedila i terapija.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Koliko sam primjetila (tijekom ovog našeg nedavnog iskustva), djeca s urednim eeg-om su otpuštana bez terapije i bez uputa o potrebnom kontroliranju. :?

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Becky prvotno napisa
    Dijagnoza epliepsije se ne daje olako i često nije jednostavna. Nekad se može jednostavno postaviti već nakon prvog napada nakon čega se daje terapija i ako ona odgovara napada više nikad ne mora biti.
    za ovakav slučaj znam.
    nažalost epileptički napad se dogodio momku za volanom auta i uslijed napada je zgazio dijete. koje je hodalo uz cestu. nikad prije nije bilo ni najmanjih naznaka da bi uopće ikad moglo doći do nečeg takvog.
    odmah je dijagnosticirana epilepsija, uključena terapija i od tada je prošlo skoro pa 20 godina. i napad se nikad više nije ponovio.

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Loryblue,
    hvala na podršci. još malo strepim od kontrolnog pregleda, ali vjerujem da će sve proći ok.
    Neka mi netko s iskustvom savjetuje kako je svoje dijete smirio za snimanje eeg-a tj. da li su snimali kad dijete spava?
    Eva je jaaaaaaaaaaako živahna i znatiželjna puzačica koja nema sekundu mira, a kad joj je sesta pred nosom mahala s igračkom ona se naravno još više mrdala pokušavajući je uzeti. I onda su se ona i neuropedijatrica kao čudile kako ju ne mogu smiriti, a dala bih ruku u vatru da bi svaki neurolog bio presretan da vidi da je dijete te dobi tako dobro motorički napreduje , a ne leži mirno i gleda u jednu točku. Nararavno, motorička spretnost im je dokaz zdravlja samo kad im je to zgodno, a ne kad žele mirnu bubicu kako bi napravili pregled.
    Ozbiljno razmišljam da odem kod nekog privatno? Uglavnom iz razloga da lakše i uspješnije napravim tu pretragu jer sam tih 2 dana u bolnici Evu jedva uspijevala i uspavati uz toliko uzbuđenja i novih informacija (hrpa novih ljudi, buka , svjetlo, a sve novo i zanimljivo). Prvi dan se cijelo vrijeme svima cerekala dok nije pošizila od umora.
    Ima li netko preporuku za dobrog privatnog pedijatra molim da mi se javi na pp!
    Hvala,

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dr. Sabol je neurolog kod kojeg smo mi lijeceni, preporucam u potpunosti.

a sto se tice mornoce - mi smo s time stalno muku mucili. Prvi EEG je radio kada je bio dvije i pol godine star, sjedio je na mene i sve je nekako bilo OK. Nakon godinu dana, pregled na Rebru isto jako super, sestra. mu je uspjela uvaliti neki spiku - slusao j ei bio miran. Nakon toga pregled dva puta godisnje do sedme godine,samo sto nismo na glavi dubili ne bi li bio miran. On je dijete koje bi i na guzu progovorilo...a nista, prezivjeli smo.

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hvala!
    Jel to onaj dr. Sabol koji ima privatnu polikliniku?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj EvaMONA prvotno napisa
    Loryblue,
    hvala na podršci. još malo strepim od kontrolnog pregleda, ali vjerujem da će sve proći ok.
    Neka mi netko s iskustvom savjetuje kako je svoje dijete smirio za snimanje eeg-a tj. da li su snimali kad dijete spava?
    ma naravno da će sve proći ok

moja L. je bila na dva eeg-a u dva dana (ne pitaj, ja inzistirala na ponavljanju ).
    prvo snimanje je spavala i sve bilo ok.
    drugo snimanje je trebalo odradit uz deprivaciju spavanja, znači morala je doć budna, pa onda za vrime snimanja "padat" u san i na kraju čvrsto spavat.
    snimanje je bilo u 8 ujutro, a ja je probudila u 4 po noći. igrala se snjom i nisam joj dala zaspat. i uspili smo odradit to 45-to minutno snimanje u sve tri faze.
    ali i danas imam traume od tog pregleda jer sam je svih 45 minuta držala na rukama nagnuta nad krevet i držeći nju odignutu svega par centimetara od kreveta. i ne smiš se pomaknit ni milimetar. na kraju sam od bolova ruku i leđa koja su mi se doslovno počela raspadat ja plakala ko ljuta godina i brojila svaku sekundu kad će snimanje bit gotovo. L. je tada imala nekih misec i po.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

samo da kažem:
    maloj L. je rađen i uzv mozga.
    nalaz je, hvala Bogu, uredan.
    ali je i dalje u bolnici na terapiji. mora je primat 10 dana. mama je uspila dobit krevet pa je stalno s njom što joj je puno lakše i zbog dojenja i zbog umora.

iskreno se nadam kako je ovo prvi i zadnji boravak u bolnici zbog ovakve stvari (ali i bilo čega drugog).
    čekam danas da mi se javi kuma jer sad nešto nije bilo u redu s nalazom urina koji je do jučer malenoj bio sterilan :?

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

loryblue
    mi ćemo uskoro morati na taj eeg kad moramo doći pospani i tamo zaspati
    ajd plis reci, jel to uvijek traje 45 minuta?
    da li dijete kao i na normalnom eegu mora biti cijelo vrijeme potpuno mirno?
    jel ima još šta štp bi trebala znati?
    još muku mučim kako ću ga držat budnim do ujutro..

boškarin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

mi smo radili eeg 2 puta radi sumnji na konvulzije tj.nije sigurno da je bilo uopće o tome riječ.Dakle, dođete tamo u zakazano vrijeme,ne date mu spavati taj dan ako spava preko dana(hm,sigurno spava),onda mu stave "kapu od spidermana"kako kaže moj N,legne na krevet, smiri se i dijete polako zaspe.Ako je uspio moj, svi će onda.Vi ste s njim , držite ga za ruku i teta mu govori polako mirnim glasom dok se ne uspava.To je uglavnom to, a ako te zanima još nešto, pitaj!
    E, da nama je teta došla u tri ujutro drugi put da bude
    lakše djetetu.Kad sam ju pitala da li da dođem po nju, jer mi je bilo neobično da u to doba ide na posao, teta je rekla da je to uobičajeno(?)i da ne brinemo kako će ona do posla samo neka se nacrtamo tamo.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

zvuči jednostavno
    iako nama su rekli da bi on trebao biti pod opterećenjem ne bi li tamo imao napadaj u snu...ne znam kak da ga više opteretim
    ah, nadam se da će sve dobro proći

i, kakvi su vam bili rezultati

boškarin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

sve ok,izgleda da je bila lažna uzbuna.Ali-zlu ne trebalo,obavili i to.Vidjet ćeš, budu oni umorni, brzo se umire nakon prvog šoka,a ja sam još i pitala tetu da li je sigurna da će zaspati.Odgovorila mi je da ništa ne brinem da joj se nije dogodilo da ne uspije uspavati dijete, iako sam ja sumnjala jer poznajem moga N.Ma zaspala skoro i ja!Opterećenje mu je nespavanje.Bit će sve ok, vidjet ćeš!

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa
    loryblue
    mi ćemo uskoro morati na taj eeg kad moramo doći pospani i tamo zaspati
    ajd plis reci, jel to uvijek traje 45 minuta?
    da li dijete kao i na normalnom eegu mora biti cijelo vrijeme potpuno mirno?
    ne znam je li uvik traje 45 minuta, ali nama je trajalo. valjda jer je to pregled s tom deprivacijom spavanja pa mora proći sve 3 faze. ali tih 45 minuta meni su izgledale ko 45 godina. da sam ja L. uspila poleć na krevet a ne držat na rukama u nekom blesavom položaju možda mi i ne bi bilo tako traumatično. pokušala sam ja nju spustit na ležaj, ali bi se ona odmah prenila pa nam je zbog toga prijetilo propadanje pregleda. zato je bilo: trpi i pati tih 45 minuta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E, da nama je teta došla u tri ujutro drugi put da bude
    lakše djetetu.Kad sam ju pitala da li da dođem po nju, jer mi je bilo neobično da u to doba ide na posao, teta je rekla da je to uobičajeno(?)i da ne brinemo kako će ona do posla samo neka se nacrtamo tamo.
    wow, gdje je taj tvoj zapad???

mi smo radili EEG nakon djelomično prospavane noći, tako da smo spavali negdje od 1-5, na pregled bi bili naruceni oko 8, zaspao biu bez problema. Moj je tada bio peto i šestogodisnjak tako da smo vrijeme kratili gledanjem crtića - i sada se cesto toga sjeti i trazi da uzmemo hrpu DVD-a iz videoteke i "ne spavamo"

boškarin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

mi smo to odradili u Puli,teta je stvarno bila super.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

svaka cast teti :D

adonisa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Da ne otvaram novu temu, imam pitanje za one koji su (nažalost ) imali konvulzije.
    Naime, R. (17 mj.) je prošli vikend imao (po prvi puta) febrilne konvulzije. To je izgledalo stravično (tresao se, poplavio, tupi pogled, nakratko prestao disati, povraćao). Napad je bio naveče, zvali smo hitnu, a kad su stigli, mali je već bio dobro pa ga nisu vozili u bolnicu. To mu se dogodilo nakon dvodnevne viroze i povišene temperature, već je slijedeći dan bio dobro i bez temperature (kod mene je šok trajao pet dana, a strah od ponavljanja konvulzija će trajati i dalje).
    Pedica nam je sljedeći dan dala uputnicu za EEG i diazepam klizme, za koje je rekla da ih stavim (uz čepiće za snižavanje temperature) čim temp. u guzi bude iznad 38.5.
    E, sad me zanima, kada se i kako daju klizme? Obzirom da klizma djeluje nakon 10 min, jel prvo klizma pa za 10 min čepić, ili čepić pa ako temp. raste onda klizma? Jel čekati da se čepić rastopi ili to može jedno za drugim? Nakon ovoga, baš me je strah povišene temperature.
    A isto tako, ne znam ni kako ćemo obaviti EEG, malac mi je inače "težak" za dnevno spavanje, a spavanje u nepoznatom prostoru mi se čini nemoguća misija! Naručeni smo slijedeći tjedan u Poliklinici dr. Sabola, pa me već sad strah kako ćemo to izvesti!

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Adonisa, žao mi je. Mi, nažalost, imamo puno iskustva s febrilnim konvulzijama. Četiri puta u tri godine. Puno sam o tome pisala ovdje i ovdje. Nadam se da će ti naše iskustvo pomoći, ali jedinstvenoga i pouzdanoga recepta nema. Nek te tješi to da je upravo ta dob (17 - 23 mjeseci) najrizičnija i da velika većina djece konvulzije ima samo jednom u životu.

Ineska avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nama su rekli da klizmu stavimo samo ako napad počne, znam , ne kužim, jer klizmi treba 10 minuta da počne djelovati...

al ne mora značiti da će kod svake tempice imati konvulzije pa zato i ne treba klizma.
    mi smo konvulzije imali sa 12 mjeseci, od tada smo 3 puta imali temperaturu...

pred 2 tjedna imali smo trodnevnu groznicu, tura je svaka 3 sata naglo rasla na 39.5, oko 4 ujutro imala je maleeee konvulzije, trajale su 5 sekundi tako da dok smo ju mi skinuli da joj stavimo klizmu napad je prestao... (dr to ni ne računaju kao napad)

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Meni se isto čini pretjeranim uvijek davati klizmu kad je temperatura visoka. Nama su rekli kad napad počne ili eventualno ako je temperatura jako visoka i ne da se skinuti. I ja ne bih rekla da klizma djeluje tek za 10 minuta. Prema mojem iskustvu to je praktički odmah. Dva puta sam ju davala na početku napada i skoro odmah ga je prekinula. Imaj na umu da klizma omami i uspava dijete.Mene je to prvi puta jako restrašilo pa sam čak zvala pedijatricu i hitnu da pitam je li to u redu. Čak nism bila sigurna da je napad prestao jer je D tako čvrsto spavao da se činilo kao da još uvijek nije pri svijesti. Naravno, vidi se po disanju, boji i drugome da je napad prošao, ali kad si u panici vidiš i ono čega nema.

Ineska avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

joj Freja, hvala na info, baš sam googlala i nisam mogla naći kako se dijete ponaša nakon klizme... pretpostavljala sam da spava al htjela sam naći crno na bijelo da se ne us*rem
    ma uglavnom, nadam se da nam klizma nikad neće zatrebati...

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

I ja se nadam. Držite se!

adonisa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Hvala, cure.
    I ja se nadam da nam klizma neće zatrebati. I pokušavam se tješiti činjenicom da se konvlzije dogode najčešće samo jednom, da je kritična dob, kao što kaže Freja 17 do 23 mj, ali se bez obzira na to panično bojim visoke temperature. A pogotovo zato što kod male djece temp. može brzo naglo narasti. R. to veče nakon kupanja u 20.00 nije imao temp., da bi u 22.00 zaplakao i probudio se s treskavicom, plav, a konvulzije nastupile za 10 min nakon buđenja.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Od naših konvulzija je prošlo točno 5 mjeseci. I sve je u redu.
    Nakon posjete dr. Sabolu bit će ti puno lakše.
    A strah kada ti R. bude imao temperaturu, imat ćeš još duuugo...

A što se korištenja klizme tiče... Obično se djeci s urednim nalazima klizma daje ukoliko dođe do napada, a djeci koja su suspektna na ponavljanje već u slučaju povišene temperature, npr. iznad 38,5. Ipak, za sve se konzulatiraj s doktorom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •