mamma san hvala ti puno na trudu.
Nešto mi nije bilo jasno pa sam malo kopala pa da stavim i ovdje što sam iskopala

Ovo boldano:
"uskupno isplaćena naknada plaće ne može iznositi više od najvišeg iznosa naknade plaće utvrđene u skladu s člankom 46. stavkom 3. Zakona." VIŠE NE VRIJEDI!
Dream_ ovo je kriva informacija i nije istina to što si napisala. Jer ova odredba je samo NADOPUNJEN sa ovim što si dolje napisala, odnosno delimitirana je rodiljna naknada.
U tom Zakonu čl. 46 (odnosi se na Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju od 24. listopada 2006) piše
"
Članak 46.
Naknada plaće ne može biti niža od 70% osnovice za naknadu, ako ovim Zakonom nije drukčije propisano, s time da kao mjesečni iznos za puno radno vrijeme ne može biti manja od 25% od proračunske osnovice.
Naknada plaće iznosi 100% od osnovice za naknadu:
1. za vrijeme bolovanja zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu,
2. za vrijeme bolovanja zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem,
3. za vrijeme korištenja obveznoga rodiljnog dopusta,
4. za vrijeme njege oboljelog djeteta mlađeg od tri godine života,
5. za vrijeme bolovanja zbog transplantacije živog tkiva i organa u korist druge osobe,
6. za vrijeme dok je osiguranik izoliran kao kliconoša ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini.
Visinu naknade plaće koja se isplaćuje na teret sredstava Zavoda utvrđuje Zavod, s time da najviši mjesečni iznos naknade plaće obračunate prema odredbama ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju ovoga Zakona ne može iznositi više od proračunske osnovice uvećane za 28%." ,
ali je 12. listopada 2007 taj članak izmijenjen:
" U Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine", br. 85/06., 105/06., 118/06. i 77/07.) u članku 46. stavku 3. iza postotka: "28%" stavlja se zarez i dodaju riječi: "osim za naknade plaće iz stavka 2. točke 3. ovoga članka". "
To je vezano uz delimitiranje od 1.1.2008.
Ono što mi nije jasno je ovo drugo boldano
"potvrdu pravne ili fizičke osobe o isplaćenim primitcima koje je osiguranik ostvario u posljednjih
ŠEST mjeseci prije mjeseca"
Da li to znači da gledaju plaće zadnjih 6 mjeseci, a ove isplate po ugovoru o djelu zadnjih 5?
I još samo jedno pitanje, da li pod
"2. Potvrdu o isplaćenim drugim dohocima, uplaćenim porezima i prirezima "
može ući i potvrda o isplaćenom bonusu (koji je bio kroz dionice firme) jer moja firma i na taj oblik bonusa uredno plati i poreze i doprinose, a ja imam ugovor s firmom o dodjeljivanju dionica.
Isplata bonusa u okviru dionica, vjerovatno će se tretirati kao isplata plaće u naravi i biti će obračunati svi doprinosi i porezi i prirezi kao i kod plaće. Pretpostavljam da bi mogli prihvatiti, ali nisam sigurna. :/
Hvala unaprijed