Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: proljev u dobi 11 mj.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno proljev u dobi 11 mj.

nema drugih simptoma, vjerojatno je neka crijevna virozica, a vidim da joj i izlaze dva zubića, možda je i od toga.
    Što joj mogu dati za jelo osim dojenja? kuhani krumpir i mrkvu, bananu i jabuku, još nešto? nije ljubitelj gole riže.
    smije li vodu ili je bolje čaj od šipka? (intenzivnije doji samo prije spavanja i poslije jutarnjeg buđenja).
    trebam li davati Rehidromix (imam doma neki s okusom maline, jel to smiju bebe?)

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Koliko ima proljevastih stolica? Trebalo bi za svaku proljevastu stolicu dati 50-100 ml Rehidromixa.
    Rižinu sluz svakako, ona je od sve hrane (osim MM) najkorisnija. Ako neće samu, umiješaj u nešto. Mrkvica, pileća juhica, banana, jabuka, uostalom, sve si već navela.
    Nije dobro davati čaj/vodu/sok tj bilo koju tekućinu koja u sebi ne sadrži šećer i sol i druge elektrolite (kao što Rehidromix ima sve optimalno izbaždareno) zato što takva tekućina može dovesti do toga da u krvi padne razina natrija (i drugih elektrolita) što može zakomplicirati stvar.
    (napomena: prije dosta godina je bilo popularno davati "slabo zaslađen čaj", i ja se sjećam da je meni to mama kao maloj davala kad bi imala proljev, ali od kad se otkrilo kako se u crijevima apsorbiraju šećer, soli, voda i ostale tvari, ta se metoda rehidracije dapače smatra štetnom a kao najbolja metoda rehidracije i nadoknade svega drugog što se proljevom osim vode gubi je Rehidromix)

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

čaj od šipka definitivno zatvara, nama je pomogao prošle godine. Nezaslađen, ali ako možeš nabavi pravi šipak, ne onaj iz filter vrećice.
    Namočiš ga preko noći, ujutro skuhaš i daješ koliko hoće popiti.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

jučer 6, danas evo 3. obavila.
    dat ću joj rehidromix na žličicu. hvala ti

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

to ti nije ništa spektakularno, baš mi se čini da je zubno, pogotovo ako ima sline

ja sam uvijek davala samo cicu

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

najbolje sto mozes dati je da sisa koliko zeli...

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

po mom iskustvu s L. nemoj joj davat jabuku. jabuka moju otvara.
    kad god pojede jabuku ili ima zatvor (pa joj dam jabuku) trći na wc.

ovako kako ti opisuješ i povezuješ proljev možda sa zubićima sam i ja povezala kad je L. imala prestrašan proljev (bila je malo starija od tvoje).
    imala bi ga samo ujutro čim bi se probudila. i tako 5-6 dana dok nisam odlučila dat stolicu na analizu i šokirala se: otkrivena salmonela za koju nemam blage veze di je mogla skupit i priko čega :?
    pogotovo mi je bilo sumnjivo što bi se proljev javljao samo ujutro, a priko dana niti jedna stolica. ali to ujutro bi bilo strava i užas (količinski, a sama kao vodurina).

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Jučer je imala 4 dnevne i jednu noćnu stolicu, pa od zore opet dvije. Nikad nije vodenasto, ali mekano jest i nema neki poseban miris. Dok kaka noću probude je grčevi i cendra dok ne obavi.
    Koliko to može trajati bez da dajem na analizu?
    Prošli put kad smo zapaničili zbog enteroviroze i otišli u zaraznu, ostali smo na pansionu dodatnih 10 dana zbog tamo pokupljene Rote

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Dokle god je dijete dobrog općeg stanja, bez temperature, uzima tekućinu (hrana- naravno- dobro dođe, ali neće joj ništa biti ako ne jede koliko inače jede par dana) i nemaš osjećaj da ju nešto boli.
    Ukoliko se radi o infektivnom proljevu, terapija je jedna- rehidracija!!! i pravilna ishrana za vrijeme trajanja bolesti. (Rehidromix zbog stvari koje sam već navela gore, podoj). Dokle god uspiješ utočiti u nju tekućinu koju je ona izbacila proljevom- dobro je. U bolnici joj ionako neće davati ništa drugo osim infuzije (sastav infuzije je jako sličan Rehidromixu, samo ide u venu a ne na usta). Antibiotici se kod proljeva jako rijetko daju- kod virusa nemaju smisla, a kod bakterija je opet osnova terapije rehidracija, antibiotik se daje ako se baš dokaže napr.salmonela a da uz nju dijete ima temperaturu, loše opće stanje, loše nalaze, da je mlado dojenče, da ima imunološki deficit ... ali to je rijetko

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nama je super pomagao (kršitelj koda)ov ORS rehidracijski sok od mrkve i rižine sluzi, on ima i elektrolite a puno ga bolje piju nego samu rehidracijsku otopinu

bljakastog je okusa (slankast je) pa sam im davala stalno pomalo (uspem u "štamplicu" pa im je zanimljivije)

može jesti i kuhanu piletinu

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

hvala.
    ima ona apetit, i s proljevom je pero-ždero.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moj malac ima proljev od jucer, pedica nam je preporucila HN 25. To je, kolko sam ja skuzila, na principu adaptiranog a u sebi sadrzi mrkvu, rizu i sl. Nije mi bas jasno cemu to sluzi al pedica kaze da mora to uzimat. Dala nam je i dijetu koja je, po meni, vise-manje glupost jer je cak i bijela kava navedena. Ja mu sad dajem mrkvu, naribanu jabuku (bitno je da odstoji) rizinu sluz. Meso i povrce kuham samo na pari. Danas mu je vec puno bolje osim sto je stalno gladan.

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa
    Moj malac ima proljev od jucer, pedica nam je preporucila HN 25. To je, kolko sam ja skuzila, na principu adaptiranog a u sebi sadrzi mrkvu, rizu i sl. Nije mi bas jasno cemu to sluzi al pedica kaze da mora to uzimat. Dala nam je i dijetu koja je, po meni, vise-manje glupost jer je cak i bijela kava navedena. Ja mu sad dajem mrkvu, naribanu jabuku (bitno je da odstoji) rizinu sluz. Meso i povrce kuham samo na pari. Danas mu je vec puno bolje osim sto je stalno gladan.
    Je li ga dojiš? Ako da- onda apsolutno NE MORA uzimati Humanu 25, nego ga samo dojiš i za svaki proljev dodaš Rehidromix (ili (kršitelj koda)ov ORS, kak se to prije nisam sjetila, ima u sebi sve kaj ima i Rehidromix uz dodanu mrkvicu i mislim i rižu).
    Ako ne dojiš- opet NE MORA uzimati HN25. Može, ali ne mora. Ako ne dojiš, stvar je ovakva- prvog dana proljeva se daje kravlje/ adaptirano mlijeko koje dijete inače pije ali razrijeđeno s napr. rižinom sluzi/ Rehidromixom/ mrkvinom kašicom u omjeru 50%: 50% (dakle, uzmeš 50 ml adaptiranog i 50 ml nečeg od ovog), a već drugi dan možeš davati uobičajeno mlijeko nerazrijeđeno.

Napomena za sve: Rehidromix NE ZAUSTAVLJA proljev, on samo nadoknađuje tekućinu i elektrolite i šećere izgubljene proljevom.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne dojim. Ustvari mislim da je moja pedica malo...cudna. Rehidromix mi je dala kad je imao upalu uha :? Nije imao proljev. Sad kad ima proljev, Rehodromix nije ni spomenula. Samo HN25. Vec sam mu ga davala kad je bio manji i na adaptiranom, al sad smo na kravljem nekih 2 mjeseca pa mi nema bas smisla. Uglavnom, danas sam mu dala HN, jeo je samo dijetno i nije imao proljev nijednom. Mislim da cu mu sutra dati normalno kravlje, eventualno cu mu prehranu jos malo ublaziti.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    po mom iskustvu s L. nemoj joj davat jabuku. jabuka moju otvara.
    kad god pojede jabuku ili ima zatvor (pa joj dam jabuku) trći na wc.
    jabuku treba naribati i pustiti da oksidira.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Jučer je imala 4 dnevne i jednu noćnu stolicu, pa od zore opet dvije. Nikad nije vodenasto, ali mekano jest i nema neki poseban miris. Dok kaka noću probude je grčevi i cendra dok ne obavi.
    Koliko to može trajati bez da dajem na analizu?
    Prošli put kad smo zapaničili zbog enteroviroze i otišli u zaraznu, ostali smo na pansionu dodatnih 10 dana zbog tamo pokupljene Rote
    hm, koliko se ja sjecam od mojih klinaca, takva stolica se moze drzati i do 2 tjedna.

sve dok su inace ok, i klopaju i piju, ne bi me ni vrag natjero kod lijecnika. koja crna analiza, prodje samo od sebe...

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Malo podižem. Dakle da se (još) ne zabrinjavam previše? Situacija je slična gore opisanima: proljevasta stolica od prekjučer (6x; jučer 3, danas već dvije). Dojena beba, inače fino jede, posljednja tri dana slabije. I sad ja više ne znam je li ovo danas i jučer još uvijek proljev ili samo stolica dojene bebe (jer je pojeo minimalno krute hrane u ova tri dana). Tako mi izgleda, ali više se ne sjećam točno. nema temperature, normalno se ponaša (osim jela). Siše i pije vodu (sad vidim da je bolje ne, otići ćemo do apoteke po (kršitelj koda)ov sokić). Spremamo se na more za vikend pa ne znam da li da ipak odnesemo uzorak stolice na analizu (more je u civilizaciji, nije da nema doktora zlu ne trebalo).
    Ja sam proljev pripisala kupovnim kašicama koje je jeo za vikend, koje jede jako rijetko, a i kad jede, omekša mu stolica. Izlaze mu i zubi, to definitivno. A bili smo i u društvu djece za vikend pa ni viroza nije isključena.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

M već treći dan ima proljev. ma to sad čak možda i nije više proljev nego malo mekša stolica ali smrdi za poludit,ono baš nekako neugodno,bolesno,nije klasični miris stolice i ima ih po 6-8 dnevno
    već smo 2 dana na strogoj dijeti,riža,mrkva,pocrnjene banane i ORS,e i humana 9.ali nikako da se smanji taj broj stolica.prvi dan je imao i temp. 37.5.zubići rastu ali zar od njih može toliko trajat sve :?
    ili da ga ipak vodim u doktora? :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •