Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 81

Tema: Kad dečak želi da bude devojčica

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Kad dečak želi da bude devojčica

Prvo porodična situacija: Blizanci odgajani isključivo uz mamu. Tata programer je tranzitni roditelj, dođe i prođe bez većeg uplitanja, služi sinovima za rvačke igre koje uglavnom dođu posle ručka i traju dok tati ne dosadi (tj dok mu ručak ne krene na nos iliti relativno brzo). Dakle, uglavnom nije prisutan. Mama čuva, mama šeta, mama vaspitava, mama vodi u vrtić, mama drži kad se vadi krv ili prima vakcina, mama vozi autiće, mama...

I šta se dešava? Jedan od dečaka uzme mamu za uzor i poželi da bude devojčica. Tačnije balerina. Opsednut je njima, sanja o tome d ajednog dana i sam postane isto pa da se neki dečak zaljubi u njega :/

Traje to već poprilično, kojih godinu i preko. U početku smo kulirali a onda sam ja krenula da preduzimam mere - da objašnjavam da je on dečak i da nikad neće moći da bude devojčica, da može da voli balerine i da će se možda jednog dana i oženiti nekom, da je mnogo bolje biti dečak iz raznih razloga...Jedno vreme je palila priča da balerine moraju bušiti uši da bi nosile minđuše, da to strašno boli (a on se užasava bola), neko je nakalemio i priču o sečenju piše i lokvama krvi (ovo sam ublažila koliko sam mogla pričom da se piša nikome ne seče ali da ih balerine nemaju)...

Faza u kojoj želi da bude balerina dolazi i prolazi, nekad ga drži duže, nekad kraće ali ja sam jedina koja ne želi da ga ohrabruje u toj želji. Donekle mi pomaže i sveki ali njene priče uglavnom počinju sa: ''Ma daj, sram te bilo, kakve gluposti ti govoriš...''.

U petak smo imali dan kad je ceo dan cvilio na ovu temu. Mm mu je obećao da će biti balerina kad poraste dok sam mu ja strogo zabranila pominjanje bilo kakvih balerina dok ne poraste a onda neka bude šta god želi. Više sam pukla jer mi ponestaje argumenata a on više nije baš toliko mali da mu to prolazi kao hir. Što je najgore, mm mi baš uopšte ne pomaže - čak naprotiv, ide linijom manjeg otpora ne bi li mu tih sat vremena koje je odvojio za nas prošlo u miru i harmoniji. Ja posle njegovog odlaska ostajem da izigravam nemajku i gušim detetu snove :/

Dajte mi ideje kojima bih ubedila mm-a da ima pogrešan pristup. Ili ideje kojima bih mogla da koliko-toliko zamenim tu mušku stranu koja detetu očigledno nedostaje. Ili me, u krajnjem slučaju, prosvetlite da grešim što ovo shvatam za ozbiljno.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa zašto ne bi bio balerina.Muška. Baletan to jest.Jeste probali u tom smjeru? Dijete je vjerojatno zbunjeno a osobito ako ga se ubjeđuje u suprotno od onoga što sanja....

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ne dolazi u obzir. Mora balerina i to u rozoj haljini. Baletani su dečaci i oni nisu lepi :/

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uh, ne znam sto ti reci.... pogotovo sto to tako dugo traje. :/

ja sam im, kad god su imali neke "nekonvencionalne" ideje u toj maloj dobi, uvijek odobravala i "pomagala" da budu to sto sanjaju... nisam sputavala i do sad je sa svima to prolazilo kroz kraci ili nesto kraci period i bez ikakvih trauma... ponekad gotovo i preko noci...

znam, da sam bila na tvom mjestu, ja bih mu davnih dana dala rozu balerinsku haljnicu da seta u njoj... al, dobro, to sam ja

nego, sto sad? tebi je i dalje neprihvatljivo to sanjanje? mozda da ga potices da crta to sto zeli biti? da mu odvojis (ili nabavis ako nema) jednog plisanca ili lutku pa nek to bude "on" kao balerina, pa je zajedno uredite? da ga upises na judo? salim se jel ima jos nesto sto on voli (bager npr. ) pa da malo to potenciras? no, nisam bas kreativna s idejama (doduse, imam jos jedno i pol dijete da i meni zatrebaju ovi isti savjeti pa cu pratit temu sa zanimanjem )

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Jedno vreme je palila fora kako je bolje da bude policajac. Trajala je dok nije otkrio da postoje i tete-policajci :/

Jedini adut za koji se hvatam poslednjih dana je njegovo oduševljavanje vatrogascima. Živimo pored vatrogasne stanice, gledamo kamione sa prozora u dnevnoj, pričamo o tome kako je to idealan posao za njih (skočiš kroz prozor i na poslu si, kolega te podigne merdevinama i kući si ). Imamo vatrogasne kamiončiće u svim zamislivim dimenzijama. I sve je super dok ga baš ne uhvati a onda izjavi:''Pitaću ja čika vatrogasca da li može i balerina da vozi kamion. A ako ne može onda bar mogu da puštam sirenu''

Roza haljinica? Bilo je i toga dok nije počeo da mi otima i ono malo roza garderobe koju imam u ormaru. I dok nije pošizio jer mu za vrtić nisam kupila rozu kabanicu i roze gumene čizme :/ .

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

A sto drugi blizanac zeli biti?
    Nemojte puno paznje pridavati tim pricama, pusti ga kraju. Ko da bi mu objasnjavala da nece biti astrunaut da to zeli? Ja sam htjela biti crnkinja (jer su ljepše i lijepo pjevaju) pa me proslo (uglavnom, još pustim koju suzu na gospel). Je malo neugodno, ali postoji dobra sansa da ce ga proci. A da je to slucajno znak necega pobrkanog u spolnoj ulozi - to se i onako ne da mijenjati ubjeđivanjem, a pitanje je može li se uopće mijenjati. Pokloni više pažnje kad želi biti policajac (po meni gora ideja nego balerina), pričajte o raznim zanimanjima, radi na odnosu s mužem, da vidi značaj muškarca u obitelji (npr. u očima majke), nek se otac bavi njim, druže se ... Možda pomogne, odmoći ne može. Vjerojatno će ga ta želja proći, tko od nas radi ono što je želio u ranom djetinjstvu.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a možda će biti modni dizajner

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pa pusti mu snove! želi biti balerina ?! to mu ne možeš obećati, al mu možeš obećati da ako se bude dobro trudio i bio dobar u školi, da može izabrati što god bude htio. pa možda bude negdje i uloga balerine za njega. šta ti znaš što će sve biti kad on poraste?! na kraju krajeva, otiđite na balet, pokaži mu barišnjikova ili nurejeva...
    http://www.youtube.com/watch?v=ykS1waEUrBw

reci mu, vidi ih koliko ima, a ON jedini, on je glavna zvijezda.

inače, jednom sam slušala jednog baletana kad su ga pitali zar se ne boji da će ga se proglasiti homoseksualcem, jer je baletan. pa on veli na to: znate, ja kad dođem u svlačionicu, a tamo sve žene, balerinke oko mene. na pozornici, grlim balerinke. a nogometaši - kad zabiju gol, grle se, fataju se za... i onda svi onako znojni i polugoli šetaju u svlačionicama. i sad vi meni recite tko je tu homoseksualac ?!

a u današnje vrijeme i muškarci znaju obući roza košulju. pogledaj dikana radeljaka

ne opterećuj se s tim. dok god ne želi postati političar - dobro je!

koliko god ti budeš jedno tupila, toliko će on tupiti drugo.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

clumsy mom, vid' de mog ljepotana, taman negdje u dobi tvojih djecaka

Ajme sto sam lijep

Ne brigaj, pusti ga da bude balerina (odnosno baletan), nek uziva dijete u masti sto sve moze biti. Sto ces ti vise forsirat protiv, to ce primamljivije ono sto si on zamisli biti.

Jos uvijek su mala djeca, bez ikakvih granica. I neka im je

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ma ja se trudim da celu tu temu uopšte ne impliciram niti da nešto dodajem na tenziji. Jedino sam, eto, u petak pukla jer mi se celog dana kukalo po kući a onda u 20h dođe The Tata i izjavi:''U redu, šta god želiš samo ćuti!''

Kažem, nije to baš toliko intenzivno ali desi se eto jednom u 5 igara da on bude nečija sestra, drugarica, učiteljica, mama...Pustim ih da se igraju tako, ne kritikujem, najčešće uopšte ne obraćam pažnju na to ko je kog pola u igri. Doduše, ono što se jasno vidi jeste da onaj drugi nikad nije poželeo da bude u ženskoj ulozi - prosto ga vređa.

Da dodam podatak da se njih dvojica inače ne ponašaju kao pravi dečačići - mirniji su, ne tuku se, obožavaju plišance, frapiraju se kad čuju neku ružnu reč, njihova piša im uopšte nije poseban i fascinantan deo tela (mogu potpisati da su jedina braća u okolini koji se ne takmiče kom je veći ). Ali opet dodajem, ja nisma ta koja bi ih 'muški' vaspitala. Jedino da i ja pustim portorikanku kao tata i da krenem da podrigujem i nabijam loptu u zid :/

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma djeca su ti skroz normalna

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Ma djeca su ti skroz normalna
    i ja kažem.
    najgore ako se sekiraš radi okoline. onih koji su u glavi još na brdovitom balkanu.

moj L. ima lutku i kolica. vani šetamo s tim kolicima. ne moram ti reći da sam na svakom koraku u konfliktu s "dobronamjernim prolaznicima" i da mi je odgovor-oprostite ali produžite dalje sa svojim seljačkim predrasudama- postao već kao mantra

Možda si ti svojim primjerom odgojila pristojne i mirnije dječačiće nego smo to "navikli". I hvala onom gore, koji god da je, što jesi.
    Jer nije muško samo ono što podriguje, prdi, psuje, tuče se i nateže si kožicu s ravnalom u rukama...

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ma imaju i moji lutke i kolica, plastične sudove, vojsku plišanaca koji nam ne služe za ukras već su aktivni učesnici skoro svake igre...Imamo doduše i autiće i kamione koji ih baš i ne zanimaju previše ukoliko nisu uskostručno vezani za pojedina zanimanja (vatrogasci, policajci, hitna pomoć, bager...) ali najčešće se hvataju za olovku ili za plastelin i kockice. Valjda ja ne umem da osmislim dobru igru sa autima ili ActionMan-om jer mi više leži uloga mame ili učiteljice pa su nam zajedničke igre uglavnom tog tipa. Sad počinju da ih zanimaju i zadačići u časopisima, domine, memorije i prosto imam utisak da nam ponestaje vremena za 'muške' igrarije

Mislim da je оvde glavni problem činjenica da je tata jako malo sa nama. Ima tu dosta i pozitivnih i negativnih posledica ali mi ova deluje kao najjača. Konkretno, želim da čujem da se to može ispraviti malo češćim druženjima sa tatom ili malo starijim dečacima (u vrtiću se najčešće igraju sa devojčicama jer su im igre mirnije, imaju dve drugarice u komšiluku, dve tete, mamu, babe, strinu, sestru...gde god da se okreneš ženskadija).

Da se razumemo, volim ja što su oni više nalik devojčicama što se tiče ponašanja i interesovanja ali odskaču od društva u kome odrastaju i ponekad poželim da su malo više pravi dečaci a malo manje 'mamine maze'. Brzo će doći vreme za polazak u školu a znam dobro kako takvi kao Matija prolaze kad ih u sendvič uhvati prava muška rulja iz odeljenja

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

clumsy mom,
    prihvati svoje decke takve kakvi jesu, nemoj ih pokusati promijeniti. I vidjet ces, sve ce doci na svoje mjesto. Ne razbijaj glavu o tome sto ce drugi reci. Sto se vise "boris" protiv ovoga, to ce ti biti teze.
    Kad ti u nekoj situaciji bude tesko, imaj na umu da svoje decke volis najvise na svijetu, pa bili oni goli, u policijskoj uniformi ili u baletnoj haljinici
    Zamisli samo tu silnu zelju tvog sina, kad nesto zelis svim srcem, a ne smijes to ostvariti.
    Slazem se sa ostalim curama, to je skroz normalno, ma koliko ti se sad cinilo pogresno.
    I mislim da bude proslo, i to onda kad se svi pomirite s tom situacijom i prihvatite je

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj Lovro je jedno vrijeme intenzivno zelio haljinu i patio za roza lakovima za nokte. Jel trebam reci da ja nokte uopce ne lakiram? Pa je dobio prekrasnu haljinu s ruzicastim cvjetovima i roza lak. Obukao haljinu nekoliko puta, nalakirao nokte i zavrsio s tim. Ja sma mu pomogla (nazalost, na opce zgrazanje veceg dijela familije) da ostvari tu svoju zelju/fantaziju.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

CM, da sam ja na tvom mistu ja bi mu udovoljila želji i snovima (ko i marta svome).
    ja ti mislim ovako: pa važniji je moj psihički mir nego dičja želja koja će proć ko ono "svakog gosta tri dana dosta". zašto sebe mučit, tupit ditetu ovo je za tebe-ovo nije. fino ga obuci u balerinu ili mu reci: ma nema problema, bit ćeš balerina i to prima balerina, samo moraš narast veliki. ne boj se, proći će ga, pa će doć neka nova želja.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    ma nema problema, bit ćeš balerina i to prima balerina, samo moraš narast veliki. ne boj se, proći će ga, pa će doć neka nova želja.

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Meni je zanimljivo gledati kako se sa neodobravanjem dočekuje bilo kakav ženskasti oblik ponašanja kod dječaka. I sama sam mama dečka koji obožava barbike, haljine, i općenito ženskaste stvari, ali kći mi nitko ne sputava ili kritizira kada ima hlače, gura autić ili šuta loptu, kad kaže da će biti vatrogasac ili nešto tipično muški.
    Žene su se afirmirale, očito je, mislim da je vrijeme da i našim sinovima dopustimo da budu u dodiru sa svojom ženskom stranom. Mislim da će onda svijet biti ljepše mjesto.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da je оvde glavni problem činjenica da je tata jako malo sa nama. Ima tu dosta i pozitivnih i negativnih posledica ali mi ova deluje kao najjača. Konkretno, želim da čujem da se to može ispraviti malo češćim druženjima sa tatom ili malo starijim dečacima (u vrtiću se najčešće igraju sa devojčicama jer su im igre mirnije, imaju dve drugarice u komšiluku, dve tete, mamu, babe, strinu, sestru...gde god da se okreneš ženskadija).
    ne poznajem vas pa ne mogu nista reci sa sigurnoscu, ali prisustvo ili neprisustvo tate ne mora bitno utjecati na ponasanje tvoga sina koje opisujes. Ima djecaka koji odrastaju bez tate ili nekog bliskog muskarca pa mozda ne zele biti balerina, a, kao sto vidis, neki su patili za rozom haljinicom i kada je tata bio puno vise s njima. Konacno, on ima stalno kraj sebe brata za kojeg kazes da bira "tipicnije muska" ponasanja.

Meni se cini da bi bilo dobro da ti porazgovaras s nekom strucnom osobom ukoliko stvarno mislis da se ne mozes nositi s ovakvim zeljama sina (nisam razumjela onu pricu o odrezanom pisi) ali i ulogom supruga u odgoju vase djece.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Baš mi je slatka ova problematika, podsjeća me na Billy Eliota...

znam također jednu ženu kojoj je m prisutan, mlađi sin je isto u fazi imitiranja balerina, a voli i svakakve đinđe, šljoice i špangice. Dok stariji ne pokazuje nikakve slične interese. Zašto je tako - nitko ne zna.

Mislim da je najbolje da daš sve od sebe da podržiš maloga da bude sve što želi biti. Ako pokazuješ da ti se ne sviđa to što govori, možda ćeš mu usaditi osjećaj da ga ne prihvaćaš takvog kakav jest i da treba sakriti svoje želje ili osobine koje neće biti prihvaćene od društva (ok ako ih skriva od društva, ali ne ako ih mora sakrivati i od svoje obitelji!). Na tvom mjestu, radije bih da mi sin s 20 godina dovede zaručnika na upoznavanje (je li možda ova slika izvor tvojih nedoumica? ) nego da misli da od mene nešto mora tajiti.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ma mogu se ja nositi sa njegovim željama ali mi je bitno da negde ne zeznem stvari obzirom da sam žensko i ne mogu se baš pohvaliti da poznajem muškarce 100%. A pošto pomoći slabo imam sa mm-ove strane onda se moja bojazan pojačava jer se sve svaljuje na moja pleća.

Dakle, nisam nikad branila 'ženske' igre, kupila sam im i lutke i kolica i pribor za kuvanje(kupila), kupovala sam i šminke (rozi labello), stavljala i šnalice, oblačila haljinice...sve u nadi da će ga proći. Još uvek ga nije prošlo i jedino što me buni jeste da ta fiksacija ovako dugo traje pa shodno tome počinjem da sumnjam da to ima neki izvor koji ja ne znam. Logično, prvo što padne na pamet jeste da je glavni uzrok vezanost za maminu suknju. Ako nije - super! Ako jeste - opet super! Barem znam kako da se ponašam i šta da očekujem.

Bubica, priču o rezanju piše nisam pustila ja već je stigla od druge osobe iz naše šire familije bez mog znanja. Trebala je poslužiti kao način da se bube izbiju iz glave. Valjda neki misle da je dovoljno samo ga zaplašiti odsecanjem pimpeka koji njemu ne znači ništa više od para mandula :/

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Baš mi je slatka ova problematika, podsjeća me na Billy Eliota...

znam također jednu ženu kojoj je m prisutan, mlađi sin je isto u fazi imitiranja balerina, a voli i svakakve đinđe, šljoice i špangice. Dok stariji ne pokazuje nikakve slične interese. Zašto je tako - nitko ne zna.

Mislim da je najbolje da daš sve od sebe da podržiš maloga da bude sve što želi biti. Ako pokazuješ da ti se ne sviđa to što govori, možda ćeš mu usaditi osjećaj da ga ne prihvaćaš takvog kakav jest i da treba sakriti svoje želje ili osobine koje neće biti prihvaćene od društva (ok ako ih skriva od društva, ali ne ako ih mora sakrivati i od svoje obitelji!). Na tvom mjestu, radije bih da mi sin s 20 godina dovede zaručnika na upoznavanje (je li možda ova slika izvor tvojih nedoumica? ) nego da misli da od mene nešto mora tajiti.
    Ufff, ovo beše nisko

Ne, nije mi to problem. Imam par homoseksualnih prijatelja i meni lično nije nikakav problem jer sam davno raskrstila sa tim šta znači biti homoseksualac. Niti su mi misli išle na tu stranu.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

onda, što te plaši? Da će ga tući u školi? U tom slučaju bolje se usmjeriti na to kako će se obraniti - bilo riječima bilo fizički, nego na to da potiskuje svoje želje, zar ne?

Za post gore - nisam htjela biti zločesta

Moji su dosta slobodoumni, ali kad gledam unazad čini mi se da su me možda previše (ili na krivi način) usmjeravali, i često poželim da nije bilo tako. A sad - što je, tu je.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nadovezala bih se na moj prethodni post - mislim da je za klince jako bitno samopouzdanje (iliti samosvijest po Juulu ) kako ne bi postali žrtve maltretiranja u društvu, čak više od umjetnosti prilagođavanja. U tom smislu ja bih se skulirala i što više pričala s malcem, ali ne tako da ga usmjeravam nego kako bih skužila u kom se pravcu kreću njegova razmišljanja kako bih mu mogla biti što veća potpora. Da ne bih zvučala kao da previše pametujem, dodat ću da i vjerujem da to već i radiš, i koliko sam čitala tvoje postove činiš mi se kao jako kul mama.

Btw - svaki put kad se sjetim dijeliti savjete napomenem kako nemam iskustva, da me ne shvatite preozbiljno, pa ću i opet reći da se moja razmišljanja temelje više na sjećanju na moj odgoj i djetinjstvo, kao i na čitanju i teoretiziranju na prazno, nego na vlastitom kratkom pedagoškom i roditeljskom iskustvu.

Još sam se sjetila epizode iz Malcoma u sredini kad najmlađi brat nađe maminu staru torbu i hoće je nositi u školu. Malcom ga uvjerava da je ne nosi jer će ga svi nasilnici uzeti na zub. Ali malac ipak ode sa ženskom torbicm, napadnu ga klinci iz škole, a on zvekne torbom glavnog nasilnika koji padne na zemlju a ostali pobjegnu, onda se skuži da je cijelo vrijeme imao ciglu u torbi…

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Clumsy mom, imaš sasvim normalnu djecu!! Pa oni sebe još uvijek ne mogu definirati. Uopće ne razlikuju što je žensko a što je muško. Mi veliki smo im nametnuli neke stereotipe.

Imam dva nećaka. STariji, u stvari puno nježniji, emotivniji i svim silama se trudio (i još uvijek) da bude velki frajer kao ekipa iz kvarta. A to u stvari nije. On je fini dobar zanimljiv dobrica.

Mlađi? Prezgodan je bio kao beba i sad je isto takav. Nema muške prijatelje, osim brata i njegovih frendova. Najbolja frendica mu je susjeda. Mala balerina. Kćer od mame balerine. Najmilije igračke do prije kojih godina dana: barbike. (sad ima 10 g.) Obožava im šivati odjeću. Najmilija TV emisija: bilo što o modnim revijama. Ne radi manekenki, već radi mode.
    Silom je htio nositi roza.

Moj brat je sa mnom radio goblene (do svoje 9 godine). Kad se tata vratio sa puta i došao po nas kod bake i ugledao svojeg jedinca sa goblenom u rukama, izukao ga na ulicu, dao mu kamen u ruku i rekao da radije razbija prozore nego da izrađuje goblene.

Moj sinčić. Strašno želi biti ko svoj tata. Obožava autiće, kamione, bagere, popravke. I kad uđemo u dućan sa igračkama, interesira ga samo jedno: kolica za lutke. I drugo - sve igračke za djevojčice.
    I ne želi da mu piša naraste.

Sve neka friki familija.

U svakom slučaju, pusti ih. Razgovaraj sa njima i ne pokušaj im nešto braniti.

(I pusti mu snimku Nurejeva. )

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nadovezala bih se na moj prethodni post - mislim da je za klince jako bitno samopouzdanje (iliti samosvijest po Juulu )
    Jel pricas o samopouzdanju ili samosvijesti? Jer to su razliciti pojmovi koji podrazumijevaju razlicite stvari...

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj clumsy mom prvotno napisa
    Ma ja se trudim da celu tu temu uopšte ne impliciram niti da nešto dodajem na tenziji. Jedino sam, eto, u petak pukla jer mi se celog dana kukalo po kući a onda u 20h dođe The Tata i izjavi:''U redu, šta god želiš samo ćuti!''
    jao, mene bi ovo jako razljutilo, ili rastuzilo :/

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

CM, moj je Relja trenutno u fazi kad zeli roditi bebicu (cesto se igra tako da stavi nekog plisanca ispod majice). i zeli da mu narastu velike cike. a i jako je ponosan na svoju dugu (do ispod ramena) kovrcavu kosicu (ponekad ga od milja nazovem "mimina plavusa"). opusti se, bit ce to sve bas onako kako treba biti .

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Gledali smo juče Nurejeva. Komentar je bio: ''Baletani su ružni, nose hulahopke a balerina je uvek lepa''. Boris je naprotiv bio oduševljen baletanom pa su se 5min raspravljali ko je bolji i lepši

Definitivno moduliram svoj stav kad je ova tema u pitanju. Svešću komentare na ''polako, samo da porasteš a onda ćeš biti šta god poželiš''. Juče smo probali ovu foru i nije bilo ni traga od tužnog pogleda. Doduše, juče su nam stigle ribice za akvarijum i ceo dan je bio posvećen imenovanjem novih sustanara ali je ipak jedan mali deo popodneva bio odvojen za snove

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    nadovezala bih se na moj prethodni post - mislim da je za klince jako bitno samopouzdanje (iliti samosvijest po Juulu )
    Jel pricas o samopouzdanju ili samosvijesti? Jer to su razliciti pojmovi koji podrazumijevaju razlicite stvari...
    o samosvijesti, naravno. Samopouzdanje je uobičajen termin za one koji nisu čitali JJ-a, pa navodim da bude svima jasno.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ako mogu reci svoje misljenje koje moze biti tocno, a i ne mora, al je u duhu rasprave.

Kolko primjecujem, stalno istices kako ti provodis vise vremena s djecom, a TM (gotovo) nista.

Ako to istices ovdje, onda to sigurno (ponekad i nesvjesno) radis i pred djecom jer ti to jako smeta (ne kazem da ne bi trebalo). Po meni je to ono sto djeca osjete, a ne to koliko zapravo vremena proborave s tatom. A kako suradjuju s nama, suradjuju i s nasim osjecajima. I zato maleni ne zeli biti baletan, vec bas balerina, jer u zenama vidi pozitivke, a u muskarcima negativce.
    Mozda da pokusas svoje osjecaje profiltrirati nekako drukcije, da djeca to ne osjete (aerobic, kickboxing...).

A, sto se tice njegove zelje, vec sam na jednom topicu spomenula, ne bih poticala, al ne bih ni previse paznje posvecivala tomu, a niti zabranila. Pokusala bih naci kompromis, pa umjesto roze haljine moze dobiti rozu kosulju ili majcu (a ima takvih za decke ).

Sorry ako sam u krivu

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pa znaš kako, mm je bio programer još pre nego što sam se ja udala za njega (a ima tome kojih 15-tak godina). Znala sam za koga se udajem i koliko je on u mogućnosti da se posveti porodici. Davno sam se, mnogo pre dece, pomirila sa time i prihvatila i njega i njegov posao koji nas hrani tako da nemam nekih negativnih osećanja što se njegovog izbivanja iz kuće tiče. Jako retko svoje slobodno vreme posveti samo sebi, prestao je ići i u teretanu, eventualno 2 put mesečno ode na pecanje. prema tome bespredmetno je govoriti o tome kako meni smeta što on puno radi. Dođe mi žao što ga deca nekad danima ne vide (poslovni put, zahtevni projekti...) ali daleko od toga da ga osuđujem i u sebi a kamoli pred decom. Ja se smao bojim da to što nije dovoljno sa njima može uticati na njih kao dečake koji bi trebalo da imaju i malo muškog uzora - prvenstveno jer polude od sreće kad smo u društvu mog brata ili par naših neoženjenih prijatelja koji žive u drugom gradu i svaki put svrate da vide nas i momke.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

I da, danas su u vrtiću crtali sebe - Matija je nacrtao devojčicu u rozoj haljini Boris je nacrtao magare Da nije ovo magareta drugačije bih prihvatila crtež - ovako sam ubedila sebe da nisu skapirali šta je trebalo nacrtati

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I da, danas su u vrtiću crtali sebe - Matija je nacrtao devojčicu u rozoj haljini Boris je nacrtao magare Da nije ovo magareta drugačije bih prihvatila crtež - ovako sam ubedila sebe da nisu skapirali šta je trebalo nacrtati
    Iz perspektive roditelja čije dijete ne crta rekla bih ti samo - budi sretna da su išta nacrtali

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vidiš, zanimljivo - Lea se uvijek igra da je dečko tj. neki muški junak, uglavnom muška životinja (Piko, Moomin, Jura, Pooh), govori o sebi u muškom rodu kad se igra (bacio sam, išao sam), kaže da su joj dečki zanimljiviji od curica, apsolutno ju ne zanimaju lutke, a mene to baš niti najmanje ne zabrinjava. Doduše, i ona voli rozu boju
    (premda, ne podnosi princeze)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    o samosvijesti, naravno. Samopouzdanje je uobičajen termin za one koji nisu čitali JJ-a, pa navodim da bude svima jasno.
    nije ista stvar

zvučne slično ali odražavaju različite stvari

ti možeš biti samopouzdan bez ali sa niskom samosvijesti
    no, ako imaš visoku samosvijest, samopouzdanje dolazi samo od sebe

samosvijest je svjesnot vlastite vrijednosti
    samopouzdanje je osječaj da možeš nešto napraviti kako treba (samo dio slike, centirarno na određenu sposobnost, ne cjelokupnu ličnost)

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

I da, danas su u vrtiću crtali sebe - Matija je nacrtao devojčicu u rozoj haljini Boris je nacrtao magare
    clumsy, decki su ti genijalni!!

Definitivno moduliram svoj stav kad je ova tema u pitanju. Svešću komentare na ''polako, samo da porasteš a onda ćeš biti šta god poželiš''.
    Meni nekako ne sjeda ovaj komentar (nije mi dovoljno iskren, a na kraju krajeva ni tocan - sto ako jednog dana pozeli biti nosorog i pozove se na ovo sto si mu rekla ). Ja se u slicnim situacijama radije usmjerim na jednostavno reflektiranje njegovih zelja - mislim da je najbitnije da on dobije osjecaj da si ga zaista cula i da njegovu zelju nisi omalovazavala (znaci, pazis da u tvom glasu nema negativne vibre, mozda najbolje da bude u nekakvom leprsavom tonu). Nesto u smislu "Aaa, zelio bi biti balerina? Aha, kuzim, jako ti se svida da se oblacis u haljinicu roze boje, a htio bi i znati plesati kao balerina..." (manje-vise ponavljas ono sto je on rekao). To ne znaci da ces time potpuno ukloniti njegovu frustraciju, ali mislim da se s onim dijelom koji preostane treba nauciti nositi. To je dio zivota i odrastanja (ne znaci da jednog dana doista nece postati balerina, ali o tom potom).

Nastojala bih organizirati sto vise pozitivnih druzenja s drugim muskim osobama u vasem zivotu.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa
    I da, danas su u vrtiću crtali sebe - Matija je nacrtao devojčicu u rozoj haljini Boris je nacrtao magare
    clumsy, decki su ti genijalni!!

Definitivno moduliram svoj stav kad je ova tema u pitanju. Svešću komentare na ''polako, samo da porasteš a onda ćeš biti šta god poželiš''.
    Meni nekako ne sjeda ovaj komentar (nije mi dovoljno iskren, a na kraju krajeva ni tocan - sto ako jednog dana pozeli biti nosorog i pozove se na ovo sto si mu rekla ). Ja se u slicnim situacijama radije usmjerim na jednostavno reflektiranje njegovih zelja - mislim da je najbitnije da on dobije osjecaj da si ga zaista cula i da njegovu zelju nisi omalovazavala (znaci, pazis da u tvom glasu nema negativne vibre, mozda najbolje da bude u nekakvom leprsavom tonu). Nesto u smislu "Aaa, zelio bi biti balerina? Aha, kuzim, jako ti se svida da se oblacis u haljinicu roze boje, a htio bi i znati plesati kao balerina..." (manje-vise ponavljas ono sto je on rekao). To ne znaci da ces time potpuno ukloniti njegovu frustraciju, ali mislim da se s onim dijelom koji preostane treba nauciti nositi. To je dio zivota i odrastanja (ne znaci da jednog dana doista nece postati balerina, ali o tom potom).

Nastojala bih organizirati sto vise pozitivnih druzenja s drugim muskim osobama u vasem zivotu.
    Ovo boldirano radim sve vreme. Pre konačnog komentara kojim zatvaram diskusiju pred 'laku noć'

Ja mu stvarno ne želim zabraniti da mašta

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa čega se točno bojiš?

čisto sumnjam da boravak u muškom društvu ga može "ispraviti"
    jer da je to upitno, onda bi svi sinovi samohranih majki bili "ženskasti"

ja sam više preferirala muško društvo, muške igrice.. ništa to nije moglo ispraviti
    moj prijatelj obrnuto, više se volio družiti sa curicama
    a oboje smo hetero

ako ga nastojiš "ispraviti" to znači da ga ne prihvačaš, da nije dovoljno dobar
    to ne moraš niti izreči, to će se "čitati" u tvom stavu
    bilo bi dobro da se preispitaš, da rješiš svoj stav
    drugi nas mogu odbacivati, progoniti, tuči.. ali kad te mama ne prihvaća onakvim kakav jesi ... ništa ne može ukloniti tu bol

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Čega se tačno bojim? Po svemu sudeći jedino toga da ga ne odgojim previše mekanog jer sam i sama takva. Mm je mnogo jača ličnost od mene, mislim da bi sve to bolje išlo da i on pripomaže svojim sugestijama i usmeravanjima. Ovako mi preti opasnost da mi dete odraste sakrivajući svoje želje ne zato jer mu ih mama ne odobrava već zato jer se boji biti drugačiji (kad kažem drugačiji ne mislim da će postati gej već da će, eto, biti mirniji, izbegavati tuče, preferirati mirnije društvo...pubertetlijama to uglavnom iz nekog razloga smeta i jedino čime se bave jeste šikaniranje mlakonja). Ja sam mnoge stvari u životu progutala zato što sam naučena da se ponašam u okviru stereotipa, nisam vam ja neka kompetencija kad je u pitanju odgajanje samosvesnog deteta (moram prvo prevaspitati sebe)

Bojim se da ne fulam negde, a sama ova diskusija mi pomaže da vidim da grešim i gde grešim - konkretno, vidim da ga nesvesno ubacujem u iste stereotipe prema kojima sam i sama odgajana. Otvaram oči polako. Nadam se da ova diskusija neće zamreti pre nego ja izgradim korektan stav prema svom odnosu prema deci.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

najbolji nacin da odgojis samosvjesno dijete je da mu pomazes (to se cesce svodi na to da mu ne odmazes) da se osjeca dobro u svom tijelu i svom duhu

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    pa čega se točno bojiš?

ako ga nastojiš "ispraviti" to znači da ga ne prihvačaš, da nije dovoljno dobar
    to ne moraš niti izreči, to će se "čitati" u tvom stavu
    bilo bi dobro da se preispitaš, da rješiš svoj stav
    drugi nas mogu odbacivati, progoniti, tuči.. ali kad te mama ne prihvaća onakvim kakav jesi ... ništa ne može ukloniti tu bol
    evo ovo sam baš ja htjela ranije reći pa je ispalo malo nespretno. Clumsy, rekla bih da si ti baš 8) mama i malo sam se čudila zašto se toliko uzbuđuješ oko toga. Najbolje da dok pričaš s klincima zaboraviš na strah što će društvo reći. I na bilo kakva očekivanja. Bitno je da su ti klinci dobri i sretni, a ne kako se oblače i što želie biti. Shvaćam da želiš spriječiti da stradaju zbog grubosti i predrasuda društva, ali to ćeš najlakše postići tako da ih odgojiš u ljude svjesne svojih vrijednosti i kvaliteta. Oni će ionako sigurno proći još bezbroj faza.
    Toliko od mene neiskusne (to bih si trebala staviti u potpis ).

A ono s crtežima mi je super

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Čega se tačno bojim? Po svemu sudeći jedino toga da ga ne odgojim previše mekanog jer sam i sama takva. Mm je mnogo jača ličnost od mene...

...kaže žena koja skoro pa sama odgaja dva preprepredivna dečka, radi i održava kuću

Ovako mi preti opasnost da mi dete odraste sakrivajući svoje želje ne zato jer mu ih mama ne odobrava već zato jer se boji biti drugačiji (kad kažem drugačiji ne mislim da će postati gej već da će, eto, biti mirniji, izbegavati tuče, preferirati mirnije društvo...pubertetlijama to uglavnom iz nekog razloga smeta i jedino čime se bave jeste šikaniranje mlakonja). Ja sam mnoge stvari u životu progutala zato što sam naučena da se ponašam u okviru stereotipa, nisam vam ja neka kompetencija kad je u pitanju odgajanje samosvesnog deteta (moram prvo prevaspitati sebe)

Bojim se da ne fulam negde, a sama ova diskusija mi pomaže da vidim da grešim i gde grešim - konkretno, vidim da ga nesvesno ubacujem u iste stereotipe prema kojima sam i sama odgajana. Otvaram oči polako. Nadam se da ova diskusija neće zamreti pre nego ja izgradim korektan stav prema svom odnosu prema deci.
    Vodim često s MM razgovore koji se tiču ove tvoje dvojbe oko drugačijeg... i ne mogu tvrditi da sam sigurno u pravu jer nemam neki uzorak , ali sam duboko, duboko uvjerena da neće tvoje dijete biti ništa samosvjesnije ako je mali hahar i nosi plavo... bit će takav zato jer ga ti uvažavaš i jer zna da je bitan i vrijedan, bio policajac ili balerina.

I moram ponoviti ono već puno puta napisano - imaš divnu djecu

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Čega se tačno bojim? Po svemu sudeći jedino toga da ga ne odgojim previše mekanog jer sam i sama takva. .
    postoje jake ličnosti i emotivnije
    ako je on takav, onda je on takav rođen
    ko boja kože, ne da se promjeniti

ono šta ga možeš naučiti jest kako da bude samostalan, trebati ćeš uložiti samo više truda u njegovo osamostaljivanje nego kod jače ličnosti

i prihvatiti ga, on je mali emotivac, nježan
    uglavnom trebaju jake roditelje, koje će ga štititi, lagano voditi ali i uvijek biti tu kad sam poleti iz gnijezda, njegova sigurnosna mreža
    možda se ti jednostavno ne snalaziš u zahtijevu da ti budeš jaka umjesto njega?
    ili imaš "kosture" iz prošlosti, iz svog dijetinstva .... pa u nastojanju da on ne prođe isto ga guraš na drugu stranu: da postane emocionalno hladan? jak?
    a on to nije....
    to znači da ga ne prihvačaš .... jer nisi prihvatila sebe ?

moji najdraži kolege sa faxa su bili poput tvog sina
    mogu ti reči samo: blago se njihovim ženama
    oni će ići na tečajeva plesa, šetnje u zalazak, gledati će romantične filmove, ići u šopinge, pisati pjesme ...

i mene proganja moja prošllost, ja sam bila šinkirana, drukčija sam ...
    i moja mala će biti previsoka, najviša u razredu ...
    nastojim joj ne rušiti samosvijest, svoje "kosture" nastojim zatomiti, oni su moj problem, ne njen
    valjda ću uspjeti

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

jedan hoće biti magarac, drugi balerina
    ...
    bar je ljudskog roda

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Teško mi je povezati tvoj prvi i predzadnji post. možda zato što i sama kažeš da si počela drugačije gledati.
    ali u prvom kažeš
    U početku smo kulirali a onda sam ja krenula da preduzimam mere - da objašnjavam da je on dečak i da nikad neće moći da bude devojčica
    ...ja sam jedina koja ne želi da ga ohrabruje u toj želji...
    a onda navodiš vezano uz reflektiranje njegovih želja
    Ovo boldirano radim sve vreme.
    Ja mu stvarno ne želim zabraniti da mašta
    nekako ne vjerujem da možeš stvarno dobro reflektirati ako pritom imaš stav "obožemilištajeovo, jelovodijetenormalno"

ja zaista mislim da je tvoj sinak predstavnik nove generacije u kojoj su stereotipi manji, a ljudsko društvo ljepše. Rado bih te podržala da ga podržiš u tome.
    kao što netko reče, da je curica, nitko se ne bi puno brinuo. toliko njih žele biti dečki i nikom ništa.

a ako se ustanovi jednog dana da je transgender ili kako se to već zove, od svega će mu biti najvažnija mama koja ga prihvaća. Tada ćemo te uputiti po pomoć i informacije.
    Budi sigurna, nikakvi tvoji ili bilo čiji postupci to ne mogu spriječiti ako se slučajno o tome radi.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Metvica, i meni su nepovezivi ali zato sam i pokrenula temu jer sam shvatila da nešto ne štima. Da sam bila potpuno uverena u svoje stavove tema ne bi nikad ni ugledala forum. Ovako se prosvetljujem zahvaljujući pametnim forumskim mamama . Stvari polako sedaju na svoje mesto, u glavi mi više nije urnebes već se stvari pakuju kako treba...Imam još da radim na tome ali početak obećava

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Clumsy, ti slaba? Dok sama vodis kucu, radis i odgajas dva decaka? Ma hajde...

Shvatam tvoje dileme. Ponekad je, uz svu ljubav koju osecamo, jako tesko u potpunosti prihvatiti dete sa svim njegovim osobenostima, ne osuditi ga sto misli, oseca ili cini drugacije od nas. Jer, lako je obozavati bebu bez sopstvenog stava, mekanu, mirisnu i pomirljivu. Pravi je izazov suociti se sa decijim karakterom i medjusobne sukobe misljenja shvatiti kao deo odrastanja, i svog i detinjeg.
    Mislim da je u svemu jako bitno ne pridavati previse znacaja pricama o balerini, suknjici, roze boji... Shvatiti to kao razvojnu fazu koja ce proci. Od tebe zavisi da li ce ostaviti traga na njegovoj neznoj dusi. Imas izbor - tvoje neodobravanje koje ce ga povredjivati , ili podrska koja ce mu, iako mozda drugacijem od vecine ostalih decaka, uticati na samosvest tako da ce u zivotu biti ponosan na svoju posebnost.
    Sigurna sam da si na dobrom putu.
    I ljubi i magarence i balerinu .

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Clumsy, potpisuje Vishnju u ovome:
    Clumsy, ti slaba? Dok sama vodis kucu, radis i odgajas dva decaka? Ma hajde
    A bome i u ovome:
    Ponekad je, uz svu ljubav koju osecamo, jako tesko u potpunosti prihvatiti dete sa svim njegovim osobenostima, ne osuditi ga sto misli, oseca ili cini drugacije od nas
    A primjetila sam da meni više, ajmo reći, pod navodnicima -smetaju... neke moje osobine koje ja imam. I koje me baš ne oduševljavaju

No, htjedoh reći da sam ja kao dijete bila "dečko". Pričala u muškom licu (bio sam, skočio sam i sl.). Čak sam za sebe govorila da sam brat (svom bratu).
    I prestalo.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    čisto sumnjam da boravak u muškom društvu ga može "ispraviti"
    ma, naravno, nisam ni ja imala na umu nikakvo “ispravljanje” kad sam preporucila muska druzenja . clumsy m. je rekla da primjecuje da decke veseli musko drustvo i da ima osjecaj da im toga fali jer tatu malo vidaju. ako cm tako osjeca, onda je dobro da po tom pitanju nesto napravi. zbog sebe.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •