Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: pinca, tj kako se grije brasno

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    nl
    Postovi
    3,369

    Početno pinca, tj kako se grije brasno

    jel neko zna kako se grije brasno za pincu, i kako se opce to sprema

    imam recepte s neta http://www.coolinarika.com/printable.../sirnica-pinca ali meni to nije dovoljno jasno

    ako neko ima iskustva sa radjenjem pince za bezglutenskim brasnom jos bolje

  2. #2
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Kad god nekaj radiš s kvascem, dobro je da svi sastojci budu iste temperature ili malo mlaki. Pretpostavljam da i ovdje "grijati" brašno znači samo ga malo "zamlačiti".

  3. #3
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    radila jednom - ispale ko leteći tanjuri, završile u smeću. zajedno sa stray čekam odgovore.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    nl
    Postovi
    3,369

    Početno

    Citiraj enela prvotno napisa
    Kad god nekaj radiš s kvascem, dobro je da svi sastojci budu iste temperature ili malo mlaki. Pretpostavljam da i ovdje "grijati" brašno znači samo ga malo "zamlačiti".
    a kak? kak cu zgrijat brasno? pecnica? mikrovalna? u nekoj rajngli?

  5. #5
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    Ja pečem pince za pola rodbine, super mi ispadnu, ali nikada nisam radila sa bezglutenskim brašnom.

    Moj recept je sa puno šećera, jaja i maslaca, pa utoplim kuću, svi sastojci su mi na sobnoj temperaturi i nakon što zamijesim tijesto ostavim ga da se diže preko noći.

    Ujutro premijesim, oblikujem pince, dižu se još jednom i podne pečem.
    Ako baš želiš, brašno možeš malo dodatno utopliti u pećnici, ali nemoj previše...

    Ne tiče me se, ali ako nije tajna, odakle ti inspiracija za uskršnju pincu ujesen?

  6. #6

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    nl
    Postovi
    3,369

    Početno

    ma ideja mi je od tud da se patim sa bezglutenskim brasnom i sad imam pateticne pokusaje organiziranja raznovrsnije prehrane a sve sa bezglutenskim proizvodima, u kombinaciji bez caseina (laktoza)

    apsolvirala sam palacinke, vafle i slicno

    uspjela sam speci neke cokoladne biskvite i pala mi je na pamet pinca

    u to mi je treba nikakva krema (koje su gotovo neizvedive ako u njih treba stavljat brasno, jer je bezglutensko brasno ko pijesak kak se dobro povezuje)

  7. #7
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Mama mi vrlo često peče kruh.
    U zdjeli u kojoj inače mjesi tijesto uvijek na sobnoj temperaturi drži brašno za sljedeći kruh.
    To je cijela mudrost "zagrijanog" brašna.
    Znaći nečeš ga donjeti izvana/špajze/podruma i ići mjesiti nego ga prvo udomaćiš u kuhinji na neko vrijeme.


    Što se tiče ovog recepta super je sve napisano, ne znam koji dio ti nije jasan.

    Imam i ja recept za pincu, jednom sam radila i ispala mi je super.
    Samo ja volim da je više slatka pa stavim više šečera

    "Dalmatinska pogača" - za Uskrs (tak ju mama zove)

    6 jaja
    3 žlice ulja
    3 žlice margarina
    12 dkg šečera
    korica od jednog limuna i jedne naranđe
    2 vanilin šečera
    1 dcl prošeka
    5 žlica suhog kvasca
    3 dcl mlijeka
    Brašna po potrebi.

    Zamjesiti mekše tijesto (toliko da nije premeko, da ga možeš oblikovati),ostaviti ga da se digne, zatim napraviti 3 pogače i ostaviti da se ponovno dignu.

    Prije pečenja premazati bjelanjkom.

    P.S. Ja si prvo dobro izmješam sve sastojke te onda postupno dodaješm brašno.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    ne znam kako će se dizano tijesto dići ako ćeš raditi po ovom receptu iz coolinarike, zamjenjujući samo obično brašno s bezglutenskim :?

    gluten je ono što (uz kvasac) diže tijesto
    čitam sad da se obično u dizana tijesta s bezgl. brašnom dodaje xantan gum, što god to bilo, da se dobije na rahlosti

    ne znam jesi li već vidjela, ali evo linka
    http://www.bbc.co.uk/food/recipes/mostof_coeliac3.shtml

  9. #9
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    A ja sam uletila s receptom previdjevši da je riječ o bezgluteinskom brašnu
    s kojim nemam apsolutno nikakavog iskustva

  10. #10
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    Stray, kako inače fermentira bezglutensko brašno?
    Znam da kada radim integralni kruh uvijek dodajem malo bijelog zbog glutena, inače mi se ne diže... :?

  11. #11

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    a evo i još jednog linka s receptima, da se ne baci

    http://www.(kršitelj koda)c.com/categories/Glu...dFree-Recipes/

  12. #12
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,890

    Početno

    I ja sam skuzila da u integralno brasno (bilo koje zitarice) moram dodati jednu saku obicnog bijelog. U suprotnom se ne digne niti milimetar... (ako se radi o kruhu; biskvit jos koliko-toliko funkcionira).

  13. #13

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    nl
    Postovi
    3,369

    Početno

    nama nikako nije uspjevalo sa tim razlicitim dodacima koji bi nekim cudom bezglutenskom brasnu trebali dati kvalitetu obiznog brasna

    sad koristim mix sharovog brasna za kruh u kombinaciji sa consenza bijelim (za kolace, a za kruh dodam u ovo oko 20% nekog od tamnihih sa vlaknima, recimo teff)

    meni nije uspjelo napravit nista sa svjezim kvascem koj se kod nas moze kupiti pa koristim suhi umjesam u vodi med umjesto secera i kvasac i kad pocne pjeniti dadam brasno, sol i ulje.

    mi smo kupili kitchen aid mixer jer nismo uspjevali rucno izmjesati i onda umixam u mixeru, pustim da se digne, izmiksam opet i stavim u staklenu posudu u kojoj pecem da se digne jos jednom kad naraste jos 2 put koliko je originalna kolicima tijesta ukljucim pecnicu i kreuh stavljam u hladnu pecnicu

    kad sam stavljala u zagrijanu pecnicu cesto mi se znalo dogoditi da se u pol pecenja kruh spusti

    javim za pincu sto je ispalo

  14. #14

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    nl
    Postovi
    3,369

    Početno

    Citiraj kahna prvotno napisa
    A ja sam uletila s receptom previdjevši da je riječ o bezgluteinskom brašnu
    s kojim nemam apsolutno nikakavog iskustva
    ovaj mix schar brasna i consenza zapravo daje kvalitetu skoro kao normalno brasni, ali se stvarno treba dozvoliti brasnu da dobro izfermentira sa kvascem

    po toj logici trebala bih po bilo kojem normalnom receptu spremit pincu jer je to zapravo kruh

  15. #15

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    aaahaa, to je već bread mix, nije solo brašno
    pa onda isto mislim da ne bi smjelo biti nekih razlika u pripremi kruha i pince

    osim ak si totalni antitalent za dizana tijesta, ko ja

  16. #16
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Citiraj Imga prvotno napisa
    aaahaa, to je već bread mix, nije solo brašno
    pa onda isto mislim da ne bi smjelo biti nekih razlika u pripremi kruha i pince

    osim ak si totalni antitalent za dizana tijesta, ko ja
    E ja sam talent, a ne kužim zašto.
    Jednostavno obožavam dizana tijesta i uvijek mi se digne.
    Nikakve posebne kerefeke ne izvodim, mjesim s ljubavlju

    Učila me baka -- koliko mjesiš, toliko će se dići. 8)

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •