Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Povraća jer nije po njenom...

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Povraća jer nije po njenom...

Imamo jedan "problem"pa me zanima jel se to još nekome događa i kako riješiti..Naime, Nora ima 14 mj i prije nekoliko mjeseci je počela negodovati ako nešto nije po njenom tako da bi udarala glavom u ogradu od krevetića,u zid, zubima u stol, parket-bilo koju podlogu kako bi privukla pozirnost i dobila ono što je zamislila..pokušali smo joj skrenuti pozornost na nešto drugo, zabavljati ju, no ona bi se nakon nekog vremena opet vratila na to što je zamislila a ne dopuštamo joj.Sad kad je starija i kuži da ju boli to kad udara glavom "otkrila"je povraćanje, pa kad joj nešto nije po volji ona urla, baca stvari oko sebe, udara zubima i glavom( ali sad često u mekanu podlogu kao što je jogi ili kutna garnitura) i na kraju povraća...moram napomenuti da se to sve događa uglavnom kad je umorna i pospana (u večernjim satima) i nije svakodnevno, no ipak me kopka.

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

možda bi ovo moglo i pod temu tantrumi, no nisam naišla nigdje u tekstovima da netko od djece povraća pri izljevu bijesa, pa sam zato otvorila novu temu...i nitko ništa :/

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nisi napisala što se događa poslije povraćanja..dobije li to što želi, ili???

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

znam da djeca mogu povracati od nezadovoljstva, obicno se nadoveze na puno plakanja, ali ne zvuci mi kao nesto sto bi oni proizvoljno i prpracunato radili da bi pokolebali odrasle...

osobno bih ja pokusala smanjiti na minimum konflikte, tako da takvih situacija bude sto manje. ponekad je moguce dijete utjesiti prije nego dodje do kulminacije povracanjem. i naravno, kad dodje do takve situacije, preispitala bih sebe i svoju odluku, cesto kao roditelj branimo nesto djetetu iz nekakvih cudnih principa od kojih nam je tesko odustati.

nijedno od moje djece nije reagiralo na taj nacin, ali znam da moja mladja kcer ima tendenciju biti jako tuzna ako joj se zelje ne ispune i bila je na putu za povratiti par puta.

grace avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja bih pokušala izbjeći takve situacije, a kada se dogodi ne bih im pridavala preveliku važnost. Konkretno, ako se događaju navečer pripreme za spavanje bih pomakla unaprijed tako da ode na vrijeme spavati ili bih možda to vrijeme odvojila da ga kvalitetno provedem sa njom. Recimo igrala se igre koje voli i pri tom izbjegavala ono što ju toliko frustrira. Isto tako ako plač i negodovanje započne nastojala bih se ne ljutiti i uzrujavati.
    Iz vlastitog iskustva mislim da kada dijete tako reagira neka od njegovih potreba nije zadovoljena ili smo ga mi, roditelji, preforsirali u nekim našim nastojanjima.
    Pokušaj malo bolje osluhnuti njene potrebe i dokučiti češ zašto tako reagira.

lillifee avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

kod nas je sve isto osim povracanja. ad zadrzava dah dok se dere kad nesto ne dobije, a zeli to. to je islo do te mjere da je cak i poplavio pred neki dan. radilo se konkretno o tome da nije htio da ga iz krevetica digne mm vec ja. strasno sam se prepala i vec sam krenula uzeti ga. zaustavio me mm i nije mi dao da ga uzmem . sve to trajalo je par sekundi. uglavnom rezultat je bio taj da je mali prestao sa vriskom. i ne moram napominjati da je bila rijec o placu bez suza. pokusao je to jos dva puta nakon toga i isto sam postupila kao i prvi put, tj. nisam mu dala sto je htio, i svaki put je to trajalo malo krace.
    ne moram ni reci koliko mi je ta situacija strasna, ali svjesna sam toga da ako mu popustim, otkrio je nacin "ucjene".

naravno ne zelim da ovo shvatis kao savjet kojeg "bi bilo pametno da se drzis", ja sam ti samo prepricala kako reagira moj najmladji i kako se mm i ja nosimo s tim.

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj anin prvotno napisa
    Nisi napisala što se događa poslije povraćanja..dobije li to što želi, ili???
    to se događa uglavnom pred spavanje i nakon povraćanja slijedi umivanje, sređivanje i san u vrlo kratkom vremenu.pokušavala sam spavanje pomaknuti unaprijed da ne dođe do istog al scenarij je isti..dakle situacija od neki dan-22 sz sata (inače ide spavati ok 21 al nakon neuspjelog stavljanja na spavanje i mm -ovog popuštanja i zaključka da joj se još ne spava pustili smo ju i igrali se još sat vremena, ona vidno pospana, plačljiva, tetura već..stavljam ju u krevet i počinje deranje, razbacivanje stvari, otimanje..pitam ju što želi-silazi (u plaču)s kreveta ali je toliko umorna da se naslanja na rub i "koluta očima"u polu snu je..vraćam ju natrag al ona počine vrištati i slijedi povračanje, nakon toga umivanje i san u roku par sekundi.Moj zaključak je da je preumorna i ne zna kako bi se smirila i zaspala jer uvijek ima još "nekog posla"..odvračanje pozornosti ne pali jer se brzo vrati na ono što branimo..zaista joj dopuštam dosta stvari iz razloga što je uvijek bila znatiželjna i u akciji više nego njeni vršnjaci, ne želim ju sputavati, no ima stvari koje ne dozvoljavamo ja i mm jer su pasne ili nisu njoj primjerene a ona na to negoduje i ovako reagira.
    Pitali ste i da li dobije na kraju što je smislila-NE!Odlučna sam u stvarima koje branim i tu nema popuštanja jer ih branim s razlogom.
    rekli ste i da se preispitam zašto dolazi do takvih situacija -i jesam i pokušala ih spriječiti, preduhitriti, no nisam uspjela u potpunosti ...

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Čuj, a što jede za večeru? Možda joj nešto teško padne na želudac pa je nervozna zbog toga i kad povrati zaspi.
    I možda bi je trebala staviti spavati oko 8 da ne dođe do tog teturanja i velike pospanosti. Po mom iskustvu kad su preumorni teže zaspu. Probaj napraviti neki ritual koji će njoj pasati i drži ga se.

Ivany avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nisam u takvoj situaciji ali nećak je isto povraćao na sve.
    Od sinica, npr.neko vikne da nesmije tući neko dijete on počne plakati i povrati, do većih stvari npr. kad se udari ili kad se ide šišati (boji se frizerke)... svaki put je kad plače i povratio.
    Šogorica je već ludila i onda je probala ovo: kad je on zaplakao (radi gluposti npr. nešto mu se neda...) ona je čim je vidjela da će povratiti stavila svoju ruku na njegova usta i oštrim glasom mu rekla da nesmije povratiti. On je bio toliko iznenađen da nije, to je napravila još par put.... sad povraća samo kod "ozbiljnih" stvari...
    On je tad bio skoro 2 godine.

sretno

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne znam, ja znam da djeca znaju povraćati kada su jako uznemirena i od silnog plača...

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

eci-pije mlijeko za večeru oko 8 i to joj nije teško, prij toga ko 18 jede voće tako da tu ne vidim problem...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Moja šefica povrati bez ikakvih problema, namjerno. Ok, ne dešava se često, ali ona zna da ju je jako teško nahraniti i da je meni najveća muka ako povrati... tako da to pošteno iskorištava...
    Pokušavam se previše ne opterećivati pogotovo što nije često, ali da te utješim da nisi jedina...

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisi jedina.
    probaj kad to napravi biti sto "hladnija" obrisati i preevuci je, ne obazirati se previse. to bi trebalo djelovati tako da smanji tu losu naviku.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    nisi jedina.
    probaj kad to napravi biti sto "hladnija" obrisati i preevuci je, ne obazirati se previse. to bi trebalo djelovati tako da smanji tu losu naviku.
    ovo se ja trudim napraviti. najgore je kad počne odmah ujutro, a ja na pola spavam :/, onda se stvarno teško kontroliram i vrištim

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znam
    lako je meni reci povracanje, udaranje glavom u nesto i sl. su uvijek najgroznije stvari kad vidis, samo sto davanje velikog znacenja - nece pomoci.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja bih promijenila rutinu lijeganja, probala bih se leci s njom, cekala dok zaspi...

ako ne mislim na nezgodnost ciscenja nakon povracanja, nije ugodno da dijete dobiva takvu paniku od necega da toliko place da povraca na kraju.

ja legnem s mojima u krevet i lezim tako dok ne zaspu, malo se mazimo, ponekad ih se ne moze dobiti na spavanje, ponekad moraju istrazivati, ali nekako ja to prihvacam, nije ugodno da svako lijeganje zavrsi kao trauma za dijete, tu sam ja kao odrastao da se prilagodim djetetu. najmladji su mi blizanci, i mi cesto zaspemo u fotelji pred tv-om, oni leze meni u narucju, i tako zaspe, pa ih kasnije premjestim.

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj majoslava prvotno napisa
    ja bih promijenila rutinu lijeganja, probala bih se leci s njom, cekala dok zaspi....
    upravo tako i izgleda odlazak na spavanje (od uvijek).naš krevet je spojen s njenim krevetićem koji nema prednju str tako da smo kao svi zajedno al ona ipak ima svoje mjesto.Ona legne u svoj krevet, a ja pored nje i mazimo se, pričamo sve dok ne zaspi...moram napomenuti da to povračanje nije česta pojava ,te da ju nakon toga umijem, presvučem i vratim u krevet i zaspe u sekundi (dakle ne popuštam tako da ju ostavim da harači po stanu jer ne želi spavati i jer je povratila, niti pravim drame oko toga ali me pati/zabrinjava to ponašanje)I još da napomenem da ona ne iskazuje svako nezadovoljstvo i zabranu povraćanjem nego to radi samo za spavanje(ne često)Probala sam ju stavljati ranije u krevet kako bi izbjegli to da postane preumorna i povraćanje od plača, no onda se diže 100 puta, plače, otima se, a kad ju već san slomi onda ja jako teško s njom komunicirati jer je preumorna, pa ju plač i nervoza dovedu do povračanja...isto radi i mm-u

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Puzicka

Evo nekih mojih ideja o tome (dosta uzetih iz knjiga i tecaja kompetentnog roditeljstva): povračanje je autodestruktivna metoda suocavanja sa stresom i moze dugorocno biti opasna za djecu. Zato smo kao roditelji tu da naucimo klince kako se kvalitetno nositi sa stresom i svakodnevnim frustracijama. To je lakse kad su veci i kad mozemo s njima razgovarati, ali i s malima se moze probati (i sigurna sam da si puno toga probala). Mozda joj mozes ponuditi da udara rukama u nekakav jastuk da oslobodi negativnu energiju, da baca nekakvu mekanu loptu ili suta loptu nogom, da gnjeci ili grize nekakvu krpicu, trga paire i sl. Isto je bitno da se imenuje taj osjecaj, da kazes "vidim da si sad jako ljuta", "vidim da to zelis dirati ali ja ti ne dozvoljavam", "sad se jako uzrujavas, razumijem to"... U trenutku kad se dijete pocne zivcirati kazu da je bitno da se postavis s njim na istu razinu tj. oci u oci- dakle da se spustis na pod ili ga dignes na ruke, tako da mozete ravnopravno komunicirati. Naravno, nije lako, pogotovo kad burno reagiraju, kad znamo da se najveci dio ozljeda kod djece dogadja kad su umorni i pospani, kad imas griznju savjesti jer mislis da si to mogla sprjeciti. Mislim da je super kad mozemo sprjeciti takve situacije, ali nije to rjesenje. Puno je korisnije nauciti ih kako da se nose s frustracijama jer ce ih dozivljavati cijeli zivot. Drzim fige da bude bolje i javljaj ka ti ide.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj navi prvotno napisa
    Moja šefica povrati bez ikakvih problema, namjerno. Ok, ne dešava se često, ali ...
    I ja se pri tom pitam - za boga miloga ženo pa gdje ti radiš???

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

od susjede malena povraćala kad bi sjeli u auto tj kad bi išli doma od bake i djeda jer nije htjela ići doma...trajalo skoro godinu dana...
    al to je opet drugačija situacija...ona je to rješila sistemom 1, 2, 3....tj tko će prvi u auto..i onda krene brojat i kaže na 1 je već u autu...
    ista joj fora palila i doma kad nije htjela kupanje, spremit igračke ...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •