-
Slava i ja imam cistu endometrioznu na jajniku i također me boli pri pregledu, mislim da je to uobičajeno kod cisti da malo boli.
Zanima me što je s Koranom, tek sam malo prije pročitala njezin post u kojem navodi veličinu ciste preko 20 cm i dr. sumnja da je endometriozna? Ne znam ali meni su rekli da ukoliko je sumnja na endo cistu toleriraju do nekih 9 cm a onda se to mora operirati.
Možda se ipak radi o vodenoj cisti?
-
Bila ponovno na ultrazvuku s nalazima tumorskih markera. Naručena sam na color doppler. Dr veli da ću to najvjeroatnije morati laparoskopski odrstraniti. Druga opcija je da pokušam piti terapiju i vidjeti hoće li to nestati za 2-3 mjeseca u kojem periodu bih to morala pratiti. Međutim, veli dr da je to praćenje nepouzdano, jer se ne radi o običnoj cisti već o "solidnoj", a kod njih se ne zna kako će se ponašati. Ta novotvorevina nalazi se unutar jajnika i radi nje nije povećan jajnik. Normalne je veličine, samo unutar njega ultrazvuk pokazuje tu novotvorevinu.
Zanima me je li netko imao iskustva s ovako nečim. Također me zanima koje su još dijagnostičke moetode moguće osim tumorskih markera i color dopplera. Pomagajte...
-
Bila i na color doppleru i ponovno na još jednom u Poliklinici Podobnik i svi liječnici su bili suglasni da je potrebna laparoskopija budući da se radi o papilarnoj izraslini unutar cistične tvorbe u desnom jajniku. Laparoskopski mi odstranili desni jajnik i jajovod (bez jajnika je bez funkcije, samo na njemu može nešto narasti). Operacija prošla ok, ja sve to izuzetno dobro podnijela, PHD analica pokazala da se radi o cisti ovarii simplex. Sad mjesec i po dana nakon operacije ponovno šok. Cista 6 x 6 cm na lijevom jajniku. Dr pregledao na UZV preko trbuha i zaključio da je opet ista stvar kao i na desnom jajniku i da je sve za vađenje. S 33 g. menopauza???!!! U takvom šoku valjda nikada nisam niti bila.
Uglavnom, izvadila sam tumorske markere i uredni su. Danas idem na vaginalni UZV s nadom da je zaključak ovog prvog ginića bio ishitren i da se to nešto na lijevom, mom jedinom jajniku može liječiti i izliječiti, a da jajnik ostane sačuvan. Kod svih pregleda radi desnog jajnika i ciste s papilom bila sam na 4 UZV i pregledana od 4 ginekologa i svi su se složili oko dijagnoze na desnom jajniku, ali su i pažljivo pregledali lijevi jajnik koji je i ginić na operaciji iznutra pregledao. Svaki puta bio je potpuno uredan. Kako je moguće da takva velika cista izraste u periodu od samo 1,5 mjeseca??