Hvala![]()
Problem je u nasim zakonima sto su nedoreceni pa ih se moze na vise nacina tumaciti, a oni nisu uskladjeni medjusobno![]()
Sjelo danas RBA
Ako je prekid duži od 30 dana morat će donjeti ponovo novi R1 od poslodavca za zadnjih 6 mjeseci s time da tu ulazi od 2-7 mjeseca i to možda neće bitno utjecati na visinu naknade.
Supruga je tek ostala trudna i jedino pitanje je koliko je dobro ispucati odjednom cijeli GO u tako ranoj fazi trudnoće (da me krivo ne shvatite sigurna sam da će kod vas sve proteći kako treba, ja sam oprezna zbog svojih iskustava) ali barem bi trebali pričekati prva tri mjeseca. Možda da sad iskoristi pola GO a kasnije drugu polovicu.
može pomoć,ja sam krajem 4 mj otvorila komplikacije jer sam morala mirovat i sve do 20.5 tad sam se vratila radit i sad namjeravam od 1.7. potrošit go 3 tj i onda otvorit bolovanje,pa me zanima koliko će mi bit naknada/plaća , kako to već ide da nebi ostala bez ičega?
Obzirom da ne znam datum u 4. kad si otvorila komplikacije ako je to više od 30 kalendarskih dana (računaš i subote i nedjelje) do 20.5. kad ćeš nositi doznake za novo bolovanje koje ćeš otvoriti krajem 7. mjeseca tražit će te i novi R1 sa svim isplatama plaća za 12. i privih 5 mjeseci (jer plaća od svibnja ti je isplaćena u 6. mjesecu znači traži se zaključno sa plaćom isplaćenom u mjesecu prije nego što ideš na komplikacije) i ti ćeš imati više od 2 isplaćene plaće na tom novom R1 (plaća za 5. mjesec bit će ti u netu manja ali ti i poslodavac piše samo onoliko sati koliko si radila pa ne bi trebalo utjecati na obračun). Ako ti je plaća veća od 4250 kn naknada će ti biti vjerovatno tih maximalnih 4250 kn.
Ako su ove komplikacije od 4- do 5. mjeseca bile manje od 30 dana kalendarskih onda te neće tražiti novi R1.
Ako više nećeš prekidati komplikacije (prekidi duži od 30 dana) onda više nećeš trebati nositi novi R1 pa će ti ovaj R1 koji ćeš nositi krajem 7. vrijediti i za obračun rodiljne naknade a po meni trebao bi ti biti u visini plaće (iznos varira ovisno o broju radnih sati u mjesecu).
Ma stvar je u tome sto supruga radi u vrticu i ravnateljica im obicno dozvoli da prvo iskoriste godisnji pa idu na komplikacije, ali u nasem slucaju to nije bilo, a kako je ona dobila rjesenje za godisnji prije nego je znala da je ostala trudna onda ima pravo koristit svoj godisnji u tom periodu, tako da cemo to probati izvesti s ovim prekidima komplikacija i vracanjem na njih. Ona bi sav godisnji svakako morala iskoristit u tom periodu jer kad klinci krenu u vrtic nema vise godisnjeg.
Zahvaljujem na odgovoru.
Ne, porodiljna naknada sjeda 18. u mjesecu (dakle danas) i nije vezana uz isplatu djecjeg doplatka![]()
Sutra kreće isplata dječije doplatka, prema tome , onda vjerovatno sutra sjeda i porodiljna naknada...
Eto hvala na informaciji, to nisam znala. Ja uvijek kad provirim na račun, obično su tu i dječji i porodiljna, pa sam mislila da sjedaju zajedno. Korisna informacija![]()
Sjelo u PBZ :D
Sent from my WT19i using Tapatalk 2
I ja imam jedno pitanje,termin mi je 4.1.2014. imala sam u planu raditi ,ali sam prokrvarila 14.5 i morala sam otvorit bolovanje,da bi danas otišla na kontrolu i doktor mi kaže da mi nemože produžit bolovanjeko jer za krvarenje se ima samo 60 dana bolovanja. Na posao nemogu jer bi svako dan tribala vozit 90 kilometara,a i posao je fizički težak.
Doktor mi je rekao da se vratim radit dva-tri tjedna pa da ponovo dođem da mi da bolovanje,zvala sam u firmu dali su mi godišnji. U firmi sam od 12.5.2012 godine tako da sam stekla puno pravo na bolovanje.
Šta sad kad otvorim kmplikacije ponovo sredinom 8 miseca oče li mi se računat puno bolovanje?
Neznam opće šta da radim .
ja sam prokrvarila u 7tt i dobila sam bolovanje od soc ginića na temelju papira od privatnog gin. nakon 60 dana mi je socijalac rekao da mi ne može više produžiti bolovanje i da moram na komisiju. dao mi je papire za komisiju za bolovanje i otišla sam s tim papirima i papirima od privatnika na komisiju koja mi je produžila bolovanje do 05.09. tad opet moram doći za dalje.
dali su tebi spominjali komisiju?
Jaja nek ti da papire za komisiju i gotovo!
Ja sam krvarila u prve dvije trudnoce, isla na komisiju, i to ne ja osobno jer sam morala mirovati, i nikakvih problema
Mislim, gluposti, da se vratis na posao i riskiras trudnocu?!
Jer se njemu neda popuniti papir ili se nije toga sjetio?! A nevjerojatno mi je i jedno i drugo...
Da mividjeti kakvog ti to imas ginekologa. Moj ginekolog je kopirao moj nalaz,poslao na komisiju i sad su mi produzili do kraja q nisam ni krvarila nego sam dva put imala smedi iscjedak. To mi je uzas da tvoj doktor nezna priceduru ili nece znati ali u svakom slucaju ni ne drzi do sigurnisti tvoje trudnoce
Sad po novom zakonu , dobili su dopis prije dva dana komisije vise nema, mogu samo zatrazit povjerenastvo koje se sastoje od tri doktora koji moraju dat isto misljenje kao i moj ginekolog, ali posto krvarenja vise namam, nemam ih za sta zvat. Bila sam i na HZZZO i tamo su mi isto rekli za krvarenje 60 dana bolovanja ni dana vise jedino ako jos krvarim.
Zvala sam firmu sad idem na godisnji pa kad mi on zavrsi otvara mi ginekolog bolovanje ovaj put na povracanje tu se dobiva 90 dana, tako da bi onda nekako dogurala do otvaranja porodiljnog.
Sad neznam sta je sa punom primanjima na bolovanju jer sad imam pravo, a s tim da se vracam radit necu primit punu placu neznam kako ce se to sad obracunavat?
Kaj su i to sad postrozili. Jq sam bas pitalq prosli tjedan kolegicu koja radi na hzzo i naknade su ostale iste. To se za sad nije onda mjenjalo. Katastrofa,vise nesmijes biti ni trudan q kamoli da nesto nije u redu.
Naknade nisu mijenjali ali za svaku komplikaciju ima odredeni broj dana bolovanja nakon toga kako sam ja svatila moras se vratit radit ili na povjerenstvo od 3 doktora, a posto se u mene vise nevidi hematom ja nemogu sazvat tu komisiju
ja sam prošli tjedan u pon bila na povjerenstvu u kojem je bila jedna doktorica. samo je pogledala papire od mog ginekologa i rekla mi da joj ispirčam što se sve desilo i da joj opišem koje su mi dužnosti na poslu.
ispričala sam za krvarenje, poslije krvarenja je bila amniocenteza i to je bilo to. u papirima piše "mirovanje" i to je najbitnije. ako ti tvoj ginekolog odredi da moraš mirovati, nema te komisije koja će te vratiti na posao.
moja frendica nije ni krvarila niti imala bilo kakve komplikacije pa je od početka trudnoće na bolovanju, ima 41god i ovo joj je prvo dijete te nije htjela riskirati. u papirima je pisala preporuka za mirovanje i komisija joj je odobrila bolovanje sve dok ne bude trebala porodiljni otvarati.
Meni sad ginic rekao da nema vise komisije, samo on produzuje komplikacije... meni hematom isto iscurio, pa nece me valjda sad u 23 tt slat na job?! Koji bi mi prosjek porodiljnog bio? Joooooooooooooooooj
ksena, ako ti je imalo normalan ginekolog nece te slati raditi
Ja sam u prve dvije trudnoce krvarila, u drugoj povremeno cak i kad je hematom nestao tako da ni to sto ga nema nije garancija da je krvarenju kraj - i mojoj ginicki nije palo na pamet vratiti me na posao
Mislim, nakon 20 tjedana lezanja nisam bila sposobna za 5minutnu setnju, a za posao da ne pricam...
i da, jaja, ovaj tvoj gin je mislim ono...koma...
mislim da ako ti prekid bolovanja nije duzi od 30 dana (ukljucujuci neradne dane) ne moras donositi novi obrazac s prosjekom
Bar je tako bilo 2010, ja sam prekinula bolovanje i koristila go tako da sam dobila skoro cijelu mjesecnu placu, a obrazac nisam nosila ponovo-vrijedio je onaj prvi
Ja i planiram biti na godisnjem nedi do 17.8 . Godisnji mi se pise od 19.7 tako da nebi prelazila 30 kalendarskih dana , nadam se da mi nece smanjit bolovanje radi toga godisnjeg, i onda bi ponovo isla na komplikacije
danas su porodiljne, nisam sigurna za komplikacije
Trebam hitno pomoc!
Od 24.08 sam na porodinjom(45) dana prije poroda. Na komplikacijama sam od 28.01. a zaposlena sam od 25.07.2012.
Trebam u hzzo oredati papire za otvaranje porodinjog a nema knjigovide,na gidisnjem je da mi napravi novu potvrdu o placi pa ju moram sama. Dal tko zna koji mj idu sad u pitvrdu?
pa ako si zaposlena od 25.07.2012. onda u vrijeme otvaranja komplikacija nisi imala godinu dana radnog staža, a sada za otvaranje rodiljnog imaš...
zato te traže novu potvrdu
dakle radiš istu potvrdu koju si nosila i prije samo što će ti sada radni staž uzeti u obzir...pretpostavljam da ti na komplikacijama dobivala onaj minimalac od 831,00 kn,
a sada za rodiljnu naknadu ćeš dobivati "punu" plaću,a kasnije u skladu s tim i određeni iznos roditeljske naknade
zadnjih 6 placa isplacenih prije otvaranja komplikacija. Kako mislis sama napraviti potvrdu? Mislim da mora imati odredenu formu i mora imati pecat poslodavca.
Pa ima za kupiti u knjizari a poslodacat ce mi potvrdit. Knjigovoda je na godisnjem. Pa po tome kaj si napisala onda je to potpuno ista potvrda koju sam oredala prije komplikacija?
luc, da, uzimaju potvrdu prije otvaranja komplikacija, osim ako im ne predaš drugu, povoljniju za tebe ( veći prosjek) .
Nemam veci prosjek kad nisam prekidala komplikacije. Samo cu onda istu napisat i predat. Rekli su mi da mora biti nova,da stara ne vrijedi sad za ovo.
Kak ne vrijedi? Ako nisi imala prekid komplikacija duzi od 30 dana, mora vrijediti
Ja sam do sada dvije trudnoce bila na komplikacijama i nastavila porodiljni, i uvijek sam samo jednom nosila taj obrazac
Neznam,tako mi je jucer rekla kad sam zvala da se informiram jer je poridinji novi slucaj,nema veze sa ono prije tako mi je rekla.
Osim ako nisu mijenjali zakon, prosjek plaće od komplikacija vrijedi i za porodiljni, ja sam s komplikacija išla na porodiljni u 6. mjesecu i tako je bilo. Ja sam predala novi prosjek samo zato jer je bio povoljniji za mene.
Neznqm,napisat cu drugu pa cu vidjet. Sutra nosim papire. Javim sta treba a sta ne.
Ma nisu nista mijenjali nego svaki sluzbenik u svakom uredu pili svoje...
U ovom slucaju trudnici bezveze komplicira...
Aaaaaaa
Znaci pribraja se i radni staz za vrijeme komplikacija?
Al cekaj, to i dalje ne mijenja iznose na izracunu?
Evo mene se hzzoa. Nosim ja novu potvrdu i danas mi ju nisu uzele jer kao trebaju biti dvije isplate place da se mjenja prosjek a ja imam samo jednu pa ce mi obracunat po staroj. Morala sam svojom rukom napisati izjavu da nisam u mogucnosti donjeti novu potvrdu o placi. Pitam ja nju za kaj ce joj sad ta izjava kad sam ja donjela potvrdu a oni ju nisu prihvatili kad ju kao netrebaju i veli ona da to tako svakoga traze.
Eto neznam vise kaj da velim na sve to,valjda mi nece sad dat 1600 kuna jer da imala sam 831 kn bolovanja ali sam sad 25.07.nakupila godinu dana staza.
Jasno je meni to ali ocito oni tamo neznaju. Pilaju me vec tri dana sa glupostima koje sad nakraju ni netrebam. Ako sam donjela tu novu potvrdu onda ju je mogla uzet a ne mi dat da pisem izjavu da ju nisam u mogucnisti donjet. Sutra cu zvat u zagreb kakve su to gluposti.
Tih pol djelatnika skuplja prasinu tam za pultom.