KOLIKO PAMTE, PETOGODIŠNJACI ? Koliku količinu rijeći mogu da ponove, tj.dali mogu zapamtiti neku kiticu od neke pjesmice? Dali mogu prepričati neku pričicu, pročitanu od starijih više puta ?
KOLIKO PAMTE, PETOGODIŠNJACI ? Koliku količinu rijeći mogu da ponove, tj.dali mogu zapamtiti neku kiticu od neke pjesmice? Dali mogu prepričati neku pričicu, pročitanu od starijih više puta ?
evo da pojasnim ovu temu jer sam brzo stisnula, pošaljite pa nisam sve upisala. Naime, imam dijete od pet godina. Ionako se često snimamo dig.kamerom i kada joj kažem da kaže npr. kako si, zvala sam te, možda pajkiš ili spavaš, nazovi me kasnije, pusa. Taj font rijeći, teško zapamti onako kako joj kažem tj.zapamti ili većinom zadnji dio. Pitam, da znam kakva su vam iskustva i saznanja. Naime, nevolim uspoređivati djecu ali nemogu da ne spomenem da imamo dijete u blizini isto od pet godina koje je zapamtilo dvije kitice iz neke pjesmice. Naime, roditelji kažu da su mu to recitirali kada je bio malen od dvije godine i do dan danas to pamti kao i kada mu kažu što da kaže čak i nadoda rijeći. Pa neznam jeli to ima ikakve veze sa onim , ako dijetetu do njegove treće godine stalno prenošiš neke informacije tj.čitaš, pričaš, intelektualno ga aktiviraš da će to u kasnijoj dobi biti znatno olakšano učenje, izgovor rijeći i komunikacija kao i pamćenje. Eto, pa neznam, jel to ima baš takve veze ili ne jer do njene treće godine nisam je tako trenirala. Čitala sam priče i pričala ali ne tako često.
Svako dijete je jedinstveno i razvija se na svoj način. Neki ne progovore dugo, a kad progovore teško ih je ušutkati. Možda nije problem da ne može, možda ne želi.
a mozda i ti drugi roditelji malo pretjeruju![]()
ja sam sad svom rekla da to ponovi i uspio je nakon što sam mu ponovila 4-5 puta. prvi put je isto preskočio dvije riječi
on će 5 za tjedan dana
inače dosta dobro pamti pjesmice, al ne nužno bez greške
:? ne kužim. Normalno da mogu zapamtiti pjesmicu, kako ne bi mogli??
Mda, ovisi od djeteta do djeteta. J otpjeva "Visibaba mala zvoniti je stala..." cijelu, a i ponavlja rečenice na telefon tipa, "Baka, sad ti dođem s mamom pa skuhaj kavu". Ima 2god i 3mj. Ali ona je "blagoglagoljiva", a za kompenzaciju nije nešto spretna.Mima prvotno napisa
Djeca su različita, treba s njima raditi, ali ako ne žele ili ne ide, ne znači da neće za mjesec dana.
Ma, pesmice su lakše za pamćenje od nekih tamo natrpanih stvari koje ih teramo da zapamte. Pevljive su, stihovi se ukpalapaju...Boris, recimo, pesmicu od 3 strofe zapamti iz 2 ponavljanja (bez preterivanja, tete su zapanjene svakog utorka kad imaju pesmice u planu jer nijedno dete iz grupe ne pamti tako brzo) dok recimo plan za popodne (ručamo, raspremimo, presvučemo se, idemo u parkić pa onda u prodavnicu, vratimo se, zovemo baku, tuširamo se, večera) moram da mu ponovim 20 puta da bi uopšte uhvatio tok i išta zapamtio
moj Mihovil se često u autu vozi s djedom koji mu stalno pušta par cd-a i naučio je pjesme koje mu se sviđaju sve napamet. I inače lako pamti, ali ja mislim da je to individualno i ovisi o djetetu.
Pjesmice bi bilo dobro učiti što više-pronaći stil koji im se sviđa, npr. dječje, brojalice, ili nešto sasvim drugačije s radija, cd-a, navijačke bilo kakve.
Bitno je za razvijanje memorije- mi imamo 5 i idemo logopedu, učimo pjesmice svakakvih sadržajnih oblika.
Ali da te svi ne isprepadaju- nije to pod mora, ali u nekakvom potpuno opuštenom ozračju ponavljati stihove kroz igru ne bi bilo loše.
Mi učimo svašta-od brojalica, molitve prije spavanja....
Moja ima tu neku čudnu sposobnost zamjene mjesta riječi u stihu, recimo ovo je škola za male pačiće(za pačiće male)- i onda ispravljanje krivo naučenog taje duže od pamćenja same pjesmice.
Eto svi su oni individualci- mozak im je sada velika spužvica i svaki od njih na svoj način upija svijet oko sebe.
Mi smo tu da im pomognemo koliko god možemo.
Ucenje pesmica se moze poboljsati vezbanjima kao sto je npr trazenje rime za neku rec. Moji su je sami uveli (zezaju se tako pa nas zovu 'mamica salamica', 'salatica baba Natica', 'gde je nas tajka, ljubi ga majka?'' ali im i ja dajem zadacice) ali je recimo moja kuma to probala sa sinom koji je par meseci mladji od B&M i kaze da zaista ima pomaka kod pesmica pa sad on koji nije mogao danima da nauci 'ringe ringe raja' sada mnogo lakse pamti.
I smesno je kod ovakvih situacija kada se ne mogu iz prve setiti reci pa joj nadju zamenu koja se savrseno uklapa (recimo 'jednog dana resio moj tata za rodjendan da mi kupi vrata')
Ucenje pesmica se moze poboljsati vezbanjima kao sto je npr trazenje rime za neku rec. Moji su je sami uveli (zezaju se tako pa nas zovu 'mamica salamica', 'salatica baba Natica', 'gde je nas tajka, ljubi ga majka?'' ali im i ja dajem zadacice) ali je recimo moja kuma to probala sa sinom koji je par meseci mladji od B&M i kaze da zaista ima pomaka kod pesmica pa sad on koji nije mogao danima da nauci 'ringe ringe raja' sada mnogo lakse pamti.
I smesno je kod ovakvih situacija kada se ne mogu iz prve setiti reci pa joj nadju zamenu koja se savrseno uklapa (recimo 'jednog dana resio moj tata za rodjendan da mi kupi vrata')
Memorija je jako individualna stvar. I jako ovisi o INTERESU DJETETA za tu konkretnu stvar.
Moj E je sada sedmogodišnjak. Ima savršeno pamćenje - jednom čuje nešto i reproducira kao ploča. Ali zato nema blagog pojma gdje mu je jakna i papuče, jer ga to nije briga.
Stariji L je osmogodišnjak. Pjesmice smo s njim uvijek morali uvježbavati. ALi taj nikad ništa iz torbe nije izgubio, pazi na stvari ko kobac i sve mu je uvijek na mjestu.
Ranije su te razlike bile još naglašenije. L je išao logopedu, i mrzio je u početku ponavljati ono što je morao, a E je sjedio na podu, igrao se s legicama, recitirao to isto i nabijao bratu komplekse jer je sve točno znao napamet iako je samo čuo usput.![]()
Sad su sve bolji, a meni se čini da djeca ne usvajaju sve vještine istovremeno i istim redom. Neki su bolji motorički, drugi imaju bolju memoriju, a s vremenom sve to dođe na mjesto. Sretno! I NEMOJ se opterećivati usporedbama.
I da - djeca ZABORAVE pjesmice iz vrtića ako ih ne ponavljaju. Tek oko sedme-osme godine pamćenje je dugotrajnije. Zato je ta dob i granica polaska u školu.
zara zna izrecitirati "cuperak plavi", potkrade joj se par greškica, ali je cijelu izrecitira bez ikakve pomoci.
nismo joj je ponavljali godinama, vec joj se jako svidjela i naucila ju je u jedno popodne.
sto se tiče priča, većinu kraćih slikovnica zna ispričati skoro u riječ identično, ali mora gledati slike
U vrtiću znaju učiti pjesmice "cijelim tijelom" tj. uz stihove ide i koreografija, koja ima svrhu poboljšanja pamćenja... Djeluje! Možete probati s djetetom sami smisliti nešto takvo...
Ovako nekako je i kod nas (s tim da ja imam četverogodišnjaka).Peterlin prvotno napisa
Koliko s jedne strane vidim da može i hoće puno upamtiti, ponekad je frustrirajuće kad vidim da kakav mu je propuh u glavi što se tiče svakodnevnih "sitnica"...
marin (uskoro 8) nauči pjesmice napamet bez ikakvih problema.
ali ako ga pitam šta si danas ručao on nema pojma. šta ste radili u školi? nema pojma. jesi dobio koju ocjenu? nema pojma. kako se zove onaj tvoj novi gormit? ooo, itekako zna, iako je samo jednom pročitao riječ koju ja ne znam izgovoriti![]()
djeca pamte ono što ih zanima. peterlin je to super opisala.
uskoro 8 je trebalo pisati
gle malac mi je tri a kako tete kažu font riječi ,izgovor mu kao da je pet,
broji i na engleskom ,gledamo doru na nick pa pomalo priča i španjolski.
no to je sve stvar sluha.danas je to za njega puno ,a sutra možda samo bude imo pet iz glazbenog.
svako dijete svijet za sebe, cvijet u božijem vrtu.![]()
Roko isto ima izvrsnu memoriju, s 3 godine je nakon 3 čitanja znao ponoviti tekst cijele Miffy slikovnice, tekstove slikovnica, priča, stripova zapamti nakon samo par čitanja. Priču Petar Pan koja ima cca 6 stranica u knjizi (naravno ne cijelih) ali je fakat puno teksta, zna ponovit bez greške, pjesmice, priče sve jako dobro pamti. Imamo tri različite verzije priče Tri praščića i sve tri zna napamet, nije da se hvalim ali tu je na mene ja isto imam jako dobro pamćenje.
Neku večer prije spavanja mu ja ispričam priču, a on me pita hoćeš da ja sad tebi ispričam neku i ispriča mi cijelu Pepeljugu.
Ali mu je zato crtanje, bojenje i općenito grafomotorika u komi.