-
Tumačenje Zakona o porezu na dohodak
Molim da mi neko od pravnika točno i decidirano objasni slijedeće vezano za članak 36 i to:
(12) Rezidentima se osobni odbitak iz stavka 1. i 2. ovoga članka može za porezno razdoblje uvećati za iznos stvarnih troškova zdravstvenih usluga u Republici Hrvatskoj za vlastite potrebe, a pod uvjetom da ti izdaci nisu plaćeni iz osnovnog, dopunskog ili privatnoga zdravstvenog osiguranja i ako nisu financirani iz dobivenih darovanja za te namjene.
(13) Zdravstvenim uslugama iz stavka 12. ovoga članka smatraju se usluge u okviru primarne, specijalističko – konzilijarne i bolničke zdravstvene zaštite prema posebnom zakonu, koje se provode u svrhu liječenja i to: liječnički pregledi, dijagnostičke i laboratorijske pretrage, dijagnostički i terapijski postupci, operativni zahvati uključujući i ugradbene materijale, bolnička zdravstvena zaštita i medicinska rehabilitacija, stomatološke usluge i protetski nadomjesci, lijekovi koji su registrirani u Republici Hrvatskoj i propisani na recept te se ne mogu kupiti bez recepta, plaćena participacija, lijekovi propisani na recept i kupljeni u Republici Hrvatskoj, a koji nisu registrirani u Republici Hrvatskoj i ne mogu se kupiti bez recepta, ortopedska pomagala, očna i slušna pomagala, pomagala za omogućavanje glasnog govora i druga pomagala, uključivo i popravak pomagala, rezervne dijelove i drugo prema Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima.
Obzirom da se odnosi na troškove zdravstvenih usluga u RH, a pod usluge idu i lijekovi registrirani u RH - mene muči da li ako su lijekovi kupljeni u RH ali sam postupak za koji su mi lijekovi trebali nije bio u RH, imam pravo na povrat poreza za te lijekove ili PU može, pravno gledajući ovaj zakon, odbiti priznavanje tih računa jer postupak nije bio u RH?
Radi se o potpomognutoj oplodnji i postupak je bio u Sloveniji ali sam sve lijekove kupila u Zagrebu.
-
na ovo pitanje će ti bolje odgovor dati knigovođe koji imaju iskustva s ispunjavanjem poreznih prijava, a najbolje bi bilo da pitanje postaviš na potpotpomognutoj oplodnji gdje su se cure s tim sigurno već susrele.
-
Hvala na savjetu, sve sam iščitala na Potpomognutoj što su pisale i cure koje su knjigovođe ali sam se nadala da ću dobiti pravno tumačenje zakona.
-
Osoblje foruma
U stvari to ti znači da se priznaju lijekovi sa HZZO liste.
Sa stranica MF PU http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/
Korisnik olakšice/oslobođenja
Rezident koji je isključivo za sebe (ne i za uzdržavane članove) u Republici Hrvatskoj iz vlastitih sredstava platio:
- zdravstvene usluge u svrhu liječenja što su obavljene u zdravstvenim ustanovama ili od strane ovlaštenih i registriranih zdravstvenih radnika privatne prakse u RH, i/ili
- nabavu lijekova, i/ili
- nabavu ortopedskih pomagala,
a što nije podmireno iz osnovnog, dopunskog ili privatnog zdravstvenog osiguranja ili iz dobivenih darovanja za te namjene.
Nabava lijekova
Dio osobnog odbitka može se koristiti za nabavu lijekova ako su lijekovi:
- registrirani u Republici Hrvatskoj i propisani na recept te se ne mogu kupiti bez recepta,
- propisani na recept i kupljeni u Republici Hrvatskoj, a koji nisu registrirani u Republici Hrvatskoj i ne mogu se kupiti bez recepta
A tu su liste: Odluka o utvrđivanju Liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranja ( NN br. 19/06 )
Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju Liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ( NN br. 24/06 )
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma