Citiraj mašnica prvotno napisa
Imam prijateljicu koja se uskoro udaje i studentica je (apsolventica), oduvijek živi u Zagrebu, njen dragi ne. Kako će promijeniti prezime, adresu stanovanja, kroz nekoliko mjeseci i roditi, htjela bi ostvariti prava za jednokratnu pomoć. Pita me da li da ostane na zagrebačkoj adresi, na koju bi se prijavio i tata radi tih pomoći (jer je čula da to mnogi rade) ili da sve ide normalnim postupkom, tj. prijava u novom mjestu stanovanja.

Što znači kada kada joj kažu: kako si još studentica, muž će te morati prijaviti na sebe i uzdržavati te? Zdravstveno ili što? Nisam joj baš znala objasniti, rekoh idem pitati Rode.

Hvala
pravo na jednokratnu pomoć postiže samo prebivalištem u zg duljem od 5 godine, na dan zahtjevanja pomoći (mislim ) a drugi roditelj mora imati samo prebivalište.

Što se tiče osiguranja, NAJBITNIJE je da ima zdravstveno osiguranje na dan rođenja djeteta, kako bi mogla ostvariti rodiljnu naknadu kao roditelj izvan sustava rada. Ako nema zdravstveno osgiranje (preko roditelja, muža..kako god), nema niti naknade.

Na njenom mjestu, ne bih se odjavljivala iza Zg-a (osim ako joj drugo prebivalište nije mjesto Blato na otoku Koručuli ) dok ne ostvarim sve pomoći.