Ja sam jučer radila prema receptu sa www.crochef.com
I fantastična je!
Samo što nije bilo hokkaido bundeve, pa sam ja napravila sa butternut. Budući da je ona jako slatka, treba staviti upola manje šećera.
Kada se pita ohladi, okusom je ko kremšnita :shock:
OVAKO IZGLEDA BUTTERNUT
Kod ove bundeve je super što se guli običnim nožićem za guljenje krumpira, a i sjemenki je jako malo, očisti se u tri poteza.
Priprema je gotova za 15 minuta.
Uživat ćete!
za tijesto:
• 250 g oštrog brašna
• 100 g biljne masti
• 1/2 žličice šećera u prahu
• 1 jaje
• 2 žlice jabučnog octa
za nadjev:
• 700 g bundeve
• 120 g milerama
• 120 ml mlijeka
• 170 g smeđeg šećera (obavezno staviti barem upola manje)
• 1/2 žličice cimeta u prahu
• prstohvat đumbira u prahu
• 3 jaja
Tijesto za pitu pripremimo tako da u zdjelu prosijemo oštro brašno, umiješamo šećer u prahu, prstohvat soli, komadiće biljne masti i sve zajedno prstima izradimo dok tijesto ne dobije izgled krušnih mrvica. Zatim dodamo jaje i jabučni ocat, te sve zajedno izradimo žlicom ili lopaticom. Po potrebi dodamo vode, te tijesto ručno izradimo, oblikujemo u kuglu, omotamo prozirnom kuhinjskom folijom i stavimo u hladnjak da odstoji, po prilici 30 minuta.
Za to vrijeme, bundevu očistimo, ogulimo, narežemo, stavimo u lonac s debelim dnom, dodamo 100 ml vode, poklopimo i na laganoj vatri kuhamo po prilici 15-ak minuta odnosno dok bundeva ne omekša. Omekšanu bundevu dobro ocijedimo, premjestimo u zasebnu zdjelu, dodamo mileram, mlijeko, smeđi šećer, cimet u prahu, đumbir u prahu, jaja i sve dobro izmiješamo. Na pobrašnjenoj dasci razvaljamo tijesto debljine pola cm i nešto šire od veličine lima za pečenje. Tijesto namotamo na valjak, prebacimo preko lima i oblikujemo po njemu, a višak tijesta odrežemo. Zatim tijesto po dnu izbodemo vilicom i prelijemo pripremljenim nadjevom od bundeve. Stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na srednju razinu, na 180°C, po prilici sat vremena.
P.S.
Ja sebi pojednostavim valjanje tijesta tako da ga valjam između dva bak-papira. Onda gore samo pritisnem kalupom i okrenem naopačke pa se viškovi sami odrežu.