-
Emocionalna inteligencija, tj. kako raditi na sebi?
Eto bas sam procitala tekst o EQ na portalu i razmisljam o zadnjem dijelu teksta. Kaze da cemo najbolje nauciti djecu nositi se s emocijama (i opcenito medjuljudskim odnosima) ako postanemo onakvi kakvima zelimo njih odgojiti. Pa tu nastaje problem.
Eto moja majka je bila jedna takva inteligentna zena i dosta toga sam naucila od nje bas tim putem, djelom. Nismo puno razgovarale, dapace medju nama je bilo puno nerjesenih pitanja i bolnih tema, ali ucila sam primjerom i danas ja sebe dosta dobro mogu izdefinirati u mnogo inace teskih situacija. Naucila sam oprastati, naucila sam ne ici protiv sebe, moliti druge za oprost, a najvaznije naucila sam prepoznati kad sam u krivu i priznati to. Opet imam i ja svojih zutih minuta. Moj dragi naprotiv, jedna je divna osoba, u krugu ljudi izvan obiteljskog savrseno funkcionira, poslovne probleme vrlo precizno definira, predlaze rjesenja, druzenja s prijateljima su bajka, "protokolarne" obaveze i razna drustvena dogadjanja takodjer. Ali ako nesto medju nama ne stima, on suti. Nije vazno jesam li zaboravila rodjendan ilii sam mu prigovorila sta je on zaboravio, ili je frustriran jer beba cijeli dan place zbog zubica, ili je mozda kuci dosao mrtav umoran od posla. On ne zna definirati sta ga muci, on ne zna reci nervozan sam od posla , pusti me jer cu se istresti na tebe (ja skoro uvijek to kazem, tim rjecima), on ne zna reci da mu je tesko jer bebu boli pa mu je tesko gledati ga kako se muci, on je beskrajno nesretan zbog malih nepravda koje se svakom od nas svakodnevno desavaju. Ne zna se nositi s frustracijama koje namm zivot svakodnevno servira, sa malim nervozama. I medju nama dolazi zbog razmirica jer ja pokusavam njemu osvjestiti te osjecaje, verbalizirati ih, a on se opire, samo govori da ga pustim na miru da je iscrpljen i umoran od svega, samo da se opusti i odmori. I komunikacija se polako gasi. Kako pokusati pomaknuti se s mrtve tocke, postoji li kakav "owner's manual" oliti prirucnik for dummies za ovakve stvari? Ili bar savjet nekoga tko se muci sa slicnim stvarima?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma