Postovanje svima. Obzirom da je ovo moj prvi post na Forumu pohvaljujem kako rad Udruge tako i sve koji pisu na Forumu. Kao buduci tata (vec za par dana) ovdje je pregrst informacija koje uvelike pomazu.
Poslije udova evo i moje situacije odnosno pitanja od kuda zapravo poceti i postoje li uopce ikakva prava za moje dijete.
U posljednjih 2 godine zivim i radim u u zemlji EU (Ceska, konkretno) ali viza je privremena i nemam trajni boravak vec sam i dalje prijavljen u Zagrebu. Moja primanja su u Ceskoj, zdravstveno osiguranje takodjer, porez isto placam ovdje. Nismo se zenili radi vecih prispjevaka sto je malo apsurdno ali je tako.
Prije skoro 9 mjeseci desilo se malo cudo i jedno novo bice je odlucilo da ga trebamo. Tko smo mi da mu to osporavamo
Majka je Ceski drzavljanin i dijete ce biti rodjeno u Ceskoj. Njihov zakon diktira da je Ceh obzirom na majcinu nacionalnost te ce se prijava u Maticu u Hrvatskoj desiti nakon sto se obavi ovdje. Isto vrijedi i za zdravstveno osiguranje koje moze biti iskljucivo majcino (pitao sam tri puta jer mi je to apsurdno ali je ispalo istinito).
Napominjem da je do sada sve jasno.
Pitanja koja imam su manje vise prema HZZO ali prije nego krenem u taj birokratski aparatus radije bi sakupio cinjenice prije nekog incidenta.
Postupak prijave za registraciju novog Hrvata je relativno jasan. Rodi se, dobije se rodni list i sa tim rodnim listom se prijavljuje u MUP (u mom slucaju trebam prijevod naravno).
Sto (meni) nije jasno je sto se desava u slucaju da trenutno prebiva u drugoj zemlji kao osoba sa dvojnim drzavljanstvom?
Prvo pitanje:
Kakva socijalna prava ima moje dijete u Hrvatskoj ako dolazi posjetiti Baku i Dedu ukoliko je roditelj drzavljanin unutar EU granica ali drugi nije a zdravstveno se ostvaruje preko roditelja koji nije prijavljen u Hrvatskoj? Naime, njeno osiguranje nije vazece u Hrvatskoj a po zakonu dijete mora biti osigurano. Cesi napominju da moram platiti dodatno osiguranje za zemlje van EU ali ako je dijete hrvatski drzavljanin nema li takodjer automatski osiguranu zdravstvenu zastitu na osnovu drzavljantsva barem do neke dobi? Meni nije problem placati/preuzeti tu obvezu i na sebe no prema zakonima drzave u kojoj trenutno radim to nije moguce. Situaciju dozivljavam kao paradoksalnu. Postoji li nacin da dijete bude osigurano u obje zemlje u slucaju da se majka prijavi na moju adresu u Zagrebu na isti nacin kao sto sam prijavljen ja ovdje? Da li je dovoljno dobiti vizu za nju i ostvariti prava svakog Hrvatskog djeteta ili se ovdje radi o diskriminaciji roditelja baziranoj na mjestu rada a ne legalnom statusu? Obzirom da sam ja ovdje sa radnom dozvolom na najvise godinu dana koja se produzuje 3 mjeseca prije isteka tog vremena, legalno ja sam jos uvijek gradjanin Zagreba na radu vani. Mirovinsko se uplacuje na nacin u kojem Hrvatska od Ceske dobija novce sa kojima se "uplacuje" radni staz. O mirovinskim stupovima nitko ne govori no to je vec kristalizacija (sala).
Drugo pitanje je vezano za prvo.
Gledajuci vase clanke i tumacenja zakona kako na stranicama tako i na forumu naisao sam na clanak o porodiljnim naknadama.U slucaju da moje dijete jedino moze imati primarno socijalno osiguranje u Hrvatskoj ako je na mojem osiguranju jer mamino nije vazece bez dodatnih naknada, a istovremeno niti moje jer je specijalno izmisljeno za strance iz ne-EU zemalja i vrijedi samo na teritoriju Ceske, da li ukoliko pocnem placati dobrovoljno osiguranje ono pokriva i dijete?.
Tamo je izricito napisano kako ukoliko je jedan od roditelja prijavljen u Zagrebu na vise od 5 godina (u mom slucaju to je istinito iz gorenavedene situacije) a drugi takodjer mora biti prijavljen (ali nije napisano o kojem razdoblju je rijec) u Zagrebu, imamo pravo na roditeljske naknade ne samo drzavne ali i one od Grada Zagreba koje nisu male.
Koji je minimum i pod kojim uvjetima bi taj drugi roditelj trebao biti prijavljen u Zagrebu nigdje nije napisano.
Prema telefonskim informacijama iz Ceske ambasade u Pragu oni mi nemogu pomoci u vezi prijave djeteta obzirom da moje stalno boraviste nije na teritoriju RH sto znaci da moram fizicki ici na MUP.
Razumijem da pitanja nisu lagana i da obuhvacaju cijelu paletu yakona, od roditeljskog do onog za dijasporu ali treba mi barem neka smjernica od kuda da pocnem
Hvala na strpljenju citanja![]()