E,pa,sasvim je logično da si ih odlučila ne vaditi odmahi da ih vadiš tek sad kad ti cista perzistira već godinudana,ako se ne varam.
Iskreno,da moja cista stoji samo pola godine,ja bih već izvadila marker.
Došla sam na ovu temu iz sličnog razloga iz kojeg si je ti i otvorila-zabrinutosti i nelagode jer si dobila uputnicu za marker čiji naziv ne zvuči baš ugodno.Kao što si napisala,nisi znala da li da ideš vaditi odmah ili da pričekaš i sama si navela da si se bojala rezultata.Cure su ti prenijele svoja iskustva,nitko se nije čudio tvojoj brizi.
Oprostit ćeš,na moj post koji je napisan s istom brigom kao tvoja,reagirala si,po mom mišljenju,neadekvatno i ja sam doživjela grubo.
1.nije ti jasno što je meni čudno u reakciji ginekologa-e,pa,vjerojatno bi i tebi bilo čudno da ti je prije godinu dana dao odmah uputnicu za tumorski marker,a ne da ju je probao liječiti ili pratiti kao što je tvoj i učinio.Osim toga,ja sam imala nalaze kolor doplera,pretrage koja je nadređana vađenju tumorskog markera,na koju se moj socijalac potpuno oglušio,te rekao da u slučaju lošeg markera trebam ići na kolor dopler koji sam ja već obavila.
Pa ja to vidim samo obrnuto gledanje na stvari kod mog socijalnog-marker,pa po njemu laparoskopija!!!Znači,ne vjerujem privatnikovom kolor dopleru,ne liječim cistu i ne pratim,nego otvaram ženu ili bušim rupe za laparoskopiju...mislim da bi takvo gledanje na stvari začudilo mnoge,a ne samo mene.
Razloga zašto sam protivnik markera ima puno...žena je imala nekoliko puta povišen(300 je iznosio,čini mi se)i već se debelo pripremila na rak jajnika,no phd analiza pokazala da se radilo o dobroćudnom dermiomu.U isto vrijeme s njom mlada žena u sobi s radikalnim zavato zbog raka jajnika-vrijednost je iznosila 27.Moja mama imala je ekspanzivni tumor bubrega prije 10 godina(srećom,živa je i zdrava),a nakon što je već bila spremna za operaciju,sva tri markera baš za tu vrstu tumora bila su normalna.
Daleko od toga da sam protivnik markera,tražila sam samo ovdje razumijevanje za činjenicu da ne želim vaditi marker za tumor nakon što mi je cista tek otkrivena i nakon što svi nalazi kolor doplera govore o njenom vodenom izgledu.
Nekom je to samo još jedna krvna pretraga,a meni,nakon što sam puno smrti i bolesti svijuh bližnih prošla,i nije baš tako.
2.kažeš da si protivnik bilo kakve terapije tabletama...zavidim ti na tome i svaka ti čast što imaš svoj stav...ali,eto,ipaksi prristala na pijenje Yasmina,hormonske kontracepcije koja je po redu veličine štetnosti(iako ja upoće ne mislim da mižemo govoriti o ikakvoj štetnosti)barem ekvivalent Proveri koja je sintetski progesteron,hormon kojeg ženino tijelo normalno izlučije tijekom trudnoće(neka me opet ispravi medicinar,srodne sam struke pa ponešto znam,ali ipak nisam liečnik).
Dakle,veliš da na mom mjestu ne bi pristala na hormonsku terapiju(koja u ovom slučaju uopće to nije-ona je nadomjestak hormona koji meni fali u 2.fazi ciklusa)bez vađenja markera,a sama si pila istu...hm,hm...

Žao mi je što se ovo pretvorilo u raspravu,no u isto vrijeme me čudi da baš od tebe koja si otvorila ovu temu sa istim razlogom koji je mene brinuo,nisam dobila utjehu,nego baš suprotno.
No,nema veze,jučer sam saznala za 3 žene i moju šogoricu kao 4.kojima je kroz 1-3 ciklusa cista reda veličine moje otišla od Provere,tako da mi je to dalo novo gledanje na stvari.
U svakom slučaju,kako tebi,tako i svima vama ostalim ženama sa cistama i cisticama želim da se što prije maknu jer nam stres i nemir nikako nije dobar.
Sretno!