Evo ja ću odgovoriti kako ja to ocjenjujem. Na grešku tog tipa dam pola boda, jer koliko je točno toliko i nije točno. Isto tako ću ocijeniti i iz matematike ako mi netko napiše npr. dvanajst. Iz iskustva sam vidjela da popuštanje tog tipa ne daje kasnije dobre rezultate. Prije sam na te stvari progledavala kroz prste, pa su se djeca s vremenom opustila i do 4. razreda su pisali svakako, jer ako na tome ne inzistiram onda kada se uči kasnije bude kasno. Posebno forsiram pravilno pisanje brojeva riječima i dana u tjednu i baš sam zadovoljna jer sam na kraju 4. razreda imala situaciju da mi skoro nitko u tome nije griješio. Nije mi cilj terorizirati djecu već hoću da oni od samog početka RAZMIŠLJAJU O ONOME ŠTO NAPIŠU i prekontroliraju napisano.Ala prvotno napisa
Uostalom, mjesec se ni ne zove sječanj, nego siječanj, pitam ih u šali kako bi njima bilo da netko krivo napiše njihovo ime i vjerujte mi, ako se o tome povede računa klinci kasnije itekako paze kako pišu.
Kažem to i roditeljima uvijek na roditeljskom, nije bit od 1. do 4. razreda ocjena, pa ne treba im za upis u srednju školu, bit je usvojiti neke osnove i razviti radne navike.
Ovdje bih se osvrnula i na naš ogroman problem u Hrvatskoj - kronični nedostatak pismenosti, za što uglavnom treba "zahvaliti" stavovima tipa - zašto bi se pod matematikom moralo paziti na pravopis. Pravopis je pravopis, on nije vezan isključivo za predmet HJ.
Sada nam je posebno teško (i učenicima i učiteljima) jer se uvođenjem HNOS-a išlo "rasteretiti" učenike i izbacili su po 1 sat hrvatskog i matematike tjedno iz satnice, a gradivo je skoro ostalo nepromijenjeno. Za mene u potpunosti krivi potez.