Zbog ovoga su moji djecaci godinama bili na tv dijeti - gledali su samo snimljeni sadrzaj i to do 30 min dnevno (ne svaki dan) do polaska u skolu. Kojiput bi mi i ZAJEDNO pogledali kakav film, ali uz komentare - nisu sjedili sami pred televizorom i izvlacili zakljucke. Ni sad nije bitno drugacije (imaju 7 i 8 godina).YosephK prvotno napisa
No, negdje na nekom drugom topicu je seni spomenula drustveni kontekst. Djecu ne mozemo drzati pod staklenim zvonom. Oni gledaju oko sebe i izvlace zakljucke sami... Gledaju kako su neki klinci (i odrasli, i odrasli) "jednakiji" od drugih i svoj status postizu na eticno upitan nacin. Ne bih sad sirila pricu... no djeca nam nisu bedasta - ne mozemo ih mi uvjeravati kako se treba skolovati i raditi posteno, kad vide oko sebe da najbolje aute voze neki BEZ skole i sl... Tesko je to uobliciti. Ne znam. Slozila bih se s tim da je problem puno siri od one mesingane plocice u skoli na kojoj pise "OVOJEMJESTONULTETOLERANCIJENASILJA" a klinci masu plasticnim pistoljima.
Ne znam da li smo kao roditelji uspjeli (rano je za to) ali cijenim kad moji sinovi odbijaju igranje sa susjedom-vrsnjakom koji u njih uperi plasticni pistolj. Cijenim kad odabiru drustvo medju sebi slicnima (iz dana u dan sve bolje). Cijenim kad uciteljice na redovnom roditeljskom sastanku odrze 5 minuta govora i o obiteljskom nasilju, neprihvatljivosti fizickog kaznjavanja itd - tako da se nitko ne osjeti prozvanim, a svi koji trebaju izvuku pouku (u prvom razredu uglavnom svi roditelji ipak jos dolaze u skolu). Ima nacina. Samo svatko od nas treba prihvatiti da je to i nasa briga, da svi trebamo odraditi svoj dio, ma kako malen bio. I djeca isto.

Odgovori s citatom