...ja sam zbog toga stavila i u filu malo jabučnog octa - fino paše...MalaSirena prvotno napisa
...ja sam zbog toga stavila i u filu malo jabučnog octa - fino paše...MalaSirena prvotno napisa
mm mi nakrcao pola hodnika bundeva (da čistim i pečem sjemenke za grickanje)...ja bi i ostatak iskoristila za nešto, neku štrudlu ili nemam pojma što.što je favorit među onima koji prave?s čim ne mogu fulati?
evo recepta za kiflice, odlicne su, isprobane, copy paste sa Minjine kuhinjice (http://www.blogoye.org/kuhinjica/511...croissant.html)
Potrebno je:
i još treba:
- 500 gr pečene bundeve
- 700 gr brašna
- 1 kockica kvasca
- 1 jaje
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml mleka
Bundevu očistite od semenki, isecite na kriške i stavite u rernu da se peče na 180 °C, dok ne budu skroz mekane.
- 1 jaje za premazivanje
- susam
U mlako mleko stavite kašičicu šećera, brašna i kvasac. Ostaviti par minuta da nadođe.
Ispečenu i ohlađenu bundevu, očistite od kore i delova koji su potamneli, a onda izmiksajte bundevu i stavite je u veću vanglicu. Dodajte jaje, mleko sa nadošlim kvascem, so, šećer, prašak za pecivo i zamesite sa brašnom. Pokrite vanglicu sa čistom krpom i ostavite da testo nadođe.
Nadošlo testo premesite pa podelite na 4 dela/jufke. Svaki deo posebno razvucite u krug prečnika oko 25 cm i isecite na 8 delova/kiflica. Ako hoćete da budu manje,onda možete da isečete na 12 kiflica. Filujte po želji, urolajte kiflicu i premažite umućenim jajetom pre pečenja.
Ovo mi je odlično ispalo:
Rolice od cimeta i bundeve
Tijesto:
4 1/2 šalice brašna
1 žličica kvasca
1 žličica cimeta
1/4 žličica mljevenih klinčića (po želji)
1/3 šalice šećera
1 1/2 žličica soli
2 jaja
1 3/4 šalice bundeve
4 žlice ulja
Fila:
3/4 šalice smeđeg šećera
1 1/2 žlice cimeta
1 žlica otopljenog maslaca
Izvorno je ovaj recept, ali sam malo prilagodila svome ukusu.
http://www.beantownbaker.com/2011/01...mon-rolls.html