Citiraj pocahontas prvotno napisa
ja sam studentica u austriji, i situacija mi je jako komplicirana..
ovdje sam osigurana preko tate koji tu radi vec godinama, ali imam studentsku vizu i tretirau me kao studenta iz strane drzave pa tako nemam nikakva prava, ni na djecji doplatak, ni nista..
redovni student sam, ali ovdje nemogu traziti nikakvu novcanu pomoc ni nista, pa me zanima da li ima mozda jos kakve sanse za trazit u hrv?
drzavljanin hrv sam, ali je problem sto nemam stalno boraviste u hrv, vec mi je od 10mj 2007, boraviste u austriji. Tek sam saznala za trudnocu, moram rodit krajem 9mj, ali me zanima da sto prije znam..
Pocahontas, dobro došla!

Na žalost, bojim se da ne možeš ostvariti nikakvu naknadu. Naime, nemaš jedan uvjet, a to je prebivalište u RH u trajanju od najmanje 5 godina.

Kao roditelj izvan sustava rada, moraš, uz državljanstvo imati i prebivalište u RH u neprekidnom trajanju od najmanje 5 godina, te potrebno je da si zdravstveno osigurana preko HZZO-a (može i preko tate).
Također, ako ove uvjete ne ispunjavaš, na žalost, ne možeš ostvariti niti jednokratnu novčanu naknadu za opremu djeteta.

Moj savjet ti je da, ako si u mogućnosti, pokušaš ostvariti pomoć preko oca djeteta (ako ste zajedno). Koliko znam RA ima neke posebne mogućnosti i pomoći za nevjenčane roditelje.