Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: par pitanja, molim odgovore

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno par pitanja, molim odgovore

Sada sam u 32/33 tjednu trudnoce i sve je ok osim boluckanja u predjelu lijevih rebara i prepona ali gura nekako. Nisam ni puno dobila na tezini, do sada desetak kg. Do sada sam isla na uzv svakih mjesec dana zanima me kada ce me pregledati vaginalno, mislim u kojoj sedmici pocinju pregledavati trudnice vaginalno? :?
    i stalno se pitam dal je moguce da sam otvorena a da to neznam i da li se smijem sexati ukoliko jesam?
    da li je ok da idem na posao do kraja trudnoce ako se dobro osjecam?

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Na posao možeš ići dokle god se dobro osijećaš. Zakonski rok do kojeg smiješ ići raditi je 45 dana prije termina. A to što pitaš za vaginalni pregled? Ne znam točno na kakv pegled misliš. Pa sad pogotovo pred kraj T bi te gin i trebao pregledavati vaginalno. Barem provjeravati cerviks.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kao sto je ankara rekla, moras na porodiljni 45 dana prije poroda (u HR). dakle ako nemas problema i volis svoj posao - radi.
    moguce je da si otvorena a da to ne znas, mene samo cudi da te tvoj dr. ne pregledava vaginalno. *cudenje* inace, tako moja dr. kaze, se trudnice ne pregledavaju vaginalno prva tri mjeseca, jer je to osjetljivo vrijeme, ali poslije toga svaki put pogleda, sta se "tu dolje" zbiva. najbolje idi kod dr. i pitaj ju/ga. on/ona ce ti i reci dali smijes imati odnose ili ne.
    sretno!

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

mene su pregledavali vaginalno na svakoj kontroli, tj. svaki mjesec. prek kraj trudnoće barem jednom tjedno... :?

Inda_os avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Na porodiljni MOŽEŠ 45 dana prije termina a MORAŠ 28 dana prije.
    Ja sam se dobro osjećala pa sam radila do tridesetak dana prije termina.

Prvi vaginalni pregled sam imala sada u 38 tjednu, do sada sam imala ili uzv preglede ili sam samo navratila do ginićke da popričamo, a od 38.tj imam vaginalni svaki tjedan. Mislim da u trudnoći bez komplikacija vrijedi - što manje prčkanja, to bolje!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Očito nema nekog pravila, svaki gin ima svoju praksu/princip rada.
    Svaki put me pregleda vaginalno i napravi ultrazvuk, cca svakih 5 tjedana.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ni mene moja gin ne pregleda vaginalno. I niti jednom nije u ovoj trudnoći. A moju frendicu je pregledala ista lekarka.
    Njoj je prva T, a meni peta. Verovatno zato.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Svaki put me pregleda vaginalno, bez puno prčkanja, samo da vidi stanje.
    Moje mišljenje je da to nije suvišno, jer ima žena koje se počmu otvarati u ranoj trudnoći i kojima omekša grlić, a takve žene onda moraju mirovati. Ako dr. ne pregledava vaginalno onda to i ne zna, a otvaranje u ranoj trudnoći svakako treba spriječiti.
    Definitivno vaginalni pregled nije suvišan.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja cu samo potpisati Pepitu u cijelosti,...

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

A meni moja ginićka vaginalnim UZV-om gleda stanje cerviksa

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa
    Moje mišljenje je da to nije suvišno, jer ima žena koje se počmu otvarati u ranoj trudnoći i kojima omekša grlić, a takve žene onda moraju mirovati. Ako dr. ne pregledava vaginalno onda to i ne zna, a otvaranje u ranoj trudnoći svakako treba spriječiti.
    Apsolutno potpisujem! Moram priznati da me pomalo šokira koliko ginići u današnje vrijeme različito pristupaju praćenju trudnoće. Mislila sam da se lome koplja samo kod uzv-a (neki samo 3 puta, neki gledaju na svakom pregledu, neki vaginalno, neki trbušno...), al ovo s vaginalnim pregledom me baš iznenadilo. A kak ti vidi cerviks i ima li kakva infekcija? Ne znam, valjda oni znaju nekog vraga. :/

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ja svaka 3 tjedna širim noge... UZV rijetko... mislim da je to ind. praksa pojedinog liječnika
    čak sam čitala da je nepotrebno toliko vaginalnih pregleda (obzirom na veću učestalost va. infekcija upravo kod onih koje pregledavaju, valjda zato jer prčkaju ), ja nisam zagovornik tako čestih vag.pregleda!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

e sad nista ne kuzim, pojedine trudnice tek su na vaginalni pregled isle nakon 37/38 nedjelje a neke puno ranije. Mene je dr na pocetku trudnoce pregledao vaginalno da bi provjerio kao grlic materice i sve je bilo ok. A sad me samo pregledavaju UZV-om trubusno. Da pitam dr il da cekam

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anna8 prvotno napisa
    Citiraj Pepita prvotno napisa
    Apsolutno potpisujem! Moram priznati da me pomalo šokira koliko ginići u današnje vrijeme različito pristupaju praćenju trudnoće. Mislila sam da se lome koplja samo kod uzv-a (neki samo 3 puta, neki gledaju na svakom pregledu, neki vaginalno, neki trbušno...), al ovo s vaginalnim pregledom me baš iznenadilo. A kak ti vidi cerviks i ima li kakva infekcija? Ne znam, valjda oni znaju nekog vraga. :/
    hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima se jos uvijek primjenjuju rutinski vaginalni pregledi na svakom pregledu u trudnoci. u vecini zemalja trudnice se rutinski vaginalno pregledavaju samo na pocetku trudnoce i ulaskom u deveti mjesec.

naime, istrazivanja su pokazala da rutinski vaginalni pregledi povecavaju mogucnost infekcije, cesto su neugodni, a njihova korist je u najmanju ruku upitna.

na kraju krajeva, vaginalnim pregledom mogu ustanoviti situaciju samo kod vanjskog usca - a to je nebitna stvar. bitno je unutrasnje usce, koje se pak ne moze pregledati vaginalnim pregledom nego uzv-om. tako da provjera otvorenosti nije argument za vaginalne preglede.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: par pitanja, molim odgovore

Citiraj vesela79 prvotno napisa
    i stalno se pitam dal je moguce da sam otvorena a da to neznam i da li se smijem sexati ukoliko jesam?
    rekla si da ides na uzv svaki put - otvorenost se definira uzv-om, a ne vaginalnim pregledom, tako da bi ti ginekolog vjerojatno vec rekao da nesto nije u redu. dakle, ako nije rekao suprotno, smijes se seksati
    Citiraj vesela79 prvotno napisa
    da li je ok da idem na posao do kraja trudnoce ako se dobro osjecam?
    ako je sve ok sa trudnocom, sto obicno je, nema razloga da ne ides na posao. ako ti je posao stresan ili fizicki zahtjevan i mogao bi utjecati na trudnocu, to je vec druga stvar.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Što se tiče posla potpisujem Indu_os i Felix. Dakle MOŽEŠ raditi do 45 dana pred termin, a MORAŠ 28 dana pred termin na porodiljni. Ja sam isto radila nekih tridesetak dana do pred termin. Ukoliko imaš komplikacija u trudnoći ili ti je posao fizički naporan ili opasan za trudnoću trebaš otići na komplikacije i ranije u dogovoru sa svojim liječnikom.

Za vaginalne preglede bih potpisala opet Felix. Ja sam imala jedan na početku trudnoće i tek sada pred kraj imam svaka dva dana kada mi rade amnioskopiju i gledaju otvorenost. Tijekom cijele trudnoće skoro uopće nisam imala vaginalni pregled no u prošloj trudnoći jesam pošto sam imala nekakve iscjedke i trudnoća mi se vodila kao komplicirana zbog predhodnog pobačaja. To ovisi od slučaja do slučaja, a to će tvoj doktor procjeniti jel ti je vaginalni pregled potreban ili ne. Ja ću samo reći da budeš sretna ako te ne čačka, što manje to bolje. Seksati se smiješ ako ti doktor drugačije ne kaže, samo nježno i polako

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

znaci otvorenost se vidi i pregledom UZV stomacno?! jesam li ja dobro skontala?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Mislim da se za pregled cerviksa mora raditi UZV vaginalnom sondom.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Vanesax, moja doki govori da je za cervix najbolji ručni vaginalni pregled, tako može vidjeti dal si uloživa, otvorena, ili da li ti je cervix omekšan...naravno ručni vaginalni počinju tek od negdje 12og tjedna. Meni je taj vaginalni najvažniji jer me strah prijevremenog otvaranja ili omekšanog cervixa, i mirna sam tek kad s tim dijelom pregleda završimo.

Misliš da je to neki rizičan pregled? Moram je pitat to sljedeći put...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A što se tiće tih standarda, stvarno su drugačiji svugdje. Moja frendica u Engleskoj imala svega 2 UZVa a svaki put ju je vaginalno pregledao.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kak ja volim Felix! Skrati mi posao surfanja u potrazi za odgovorima.

Ja recimo do sada nisam imala pregled, osim 2 uzv-a (prvi izvanredan), ginić me naručio za 3-4 tj. da će me tada pregledati. Ne želim da se to događa prečesto, prvenstveno me strah infekcija zbog "prčkanja" (iz istog razloga sam na početku ove T eskivirala utrogestane). Pa sad eto čitam da se ionako ona važna uloživost gleda uzv-om.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Koliko ja znam (iz vlastitog iskustva), otvorenost unutarnjega ušća mogu vidjeti vaginalnim UZV-om.
    Mene sad na svakom pregledu, svaka tri tjedna, dr. pregledava vaginalno kako bi vidio kakvo je stanje cerviksa i drži li šav serklaže. Pregled baš i nije ugodan.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

od samog pocetka trudnoce ( blizanci; rizicna) idem na pregled svaka 2 tjedna koji ukljucuje vaginalni i ultrazvucni pregled... sad sam pri kraju trudnoce.. u 5 mjesecu mi je vaginalnim pregledom uoceno da sam otvorena za prst i moram lezati do samog kraja...mislim da je bolje da se pregladava cesce vaginalno jer nista ne boli a doc. svakako ima rukavice ( ja do sada nisam imala nikad nikakvu bakteriju a po doktorima sam tri god..)

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mene je dr pregledala vaginalno na samom pšočetku trudnoće i sad po svoj prilici neće do negdje 37. tj. Tako mi je bilo i u prvoj trudnoći.
    Vjerujem da bi me pregledala kad bi se potužila na nekakve teškoće. Raditi mislim do redovitog porodiljnog (28 dana prije očekivanog termina), naravno ako se budem osjećala dobro, i ako s trudnoćom bude sve u redu. Što se iskreno nadam!

misliteljica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja sam promijenila doktora jer mi se nije pristup prvog sviđao i sada sam kod doktorice i jako sam sretna kako ona to radi. Pogleda da li sam zatvorena ali to doslovno traje deset sekundi i jako je njezna.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •