-
Potpisala bih Peterlin što se glede toga da treba biti oprezan kako roditelji nazivaju učitelje/profesore svoje djece pred samom djecom.
Ani4, način na koji ocjenjuje učiteljica u razredu tvog djeteta meni je katastrofalan obzirom na njihovu dob.
A one kazne s nošenjem košarice voća - strava!
Ni dan danas ne mogu vjerovati da se takve stvari događaju u hrvatskim školama i da takvi učitelji rade.
Nadodala bih da je jedan od boljih načina ocjenjivanja, koji sam i sama primjenjivala, onaj po kojem se pragovi ocjena kreiraju po bodovima najbolje napisane provjere znanja.
Nisam sigurna hoću li ovo moći dobro objasniti...pretpostavka je da je dijete koje je najbolje napisalo pismenu provjeru znanja najbolje i shvatilo gradivo. Najveća glupost koju sam čula je da cijeli razred dobije 3 ili da nitko ne dobije 5. Netko u razredu mora znati gradivo bolje od ostalih! Znam da je teško to primijetiti u razredima s velikim brojem učenika. Ja sam imala tu sreću pa sam radila svoja mala istraživanja u razredu s 5 učenika.
Na nama (predavačima) je da se zapitamo ukoliko rezultat koji smo očekivali (nitko nije provjeru riješio s 100% točnih odgovora, ili neki od gore navedenih) izostane.
U takvim sam slučajevima shvatila da sam ja krivac, a ne moji učenici.
Ukoliko govorimo o testovima ili nacionalnim ispitima, to je druga stvar. Oni su baždareni i drugi je pristup nego pismenim provjerama znanja koje učitelji/profesori sami pišu kako bi provjerili usvojenost gradiva.
U našim se školama pretpostavlja da proces tumačenja gradiva i njegovog usvajanja teče paralelno, što je vrlo daleko od istine. Pa se niti ne uzima u obzir da djeca nisu pohvatala i osvijestila to isto gradivo toliko da ga mogu reproducirati u pismenim/usmenim provjerama. Nadalje, u našim školama, opet nažalost, nemamo vremena dozvoliti djeci da griješe pa da postupno savladaju probleme s gradivom, ukoliko se nađu pred istima.
Mislim da svaki roditelj treba barem u svome domu primjeniti taj pristup i na taj način pomagati svome djetetu. To traži puno vremena i strpljenja. Ali smatram da se dugoročno isplati. Toliko od mene.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma