Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Pravni status djeteta sa roditeljima iz dvije drzave

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Pravni status djeteta sa roditeljima iz dvije drzave

Postovanje svima. Obzirom da je ovo moj prvi post na Forumu pohvaljujem kako rad Udruge tako i sve koji pisu na Forumu. Kao buduci tata (vec za par dana) ovdje je pregrst informacija koje uvelike pomazu.

Poslije udova evo i moje situacije odnosno pitanja od kuda zapravo poceti i postoje li uopce ikakva prava za moje dijete.

U posljednjih 2 godine zivim i radim u u zemlji EU (Ceska, konkretno) ali viza je privremena i nemam trajni boravak vec sam i dalje prijavljen u Zagrebu. Moja primanja su u Ceskoj, zdravstveno osiguranje takodjer, porez isto placam ovdje. Nismo se zenili radi vecih prispjevaka sto je malo apsurdno ali je tako.

Prije skoro 9 mjeseci desilo se malo cudo i jedno novo bice je odlucilo da ga trebamo. Tko smo mi da mu to osporavamo

Majka je Ceski drzavljanin i dijete ce biti rodjeno u Ceskoj. Njihov zakon diktira da je Ceh obzirom na majcinu nacionalnost te ce se prijava u Maticu u Hrvatskoj desiti nakon sto se obavi ovdje. Isto vrijedi i za zdravstveno osiguranje koje moze biti iskljucivo majcino (pitao sam tri puta jer mi je to apsurdno ali je ispalo istinito).

Napominjem da je do sada sve jasno.

Pitanja koja imam su manje vise prema HZZO ali prije nego krenem u taj birokratski aparatus radije bi sakupio cinjenice prije nekog incidenta.

Postupak prijave za registraciju novog Hrvata je relativno jasan. Rodi se, dobije se rodni list i sa tim rodnim listom se prijavljuje u MUP (u mom slucaju trebam prijevod naravno).
    Sto (meni) nije jasno je sto se desava u slucaju da trenutno prebiva u drugoj zemlji kao osoba sa dvojnim drzavljanstvom?
    Prvo pitanje:
    Kakva socijalna prava ima moje dijete u Hrvatskoj ako dolazi posjetiti Baku i Dedu ukoliko je roditelj drzavljanin unutar EU granica ali drugi nije a zdravstveno se ostvaruje preko roditelja koji nije prijavljen u Hrvatskoj? Naime, njeno osiguranje nije vazece u Hrvatskoj a po zakonu dijete mora biti osigurano. Cesi napominju da moram platiti dodatno osiguranje za zemlje van EU ali ako je dijete hrvatski drzavljanin nema li takodjer automatski osiguranu zdravstvenu zastitu na osnovu drzavljantsva barem do neke dobi? Meni nije problem placati/preuzeti tu obvezu i na sebe no prema zakonima drzave u kojoj trenutno radim to nije moguce. Situaciju dozivljavam kao paradoksalnu. Postoji li nacin da dijete bude osigurano u obje zemlje u slucaju da se majka prijavi na moju adresu u Zagrebu na isti nacin kao sto sam prijavljen ja ovdje? Da li je dovoljno dobiti vizu za nju i ostvariti prava svakog Hrvatskog djeteta ili se ovdje radi o diskriminaciji roditelja baziranoj na mjestu rada a ne legalnom statusu? Obzirom da sam ja ovdje sa radnom dozvolom na najvise godinu dana koja se produzuje 3 mjeseca prije isteka tog vremena, legalno ja sam jos uvijek gradjanin Zagreba na radu vani. Mirovinsko se uplacuje na nacin u kojem Hrvatska od Ceske dobija novce sa kojima se "uplacuje" radni staz. O mirovinskim stupovima nitko ne govori no to je vec kristalizacija (sala).

Drugo pitanje je vezano za prvo.
    Gledajuci vase clanke i tumacenja zakona kako na stranicama tako i na forumu naisao sam na clanak o porodiljnim naknadama.U slucaju da moje dijete jedino moze imati primarno socijalno osiguranje u Hrvatskoj ako je na mojem osiguranju jer mamino nije vazece bez dodatnih naknada, a istovremeno niti moje jer je specijalno izmisljeno za strance iz ne-EU zemalja i vrijedi samo na teritoriju Ceske, da li ukoliko pocnem placati dobrovoljno osiguranje ono pokriva i dijete?.

Tamo je izricito napisano kako ukoliko je jedan od roditelja prijavljen u Zagrebu na vise od 5 godina (u mom slucaju to je istinito iz gorenavedene situacije) a drugi takodjer mora biti prijavljen (ali nije napisano o kojem razdoblju je rijec) u Zagrebu, imamo pravo na roditeljske naknade ne samo drzavne ali i one od Grada Zagreba koje nisu male.
    Koji je minimum i pod kojim uvjetima bi taj drugi roditelj trebao biti prijavljen u Zagrebu nigdje nije napisano.
    Prema telefonskim informacijama iz Ceske ambasade u Pragu oni mi nemogu pomoci u vezi prijave djeteta obzirom da moje stalno boraviste nije na teritoriju RH sto znaci da moram fizicki ici na MUP.

Razumijem da pitanja nisu lagana i da obuhvacaju cijelu paletu yakona, od roditeljskog do onog za dijasporu ali treba mi barem neka smjernica od kuda da pocnem

Hvala na strpljenju citanja

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja ti mogu odgovoriti kako je kod nas .

Ja sam Slovenka, mm Hrvat.

Klinci su rodjeni u Slo, živimo u Rijeci.

Klinci imajo dvojno državljanstvo, imajo i dvojno zdravstveno osiguranje (u Slo po meni jer sam ja još uvijek stalno prijavljena tamo, a u Hr po mužu).

U Hrvatskoj smo dobili naknadu za novorodjenu bebu od grada ( ali ne i od hzzo, jer ja nisam njihov osiguranik). Ista takva naknada nam je sjela i u Slo- tamo to ide automatski, kada skuže da je nova beba u obćini se uplačuje. Ja se naravno nisam bunila

Ja ne vidim razloga da vaše dijete ne dobije hr zdravstveno osiguranje :/

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pozdrav InLove i hvala na odgovoru.

Nisam odgovarao ranije zato sto se mali odlucio na premijeru na Sisvete pa je bila mala ludnica tu su i slike ako nekoga zanima : http://gabriel.basicor.hr

Sto se tice vase situacije ona je vise na "vasu stranu" i upravo tako nesto sam i pretpostavljao da bi se moglo i desiti.

Kod nas je situacija malo drugacija obzirom da mali nece zivjeti na teritoriju Hrvatske (barem ne od pocetka). Ja osigguranje u HR nemam obzirom da radim vani a moj poslodavac nema osiguranje koje me pokriva na teritoriju HR (to je i regulirano Hr zakonom).

Zvao sam HZZO prije nekoliko dana i dobio sam slijedece informacije. Nisam siguran da li je to bio odgovor tako da su to za sada samo podatci

Dakle:
    HZZO tvrdi da je prva stvar da dijete dobije Domovnicu i Maticni na MUP-u odnosno da mora biti prijavljeno na neku adresu. Tvrde da postoji medjunarodni ugovor koji regulira ova pitanja izmedju Ceske i Hrvatske no opet naglasavam da je problem u tome da nitko u HR od nas (oba roditelja) NEMA zdravstveno - barem prema mojim informacijama iz Ceske - da moje zdravstveno vrijedi SAMO u Ceskoj.

U MUP-u kazu da dijete moze biti Hrvatski drzavljanin i bez da bude prijavljen u Hrvatskoj (?) ali da ce mu se pridati Maticni broj na osnovu kojeg se vadi Domovnica. Sto to znaci za HZZO ostaje nejasno obzirom da svi propisi koje sam procitao striktno navode kako mora biti prijavljeno na teritoriju RH.

Prema svim informacijama koje posjedujem (nije ih malo ali sve su nekako napola), i dalje nije jasno da li majka moze imati privremeno prebivaliste u HR na osnovu rodjenja "malog Hrvata" ili ne. Ako da - odmah ju prijavljujem na moju stalnu adresu u ZG i stvar je manje vise rijesena. Trajno boraviste ce ostati u Ceskoj i nenamjeravamo se trajno seliti u HR - barem ne u prvih 6-12 mjeseci djetetova zivota.

Ukoliko to nije moguce, prijavljujem ga - gdje? Na adresu u Ceskoj? Time gubimo osnovu za bilo kakav doplatak iako bi dijete po automatici ukoliko je Hrvatski drzavljanin sa Maticnim i Domovnicom ostvaruje ta prava.

Velika je to zavrzlama i ukoliko nam netko ovdje moze pomoci sa konkretnom informacijom u trenutku kada niti jedan roditelj aktivno ne zivi u RH ali jedan tamo ima trajno boraviste ali bez socijalnog koja nam je najbolja opcija da ostvarimo njegova prava.

Takodjer sam saznao da majka nemora osobno na MUP ali da moram donijeti njenu suglasnost o prijavi na razlicitu adresu (prevedena od tumaca naravno). Koliko je to istinito u ovom slucaju kada se radi o dvije drzave takodjer je nejasno.

Unaprijed hvala na odgovorima

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ni naše prvo dijete nije živjelo u Hr na početku (tek od 2,5g), prije toga smo bili u Slo. Muž je išao na HZZO i tamo srdio osiguranje, ali ne po sebi (jer ni on nije imao osiguranje) nego je bila curica osigurana sama po sebi (šta i kakao to ide nemam pojma, njemu su tako rekli na hzzo).

Boravak u Hr možete dobiti na osnovi braka, ali moraš u Hr živjeti i biti prijavljen i ti, kao muž...Znači od toga ništa...

Stvarno se nadam da uspijete riješiti vaše probleme..

A da sačekate da se vratite u Hr, pa onda prijavite dijete...Jer pravo na državljanstvo se ne gubi tek tako.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj In love prvotno napisa
    ... nego je bila curica osigurana sama po sebi (šta i kakao to ide nemam pojma, njemu su tako rekli na hzzo).
    Ako sam dobro shvatio - dijete je bilo prijavljeno na adresu u Slo? Ili na ocevu?

Boravak u Hr možete dobiti na osnovi braka, ali moraš u Hr živjeti i biti prijavljen i ti, kao muž...Znači od toga ništa...

Stvarno se nadam da uspijete riješiti vaše probleme..
    Heh - pitanje je da li uopce i potezati to pitanje formalno, stoga i ovaj post.

A da sačekate da se vratite u Hr, pa onda prijavite dijete...Jer pravo na državljanstvo se ne gubi tek tako.
    Veliko je pitanje da li uopce dolaziti u Hrvatsku ukoliko dijete od samog pocetka nema nikakva prava - nadam se da ce se svakako ta situacija dovoljno iskristalizirati, pogotovo u vezi sa majkom ukoliko nemoze dobiti boravak na osnovu rodjenja populacijski deficitarne Hrvatske drzave. Zvuci kao diskriminacija roditelja po podrijetlu

Mozda na krivu adresu ali uputio sam ova pitanja i Puckoj pravobraniteljici na ocitovanje. Po meni, ipak je taj ured najmjerodavniji prilikom objedinjavanja (i davanja bilo kakvog smisljenog odgovora o pravima djeteta) svih tih zakona.

Svakako cu postati krajnji ishod, povoljan ili nepovoljan.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Dijete je bilo prijavljenu na adresu bake i dide

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

gdje si ti prijavljen u zg? tko je vlasnik stana na kojeg si prijavljen?

dijete prijavis na istu adresu gdje si i ti, za to treba s tobom ici vlasnik stana (ili njegova/njezina punomoc).

ako placas dobrovoljno osiguranje, ono bi trebalo pokrivati i zenu i dijete, ali to nisam sigurna.

sigurna sam da ti mogu dati apsolutno sve informacije za novce od grada, jer sam to i sama doktorirala (ja sam zagrepcanka, rodena i zivim ovdje, djeca su mi rodena i zive ovdje, md je stranac)

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja mislim da, s obzirom da sva djeca do 18. godine u Hrvatskoj a koji su hrvatski državljani, imaju zdravstveno osiguranje preko HZZO-a (bez obzira na roditelje, njihovo zaposlenje/nezaposlenje), čim tvoje dijete dobije državljanstvo (domovnicu, matični broj) automatski dobiva pravo na zdravstveno osiguranje.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    gdje si ti prijavljen u zg? tko je vlasnik stana na kojeg si prijavljen?

dijete prijavis na istu adresu gdje si i ti, za to treba s tobom ici vlasnik stana (ili njegova/njezina punomoc).

ako placas dobrovoljno osiguranje, ono bi trebalo pokrivati i zenu i dijete, ali to nisam sigurna.

sigurna sam da ti mogu dati apsolutno sve informacije za novce od grada, jer sam to i sama doktorirala (ja sam zagrepcanka, rodena i zivim ovdje, djeca su mi rodena i zive ovdje, md je stranac)
    Tresnjevka, stan je u vlasnistvu trece osobe koja zivi na drugom kotinentu . Kako sam privremeno prijavljen i na adresi u Ceskoj pitanje je sto se desava kada prijavis dijete na Zagrebacku adresu? Postoji li neka kontrola koja ga zeli vidjeti? Ne zelim dolaziti niti raditi nikakve sukobe sa drzavom vec saznati koje su moje mogucnosti. Ipak i ja placam porez gradu vec dosta dugo pa bi automatski moralo i moje dijete imati barem osnovna prava ako je roditelj Zagrepcanin prijavljen u Zagrebu.

@sladjana: I ja sam mislio da je to zdravi razum. Sada vise nisam toliko siguran

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kontrole nema. sad nemam vremena, napisem ti navecer sve sto moras znati o prijavi i prebivalistu djeteta i majke strankinje.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Zudno ocekujem post - nadam se da uz ta dva andjela ces naci vremena

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Totalno off topic:
    Vidjela sam slike s linka (prekrasna je zadnja fotka), kaj djetetovo prezime napišu njemu na nogicu?

Rado bi čula priču s poroda, pa kad budeš imao vremena možda da je napišeš u kratkim crtama na novom topicu na odgovorajućem podforumu.
    Nismo još imali nikakvo iskustvo iz Češke, baš me zanima da li je situacija slična našoj (medikalizirani porod, epiziotomija, odvajanje majke i djeteta i sl.).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nadem vremena kad andeli spavaju, dok se ves pere

dakle ovako. trebao bi sa rodnim listom otici u maticni ured opcine u koju si prijavljen da dobijes domovnicu i rodni list za dijete. tvoja draga bi trebala ici s tobom, da se potpise onaj zapisnik jer niste vjencani (ni ja nisam udana, pa eto znam i to ) tamo ti treba po 20 kuna biljega za svaki od zahtjeva (znaci 2x20 kn biljega) plus jos 2x5 kuna za papire--domovnicu i rodni list.

s tim dokumentima ides u MUP u petrinjsku. za prijaviti bilo koga od njih dvoje na neku adresu, moras imati kod javnog biljeznika ovjerenu punomoc vlasnika stana, ili doci s njim osobno. tamo djetetu dodjeljuju jmbg, i dobivas uvjerenje o prebivalistu (trazi i za sebe). s tima papirima mozes odmah predati zahtjev za putovnicu (ako vam treba). za sve navedeno opet mora td biti s tobom jer--niste vjencani

poanta je da tvoje dijete moze dobiti drzavljanstvo, i jednom kad ga prijavis na svoju adresu to je to, nece te nitko doci provjeriti.

druga stvar je za td. vi bi mogli predati zahtjev za privremeni boravak za nju na temelju "spajanja obitelji", ali za dobiti taj boravak bi ona trebala boraviti odredeni broj dana u hrvatskoj (ako me pamcenje sluzi, u godinu dana bi smjela biti odsutna samo 30 dana--zato md nije ni trazio tu dozvolu, jer je on u godinu dana odsutan 8 mjeseci ). posto mi se iz tvojih postova cini da je to nemoguce, onda nista. ne mozete nista napraviti. kad dodete u hr, ona je i dalje stranac, isto kao i md.

posto ona nema prebivaliste u zagrebu--a ne moze ga niti dobiti, jer je stranac, a ne moze traziti privremeni boravak jer ne ispunjava kvotu dana provedenih u hr--mozete se takoder pozdraviti s 3000 kuna od grada.

(to ce se mozda uskoro promijeniti jer sam se ja zainatila pa ce cijeli slucaj uskoro ici na ustavni sud )

za hzzo mislim da mozes uplacivati dobrovoljno osiguranje koje bi onda trebalo pokrivati i dijete.

ako te jos nesto zanima, pitaj.

klinac ti je presladak, btw.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

nadem vremena kad andeli spavaju, dok se ves pere

posto ona nema prebivaliste u zagrebu--a ne moze ga niti dobiti, jer je stranac, a ne moze traziti privremeni boravak jer ne ispunjava kvotu dana provedenih u hr--mozete se takoder pozdraviti s 3000 kuna od grada.

(to ce se mozda uskoro promijeniti jer sam se ja zainatila pa ce cijeli slucaj uskoro ici na ustavni sud )

.
    jedno razjašnjenje ...ti nisi dobila naknadu od grada Zg jer je otac stranac, i nije prijavljen boravkom u Hr?
    a od HZZO-a ?

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj asphodel prvotno napisa

.
    jedno razjašnjenje ...ti nisi dobila naknadu od grada Zg jer je otac stranac, i nije prijavljen boravkom u Hr?
    a od HZZO-a ?[/quote]

da nije dobila jer za lovu od grada zagreba jedan roditelj mora imati prijavu minimum 5 godina, a drugi makar jedan dan,pa sve do isplate,nakon toga se može i odjaviti.
    Paradoksalno je da u njenom slučaju taj drugi roditelj ni ne može biti prijavljen jer ga država ograničava svojim zakonima (čovjek jednostavno nije dovoljno dugo u Hr) Strava!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da, zato se nadam da ce ustavni sud obaviti svoj posao

naknadu od hzzo-a sam dobila.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pa što ako majka napiše da je otac nepoznat..vjerojatno ni tada nebi dobila naknadu ...svašta...

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa što ako majka napiše da je otac nepoznat..vjerojatno ni tada nebi dobila naknadu ...svašta...
    vidiš, zato se naš zagreb ponosno kočoperi svoji nazivom-grad prijatelj djece (to kaj nije prijatelj roditelja dotične djece manje je bitno)

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

apsurd je taj da bi onda naknadu dobila, jer taj jedan roditelj--majka u tom slucaju--ima prebivaliste u zagrebu.

mislim, stvarno. nas (ne)ozenjene strancima su stvarno stavili u najnizi red

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •