nova trudnica prvotno napisa
PAPP test u kombinaciji s slobodnim beta HCGom ti je pretraga na koju samo dođeš ujutro do 9.30 u vinogradsku na odjel endokrinologije - laboratorij za endokrinologiju...
košta 317 kun, ponesi sitan novac (odnosno sitnih 17 kuna, a 300 možeš u krupno)....
ja sam ti na tome bila jučer....dakle maximalno svježe info ti nosim....
nalaz ti je gotov isti dan i načelno ga poštom šalju tvom doktoru, a meni su ga obećali i na mejl-ali su se valjda putem predomislili (više o tome imaš na temi nuhalni nabor isto na ovom podforumu)...
koliko sam ja shvatila to ti pokazuje rizik za kromosomske poremećaje u djeteta te se gleda zajedno s nuhalnim naborom....koja je točno korelacija tog testa i tvoje ciste -ne znam, pitaj doktore....
ja sam prvu trudnoću iznjela do kraja s paraovarijalnom cistom od 3 cm i normalno rodila i bilo je sve ok...ali kasnije mi je počela rast i kad je bila 7 cm išla sam ju laparoskopski odstraniti i jajnik mijn e u potpunosti sačuvan- nisu ga morali niti taknuti....
paraovarijalne ciste ti neće puknuti u trudnoći niti u porodu i njih možeš jedino odstraniti dok je s funkcionalnim (vodene, hormonske) situacija takva da one načelno same od sebe pucaju....
protoci ti se mjere da se vidi da li su se počele stvarati krvne žile oko ciste....jer ako je cista veća od 6cm, stvaraju se krvne žile koje ju "hrane" to se onda tretira kao izraslina sa zloćudnim potencijalom....
moja paraov. cista je prešla granicu od 6 cm, ali nije imala nikakve žile oko sebe te u konačnici kad su ju izvadili phd analiza je pokazala da je potpuno benigna...
nadam se da ti je koja info u ovom mom podugačkom postu bila od koristi...