ma ja vjerujem da će biiti sutra porodiljni...jer je već 2 puta bio 16tog jer je bio vikend...tako da nadam se da će biti sutra
ma ja vjerujem da će biiti sutra porodiljni...jer je već 2 puta bio 16tog jer je bio vikend...tako da nadam se da će biti sutra
imam par pitanja
zanima me gdje se prijavljuje za tu porodiljnu naknadu i šta sve treba za to?
dijeli li grad Osijek neku naknadu za novorođeno dijete i gdje se to predaje ako dijeli?
i još me zanima nešto za djećiji dop.(pošto se zbroj plaće djeli na osobe u kučanstvutko)tko sve spada u kućanstvo, muž ja i djete ili i svi koji još žive na toj adresi ???
ne prijavljujes se vec otvaras porodiljni.
potrebne su doznake tj. otvoren porodiljni od lijecnika, kojem je pak potrebna doznaka od ginekologa te iz firme prosjek place.
u hzzo-u.
DD:
Članak 19.
(1) Ukupni dohodak kućanstva jest zbroj dohotka (dohodak od nesamostalnog rada, dohodak od samostalne djelatnosti, dohodak od imovine i imovinska prava, dohodak od kapitala, dohodak od osiguranja) i drugih primanja koje ostvari korisnik i članovi njegovog kućanstva prema propisima o porezu na dohodak i odred*bama ovoga Zakona.
(2) Dohodak u smislu ovoga Zakona smatra se: plaća ostvarena kod poslodavca za rad u tuzemstvu i inozemstvu, mirovine i drugi dohoci iz prijašnjih odnosa po osnovi rada, dohodak od obrtničke djelatnosti, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva i od drugih samostalnih djelatnosti, dohodak od zakupnina i najamnina, dohodak od iznajmljivanja postelja, soba i apartmana putnicima i turistima, dohodak od vremenski ograni*čenog ustupa autorskih prava, prava industrijskog vlasništva i drugih imovinskih prava, dohodak od otuđenja i davanja na korištenje nekretnina i imovinskih prava, dohodak od dividenda i udjela u dobiti i kamata i dohodak po osnovi osiguranja života i dobrovoljnoga mirovinskog osiguranja.
(3) Druga primanja u smislu ovoga Zakona su: mirovine ostvarene u inozemstvu, naknade za vrijeme privremene spriječenosti za rad, naknade za porodni dopust i naknade zbog nezaposlenosti.
(4) Pod ukupnim dohotkom članova kućanstva, u smislu ovoga Zakona, podrazumijeva se dohodak iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka umanjen za iznos poreza i prireza.
Članak 20.
(1) Pod kućanstvom korisnika razumijeva se zajednica života, privređivanja i trošenja ostvarenoga ukupnog dohotka svih članova obitelji bez obzira na stupanj srodstva.
(2) Kod određivanja prava na doplatak za djecu i visine doplatka primjenom dohodovnog cenzusa ukupan dohodak ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini dijeli se na sve članove kućanstva.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/233159.html
s tim da uzmes u obzir da kako dijelis primanja na broj kucanstava da uzmes u obzir i njihova primanja, odnosno ako, npr. u kuci zivite s roditeljima i oni imaju svoja primanja, da i njih zbrojis prije nego krenes dijeliti s brojem koji ukljucuje i njih.
ja se nadam da će porodiljni biti danas![]()
rba ništa
erste ništa...sutra će...sigurna sam
Stvarno ga očekujete već? Ja se ne sjećam da mi je dolazio prije 20.![]()
Komplikacije da ne očekujemo danas, jel da? Tek u ponedjeljak.
ja im se potajno nadam i danas popodne, iako sam se nekak pripremila da do ponedjeljka nikaj ...
hajjjj.poezdrav svim mamama.....evo ja sam novi clan pa da vas sve ljepo pozdravim......
dal tko zna da li je sjelo u pbz <3
mislite da nista do ponedjelj??? ma bit ce danas!!!!! negdje oko 12 13sati......dal tko ima vec neku informaciju dal je kom sjelo?![]()
Pbz nije.ako bude danas,nece ziher prije 13,14 h
Sent from my HTC Wildfire S A510e
ma porodiljni vjerojatno bude sjeo danas, ali komplikacije bi mogle u ponedjeljak, iako im se ja odnadam i danas popodne (gledat ću oko 16, 17h, tada već sjednu na zabu)
meni je prosli puta sjelo vec oko 12......ajmo curke provjeravanje.....imali tko sta ili ne.....bilo bi ljepo kad bi sjeli....![]()
jaaaaaaaaaaaaaaaaaj....))
To vam je sjeo porodiljni?
Jesu kome komplikacije?
splitska silo![]()
eto.opraštam se od ove teme.moj zadnji porodiljni sjeo.![]()
jesmo brze s javljanjem dobrih vijesti,neće komplikacije nikada prije porodiljnog ili skupa isti dan,u poned. će sigurno
Posljednje uređivanje od KLARA31 : 18.05.2012. at 14:59
Franny javi ako sjedu. Ja sam gledala oko 15 h i na hpb nisu sjele.
Ništa do ponedjeljka. Možda i bolje, sutra idem na kavu s prijateljicom, ali bi prije slijedio pohod po dm-u i dječjim trgovinama.
nisam se dobro izrazila ja neradim pa me zanima imam li pravo na neka primanja
hmmm, anavi84, nisam baš sigurna. mislim da onda nemaš, ako ne radiš. tko bi ti ih isplatio? osim ako ne primaš socijalnu pomoć. ali stvarno nisam ziher ni za to....
imaš pravo na porodiljnu naknadu za nezaposlene mame, od rođenja djeteta do 1. rođendana
ne znam što ti za to treba, mislim da kad rodiš trebaš doći na hzzo s rodnim listom djeteta i onda popuniš papire koji su za to potrebni. ali bolje da odeš na svoj hzzo i pitaš proceduru. u svakom slučaju, imaš pravo na naknadu.
također nemoj zaboraviti od hzzo tražiti jednokratnu naknadu za novorođenče, to isto doneseš rodni list djeteta kad se rodi
Rano je još, pbz će oko 12-13 ili popodne oko 16-17
ma ni zaba još nije sjela, mamicu im dlakavu. pa kaj oni misle?? prošlo je podne.
Lutonjica, vidiš, ovo nisam znala da i nezaposlene mamem imaju pravo na naknadu. a na komplikacije?
Ništa ni pbz još...a tak je ružan dan, taman za hodanje po nekom šoping centru![]()
zaba...ništa![]()
Posljednje uređivanje od Nitenaja : 21.05.2012. at 14:18
evo, ja išla gledat u 13:40 i zaba je sjela, jeeej...
ne mora
to se zove rodiljna i roditeljska briga:
Korisnici
Osobe izvan sustava rada koje ne ulaze ni u jednu od prethodnih socijalnih skupina:
• učenici i studenti u redovitom školovanju (nakon prestanka redovnog statusa ostaje im pravo, ako su se u roku od 30 dana prijavili na Hrvatski zavod za zapošljavanje)
• umirovljenici i korisnici invalidske mirovine
• osobe na profesionalnoj rehabilitaciji
• osobe koje su prema propisima iz socijalne skrbi nesposobne za rad ili su uzdržavane osobe
• majke-kućanice
• svaki drugi korisnik koji ispunjava uvjete za roditelja izvan sustava rada, a pravo ne može ostvariti po drugoj osnovi.
Uvjet (mora biti ispunjen na dan rođenja djeteta odnosno na dan pravomoćnosti rješenja o posvojenju):
• hrvatsko državljanstvo ili status stranca s odobrenim stalnim boravkom
• neprekidno prebivalište ili stalni boravak u RH najmanje 5 godina
• obvezno zdravstveno osiguranje kod HZZO-a
Pravo na rodiljnu i roditeljsku brigu ostvaruje se na temelju:
rješenja područnog ureda HZZO-a
Rokovi za podnošenje zahtjeva:
• zahtjev podnesen u roku od 30 dana od dana rođenja djeteta – pravo se ostvaruje od dana rođenja djeteta
• zahtjev podnesen u roku od 120 dana od dana rođenja djeteta – pravo se ostvaruje od dana podnošenja zahtjeva
• zahtjev podnesen nakon 120 dana od dana rođenja djeteta – nema prava na rodiljnu brigu.
a nezaposleni koji su na zavodu za zapošljavanje imaju pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu: