Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 54

Tema: Pliz ideje, recepti za variva, cuspajze... jela na zlicu!

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno Pliz ideje, recepti za variva, cuspajze... jela na zlicu!

Ni ne znam kako ih tocno kategorizirati, al iskusne kuharice znaju o cem pricam -
    pa dajte mi par ideja da u ovo proljetno vrijeme i uz plac prepun povrca obogatim stol!
    Da ne bude pre-juhasto, vec fino zacinjeno, s mesom, da se moze pojest s kruhom, uz prilog ili kako vec
    (sad je red da zatrazim i muzicku zelju )

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Moja bi mama znala raditi nešto ovako: krumpir na kockice, kapula, mrkvica i selen u sitno, pa malo blitve, boba, par grančica koromača (ovo možeš i preskočiti), malo slanine za zamirišati, od začina soli vegete i papra, malo kunšerve (pomidora u tubi) da se zacrveni, sve to staviti u lonac s vodom i kuhati. Meni i bratu je to bilo bljak!!! jer smo mrzili općenito sve zelje na lešo, a pogotovo miris koromača... Al na stranu to, ovo je jako zdravo i fino (za onog tko voli ćušpajze i variva sa zelenjavom)
    Možeš napraviti klasični gulaš pa dodati mladi grašak i mahune- sad im je sezona.... Dinstaš kapulu dok se užuti, poliješ žlicom vode da pusti sok, baciš na nju meso (ugl. junetinu) na kockice i sitno izrezanu mrkvicu, češnjak i selen. Ako imaš, staviš malo šuga od pomidora i dodaš malo, malo vode. Malo pustiš da prokrčka, dodaš krumpir izrezan na kockice, grašak i mahune (iskidane na dužinu 1/2 prsta), podliješ vodom toliko da bude pokriveno i kuhaš na laganom dok meso ne bude gotovo (po potrebi nadoliješ vode ako ishlapi). Začin po želji- vegeta, papar, itd...

lidac2004

Početno

sta je selen? :zacrven:

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

celer!
    a petrusimul = peršin :namig:

lidac2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    celer!
    a petrusimul = peršin :namig:

aaahaaa

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Zdinstati kapulu, mrkvu, krumpir, grašak, zelene plosnate mahune, dodati pasiranog pomidora, češnjaka, prešina, papra, soli ili vegete te podliti vodom. Ovisno o količini vode može se jesti žlicom ili ako se napravi gusto (dodaj i malo brašna) meni odlično kao prilog uz meso s roštilja.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Tia prvotno napisa
    Zdinstati kapulu, mrkvu, krumpir, grašak, zelene plosnate mahune, dodati pasiranog pomidora, češnjaka, prešina, papra, soli ili vegete te podliti vodom. Ovisno o količini vode može se jesti žlicom ili ako se napravi gusto (dodaj i malo brašna) meni odlično kao prilog uz meso s roštilja.
    ... ideja: u sve to pred kraj ubaciti šalicu riže i nadoliti vode (šalicu) i kuhati dok se riža ne skuha. Samo se tad ne zgušnjava s brašnom. Poslužiti s puuuuuuuno naribanog parmezana. Ja nekad dodam s rižom i na kolutiće izrezane hrenovke. Mmmmmmmmm

Citiraj lidac2004 prvotno napisa
    celer!
    a petrusimul = peršin
    hvala na prijevodu.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

prodinstati luk,dodati malu žlicu brašna,malo paradajza u tubi i vode.ubaciti mrkvu,krumpir na kockice,karfiol i grašak.nešto mesnato da zamiriši.pred kraj kuhanja stavim njokice napravljene od brašna ,soli i vode.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MAROKANSKE TIKVICE

(iliti cuspajz po naski)

Potrebno je: 2 tikvice, 2 crvena paradajza, 1 crni luk, 2 čena belog luka, mirođija, so, ulje.Glavicu crnog luka iseći na rebarca i prodinstati da omekša na malo ulja.Dodati oljuštene i na kockice isečene tikvice.Zatim dodati oljušten i na kockice isečen paradajz, iseckan beli luk, posoliti po ukusu i sve dinstati dok tikvice ne omekšaju.
    Dodati na kraju seckanu mirođiju.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Cure, hvala
    Mi odlucili promijeniti nacin prehrane, a do sada nista takvog nisam bas previse kuhala, pa mi fali ideja.
    Zahvaljujuci vama, sad vec imam menije za bar 3 dana
    Primam i ostale savjete, ideje, recepte, ma sta god vam padne na pamet :D

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kako pravite njokice za supu? primijetila sam da Edi to voli, pa bih da naucim. Stvarno ne znammmmm, jer ih nisam veliki ljubitelj

HELI

Početno

Citiraj snorki prvotno napisa
    kako pravite njokice za supu? primijetila sam da Edi to voli, pa bih da naucim. Stvarno ne znammmmm, jer ih nisam veliki ljubitelj
    Jaje, mrvicu soli i griz, a ako hoćeš da su tvrđi umjesto griza staviš brašno. Sve izmješaš u kompaktnu smjesu i malom žličicom vadiš u juhu. Vadi manje jer se napuhnu kad popiju vode.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

E moja snorki, ovo ti je jako lagan recept, jedini problem je što je sve odokativno pa si ti misli....hihihihi....meni još nisu uspjeli kako treba...a tako jednostavno izgleda...ili sam ja tuka za to!!!!

kiki

Početno

Njokiće za juhu ja radim i od palente tj. biogriza - stavim jaje,
    malo ulja , palentu i soli i promiješam te zakuham u juhi.Nicole ih obožava ai ja.Jedna kuharica čak stavi i zdenka sir unutra - jako fino.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Meni one uspiju jedino kad ih napravim barem pola sata prije kuhanja i to na jako rijetko. Zatim ih stavim u frizider i one se zgusnu, a ako to jos nije dovoljno jos malo dodam griza. Ako ih napravim netom prije kuhanja uvijek mi ispadnu precvrste i ne skuhaju se dobro.
    S palentom jos nisam probala, al jako dobra ideja. A ni ovo sa Zdenka sirom ne zvuci lose - mozda bi to i MM htio probati (s obzirom da on ne jede juhu )

Snorki, evo ti malo vise o tome :
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ghlight=knedle

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj tinkie winkie prvotno napisa
    ... par grančica koromača ...
    :zasram: koromač=komorač ili ne? :postid, zacrven, gledam u pod:

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

koromač i komorač, svejedno...
    ovisi o dijelu Hrvatske iz kojega dolazimo

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    koromač i komorač, svejedno...
    ovisi o dijelu Hrvatske iz kojega dolazimo
    daaa... pa ni ja ne znam kako se izgovara. Nekad kažem komorač, nekad koromač, sori na zbunjoli

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gris-knedle za juhu napravim od griza, soli i jajeta i to stavim toliko griza da bude prilično gusta smjesa, ostavim da odstoji barem sat vremena i malecke knedlice ukuham u juhu, kuham 2-3 minute, a onda poklopim, zgasim juhu i ostavim da odstoji još desetak minuta poklopljeno pa knedlići nabubre i ne budu tvrdi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako spremate poriluk?
    leću?
    grah?
    kelj?
    raštiku?...

koliko se dugo kuhaju ta variva s mrkvama itd. - ja ih ponekad vaaaaarim po 2 sata nikada ne znam je li dovoljno kuhano

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa
    nikada ne znam je li dovoljno kuhano
    A da probaš?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

rastika se u nizozemskoj sprema tako da se prije kuhanja izreze na rezance, skuha u umjesa u pire krumpir. dodaju se i zacini ali kako svi kupuju gotovu smjesu zacina nemam pojma sto je unutra

oni takodjer u pire dodaju i svjezu andiviju narezanu na rezance, i u to se doda i naribani sir

uz to jedu dimljene kobasice sa senfom a taj pire jos preliju sa sokom od pecenja, zapravo nije bas to pravi sok od pecenja nego svi kupuju instant prelive koji se samo zamjesaju sa vodom i u njima opce nema mesa

sebastian obozava te njihove pire krumpire sa zelenjavom. jos je fin pire kad se u njega umjesa svjezi vlasac

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako spremate poriluk?
    leću?
    grah?
    kelj?
    raštiku?...

koliko se dugo kuhaju ta variva s mrkvama itd. - ja ih ponekad vaaaaarim po 2 sata nikada ne znam je li dovoljno kuhano
    Pa probaš mrkvicu jel kuhana :lol

Leću i grah radim isto - namačem preko noći, prokuham dok ne zakipi, promijenim vodu i onda u tu vodu stavim nasjeckanog luka, mrkvice, celera i kuham dok se ne skuha. Kad je već skoro gotovo dodam zapršku ili samo malo brašna pomiješanog s vodom i crvenom paprikom i Vegetu i biber.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj nela prvotno napisa
    nikada ne znam je li dovoljno kuhano
    A da probaš?

pa naravno

probam mrkvu - raspada se, ostalo se ne raspada - i što sada?

možda je vama iskusnim kuharicama lako - ali ja nisam neki talent

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja stavim prvo ono kaj se kuha najduže pa polako dodajem

jjoš nitko nije završio na ispiranju želuca
    što ja smatram vrhunskim uspjehom

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa

jjoš nitko nije završio na ispiranju želuca
    što ja smatram vrhunskim uspjehom
    i ja tako mislim

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

griz knedle stavljam u juhu,a njoke od brašna u čušpajz.
    gris knedle:1 jaje,malo ulja,vegete i griza izmiješati,ali ne pre gusto.ostaviti pola sata.kad juha proključa,smanjiti vatru pa ih spuštati žlicom.pojačati vatru i kuhati 5 min.uvijek mi uspiju.
    njoke od brašna:brašno ,sol,voda.izmiješati da bude gusto i odmah spuštati u varivo.kuhati par min.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ja sve čušpajze radim na istu foru(osim graha i soje):napravim slabi ajnpren(zapršku), zalijem s malo vode, stavim faširano meso (za nas dvoje oko 15 dag i to puretine), soli, vegete,crvene paprike i nakon 15 min. dodam povrće u raznim kombinacijama-npr.mrkva i brokula, grašak, korabica i mrkva, karfiol i mrkva(ja mrkvu stavljam skoro u sve), poriluk i riža i to se kuha oko 20 min. Unutra stavljam meso jer MM neće jesti kao čušpajz ako nema mesa-ako meso ispečem posebno onda on hoće i juhu,a povrće iz čušpajza uzme kao prilog a to mi se neda raditi. U mahune stavim i luka,češnjaka,pasiranog paradajza, peršina i malo octa.
    Grah i soju namočim večer prije, ujutro odlijem tu vodu, u novoj vodi skuham grah skoro do kraja.U novu rajnglu napravim ajnpren, zalijem vodom i stavim grah, cijeli grincajg, luk,paradajz i kuham još oko pol sata.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

1 jaje, malo soli i 7 kašikica (za kafu) griza. Izmijesati i ostaviti 10-tak minuta da ''nadodje''. Ako je premekano, staviti jos malo griza ali ne smije biti tvrdo. Isprobano!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj julija prvotno napisa
    MAROKANSKE TIKVICE

(iliti cuspajz po naski)

Potrebno je: 2 tikvice, 2 crvena paradajza, 1 crni luk, 2 čena belog luka, mirođija, so, ulje.Glavicu crnog luka iseći na rebarca i prodinstati da omekša na malo ulja.Dodati oljuštene i na kockice isečene tikvice.Zatim dodati oljušten i na kockice isečen paradajz, iseckan beli luk, posoliti po ukusu i sve dinstati dok tikvice ne omekšaju.
    Fantastičan recept,danas probala

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja isprobala dosta preporucenih jela - variva ( i s ovog topica i sa: Sto danas kuhate?) i cure, puno ste mi pomogle da nakon tjedan dana kuhanja jela na zlicu mogu reci da sam cak apsolvirala pravljenje variva :D
    Cak je i MM zadovoljan (a on je picajzla kada nije u pitanju pomfrit i rostilj ).
    Ovaj sam tjedan vec kuhala sljedece:
    mahune na varivo, kupus s komadima svinjetine (mljac), gulas cak! (sto sam mislila da je jaaako tesko), a ko i Romina - jako sam zadovoljna ovim receptom MArokanske tikvice!
    Eh, sad se cak mozda mogu pridruziti curama na Sto danas kuhate
    Jedino sto me slatkisi muce, al to mi nije ni u cilju da naucim :D

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    kako spremate poriluk?
    leću?
    grah?
    kelj?
    raštiku?...

Pa probaš mrkvicu jel kuhana :lol

Leću i grah radim isto - namačem preko noći, prokuham dok ne zakipi, promijenim vodu i onda u tu vodu stavim nasjeckanog luka, mrkvice, celera i kuham dok se ne skuha. Kad je već skoro gotovo dodam zapršku ili samo malo brašna pomiješanog s vodom i crvenom paprikom i Vegetu i biber.
    Otkud sad i Lece da se namace preko noci (zbunjeni smajlic? Lece je nesto sto se najbrze kuha. Ne natapam ni grah, a kamoli lecu.

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

podižem

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj Romina prvotno napisa
    Citiraj julija prvotno napisa
    MAROKANSKE TIKVICE

(iliti cuspajz po naski)

Fantastičan recept,danas probala
    Kad je tema već podignuta iz nesvijesti: Ovakve tikvice često radim, samo što je to mirođija?

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

u ovoj kombinaciji bi po meni to mogao biti peršin
    a svakako ću tu dodati i origano

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mirođija (srpski) = mirodija (hrvatski) = začin

htjedoše reći da se stave začini prema ukusu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nije, mirođija je kopar. Nikad nisam koristila kopar sa tikvicama. Ali, super je sa krastavcima u krastavcima na cušpajz.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Nije, mirođija je kopar. Nikad nisam koristila kopar sa tikvicama. Ali, super je sa krastavcima u krastavcima na cušpajz.
    Ajme, zbilja topic iz naftalina
    btw, puno su mi pomogli savjeti odavdje da sada i usred noci mogu napraviti dobro varivo

A sto se mirodija tice, i ja mislim da se ta rijec generalno (sto bi se reklo u narodu) koristi za zacin (bilo koji), iako mozda ona doslovno znaci kopar.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nije, mirođija je kopar. Nikad nisam koristila kopar sa tikvicama.
    Mima, :shock: !
    Nikad ne koristim tikvice bez kopra
    Lažem,nekad stavi komorač.

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    mirođija (srpski) = mirodija (hrvatski) = začin

htjedoše reći da se stave začini prema ukusu.
    i papar je začin ali se ne sjecka, eventualno se melje

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

kako spremate poriluk?
    leću?
    grah?
    kelj?
    raštiku?...

Ovako - ja ti grah namačem preko noći, prolijem vodu, malo properem i stavim kuhat sa jednom kapulom i dvi mrkvice.Kad je kuhan izvadim to povrće oje je u komadu. Zažutim na malo ulja malo bijelog luka, peršina, jedan mali pomidor ili pola velikog dodam tu mrkvu žlicu-dvi graha, ako ima malo poriluka na sitno malo crvene paprike i dvi tri kockice pancete. To sve s vilicom dobro gnječim, dodam malo juhe od graha i sve umješam u grah. Sol papar i pet! Možeš umješati manistru ili prokuhani ječam ili rižu. meni je fantastično a nema zaprške koju osobno mrzim
    Leću namačem sat-dva i jedemo je na lešo s malo bijelog luka koji dodam kad skinem leću s vatre i maslinovim uljem. Može se radit isto kao i grah samo zažutit malo luka,peršina i pancete.
    Kelj na lešo s krumpirom, s tim da krumpir stavim prokuhat malo prije. A kelj je dobar i na gulaš s mesom i krumpirom, ja ga umješam pred kraj da se malo obari jer volimo hrskavo povrće.
    Raščiku - e sad mi zovemo jednu vrst kupusa tako i radimo je na lešo
    lešo - skuhat zelje i krumpir i dobro procjedit, posolit malo bjelog luka, i maslinovo ulje. jedemo uz tunjevinu, ribu, šnicle,
    Knedle od griza je bitno ne previše gusto napravit jer budu pre tvrde. Ja sve sastojke umješam vilicom i stavljam kuhat, event u smjesu dodat malo parmezana

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    Ajme, zbilja topic iz naftalina
    btw, puno su mi pomogli savjeti odavdje da sada i usred noci mogu napraviti dobro varivo

A sto se mirodija tice, i ja mislim da se ta rijec generalno (sto bi se reklo u narodu) koristi za zacin (bilo koji), iako mozda ona doslovno znaci kopar.
    Mirodije su isto što i začini. MiroĐija je naziv za kopar na srpskom - kako znam, pa tako što mi je mama nekad davno kupovala onaj časopis Bazar, a mene su oduvijek zanimali recepti pa znam i što je prasa, i što je boranija i što je mirođija.

Inače mirođija tj. kopar mi stvarno uopće ne ide uz tikvice - to je @Metvica, ali ga uvijek stavljam u krastavce. Uz tikvice mi od začina pašu peršin i češnjak.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

moja mama je iz crne gore, pa su mirođije začini.
    svi začini.
    a kopar je kopar i nisam imala pojma (a ni ona), da ga zovu mirođijom.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

samo da nam i mirođije ne postanu burek-rasprava

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma mima, ne idem ja protiv tebe, već opravdavam svoje objašnjenje

Početno

Samo da provjerim da li ste naucili kako se kopar kaze na nizozemskom?

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

da nije dill i na njemackom je isti naziv

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo nešto ful jednostavno, a mljac i zdravo:

kupis miješano povrće u kesici: orzo, grag bijeli, leća, grašak polutke, grah crveni i dr.-sve je to pomiješano zajedno u kesi koju kupiš. onda pokišaš određenu količinu 1 sat u mlakoj vodi. nakon toga ocijediš i staviš povrće u kipuću vodu, dodaš česan na sitne kockice, mrkve na kockice ili je naribaš, žlicu maslinovog ulja te sol ili vegetu i malo papra. kuhaš dok se ne zgusne i pretvori u varivo. jedeš s dvopekom natrganim u pjat. mljac!!!

Početno

Citiraj s_a_n_d_r_a prvotno napisa
    da nije dill i na njemackom je isti naziv
    Nije, ali si blizu.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •