Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: HITNO pravni savjet izvanredni otkaz za vrijeme komplikacija

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno HITNO pravni savjet izvanredni otkaz za vrijeme komplikacija

Evo molim za pravni savjet jer sam malo u čudu. Sve sam moguće zakone pročitala i nisam ništa pametnija, samo totalno zbunjena.

Zaposlena sam u privatnoj tvrtci od 1.12.06 i od 25.08.08 sam na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći (na žalost stvarno imam komplikacija - žučni kamenci kolike, urinoinfekcije .... )porodiljno bi mi trebalo početi oko 10.02.2009

Ukratko, prije nego sam i završila na bolovanju sam se zakačila sa poslodavcem u vezi njegove poslovne politike s kojom se apsolutno ne slažem, i to sam mu otvoreno rekla. E s tim se on nije složio. Danas sam dobila odluku o okazu ugovora o radu koji citiram "prestaje danom dostave ove odluke, odnosno po povratku sa bolovanja radnika" zbog grube povrede iz radnog odnosa koje je on naravno izmislio :shock:
    Nisam se nakon porodiljnog ionako mislila vraćati tamo raditi, ali sada se radi o porodiljnoj naknadi jer će mi biti KATASTROFA ako mi naknada padne na kn 1.600,00

Da li on to može dok sam na komplikacijama u trudnoći i kako će se to odraziti na moju porodiljnu naknadu, tj. što mi je činiti? Koliko sam uspjela pročitati, trudnici se ne smije dati otkaz.

Molim stvarno hitno za savjet da znam na vrijeme reagirati. :? :

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ne smije ti dati otkaz za vrijeme trudnoće/komplikacija/porodiljnog.
    Jedino u slučaju da ti istekne ugovor o radu - nije ti ga dužan produžiti.

Probaj kontaktirati pravnu službu na burzi, oni bi ti mogli pomoći.

Sretno!

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

pa ako pise "prestaje danom dostave ove odluke, odnosno po povratku sa bolovanja radnika" tu se ogradio.
    Dakle otkaz pocinje vrijediti onog trena kada prekines bolovanje.
    S obzirom da si sada na komplikacijama, sa komplikacija otvaras porodiljni i tek po isteku porodiljnog (godina dana) vracas se na posao, do tada nemas briga, tako sam barem ja shvatila :/
    Dok si na komplikacijama i na porodiljnom ne mozes dobiti otkaz osim, kao sto je kahna napisala, ako imas ugovor na odredjeno.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Iz Zaona o radu:

"Zabrana otkaza

Članak 77.

(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnoga dopusta, koriš*te*nja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskoga dopusta i dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju te petnaest dana nakon prestanka trudnoće, odnosno prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.

(2) Otkaz je ništav ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome pridonese odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugoga ovlaštenog tijela.

(3) Okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ne sprječavaju prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme, istekom vremena na koje je sklopljen taj ugovor."

Ja to shvaćam tako da poslodavac ne može donijeti odluku o otkazu = otkazati ugovor o radu. Prema tome, ono što ti je poslao je ništavo. Moja preporuka ti je: uzmi odvjetnika odmah i daj prigovor u roku od 15 dana, pomogni se inspekcijom rada, ženskim udrugama, vijećem za ravnopravnost spolova, Kosoricom i svima koji se "bave" tvojom zaštitom, možda odreagira i netko od njih, u granicama svojih ovlasti. Najvažnije od svega: ako te to bude uzrujavalo - odustani i čuvaj svoju bebicu, ona je važnija. Pusa!

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Hvala Vam na odgovorima. Ma i ja sam si mislila da bi to trebalo tako biti. Dok sam na porodiljnom da sam mirna. Ali čovjek nikad ne zna, pogotovo što je ovaj "gospodin" sve samo ne gospodin.
    Inače, zaposlena sam na neodređeno.
    Mislim da ću vjerojatno kontaktirati nekog odvjetnika, samo što mi taj trošak stvarno sada ne treba, i to on vrlo dobro zna.
    Cure, ako koja još zna što pametno bila bih vam zahvalna.

Pusa i čuvajte svoje mrvice

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Hm....ovdje se radi o izvanrednom otkazu za koje je razlog ponašanje radnika.Mislim da bi trebala biti jako oprezna po tom pitanju,jer otkazi se razlikuju po svojim uzrocima,a tvoj je izvanredni i koliko sam ja upoznata izvanredni otkaz ugovora o radu se ne može dati jedino radniku koji je na bolovanju zbog ozljede na radu,a trudnoća to nije,tako da treba biti jako oprezan u ovom slučaju.
    Imaš rok od 15 dana za zaštitu prava i mislim da bi trebalo reagirati te nadležnom sudu podnijeti zahtjev za zaštitu prava,jer jednom kad taj rok prođe ti se više ne možeš žaliti i nemaš pravo na zaštitu prava.Ukoliko podneseš zahtjev sudu,sud će u vanparničnom postupku vrlo brzo u roku cca 10-15 dana poništiti tvoj otkaz i postupiti dalje po zakonu.
    Također,na sudu postoji besplatna pravna pomoć,a i na općini postoji inspektor rada,pa bi i tamo to trebalo prijaviti.U svakom slučaju,nemoj nepoduzeti ništa,jer ti si otkaz dobila,a nadležne institucije trebaju taj otkaz poništiti.I ne,nisi mirna kako si napisala,moraš se pokrenuti.
    Pazi na rokove!!!!Sretno.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne treba ti odvjetnik da ti napiše zahtjev za zaštitu prava,to ti može napisati pravnik u sindikatu(ako si član) ili na sudu,raspitaj se za besplatnu pravnu pomoć,a i u udruzi BaBe postoji besplatna pravna pomoć.Malo mi je nezgodno što nisi u Zg,ali ako ništa ne uspiješ riješiti u Zadru,javi mi se na pp.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Tanči, hvala na odgovoru. Ma jasno je meni da se trebam pokrenuti. Ni ne mislim budali pustiti da to tek tako prođe jer misli da je velika faca i nedodirljiv jer ima veze u politici pa si sve dozvoljava, ne samo u mom slučaju.

Našla sam ovaj isječak što se tiče izvanrednog otkaza i sudske prakse:
    Odluka o izvanrednom otkazu koja nije provedena točno prema tom postupku ništavna je i na sudu će se ukinuti, otkaz će se proglasiti nedopuštenim, a radnik će doći u pravni položaj kao da otkaza nije ni bilo. S obzirom na dugotrajnost sudovanja kod nas, to je golemi trošak za svakog ‘nepažljivog’ poslodavca. Određene kategorije radnika uživaju apsolutnu zaštitu od otkazivanja - to su trudnice ili osobe koje koriste rodiljni dopust, korisnik prava na rad sa skraćenim radnim vremenom roditelja ili posvojitelja, korisnik dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju, radnik koji je na bolovanju zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

:?

Bez obzira na sve, ovaj tjdean ću viditi što poduzeti, nekako to uklopiti u liječničke posjete jer mi moji žučni kamenci svaraju takve probleme da ću ih vjerojatno, bez obzira na trudnoću morati ići vaditi baš super...!!!

Cure javite se akoima što novo.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Sandra, idi odmah k pravniku (bilo neka udruga, bilo odvjetnik, bilo što) i neka ti pomognu sastaviti prigovor radi zaštite prava, pusti forum i kvazi pravne savjete. Rok za predaju tog prigovora poslodavcu ti je 15 dana od otkaza. Nakon što predaš taj prigovor, poslodavac bi u idealnom slučaju trebao u pisanom obliku izjaviti da stavlja izvan snage svoju odluku o otkazu. Ako to ne napravi, a sigurno neće, ti moraš predati tužbu sudu u roku od 15 dana od kad si predala prigovor za zaštitu prava. Pomogla bih ti ja, no jedva držim glavu iznad vode od obaveza, sorry.[/b]

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ovako,

Dobro su ti napisale cure.. imaš rok od 15 dana od primitka otkaza da podneseš zahtjev za zaštitru prava polsodavcu. Taj rok je prekluzivan - ako ga propustiš gubiš pravo tužiti pred sudom i tražiti svoja prava nadalje (ako se misliš vratiti u tu firmu)

Stoga, po članku 77 ZOR poslodavac ti nije smio otkazati Ugovor o radu.
    Ako ćeš sastavljati Zahtjev za zaštitu prava ne ulazi u meritum već se samo pozovi na članak 77 i nezakonitost odluke i traži da se odluka o otkazu proglasi ništavom.

Tah zahtjev pošalji poštom obavezno sa povratnicom i po povratnici ćeš vidjeti datum primitka Zahtjeva. Tada računaj rok od 15 dana na koji ti nisu dužni odgovoriti a i mogu ti odgovoriti

Ako ne odgovore ili ako odgovore a zahtjev ti odbace onda ih Tuži Općinskom sudu u radnom sporu

Dobivaš spor 100%

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Cure puno vam hvala Već sam kontaktirala odvjetnika i preksutra ćemo to obaviti. Dali ću sve to odvjetniku jer s obzirom na moje trenutno zdravstveno stanje stvarno nisam u stanju boriti se s idiotima koji misle da im baš sve može tek tako proći. Nadam se da ipak ne može.

Eto, mislim da će prolupati kad vidi da sam se žalila na njegovu odluku ... :shock:

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Sandra0108 prvotno napisa
    Cure puno vam hvala Već sam kontaktirala odvjetnika i preksutra ćemo to obaviti. Dali ću sve to odvjetniku jer s obzirom na moje trenutno zdravstveno stanje stvarno nisam u stanju boriti se s idiotima koji misle da im baš sve može tek tako proći. Nadam se da ipak ne može.

Eto, mislim da će prolupati kad vidi da sam se žalila na njegovu odluku ... :shock:
    čuj ako ćeš iskreno... njega boli briga.... ionako si sad na komplikacijama.
    Kada se vratiš za godinu i pol premjestiti će te na drugo radno mjesto i učiniti sve da sama odeš od njega...

Tako ti je to nažalost danas kod poslodavaca

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ali nema veze.... garant dobivaš spor

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ma bez brige. I onako se ne bih za sve novce ovog svita vratila kod tog krete...

Samo da ovo riješim pa ću lako dalje. Bitno mi je da sada u redu prođe i porodiljno (i nadnada ) i da sve o.k. bude sa bebicom. A za njega me također zaboli
    Da ga više nikad ne vidim bila bi najsretnija...

storiatriste avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Dižem temu iako je moj problem malo drugačiji. Naime, ja sam imala ugovor na određeno vrijeme kojeg su mi prekinuli 16.11., a dobila sam produženje komplikacija do 16.12. (termin 20.06.2009.) Šta mi je sad činit?
    Prijavit se na HZZO da nastavim primat naknadu za komplikacije do otvaranja rodiljnog? Prijavit se na HZZ? (iako ako se prijavim na Hzz dobit ću naknadu 4 mjeseca i neću imat pravo na rodiljni! :shock: )

Mačkulina je fino napisala šta sve treba za otvorit komplikacije na HZZO, jel isto važi i za mene?

Veliki svima!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •