Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Trebam pravni savjet...siguran

waltera

Početno Trebam pravni savjet...siguran

Imam 27 godina a zabavljam se sa momkom(33) vec sedam godina.....dozivljavali smo puno kriza ali izvalacila sam vezu uglavnom ja ...
    Tako smo poceli na moju inicijativu koja je godinama trajala da zajedno zivimo od februara ove godine.Brak nikada nije htjeo i to mi je na kraju kristalno bilo jasno iako je uvijek lagao i davao neke bezvezne razloge kako bi odgodili vjencanje....ja sam prije osam sedmica ustanovila da sam trudna
    ali sam i saznala da me vara.....
    E sada se pitam posto je prije kroz pricu znao reci kako bi u slucaju da ostanem u drugom stanju uzeo sebi dijete koliko on prava ima na "vanbracno dijete"......sad se iskreno meni ne udaje jer se bojim kako bi on kao otac imao vise prava na dijete i kako bi ga odgajao sa tom drugom zenom....
    Vjerujte odustala sam i od njega i od svega ali od moje bebe mi se ne odustaje jer to mi je jedina svijetla tacka u zivotu.....
    Da li kada se porodim mogu biti samo ja skrbnik ako bude dijete nosilo moje prezime...ili on sudski moze to osporiti...
    Hvala

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

E sada od mene nećeš dobiti pravni savjet, ali ne udajom ne umanjuješ njegovo očinsko pravo. Udala se ili ne udala on može ako ti odbijaš sudski tražiti svoja prava. Nadam se da neće do toga doći.
    Ono što znam je da će u rodilištu doktor bebića upisati pod tvoje prezime i tako će ga i matičarka upisati kad ti drugi dan dođe u sobu. Tek kad iziđeš iz rodilišta nakon dva max. četiri tjedna dobit ćeš doma obavjest da dođete po rodni list. Tada imate pravo upisati očevo prezime i on treba ako to želi biti prisutan i potpisati. E sada ne znam šta se dešava ako on dođe i želi dati svoje prezime, a ti kažeš da nećeš.
    ako se ne pojavi znači da nije priznao dijete i ti ne možeš samovoljno upisati njegovo prezime. Makar sam shvatila da on to dijete misli priznati.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Waltera, prema hrvatskim zakonima, prilikom prijave djeteta traži se ime drugog roditelja ako otac nije prisutan. Majka ima pravo izjaviti da je otac nepoznat, ali će je u svakom slučaju poslati na razgovor (mislim u CZSS) oko priznavanja oca.

Općenito ide se na to da budu poznata imena oba roditelja. Nadalje, uobičajeno je da nakon poroda dijete ostaje sa majkom, a postupci oko oduzimanja skrbništva i sl., vode se kasnije kod CZSS.

S druge strane, udajom za osobu koja te ne voli ili koju ti ne voliš, a samo radi djeteta, sigurno nećeš riješiti problem.

Moj savjet ti je da se možda obratiš nekom centru za psihološku pomoć kako bi ti pomogli da se obružana informacijama lakše suočiš sa ocem djeteta te da možda lakše dođete do nekog dogovora.
    Mnogo savjeta, i to ne samo pravnih, naći ćeš i na našem podforumu jednoroditeljske obitelji.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Re: Trebam pravni savjet...siguran

Citiraj waltera prvotno napisa
    Da li kada se porodim mogu biti samo ja skrbnik ako bude dijete nosilo moje prezime...ili on sudski moze to osporiti...
    Hvala
    može.. u parničnom postupku pred sudom po mjestu prebivališta.

Mater semper cesta est (majka je uvjek sigurna da je majka) a očinstvo se utvrđuje.
    Dijete ima pravo na oca kao i na majaku.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mater nije cesta, nego certa

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj nenaa prvotno napisa
    E sada od mene nećeš dobiti pravni savjet, ali ne udajom ne umanjuješ njegovo očinsko pravo. Udala se ili ne udala on može ako ti odbijaš sudski tražiti svoja prava. Nadam se da neće do toga doći.
    Ono što znam je da će u rodilištu doktor bebića upisati pod tvoje prezime i tako će ga i matičarka upisati kad ti drugi dan dođe u sobu. Tek kad iziđeš iz rodilišta nakon dva max. četiri tjedna dobit ćeš doma obavjest da dođete po rodni list. Tada imate pravo upisati očevo prezime i on treba ako to želi biti prisutan i potpisati. E sada ne znam šta se dešava ako on dođe i želi dati svoje prezime, a ti kažeš da nećeš.
    ako se ne pojavi znači da nije priznao dijete i ti ne možeš samovoljno upisati njegovo prezime. Makar sam shvatila da on to dijete misli priznati.
    samo bi htjela reći da nije ovakav postupak u svim gradovima, ja zapravo prvi put čujem da matičarka dolazi u rodilište :?
    U Zg se u roku od čini mi se mjesec dana (sad stvarno nemam vremena provjeravati točan broj dana, možda je i 28) treba otići s otpusnim pismom iz bolnice u matični ured, trebaju doći oba roditelja ako otac priznaje dijete (ne znam kakav je postupak ako ne priznaje, ili ti ne želiš upisati oca, to su ti odovorile cure prije mene) i onda dobiješ izvod iz matične knjige rođenih i rodni list, ništa ne dolazi poštom.

probaj postaviti ovo pitanje na jednoroditeljskima, možda tamo dobiješ odgovore od cura koje imaju takvo iskustvo

on neće dijete dobiti samo tako, vrlo rijetko se djeca oduzimaju majci, a posebno novorođenče, mislim da čak kad su djeca jako mala ni ne idu kod oca na vikend (spavanje općenito) nego da su viđanja po par sati

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

što u slučaju da žena pobere svoje stvari i prešuti da je trudna i na CZZS kaže da nema pojma ko je otac jer se lažno predstavio :? . Da li muškarac s kojim je trudna žena bila u vezi ima pravo tražit test očinstva bez obzira što se majka s tim ne slaže i ne priznaje ga za oca :?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •