Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 57

Thread: Skidanje pelena - specifičan problem

Default Skidanje pelena - specifičan problem

Pozdrav,
    već neko vrijeme čitam vaš forum s kojeg sam dobio mnoge korisne savjete. Znam da nije preporučljivo otvarati nove teme ako slične već postoje, ali ovakvu nisam našao. Ispričavam se ako ipak postoji.

Problem je sljedeći:
    naš sinčić u siječnju će napuniti 3 godine i još je u pelenama. Na ljeto smo imali "mirovne pregovore" oko skidanja pelene, dogovarali se da ćemo kupiti najvećeg Munjevitog koji postoji u Hr (dijete je fan crtića Auti, cijela obitelj već zna crtić napamet), obećavali brda i doline... I sve super, dijete pristane biti u gaćama, gaće su super, on je veliki - i čovjek počeo koristiti gaće kao pelene! Kaka u gaće, piški u gaće i neće čuti za druge mogućnosti. Ne radi se o tome da ne stigne na tutu ili wc, nego neće niti čuti za njih. Kad ga pitamo "hoćeš li nam reći kad ti se piški da idemo na tutu?", on mrtav-hladan veli "neću". Onda promijenimo pristup, ne pitamo ga nego samo konstatiramo "kad će ti se piškiti, idemo na wc", no on opet odgovara " ne idemo".

To sad već traje više od 2 mjeseca. Nosi gaće danju (za spavanje i izlaske stavimo pelenu i jako se ljuti zbog toga), ali niti jednom se do sad nije pokakao niti popiškio na tutu ili wc, samo u gaće. Žena i ja smo zbunjeni. Čuli smo da ima djece koja ne žele skinuti pelenu, djece koja se ponekad popiške u gaće ili im treba neko vrijeme da shvate princip - ali da baš ne žele ni na wc niti na tutu...E pa sad...

Silu izbjegavamo koristiti da mu se wc ili tuta ne zamjere. Probali smo blago par puta, na tutu ne želi sjesti nikad, a nad wc-om mu je fora stajati "kao tata", zauzme pozu, primi miša i - ništa.

Kupili smo slikovnicu o tuti (neka grozna), njemu je super, ali ne primjenjuje to u stvarnom životu.

Inače je jako bistar, sve razumije, sve priča, dobro zna čemu služi wc i da svi njegovi prijatelji, roditelji i rodbina idu na wc, može kontrolirati nagon za piškenje i kakanje, po noći je suh... Pomagajte!

iz svega kaj si napisao, zaključujem nekako da još nije vrijeme da mu maknete pelenu, naravno da ne mogu sa sigurnošću tvrditi ali mislim da još nije vrijeme

jedino mi nije jasno dal ste ga stavljali na tutu paralelno uz pelenu ili ste mu odmah maknuli i ima gaće?jer ako je tako onda je to ipak mali šok, tako da pokušajte ostaviti pelenu i stavljati ga na tutu sve dok ne bude spremniji za takvo odvajanje od pelene

npr.uvedite tutu svako jutro pod obavezno, stavite crtić hranite ga na tuti, ineka prosjedi neko vrijeme i tako navikavati svako jutro - mislim, naravno ako niste tako, možda jeste

Pokušavali smo ga stavljati na tutu, uvijek je protestirao. Uspjeli smo ga nagovoriti da sjedne na nju možda 2 puta u životu kad je gledao crtić. Sjedio je preko pola sata i nije ništa obavio. Jednostavno ne želi vidjeti ni tutu, a wc još manje (ok mu je jedino stati nad školjku, onako kako je mene vidio da radim, ali ni tad ništa ne obavi, samo se glupira, kaže da je gotov i pusti vodu).

Ne želi se vratiti u pelenu. I meni se čini da nije spreman, ali kad će biti???? Pa ima 3 godine! I kako ga natjerati na tutu ili wc kad nikad nije htio sjesti na njih, a nudili smo mu već i ljeto prije ovog...Stvarno smo podbacili kao roditelji po ovom pitanju.

EvaP's Avatar

Tako nekako je i kod nas
    Malisa prijavljuje i kad piski i kad kaka (nocas me probudio da mi kaze da piski :shock: ), al kad treba sjesti na tutu ili WC, ukoči se, dere se iz petnih žila i neće, neće, neće.... I tako je još u peleni i čekamo moment kad će htjeti....

EvaP, koliko je star?

nisu djeca spremna, budu, prepusite to njima
    čim više pokušavate postižete kontraefekat
    ako ne želi sjesti, ako na želi vidjeti tutu, onda su to jasne poruke
    to je njemu igra i fora kad stane nad školjku i oponaša tatu

kad je dijete na školjki poželjno je podbočiti mu nogice jer im mogu utrnuti, a zante da oni pamte neugodne osjećaje, zato bi ja ipak dala prednost tuti

poznato mi je da kod muške djece to ide sporije
    moje kolegica ima sina 5 i pol godine, on je još do nedavno sam tražio pelenu po noći

strpljen, spašen

samo polako

EvaP's Avatar

2 godine i 2 mjeseca
    Isto smo cijelo ljeto proveli o pricanju o tuti. Cak je na pocetku sjedio na njoj i gledao crtice i povremeno nesto i obavio. I onda ko prerezano - neće neće neće
    Svako vece citamo slikovnicu s medom i pelenama.
    Cak sam kupila tutu koja izgleda kao auto (i super mu je, cijele dane je vuce sa sobom). Al kad treba sjesti na nju -

čitala sam u jednoj knjigi da nije preporučljivo da tuta izgleda kao igračka i da bude za igru, eto suprotno od onog kaj očekujemo

kao, tuta i stav prem tuti bi trebao biti tu se piški, kaka i s tim se ne igra

nemojte očajavati, pokušajte isključiti emocije, ne očekujte od dječice da su odmah mali doktori nauka

polako, sve to dođe na svoje

EvaP's Avatar

Ja sam to prema onoj slikovnici s medom i pelenama , kad je mama medo kupila tutu s traktorom, onda je i medo poceo piskiti u nju

Pa ne znam baš da očekujem da mi sin bude doktor nauka zato što očekujem da s 3 godine nema pelenu...

Zar nitko nije imao ovakvu situaciju, s većim djetetom?

Ne tješi me nimalo ova priča s djetetom od 5,5 godina...Nije mi to normalno i bok.

ma normalno je, nek su oni samo zdravi i sretni sve je ostalo manje važno
    i stvarno je normalno

EvaP's Avatar

To sam i ja čitala, da je do 5-te godine normalno da ne savladaju WC... Tek nakon pete godine idu na puste pretrage da se vidi gdje je problem. Al da bi bilo zgodno da postoji neki (naravno uspješni) recept za to - bilo bi...

Nemam sličnog iskustva, ali mislim sljedeće :
    Vjerojatno da samo jednom napravi to u tutu, shvatio bi da nije ništa strašno i posebno, već sasvim obično i dobro, jer nije mokar. Pitanje je samo kako ga privoljeti (namjerno ne kažem natjerati) da to obavi u tutu.
    Neka nekada (ako znate otprilike u koje doba kaka) sjedne na tutu obučen, u gaćicama. I ako se tako uspije pokakati, skinite gaćice, hlačice tako da one ostanu u tuti, tako da vidi sadržaj tu na tom mjestu. Skrenuti mu na to pažnju, da pogleda, da prepriča kako je kakao u tutu.
    Probati još jednom, dva puta tako, a nakon toga probati ga staviti sa skinutim gaćicama.
    Da li imate još neko dijete u blizini, rođaka ili prijatelja? Pozovite ga na cijeli dan, neka skupa sjede na tuti, pričaju, pjevaju, crtaju ili što god. Kada to drugo dijete odradi posao, pokazati mu uz riječi : Kako je to dobro, vidiš kako su mu suhe gaćice i sl.
    Držim palčeve

EvaP's Avatar

Sve smo to probali :/
    On nece na tutu ni s gacicama ni bez njih.
    Vec je obavio par puta (preko ljeta) u tutu i svi smo to jako hvalili i super i onda - rez. Više neće, neće i neće.
    Imamo malu prijateljicu koja piški u tutu i često smo skupa. On ju gleda postrance, al kad ga pitamo oće li on na tutu

tajchi73's Avatar

evo munjeviti da te utješim. Mi smo malom skinuli pelenu s 2 g. i to je funkcioniralo manje-više nekih 2 tjedna, onda je završio u bolnici i vratio se peleni. Zašto? Jer nije bio spreman. Onda smo čekali 3 g. ( da bude ljeto i da ono kaj mu pobjegne ipak pobjegne kod babe i dide na moru 8) ) i lijepo smo s pune 3 g. i mjesec dana skinuli pelenu i on je od prve to prihvatio. Po noći mu još uvijek stavljam, ali zbog svog komoditeta ( u 15 dana mu možda jednom malo pobjegne ). Morate mu objasnit ,da ili uzme pelenu, ili ide na wc ( ipak jedno od tog mora- osim ak vama ne smeta stalno ga presvlačit :shock: ). Ak niš od tog neće ja bih ga strpala u pelenu pa taman vrištao cijeli dan ( i meni mala vrišti kad joj stavim pelenu, a na tuti sam sjedi i igra se, a meni ne pada na pamet ići za njom i to čistit). I ne uzrujavaj se što će uskoro 3 g., ima jako puno djece u toj dobi s pelenom( i nema veze jesu li i koliko pametna ili inteligentana), samo se roditelji s tim ne hvale ( provjereno ).

molim te nemoj dramatizirati. imam i ja muškića koji će u siječnju napuniti 3 godine i još je u pelenama. pokušali smo ovog ljeta, sve je shvatio-treba u tutu ili zahod... hoćeš li? hoću! e pa kad do toga dođe-on neće. popiški se gdje stigne.
    ne smatram da je to nešto strašno, ne forsiram ga, stavljam mu pelenu i po danu i po noći i na proljeće ćemo opet probati.
    i mi smo mu svašta obećavali,ali nije upalilo.
    sada ga ponekad pitam da piški na tutu, ali nikada neće.
    nekad djeca ranije koriste tutu, neka kasnije, neka ranije progovore... tralalala
    ne paničari, doći će sve na svoje i forsiranjem djeteta ništa nećeš postići.
    u krajnjoj liniji, jel tebi neugodno radi okoline što ima pelenu ili što drugo?

to je isto jedan aspekt, je li roditeljima neugodno?

ukoliko ste djeteu postavili takve kriterije, onda to svaka trebate u sebi preispitati

onda je problem negdje drugdje, a ne u skidanju pelena...

EvaP's Avatar

Ma nije mi neugodno...
    Ionako mislim da će mu se jednom dogoditi "klik" pogotovo jer su svi drugi aspekti tu - prijavljuje kad piški/kaka, dugo drži (oću reć dugi su razmaci između dva piškenja), suha noćna pelena u 90% slučajeva i tako...
    Jedino bi mi trebao neki recept (kojeg sam svjesna da nema) kako ga nagovoriti da sve te aspekte pretvori u odlazak na WC (ili tutu)...

Evo naša priča je indentična. Mi smo imali 2,5 g. i svaka priča o kahlici,
    WC - završila sa njegovim NE.
    I jedno jutro kažem ja: idemo ti u dućan nešto kupiti. A kaj buš mi kupla? Kamion?. Gače, od danas više nemaš pelenu i nosit ćeš gaće. A zakej, neću gaće hoću pelenu. Kupili gaće, obukli gaće i zadvno čudo možda se 5X popiškio u gaće od tog dana. I na kraju kak mi se činilo da će odvikavanje od pelena trajati i trajati uspjeli preko noći maknuti pelenu.

Osoblje foruma mikka's Avatar

ja bi predlozila da slijedecih nekoliko dana uopce ne pricate o tome. bez objasnjavanja gdje se sta radi, cemu tuta sluzi, kako i mama i tata idu na wc.. kao da taj problem ne postoji. kao da on sve zna sam.

ako se popisa ili pokaka, cekajte da vas sam trazi da ga presvucete, i presvucite isto bez price o tome (mozete pricati o tome koje gace i hlace bi htio obuci).

mislim da on kuzi koliko vam je to bitno i na tom polju testira granice.

Cookie's Avatar

Munjeviti, mislim da nemaš razloga za toliku brigu. Mališa nema još ni tri godine. U toj dobi stvarno nije nenormalno ni neobično imati pelenu.

Mi smo isto imali i periodički još uvijek imamo problema s odvikavanjem od pelena (ima topic koji sam otvorila malo niže). Nismo problem u potpunosti riješili pa nemam neki čarobni recept, ali bih ti htjela reći da sam ustanovila kako je stvarno bitno da u toj situaciji svi sudionici (tu mislim na sve odrasle koji su prisutni u djetetovu životu) budu skulirani i prihvate to kao nešto sasvim normalno, bez napetosti i povišenih tonova, ljutnje ako se dogode nezgode... Znam da nije lako sa smješkom objašnjavat da se to radi u tutu dok po n-ti put brišeš pišalinu s poda i dođe ti da si kosu počupaš od muke, ali po mom iskustvu i iskustvu drugih mama s kojima sam razgovarala, dijete osjeti kad se nerviraš i onda samo još više potencira to svoje ponašanje. Kad si ti kul, onda se i dijete skulira.

Isto je jako bitno biti dosljedan. Što znači da ako nema pelene, onda nema pelene, ni kad se ide van, ni kad se ide u goste, ni nikad. Sad je vani hladno, ali može se uvijek ponijeti rezervna roba u torbi. Ako dijete malo ima pelenu, malo nema, tako ga zbunjujete i da onda više ni samo ne zna što roditelji očekuju od njega.

Ako odbija tutu, probajte s WC-om. Kod mog sina to nekad pali jer vidi da to rade odrasli, pa ih onda hoće oponašati. Ne znam zašto ga učiš da piški stojećki Ja svog posjednem. Kupili smo mu i onu malu wc dasku što se montira na veliku. Ima za kupiti i kao neka stepenica da se sam popne na WC, pa mu daj da si trga papir, povlači vodu... Možda mu se to svidi!

Mejra's mommy's Avatar

Jeste li probali istresti kakicu iz gaca (i prepustite to mlacu!) u tutu. Neka vidi sadrzaj u TUTI i pustite ga neka onda istrese tutu u skoljku. Ja sam par puta ovo odradila sa Ahmedom i nakon 2-3 dana sam otisao na tutu i pokakao se. Mozda ce biti malcu cool kada nakon par dana gledanja kakice u tuti 'rucnog rada' on sam odradi...

Mejra's mommy's Avatar

Na drugom topiku niko mi nije odgovorio pa kopiram i pejstam...

--------------------------------------------------------------------------------

Ja imam jednu dilemu. Ahmed je skinuo pelenu bez problema, kao sto sam vec pisala. Za dnevno spavanje prvih mjesec dana nije zapisko madrac znaci nije bila potrebna pelena. Prije par dana je poceo piskiti dok obavlja dnevno. Obavezno drzimo tutu kraj kreveta pa se on ispiski i po dva puta prije nego sto zaspe. I opet zapiski ko veliki. Jucer sam mu stavila pelenu za dnevno spavanje.

E sad nije to problem, nego me 'muci' sto mu je nocna svaka nocna pelena suha. Nije mi jasno. Ostane suh po noci i do 13 sati a za dnevno spavanje se zapiski. Totalno sam izgubljena. Ako se usudim nocas cu mu skinuti pelenu pa da probamo.

Sta vi mislite? Zasto piski po krevetu preko dana a po noci suh?

Tiwi's Avatar

Quote Originally Posted by Munjeviti
    Pa ne znam baš da očekujem da mi sin bude doktor nauka zato što očekujem da s 3 godine nema pelenu...

Zar nitko nije imao ovakvu situaciju, s većim djetetom?

Ne tješi me nimalo ova priča s djetetom od 5,5 godina...Nije mi to normalno i bok.
    Gle Munjeviti - briješ malo
    Pa nema još 3 godine A kad razmisliš koji značaj kod klinaca ima mjesec, dva ili tri, onda je jasno da ne može biti isto sad i u siječnju.

Moj sin ima 2 godine i skoro 8 mj pa još ima pelenu. OK, on ide na wc ili tutu i bili smo na dobrom putu skroz skinuti pelenu, ali je krenuo u vrtić i - naravno, malo smo stali. Strpljiva sam i puštam ga na miru. Sam mi daje signale kad je spreman za nešto.

E sad, ovo što pišeš da neće wc i tutu, poznato mi je jer ni Patrik nije htio. Ni čuti. Sve dok nije pokazao malu naznaku da bi - nisam forsala. Tak da - ja preporučam da ga ostavite u peleni i pričate o wc-u i tuti. Objasnite mu da je neprihvatljivo da piški i kaka okolo dok je samo u gaćama, te ako ne može ili ne želi na tutu (wc, svejedno) onda dobro, nema frke, al moraš imati pelenu (to ih zna cimnuti pa se pokrenu s mrtve točke).

Iskreno, meni je isto već muka i jedva čekam da ne moram čistiti guze i drekece, ali to je sve u rok službe.

Mejra's m, jel se popisa bas u snu ili se meskolji?

kada kaka? klinci znaju cesce piskiti ako su im crijeva puna.

mozda lupam ,ali mislim da se po noci luci neki hormon koji regulira to pisanje, ali ne znam bas puno o tome, samaritanka je nesto pisala na tu temu ali nisam dodatno proucavala.

Uh...Pa niste me morali baš tako oprati. Ako je sve to tako jako normalno, zašto se onda u hrpi tema detaljno opisuje napredak skidanja djece iz pelena, i to se uglavnom radi o djeci staroj 2, maksimalno 2,5 godine? Možda sam nabasao na krive teme, ali nisam baš imao prilike čitati o trogodišnjacima koje uopće ne zanima wc.

Meni neugodno? Pred kim? Ne razumijem zašto bi mi bilo neugodno. Naprosto smatram da je sasvim razumno očekivati od trogodišnjaka da uz našu pomoć ostavi pelene.

Hvala na savjetima. Odlučili smo mu vratiti pelenu i neko vrijeme ne spominjati tutu ni zahod.

Netko je pitao zašto ga učim da piški stojećki, ne učim ga, već je to jedini način na koji se pristaje uopće približiti zahodskoj školjci. Neće čuti da sjedne, čak niti na onaj fini mekani adapter. Ovo mu je valjda fora.

bobaibeba's Avatar

Evo.Grga će 3 u prosincu i mi smo imali u 9. mjesecu neuspješno skidanje pelene,nije mu išlo nikako,pa sam mu vratila pelenu.
    I ja sam bila zabrinuta i mislila sam da je on najstarije dijete sa pelenom,pitala sam i doktoricu za taj "problem" ali mi je ona rekla da to još nije ništa zabrinjavajuće da još ima vremena,da ga pustim.
    Eto,ima nas još.I meni već ide na živce ta pelena,kad sve zna i kuži ali kaj da mu radim,ne i de,pa ne ide.

retha's Avatar

Quote Originally Posted by Tiwi
    Objasnite mu da je neprihvatljivo da piški i kaka okolo dok je samo u gaćama, te ako ne može ili ne želi na tutu (wc, svejedno) onda dobro, nema frke, al moraš imati pelenu (to ih zna cimnuti pa se pokrenu s mrtve točke).
    Tocno to, il ima gace i obavlja nuzdu di treba ili nazad u pelenu i gotovo.
    Skuzit de sta je bolje.
    I jel ga iste sekunde presvucete nakon sto se upiski i pokaki?

Jedan prijedlog za pokušati.
    Dijete je djetetu najbolji poticaj i motivacija. Ako dijete ima kojeg većeg prijatelja probajte odigrati na tu igru, Da ne "učite" vi, već neko dijete.
    Nevjerojatno je koja je razlika u toj dobi ako neki prijatelj nešto kaže, a ne mama i tata.
    Da li dijete ide u vrtić?

Mejra's mommy's Avatar

Quote Originally Posted by mikka
    Mejra's m, jel se popisa bas u snu ili se meskolji?

kada kaka? klinci znaju cesce piskiti ako su im crijeva puna.

mozda lupam ,ali mislim da se po noci luci neki hormon koji regulira to pisanje, ali ne znam bas puno o tome, samaritanka je nesto pisala na tu temu ali nisam dodatno proucavala.
    Mislim da se popiski u snu. Kaka po citav dan...nomogu bit' pametna. Ali zadnja dva tri dana nije piskio po krevetu kada obavlja dnevno spavanje, ali zato je navecer napunio pelenu. :?

Ma mislim se nesto. Nema veze. Brzo smo se rijesili dnevne i presretna sam zbog toga. Cak ako smo vani satima super zadrzava i nema isto nezgoda. Pravi profesionalac. Ima vremana za nocnu.

Možda sam nabasao na krive teme, ali nisam baš imao prilike čitati o trogodišnjacima koje uopće ne zanima wc.
    evo ti još jedno iskustvo - da te smiri...

junior je navršio 3g. prije mjesec dana.
    cijelo ljeto (2,5mj) sam mu pokušavala skinuti pelenu: nije htio ni na tutu ni na wc ni pod razno - deranje, bacanje, vrištanje i sl.
    imao je, dakle, 2g i 10mj.

onda je krajem 8.mjeseca došao u zagreb, rekla sam mu da mu je guza malo crvena i dala mu ogledalo da se sam uvjeri. ispričala kako je to od pelene i pokazala (u ogledalcu) odakle kaka izlazi, pitala hoćemo li probati malo s gačicama i piškiti/kakati na wc dok se 'guza ne smiri' i s 2g. i 11mj. skinuo je i dnevnu i noćnu pelenu u jednom danu.

ok, tu i tamo se dogodi da se po noći popiški u krevet, ali ništa zabrinjavajuće (preko dana nije imao ni jednu nezgodu)

inače, kupila sam mu adapter za wc sa stepenicom, wc daskicom i ručkama i rekla da je to njegov poseban i samo njegov wc (koji je onda pokazivao cijelom susjedstvu )

the point is: pokušavala sam 2 mjeseca, a onda cijelu stvar riješila u jednom danu, kad je ON to odlučio. zašto isto to nije mogao napraviti tjedan dana ranije, zna samo on...

ne forsiraj i ne brini - jednog će te dana samo iznenaditi ...

PS. i on piški stojećki, jer je higijenskije i manja mogućnost zapišavanja cijelog wc-a (ne znam tko je pitao, ali nadovezujem se)

LIMA's Avatar

Potpuno razumijem Munjevitog jer se ovdje u dosta tema provlači bezpelenaštvo na različite načine i čak se i ja čiji klinac još nema 2 godine osjećam da sam negdje fulala jer on još nosi pelene.
    Isto tako, što ranije skidanje pelena je za mnoge potvrda uspjeha u roditeljstvu i pokazatelj da je dijete napredno pa se onda takvi stalno hvale i jedva čekaju da nekome to nabiju na nos.

Mom je jutros nešto puklo i tražio je tutu :shock: iz čistog mira, obrisala sam prašinu s nje i stavila ga na nju, a on odjednom počeo plakati da ga žulja i nije htio više sjediti na njoj. Tako je bilo par puta i sada više neće (a baš sam kupila neku na kojoj je pisalo anatomska - može li mi netko preporučiti neku udobniju ??)
    Isto tako, ljetos sam ga jednom držala da se popiški u WC ali sam ga nekako nezgodno uhvatila i više od tada neće na WC.
    Kakva su vaša iskustva, je li bolja tuta ili nastavak za WC?

Moj nećak je do 3 godine nosio pelene i normalno ih se ostavio, bez nekih natezanja i prepucavanja.

Jedino u što sam 100% sigurna je da roditelj oko toga ne smije praviti nikakvu famu, ni u pozitivnom
    ni u negativnom smislu. Sinčić mog bratića je krenuo na tutu i kada je vidio koliko to baki, didi, mami, tati i ostalima "toliko znači" počeo je manipulirati time do te granice da se često zna usiliti i ne želi kakati, toliko je uporan u tome da se sav ukoči, zacrveni i počne znojiti (jer mu je jako sila) a ne želi ispustiti. Došlo je, naravno i do poremećaja u probavi. Moje mišljenje je da na to treba gledati što normalnije i prirodnije i ne dizati buku ako neće, a ni pljeskati svaki put kad se pokaki.

Ljudi zaista rado pišu hvalospjeve o svojoj djeci koja su rano išla na tutu i žele nas uvjeriti da djeca mogu rano ići na tutu - mislim da je pišanje i kakanje s 6 mjeseci života zaista rijedak slučaj, a nas i obeshrabri svaka priča o skidanju pelena prije 1. godine djetetova života koji imamo dijete starije od jedne godine. Mi imamo nepunih 20 mjeseci, zna što je tuta, ujutro piša u nju, kakao je par puta i to vjerojatno slučajno poslije pišanja, ne prihvaća još tutu kao zamjenu za pelenu koliko se god mi trudili objašnjavati mu. Već smo naučili da je za svaki veliki korak sam izrazio spremnost i sve se dogodilo u svoje vrijeme. Mi ga ne prisiljavamo da ide na tutu, ponudimo mu je, nekad je prihvati, nekad je uopće ne želi ni vidjeti pred sobom, vidi se da dijete još ne shvaća da je to prirodna potreba koju svi obavljaju bez pelene i s tim smo se pomirili.
    Dijete zaista može imati traume odvikavanja od pelena, pogotovo ako se to spoji i s drugim većim novim životnim situacijama (npr. odvajanje od majke prilikom povratka na posao, polazak u jaslice/vrtić itd.) Ja se držim one: "Sve u svoje vrijeme!" jer me to nikada nije iznevjerilo! Puno pusa svim pelenašima i nepelenašima!!!

Danas je napunio tri godine i skroz se vratio u pelene (više nismo imali živaca prati 10 para gaća dnevno). Niti jedan jedini put nije kakao ni piškio na wc.
    Prestali smo uopće spominjati odvikavanje. Žena mi je skroz u depri zbog toga. Da li netko ima neku korisnu ideju?

retha's Avatar

Vec sam pitala..
    Kad je imao gace jeste li ga odmah presvukli kad bi se popisao ili pokakao?

mislim da ovo

više nismo imali živaca prati 10 para gaća dnevno
    i ovo

Žena mi je skroz u depri zbog toga.
    imaju veliku ulogu u vasoj prici. moj savjet je da prvo TZ treba malo poraditi na svom polju, jer dijete osjeti takve stvari i mislim da mu nije bas drago da misli da je uzrok mamine depre. drugo, trebali bi se oboje malo opustiti oko toga, vas sin nije ni prvi ni zadnji koji ima pelene s 3 godine. mislim da ce napredak biti brz kad vi roditelji razrijesite stvari sa sobom i opustite se oko te cijele price s pelenama. vjerujem da je lakse reci nego napraviti, ali.. u svakom slucaju, sretno

Pticica's Avatar

Odgovor Lanine tete iz vrtića bi vjerojatno bio mali zna da je s pelenama jednostavnije, čemu tuta. Munjeviti, vjerojatno ti je djete vrlo bistro, a mali filozofi teže odustaju od pelena.
    Lana je krenula zbog toga jer je njezino društvo u vrtiću počelo ići na tutu, a preko ljeta je bila skoro stalno vani piškila je bilo gdje kasnije smo je usmjerili na tutu. Zanimljivo ne želi ići na bilo koji WC, ali skužili smo žašto. Bilo joj je jedanput hladno na WC i od tada ni blizu tom WC-u.
    Vidite da nije koji od neobićnih stvari uzrok ovom problemu i bez forsiranja.

Retha, koji put smo ga ostavili neko vrijeme popišanog da vidi kako je to neugodno, ali pokakanog nikad, jer nam se to činilo nekako ponižavajuće, a i guza mu se lako zacrveni.

Mika, ovo "u depri" je bilo figurativno i pretjerano, nije u pravoj depresiji radi pelena, nije glupa, ali joj je bed zbog toga što joj se, kao ni meni, ne čini da će se malom klik dogoditi u izgledno vrijeme. A 3 godine stvarno nije malo. Ima li na ovom forumu uopće itko dijete te dobi u dnevnoj peleni? :?

Pticica, vjeruj mi da smo provrtili sve moguće mogućnosti u glavi. Možda je bila neka neugoda ili loše iskustvo u igri, Ivan je dosta osjetljivo i senzibilno dijete. Ali ni žena ni ja ne možemo dokučiti o čemu bi mogla biti riječ.

Inače, mali nije ni trepnuo kad smo mu, nakon skoro 3 mjeseca u gaćama po doma, prije 2 mjeseca vratili pelenu. Čini mi se kao da mu je laknulo i sad više ne želi čuti za gaće pa nam je ovo još dodatni korak natrag u odnosu na ljeto.

Ima li tko preporuku za kakvog dječjeg psihologa koji se bavi ovim područjem? Jer mi radimo nešto krivo, a ne možemo otkriti što.

Ariens's Avatar

Gledala sam na BBC Prime jednu emisiju koja se zove "Little Angels" nesto slicno super dadilji. U toj emisiji su imali primjer curice od cca 3 i pol do 4 godine koja je bila jako problematicnog ponasanja, uz ostale probleme koje je imala bilo je kakanje i piskenje u gace.

Kako su rijesili problem?
    - cim se popiskila presvukli su je - morala je biti uvijek cista i suha.
    - ne reagirati negativno na zapisavanje vec samo konstatirati - gle popiskeno, trebamo se presvuci.
    - nagradjivanje piskenja u wc - napravili su nekakav plakat gdje su lijepili zvjezdice i srceka svaki put kad bi piskila u wc (sama ili s roditeljem).
    - isli su u kupnju wc-daske i jos nekih sitnica za wc/kupaonicu kako bi i ona pridonjela uredjenju ...

Ne mogu se vise niceg sjetiti. Znam samo da nisu dugo raspravljali o tome - cak je na tom polju bio najveci napredak u najkracem vremenu - prestala je piskiti nakon tjedan dana.

Ta curica se osjecala zanemareno pa je svojim losim ponasanjem pokusala dobiti roditeljsku reakciju - pa makar i negativnu. Kad su je poceli nagradjivati za dobre stvari koje je radila (a ignorirati lose) i njezino ponasanje se brzo popravilo.

Evo mozda nesto od toga pomogne .

Luminitsa's Avatar

Ovo sa plakatom mi se čini super ideja.

Munjeviti, zanima me jeste li malcu obećali nagradu za to da se popiški ili pokaka kako treba ili da samo skine pelenu? Jer ako je ovo drugo, on je ostao u gaćama, nagradu nije dobio pa sad privlači pažnju možda? Ili mu nije jasan taj odnos piškenja i nagrade. Jel možda sramežljiv pa ne želi pred vama obavljati nuždu?

znam da je bilo figurativno i pretjerano ali muci vas, a ja mislim da mali to kuzi. slicna stvar kao kad je roditelj nervozan pa dijete pocne bas tada raditi pi*darije. juul bi rekao nesto kao "kompetentno dijete" .

mislim da je ariens dala super prijedloge.

Osoblje foruma tweety's Avatar

Danas je napunio tri godine i skroz se vratio u pelene (više nismo imali živaca prati 10 para gaća dnevno). Niti jedan jedini put nije kakao ni piškio na wc.
    Prestali smo uopće spominjati odvikavanje. Žena mi je skroz u depri zbog toga. Da li netko ima neku korisnu ideju?
    Potpisujem Mihu, ja sam se trudila po ljeti kad je imao 2,3 godine, i sva sreća vratila mu pelenu vrlo brzo. Onda je on kad je imao 2,5 jedan dan prije popodnevnog spavanja došao i rekao da on neće više pelenu. I od tog trenutka nema ni dnevnu ni noćnu.
    Njegovom skidanju pelene, nije prethodilo nikakvo pričanje o tome. Totalno iznebha sam je to odlučio.

Strpljen, spašen. Ipak kužim kako vam je. Fran uopće, ali uopće nije htio sjesti na wc ili tutu (to mi je olakšalo odluku da ga vrlo brzo vratim u pelenu, što se na kraju pokazalo dobrim), za razliku od njegovih vršnjaka koji su povremeno obavljali nuždu u wc/tutu. Na kraju su se neki od njih vratili u pelene, jer su isto počeli vršiti nuždu u gaćice onako kao da je to sasvim normalna stvar.

Mislim, da je dobro da ste pelenu vratili i mislim da će on to ubrzo.

retha's Avatar

Mozda fakat nije spreman.. :/
    Cekat proljece onda ce bit lakse.

A meni se nimalo ne svida ideja o plakatima i nagradivanju..mislim kaj..pa mora pisat i kakat..i da mora to naucit radit u tutu..mislim da nije dobro radit cirkus od toga..kajjaznam to je samo moje misljenje.

Elinor's Avatar

Naš mališa ima 18 mjeseci, još uopće nemamo tutu niti mi je palo na pamet da ju nabavim. Za sad se popiški svaki put kad mu razmotam pelenu i pitam "hoćeš li piškiti"? On stisne i popiša se u 99% slučajeva, a ako ne može, pokaže da nema ništa. Kad se pokaka, prijavi učinjeno i maše kakici pa-pa kad je bacim u školjku. Zadovoljna sam sa njegovim razumijevanjem stvari, ali pričekat ću malo više znakova da bi krenula u akciju odvikavanja. Mali je još. Nitko od djece iz naše okoline nije rekorder u odvikavanju od pelena, a jedna djevojčica se još sa 6 godina zna popiškiti u gaće, po danu i po noći. Zdrava je, al eto, treba joj još malo vremena. Samo polako, tri godine nije nikakva frka.

Munjeviti, ne brini se, nije mu još vrijeme. Odbacivanje pelene je primarno vezano za zrelost određenih hormona u mozgu. To je ono što ljudi obično zovu "klik" - dogodi se i odjednom ne treba ni pelena, ni kahlica/tuta, ni nagovaranje - dijete jednostavno sazrije.

Jako je važno da ne pridajte pretjeraqnu pažnju mokrenju/kakanju, bez obzira na uspjeh ili neuspjeh, dječja psiha je jako osjetljiva na ovu fazu razvoja.

Ukoliko si ne možete nikako pomoći, razgovarajte sa svojim pedijatrom i eventualno ga zamolite da vam da uputnicu za laboratorijsku pretragu na taj hormon ili neku drugu odgovarajuću pretragu.

Sretno!

anna-y's Avatar

Evo da se i mi "pohvalimo" 8)

Moj mališa će za koji dan navršiti 3 god. Ljetos je bio uglavnom gol i prvi pokušaj bez pelena je urodio plodom i dobrih 10-tak dana je sve obavljao na kahlici. Kad smo se vratili doma, kulturno smo obukli gaće i nastao je problem: dijete jednostavno nije kužilo kako skinuti gaće, pa onda odozada doći na kahlicu, kako je to gol radio Izuzetno je tvrdoglav i nije bilo šanse da mu se objasni šta i kako.

Tako samo se vratili na početak. Više nije htio ni pogledati kahlicu, a ja nisam forsirala. Od tada povremeno traži kahlicu, ali često jednostavno odbija i kahlicu i wc.
    Kako ide u vrtić, upozorili su nas da bi ih trebalo polako odvikavati od pelena, čak su rekli: do Nove Godine.

I sad smo mi kroz praznike pokušavali intenzivno forsirati kahlicu i bezpelenaštvo. Uglavnom neuspješno: 1 dan bez pelena, drugi dan se 5 puta upiški i pokaki u gaće, pa onda opet neće ni blizu kahlice, i tako u krug, bez napretka.

Sad pokušavam pokupiti malo pameti kroz vaše savjete, pa ćemo vidjeti.
    Evo čisto da utješim one koji misle da su njihovi 3-godišnjaci jedini s pelenama.
    A naravno da je i moj mališa vrlo bistra glavica, koja se i argumentima raspravlja samnom na temu "za i protiv pelena". Pravi okrugli stol

Pooh's Avatar

Meni je isto 3 godine malo too much bez obzira sto danas ima petogodisnjaka u pelenama.
    Tako da razumijem Munjevitog, ali opet, mozda zbilja nije spreman...
    Iako mi se ona teorija o malom filozofu cini najizglednija , ali to ce Munjeviti najbolje procijeniti.

Moza odgadanje na neko vrijeme i nije losa ideja, posto se cini da vam je sve to skupa opterecujuce. Malo cete se svi odmoriti od svega, a mozda se desi "klik" u meduvremenu, ako nista doci ce ljeto a tada je sve lakse.

Meni je super fora sa vunenim stucnama i platnenim pelenama - to je nas outfit ove zime .
    Tako ako im pobjegne oni kuze da su mokri, a ja mogu odmah reagirati. Skinemo mokru, odnesemo ju u wc, uzmemo suhu...SVE radimo skupa. Kad obave u tutu sami nose, kad se popiske u wc obavezno pustajku vodu - jako su si ponosni da sve to rade sami (ili uz moju malu pomoc), mene prate ne wc i komentiraju sta mama radi...

Mozda bi vama i to bila OK opcija.
    Istina da to ukljucuje pranje pelena i njihovu nabavku ako ste na jednokratnima...

Ja za sad ne bi forsala tutu i wc, posto su mu bed, neka tuta bude negdje u blizini, mozda se desi da on sam pokaze inicijativu.

beberonka's Avatar

Munjeviti,imam velikog sina i on je sa 6 meseci prihvatio tutu iz 3 puta i nikad se vise nije pokakao u nju piskio je jos nesto malo,sada imam cerku od21meseca isto se ponasa kao tvoj sin.Ja sam se definitivno identicno ponasala u oba slucaja i sigurna sam da je to do deteta.Neka zele tutu prije neka ne ,mada znam i da kad se propusti to od6 do8 mjeseci onda pre20tesko da ce tutu prihvatiti.Znaci tvoj sin NECE tutu i vi bi trebalo to da PRIHVATITE.pitao si za nekog psihologa,al ja mislim da je vama za vas potrebanbez uvrede,ali vi emitujete tu zelju za tutom i kako neko ljepo rece filozof nece..Problem je pomalo u vama a ne u djecijoj psihi.On koristi na neki nacin to sto vi zelite od njega,da vam se osveti za nesto ili da privuce paznju ali kako god,u vasoj obitelji ima drugacijih stvari nego u drugim obitelljima pa malo to analizirajte,to nikako nemora znaciti losije od drugih ali za posledicu ima kakanje u pelenua sigurno cuje svaki vas komentar pa to izbegavajtei kad bude siguran da vas to vise nezanima opustice se,a vi to odglumite:pozdrav i sretno

Page 1 of 2 12 LastLast