Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Nocno mokrenje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Nocno mokrenje

Imamo ovaj problem vec cca dva-tri tjedna, a ja ne znam trebam li ga uopce tretirati kao problem, jos malo cekati pa otici do doktorice ili nesto trece. Z. kontinuirano nocu mokri u krevet. Nekad joj samo malo pobjegne pa se probudi i dalje nastavi u wc-u, jako cesto se ujutro probudi totalno mokra.
    Inace je zdrava, preko dana piski sasvim normalno, nisam primijetila nikakav znak prehlade ili poremecaj u radu mokr. organa, barem sto se dnevnog funkcioniranja tice.
    Sto se psih. faktora tice, ne znam koliko mogu utjecati. Sa skolom je jako zadovoljna i s te strane ne primijetim nikakav negativan stres, sto ne znaci da stresa kao takvog uopce nema, nevezano za razrednu klimu. Doma je situacija uobicajena.
    Sta da radimo, kome da se obratim? Ili je jos rano donositi neke zakljucke?
    Ja sam sebi to odmah pokusala racionalizirati nocnim preradjivanjem skolskog stresa, ali moguce da je stvar fizicke prirode.
    U obitelji poznajem jos nekoliko slucajeva, ne znam moze li biti i nasljedno. (sestra, sestricna)

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih se i jesam javila na tvom mjestu u polikliniku helena ili negdje drugdej, npr salata jer se mozda radi o nestabilnom mjehuru kao kod nas. imali smo iste simptome ..

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moj redovito noću piški u gaće (odnosno pelene), čak toliko da mu u toku noći moramo mjenjati pelenu da ne promoći. No on ima 3 godine i po onom što sam čitala na netu i što mi je potvrdila pedijatrica do 4.5 godi se ne treba uzbuđivati (ako nikad ni nije počeo noću kontrolirati mokrenje).
    Iz posta pretpostavljam da se problem pojavio nedavno, tako da može biti neki stres u pitanju.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moj stariji je do kraja 3. godine stalno imao taj problem (mozda cak i dulje), a onda se naucio buditi. Jednostavno, ima mali kapacitet mjehura. Problem je postojao dok dijete nije naucilo probuditi se na vrijeme i trk na zahod.

Mi smo mu izbacili kakao i caj navecer (moze piti samo vodu, sve ostalo ima ili kiseline ili kojekakvih sastojaka koji poticu mokrenje) i pomoglo je. Isto tako, godinama je spavao u carapicama, jer bi svaka promjena temperature u smislu zahladjenja pogorsala stvar.

Dugo sam ja nocu osluskivala da li se meskolji i stenje, a onda ga digla i odvela piskiti. Ne mogu se sad sjetiti kad sam prestala ustajati radi njega (ili ga odvesti oko 11 kad smo se mi spremali u krevet). I danas u dobi od 8,5 godina dogodi se da ne prespava noc, ali vec dugo ja o tome ne vodim brigu. Ustane, ode i obavi, pa se vrati u krpe. Ja to primijetim samo ako sam slucajno budna...

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

jurim sad....
    pa bih na brzinu - pisala sam nesto o svom sinu i nocnom mokrenju na ovom topiku:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=22172

mi idemo kod nefrologa na salati (prof. Batinic).

vise pisem veceras ili sutra.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sta kazu alternativci i psiholozi po ovom pitanju? Molim, uzmite u obzir da moja Z. ima preko sest godina i da se problem javio tek prije cca dva-tri tjedna.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gle, ja bi te prvo poslala urologu ili bi ti dala zadatak da pratis ako nije kakva upalica - to zna tako izgledati. a drugo bi malo vodila evidenciju koliko je to cesto i moguce da prodje - samo od seba kroz koji tjedan.
    jel ona zna da se to dogadja i sto kaze?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za sada nije frustrirana iako primijetim da joj pocinje ici na zivce. Probudi se ujutro i vec je pocela zakljucivati kako se OPET upiskila, kao ono.....normala. Prije nam se to znalo desiti iskljucivo ako bi prehlade bile u pitanju, znaci jednom u dva-tri mjeseca, nekad ni tada. Medjutim u zadnjih petnaestak dana svaku vecer. Nema nikakvih simptoma prehlade, preko dana odlazi na wc kao i uvijek, nikakvih promjena nema.
    Znaci, da sacekam jos malo?
    Kako bih mogla uociti razliku izmedju fiz. problema i problema psih. prirode, npr. da se radi o reakciji na stres?
    U cca 70 posto slucajeva ona se i probudi tijekom ili neposredno nakon mokrenja. Sinoc je ustala oko dvanaest i u zadnji tren otisla na wc, gacice su bile vec malo mokre. I bas sam pomislila kako smo time rijesili problem za tu noc, kad vidim ona jutros ustaje skroz mokra. :/

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Sta kazu alternativci i psiholozi po ovom pitanju? Molim, uzmite u obzir da moja Z. ima preko sest godina i da se problem javio tek prije cca dva-tri tjedna.
    to mi je promaklo jucer kad sam citala. Vidjela sam godiste dijeteta, no nisam vidjela da problem nije u primarnoj enurezi. Sto sam ja pisala pod topikom "minirin" se odnosi na primarnu enurezu - sto je slucaj s mojim sinom.

Ja bih se svakako skonzultirala s nefrologom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nista, sacekat cu jos malo. Prosla noc je bila suha.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    gle, ja bi te prvo poslala urologu ili bi ti dala zadatak da pratis ako nije kakva upalica - to zna tako izgledati. a drugo bi malo vodila evidenciju koliko je to cesto i moguce da prodje - samo od seba kroz koji tjedan.
    jel ona zna da se to dogadja i sto kaze?
    Ja isto mislim ako to potraje da prvo treba isključiti upalu.
    Koliko sam se ja informirala ako se ne radi o primarnoj enurezi može biti ili neka infekcija ili psihički problem.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nestabilni mjehur se uvijek javlja kao sekundarni problem .
    psiholozi kazu da je psihicki problem posljedica mokrenja a ne obratno, tj javit ce se psiholoski problem ako se ne sanira.
    mi smo probali alternativom bez uspjeha...
    ja bih prvo iskljucila problem bolesti pa tek onda isla kopat igdje drugdje tim vise sto nekog velikog soka , stresa nije bilo u obitelji...
    kakav kapacitet mjehura ti je imala prije , jel isla redovno piskiti ritmicki u razmacima, jel pila dovoljno vode, napravi dnevnik dnevnog pisanja i pijenja, tj pisi sve sto popije u danu i mjeri koliko je ispiskila, to ce ti ionako trebat cim krenes k doktoru, da se vidi jel dobro to radi tj pravilno, dal ima dovoljno velik kapacitet mjehura, dal dovoljno pije. ona bi ti za svoju dob morala na dan popiti 1 litru vode. i svaka 2 max 3 sata ici piskit preko dana.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nasla sam sad ovaj topic, bas mi treba.

sto je to nestabilni mjehur?

Tonka ima sek. enurezu - zadnjih desetak dana nocu, a zadnjih nekoliko dana cak i danju joj pobjegne.

bila sam uvjerena da je neki uroinfekt, ali urin je cist, nema bakterija ni povisenih leukocita.
    sto jos moze biti?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

zorana, baš sam nedavno pročitala u nekom švic. časopisu za roditelje razliku noćnog mokrenja. u biti se tu radi ipak o fiz. problemu ako dijete nikad nije bilo suho. valjda kod neke djece se nečeg (hormon?!) ne luči dovoljno, što se kod ostalih luči da noću ostanu suhi, tj. da mozak javlja mjehuru da se ne puni urinom. tako nekako a psih. problem je, ako je dijete jedno vrijeme bilo suho i onda odjednom počelo mokriti. tako da nije uvijek psiha, kao što se često misli, nego fakat može biti nešto što nema veze s njom ili nekim nemilim događajem i sl.

SIM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ne bi ja čekala.
    Prvo napravi urin i urinokulturu da isključiš infekt.
    Onda trk kod nefrologa po meni najbolje i jedino dobro poliklinika Helena prof.Cvitković.
    Nije problem ako dijete stalno piški noću ali ako se dijete odviklo od pelena i noćno mokrenje se javi u kasnijoj dobi onda to treba liječiti.
    Nasljedni faktor je mogući i opet treba liječiti.
    Sretno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •