Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: bračna imovina

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno bračna imovina

ponovno se obraćam, budući da sam već pisao o problemima prilikom rastave braka.

sada je riječ i o podjeli bračne stečevine.od rastave je prošlo izvjesno vrijeme a bivša supruga nije još počela proces podjele imovine. mi u braku imamo od bračne stečevine tek opremljen dnevni boravak, krevet u spavaćoj i nekoliko sitnih kućanskih aparata. ujedno, bivša supruga traži i auto, koji je na kreditu, a kredit je podignut 6 mj. prije rastave i trajat će još narednih 7 godina.
    naravno, ja sam joj rekao ako želi auto, neka plati pola iznosa kredita (koji košta 85.000,00 kn), a što se mene tiče neka nosi sav namještaj, nemam ništa protiv. najprije ga je htjela, ali zajedno s autom, naravno da ne plati pola kredita pa je odustala. nudio sam joj nagodbu, ali naravno nije se javila.živjeli smo u kući moga oca, ( mi na 1.katu), kojeg je on gradio, a ostatak namještaja je od mojih roditelja ili je riječ o povratničkom namještaju koji nije bračna imovina. (napomena: za one koji neznaju, svi koji su bili prognanici za vrijeme rata, nakon povratka svojim kućama u oslobođena područja stradala u ratu, dobili u tzv. povratnički namještaj - stol i 4 stolice, ormare, krevete, štednjak, hladnjak, sudoper.) i ona to sad kao meni velikodušno ostavlja - mislim, glupost, ne može mi ostaviti nešto što ni nije bračna stečevina. ona sada od mene želi 70.000,00 kn da joj isplatim za njezina ulaganja u kuću.???? koja ulaganja? prve 4. godine braka, bio sam prognanik (ali ona nije!), 6 godina braka živjeli smo s mojim roditeljima u istoj kući (bez ulaganja), a zadnje 3. godine na katu kojeg je podigao moj otac. sada ona želi tužiti mene i mog oca jer je ulagala u njegovu kuću. ali, ona nije ništza ulagala. niti je kuhala, niti je na neki drugi način ulagala, a veliki dio braka bila je nezaposlena. kada je zaposlila imala je troduplo manja primanja od mene, a već mi je na alimentaciji uzela iznos id 1300 kuna za jedno dijete. imam sada u novom braku i drugo dijete o kojem se također moram brinuti. ujedno, ona primjerice u toj opomeni pred utuženje kaže da mi od bračne stečevine ostavlja mobitel kojeg koristim???? znači li to da trebamo dijeliti i donje rublje jer ja sam u bračnoj zajednici kupovao i gaće i čarape pa i to dijelimo? ili možda i osobnu iskaznicu. i nju sam mjenjao za vrijeme trajanja braka. ujedno, ona mnogo laže, jako me vrijeđa, te je strašno bezobrazna i pohlepna za novce.
    na jednoj od hrvatskih televizija pojavila se u jednom prilogu kao "žrtva" rastave braka i ružno pričala o meni (naravno, nije rekla moje ime), ali je govorila o meni.
    što ona može dobiti od bračne stečevine?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

gle,to ti ne znam. recimo za auto-potencijalno rješenje: da nekako digneš kredit,otplatiš auto, prodaš ga i otplatiš taj kredit koji si digao da otpltiš auto. možda bi ti ostao neki minus, ali bolje i to nego 7 god. plaćati auto.
    ne znam. razmisli. sretno!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pa mobitel nije bracna stecevina. to je osobna stvar pojedinca. kao i gace ili sminka. sto bi ti sad trebao uzeti pola njene maskare.

drugo, vezano za tuzbu. pa nek tuzi. morat ce dokazati (bilo kako) na sudu da je ona ulagala u kucu tvog oca. na koji nacin, ako nije radila, bas me zanima. no, pitam te, jesi li TI ulagao u tu kucu i koliko. ako jesi i to novcem koji si zaradjivao, onda ona ima pravo na pola. naravno postavlja se pitanje, jeste li vi besplatno zivjeli kod tvog oca. i jesu li ta ulaganja na neki nacin kompenzacija za podstanarstvo. i koliko svega toga ostane, kad se sve doda i oduzme.

nek slobodno tuzi ako joj je do trosenja novca na odvjetnike. ja bih je pustila i ne bih se previse zamarala time.

u ovo ostalo se ne bih petljala. niti tko je kriv, tko koga ogovara i sl. to su vase razmirice i vasi zivci. moj savjet u takvim trenucima je uvijek, sto manje raspravljati! ili samo preko odvjetnika, nek oni vide sto se moze, sto ne moze, a u konacnici tu je i sud. moze ona zahtjevati i kule i gradove, al hoce li to i dobiti, to je drugi par rukava.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ja sam ulagao u smislu mješanja maltera ili recimo oličio sam sobe. financijski sam sudjelovao kupnjom komplet dnevnog boravka i sitnih kućanskih aparata ( no dio tih sitnarija ona je naknadno uzela, u biti tražila je a ja sam joj rekao neka dođe i uzme si). mislio sam kada je tražila namještaj neka ga slobodno nosi. ona uračunava komplet gradnju, koja nema veze s našim brakom niti smo niona ni ja u tom smislu ulagali. samo ovo što sam opisao.

čak štoviše kada me je ostavila i otišla, da se ponijela kao normalna osoba i da smo se sporazumno rastali ja bih joj čak pomogao u smislu namještaja ili čak bi joj i malo financijski dao podršku (najviše zbog djeteta) jer ako se ljudi rastanu ne mora to odmah biti rat.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ona uračunava komplet gradnju, koja nema veze s našim brakom niti smo niona ni ja u tom smislu ulagali. samo ovo što sam opisao.
    znaci niste slucajno nadogradjivali nesto na ocevu kucu, niste slucajno recimo renovirali kupatilo ili kuhinju od svojih zaradjenih novaca i sl (ne znam na ovom kompu gdje mi je upitnik, ne zamjeri). tj. ako i jeste (a ona zbog toga namjerava tuziti tvog oca), on uvijek moze reci da ste besplatno (sto ste pretpostavljam i cinili) zivjeli kod njega, i da ste vi sami uzivali u tome sto ste nadogradili.

inace, u bracnu stecevinu ulazi samo ono sto je za vrijeme braka zaradjeno (nebitno u kojem omjeru od koga) i ono sto je od tog novca kupljeno. da je kojim slucajem tvoj otac tebi poklonio (darodavnim ugovorom ili recimo oporukom, tj, ostavinskom raspravom) cijelu kucu, nebitno prije braka ili cak i u braku, to ne bi ulazilo u bracnu stecevinu. (ovo su osnove bracnoimovinskog prava).

imam osjecaj da ona tebi samo prijeti. opet, moj dobronamjeran savjet je ne petljati se i ne raspravljati se s njom oko toga. ako ona misli da ima na nesto pravo, bujrum, nek tuzi! nemoj je uvjeravati u nesto sto ona ne zeli cuti. vi ste laici i nemojte se petljati u pravne stvari. ako ona misli da ima osnove za tuzbu, nek tuzi.

tuzbu za smanjenje alimentacije moras podici, u njoj navesti da su ti se promjenili uslovi (tj da imas jos obaveza, jos djece za uzdrzavati) i najbolje das prijedlog koliko bi ti smatrao da mozes platiti i dalje za dijete iz prvog braka. ne smijes zaboraviti da radno sposoban roditelj ne moze biti oslobodjen alimentacije (al koliko sam shvatila to tebi nije ni cilj).

Mirjana S. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Još sam jučer nabrzinu pročitala tvoje postove,ali vremena nije bilo....Uglavnom,MC ti je sve rekla,laži o bračnoj stečevini ne prolaze tako olako kako si netko to zamišlja,treba imati račune,dokazati vremensko razdoblje u kojem je nešto građeno,itd...U svakom slučaju,tvoji su vlasnici kuće,manje-više svega u njoj,to ti stvarno nebi trebao biti problem. Što se tiče visine alimentacije mislim da imaš argumenata za njeno smanjivanje. Ako se dobro sjećam iznosa,ministrica (a ne tamo neka sutkinja) je prošle godine odredila iznose mjesečnih potreba djece po dobi, pa je tako za školarca utvrđen iznos od 1.700,00 kn mjesečno. Dakle,dijete ima dva roditelja,od kojih jedan skrbi o djetetu pa mu se to uračunava u njegov doprinos novčanim potrebama djeteta,a ostatak bi trebao platiti roditelj s kojim dijete ne živi. Međutim, na taj način utvrditi 1.300,00 kn alimentacije....Lijepo ti samo podnesi prijedlog sudu,navedi sve čime doprinosiš djetetovom financijskom stanju (odjeća,obuća,redovito viđanje,ljetovanja),navedi sve kredite i troškove koje imaš,pogotovo koje si naslijedio iz braka,i svakako navedi da imaš još jedno dijete o kojem moraš skrbiti. Iz svega što si nam napisao,mislim da je vrijeme da i ti počneš kukati na pravim adresama. Štoviše,predlažem i posjet CZSSu,požali se na majčine izljeve emocija o tebi i tvojoj obitelji pred djetetom, pozvat će je barem na razgovor.
    Najviše mi ide na živce što sve očeve koji ne žive sa svojim djetetom trpaju u isti koš,kao svi se žele riješiti plaćanja, a nikome nije stalo do toga kako je tom ocu bez djeteta,kako krpa kraj s krajem svaki mjesec,kako je apsolutno nemoćan ako se kraljici majci prohtije zabraniti ocu da viđa dijete. Ja sam u poziciji tvoje sadašnje supruge,i dobro mi je poznato sve o čemu pričaš. Ono što ste imali u braku na stranu,niste se slagali,nije išlo i gotovo. Jesi li ti nešto rekao/napravio,ili nisi,ili je ona...danas vrlo nebitno. Imate dijete kojem moraš biti najbolji otac na svijetu,ali to ne znači da moraš ostati bez svega i otići živjeti pod most. Budi razuman,sam predloži iznos koji možeš plaćati,a kredita se riješi čim prije,oni će nas sve pokopati....Ako te još nešto zanima javi mi se na pp. Zadržavanje na ovakvim temama samo priziva neku pravednu dušu koja će izjaviti nešto tipa Voljela bih čuti i drugu stranu...rečenicu koju nikad nećeš naći kad se na bračnu i obiteljsku situaciju žali žena,a od toga sam ...Budi mi dobro.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

hvala na obrazloženju. ja se baš ne kušim u te pravne stvari, pa mi dobro dođe nečije znanje o tomu.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

p.s. sorry na tipfelerima, nešto mi malo šteka tipkovnica kada brzo pišem

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Mirjana S. prvotno napisa
    Zadržavanje na ovakvim temama samo priziva neku pravednu dušu koja će izjaviti nešto tipa Voljela bih čuti i drugu stranu...rečenicu koju nikad nećeš naći kad se na bračnu i obiteljsku situaciju žali žena,a od toga sam ...Budi mi dobro.
    Svaka čast!!! Mislim da ću se i ja javiti na pp.

Jolie samo hrabro, ne bih ni navodio što sam sve sam doživio, kolikih potraživanih nebuloza i želja za jedino čistom materijalnom okoristivošću od "trotjednog" braka i što još uvijek proživljavam i doživljavam od te osobe, a samo zato jer sam gledao ružičastim naočalama naivnosti i poštenja, trudeći se iz petnih žila kako ću ostvariti obitelj i skrbiti za nju, dok je netko drugi gledao kako će se prezimenom okoristiti bračnom stečevinom bez ijedne uložene lipe - doslovno ijedne!

Al ko što neko nekad reče pravo i pravda ne idu pod isti nazivnik, bitno je tek u sebi izabrati pravu stranu i moći se s ponosom čistog obraza pogledati u ogledalo svako jutro - vjeruj ne može to svako, a naposlijetku kad tad nemoralnost i nepoštenje dođu na naplatu!

Sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

a postoji li neka nazovimo je zastara na to? jer, primjerice,ja sad hoću kupiti novi dnevni boravak ili spavaću sobu, a bivša samo se prijeti preko odvj., ali nema tužbe od rastave.
    išto ću ja sad s tim starim namještajem koji je recimo, bračna stečevina iz 1.braka? po tome ispada da ga moram čuvati dok sam živ jer što ako ona, primjerice ništa ne poduzima i tako prođe još jedna, dvije, pet godina. može li ona za eto, primjerice 5 godina se odlučiti da hoće "svoj dio" bračne stečevine?

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

zbilja, što ako se nakon rastave ne pokrene parnica o podjeli bračne stečevine, može li se nakon nekih xy godina takva parnica pokrenuti.
    i što ako se namještaj ili stan u međuvremenu prodaju.
    kako onda dokazati što je bilo čije i koliko je tko ulagao?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

jolie

vidi ovo....

Član 292.

(1) Ako bračni drug kod kojega se nalaze zajedničke stvari, nakon proteka godine dana od pravomoćnosti presude o razvodu ili poništenju braka pismeno predloži drugom bračnom drugu diobu zajedničke imovine, a ovaj ne odgovori u roku od tri mjeseca od primitka prijedloga da je suglasan da se dioba izvrši, bračni drug koji je predložio diobu postaje vlasnik pokretnih stvari koje se kod njega nalaze, ako izjavi volju da zadrži te stvari.

(2) U slučaju stjecanja vlasništva predviđenog u stavu 1. ovoga člana vrijednost stvari uzima se u obzir kod diobe ostale imovine. Ako druge imovine nema, bračni drug koji je postao vlasnik tih stvari isplaćuje drugom bračnom drugu vrijednost njegovog dijela.
    u biti, jolie, nitko tebe ne drži zavezanog lancima. ne vidim razloga da čekaš da ONA pokrene tužbu za diobu imovine, to možeš slobodno i ti učiniti. clara pacta, boni amici.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

pa kako da ja pokrenem, kad su stvari kod mene? kak da je tužim? manji dio je ona uzela. e, sad ja sam joj već nudio 2 nagodbe na koje se uopće nije ni nikada ni javila, ali nema točno godina od pravomoćnosti, ima god.od pokretanja (čak i više), ali nije pravomoćnost stara punih god.dana. znači, sad kad prođe puna god. da joj dam opet neki prijedlog nagodbe? - a koja su zapravo njezina prava? jedni kažu da sve moramo dijeliti po pola bez obzira na sve, drugi kažu da se gledaju i plaće, nezaposlenost....ne znam ni sam više

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

p.s. govorim o nagodbi jer ja najradije ne bih na sud. mislim, ja sam čiste duše, ne bojim se, nego znam i po rastavi kako je mučno trajalo i koliko dugo i koliko sud.troškova koje sam sve naravno ja morao platiti iako je ona mene tužila.
    ne bih volio opet gubiti toliko vremena i novaca na gluposti.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

3. Dioba zajedničke imovine

Član 284.

(1) Bračni drugovi mogu sporazumno podijeliti zajedničku imovinu tako da odrede suvlasničke dijelove u čitavoj ili u jednom dijelu imovine, ili na pojedinoj stvari, kao i da svakom bračnom drugu pripadnu pojedine stvari ili prava iz te imovine.

(2) Sporazum o diobi nekretnina zaključuje se u pismenom obliku.

Član 285.

Svaki bračni drug može za vrijeme trajanja braka ili nakon prestanka braka, tužbom zahtijevati da sud utvrdi koliki je njegov dio u zajedničkoj imovini ili dijelu te imovine ili na pojedinoj stvari iz te imovine.

Član 286.

(1) Kad je sporazumom među bračnim drugovima ili presudom suda utvrđen dio svakoga bračnog druga u zajedničkoj imovini ili dijelu te imovine ili na pojedinoj stvari, svaki bračni drug može zahtijevati da sud u izvanparničnom postupku podijeli tu imovinu.

(2) Odluku o diobi sud može donijeti u parničnom postupku ako je tom sudu podnesena tužba iz člana 285. ovoga zakona i ako je jedan od bračnih drugova podnio prijedlog da se u tom postupku među njima podijeli njihova zajednička imovina.

Član 287.

(1) Kod utvrđivanja suvlasničkih dijelova udio bračnog drugau zajedničkoj imovini određuje se prema njegovom doprinosu u stjecanju te imovine.

(2) U slučaju spora sud određuje koliki je bio doprinos bračnih drugova u stjecanju zajedničke imovine, pri čemu vodi računa ne samo o osobnom dohotku i zaradi svakog od bračnih drugova, nego i o pomoći jednog bračnog druga drugome, o radu u domaćinstvu i porodici, brizi oko odgoja i podizanja djece, kao i o svakom drugom obliku rada i suradnje u upravljanju, održavanju i povećanju zajedničke imovine.

Član 288.

(1) Prilikom diobe na zahtjev bračnog druga u njegov će se dio prvenstveno unijetij one stvari iz zajedničke imovine koje služe obavljanju njegovog zanimanja.

(2) Iz zajedničke imovine izdvojit će se i predati bračnom drugu, osim njegovog dijela, one stvari stečene radom u toku bračne zajednice koje služe isključivo njegovoj osobnoj upotrebi.

(3) Ako je vrijednost stvari označenih u stavu 1. i 2. ovoga člana nerazmjerno velika u odnosu na vrijednost cjelokupne zajedničke imovine, izvršit će se dioba i tih stvari, osim ako bračni drug koji bi ove stvari trebao odbiti ne osigurava drugom bračnom drugu isplatu odgovarajuće vrijednosti ili ne ustupi drugom bračnom drugu, po njegovom pristanku, druge stvari.

Član 289.

(1) Bračnom drugu, kojem se zajednička djeca povjeravaju na odgoj i čuvanje, daje se, osim njegovog dijela, i stvari koje služe samo djeci ili su namijenjene samo njihovoj neposrednoj upotrebi.

(2) Na zahtjev bračnog druga iz stava 1. ovoga člana unijet će se i uračunati u njegov dio stvari koje očigledno olakšavaju odgoj i čuvanje djece koja su mu povjerena.

Član 290.

Ako se kod diobe zajedničke imovine utvrdi da jednom bračnom drugu pripada znatno manji dio, sud može na zahtjev jednog od bračnih drugova odrediti da se tome bračnom drugu izvrši isplata u novcu.

Član 291.

(1) Kod diobe zajedničke imovine svakom će se bračnom drugu uračunati u njegov dio ono što duguje u zajedničku imovinu.

(2) Kao dug koji tereti zajedničku imovinu uračunat će se i potraživanja trećih osoba koja su nastala radi povećavanja ili održavanja postojeće zajedničke imovine, iako ta potraživanja terete samo jednoga bračnog druga kao njegov dug.

(3) Nenamireni dugovi iz stava 2. ovoga člana neće se uzeti u obzir prilikom određivanja udjela u zajedničkoj imovini, ako bračni drug kojega ne tereti dug pruži osiguranje da će prilikom isplate duga namiriti odgovarajući dio.

Član 292.

(1) Ako bračni drug kod kojega se nalaze zajedničke stvari, nakon proteka godine dana od pravomoćnosti presude o razvodu ili poništenju braka pismeno predloži drugom bračnom drugu diobu zajedničke imovine, a ovaj ne odgovori u roku od tri mjeseca od primitka prijedloga da je suglasan da se dioba izvrši, bračni drug koji je predložio diobu postaje vlasnik pokretnih stvari koje se kod njega nalaze, ako izjavi volju da zadrži te stvari.

(2) U slučaju stjecanja vlasništva predviđenog u stavu 1. ovoga člana vrijednost stvari uzima se u obzir kod diobe ostale imovine. Ako druge imovine nema, bračni drug koji je postao vlasnik tih stvari isplaćuje drugom bračnom drugu vrijednost njegovog dijela.

Član 293.

Ako je u izvršnom postupku određena prodaja stvari koje su kod diobe zajedničke imovine pripale jednom bračnom drugu, drugi bračni drug ima pravo kuppiti te stvari prije drugih kupaca.
    iz članka vidiš, ono što muškarci često vole "ne vidjeti" (tako meni barem iskustvo govori). istina stoji da u braku gdje samo muškarac radi, muškarac je i taj koji donosi novac doma. al ženin doprinos zajednici se očituje u tome što muškarcu pere smrdljive čarape, hrani ga, vodi kućanstvo i odgaja zajedničku djecu. na koju su svi jako ponosni, kad odrastu. i naravno stoji ona da postoji velika vjerojatnoća da on ne bi bio tako uspješan u poslu (a time i u plaći) da ga kod kuće ne čeka sva ta infrastruktura. tako se treba čitati taj članak

meni je potpuno jasno da ti ne bi htio gubiti vrijeme i novac, zato ti predlažem da sastaviš sam taj neki prijedlog diobe i ponudiš joj nek ga pregleda i donese svoje prijedloge, pa vidi jel možeš živjeti s njenim "preinakama".

i da, iako tebi možda imponira, ne sviđa mi se što tvoja starija kći govori protiv svoje majke. koliko god sama majka tome doprinijela, koliko god taj period za tvoju kći zna biti težak i takve izjave znaju biti dječje, nepromišljene, da sam otac odmah bih sjeo s njom i ozbiljno porazgovarao na tu temu. ona ne može voljeti drugu ženu više od svoje mame. ona mora shvatiti da donekle je svima teško, a mami posebice, al da nju mama najviše na svijetu voli... itd itd.

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Od svih savjeta koje ste dali čovjeku samo mi nije jasno zašto mu savjetujete kak da plati manju alimentaciju? Aha, zbog, nazovi, pohlepne žene, skočimo na kičmu djetetu?
    Zbilja mislite da sud ne zna da ima još djece na uzdržavanju? Visina alimentacije određuje se prema visini primanja, možda čovjek ima dobru plaću? Sad mu još dajte par savjeta kak da izbjegne viđanje s djetetom i po mogućnosti plati 2 kn alimentaciju.Koma.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mama courage, hvala na savjetima. a u vezi kći to sam već obavio kada je u nekoliko navrata rekla. pričali smo kako mi je zbog toga jako drago, ali njezina mama je ipak samo njezina mama (bez obzira na naš odnos, dijete ne treba to osjetiti) i to će uvijek i biti, a moja supruga joj može ( i je) biti prijateljica.

javit ću ti se na pp jer bolje je tako komunicirati nego da neki koji nas ne razumiju daju komentare bez da temeljito čitaju rečenice. Hvala još jednom ,čujemo se koji put još!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

usput, meni je prema prosjeku plaće uzet maksimum plaćanja alimentacije, za one koji nisu upućeni i otplaćujem kredite stvari koje je bivša supruga koristila, a pola toga usput i odnijela.

a izbjegavanje susreta? pa prije bi se ubio, nego to napravio. dapače, ja bih najviše volio kada bi moja 1.kći došla živjeti kod mene i moje obitelji tako da budemo skupa svaki dan, a ne svaki drugi vikend koji proleti u sekundi.

za one koji ne čitaju ponovit ću po 16 put na ovom forumu: dok sam bio na poslu, supruga je uzela torbu i kći i zbrisala u grad 150 km udaljen te nazvala i rekla da se rastajemo. Kći mi nije dala (unatoč sudskim odlukama) da čujem i vidim punih 5 mjeseci, unatoč upozorenjima suda, czzs i dječije pravobraniteljice. Toliko o savjetima za izbjegavanje susreta.

Drage forumašice/ forumaši, dobroooo pročitajte sve prije nego li sudite. zapravo, nemojte suditi jer na to nitko od nas nema pravo. ja sam samo tražio savjet, ne osudu, jer najlakše je suditi po predpostavkama ili onim čuvenim stereotipima. nisu svi muškarci nevjernici, neplatiše, loši očevi i muževi, pijanci, glupani, svinje i sve to slično kakvo znaju biti nazvani.
    ima nas, vjerovali ili ne, koji smo osjećajni, dobri ljudi, dobri očevi i supruzi.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

petraa, čovjek ima pravo predati zahtjev i ja sam mu objasnila na koji način. a sud nek odluči - znajući sve podatke - što je pravedno. nitko ne garantira ocu da će mu sud uvažiti žalbu. a i njegovoj ženi stoji pravo tražiti da se alimentacija povisi, ako misli da za to ima razloga.

a njegova strana priče, je samo njegova strana priče. subjektivno, u kojoj itekako može biti objektivnih činjenica, al i ne mora. možda on je pokušavao sve da spasi taj brak, možda je MISLIO da pokušava, možda njegovoj ženi (s pravom) to nije bilo dovoljno. možda nas i laže ?! uopće ne želim ulaziti /barem ne ovaj put/ u raspravu tko je kriv i tko ne i mislim da je uopće bilo nepotrebno o tome pisati, jer mi to nije bilo bitno za moj odgovor.

čovjek je konkretno nešto pitao i dobio odgovor. a o svemu će odlučiti ionako sud. aferim!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mama courage, daj mooolite me, onako prijateljski, jel mi znaš ojbasniti zašto su (većina, ne sve) žene tako jako skeptične kada muškarac dođe s ovakom pričom?
    zašto? ja razumijem i ZNAM da IMA jako puno loših muškaraca ali zašto nas se SVE trpa u isti koš?
    ne trpam ni ja sve žene u isti koš zbog par loših žena.

a da je obrnuto (da sam npr. ja žena u ovoj priči), odmah bi dobio od svih podršku i savjete. stvarno ne kužim. svaka čast vama koje ste realne, ali ne znam zašto odmah napadi na mene i tamo na dr.temi stvarno ružne optužbe, iniciranje svađe i sl.?

zar ne možemo normalno komunicirati?

Tebi hvala na savjetima i pomoći koja je zaista od koristi

Mirjana S. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Zato jer svi mi imamo svoj,subjektivni stav prema razvodu,alimentaciji i bivšima. Evo, moja majka je razvedena,moj MM je razveden,dvije moje najbolje prijateljice su razvedene,moj kum je razveden. Situacija svaka za sebe različita. Majci je BM plaćao alimentaciju ali nije htio viđati mog brata,MM plaća i viđa djecu uz povremene sukobe s majkom (koje sam već jednom opisala u posebnoj temi,naišla sam na jako malo razumijevanja),prijateljice ne dobivaju skoro ništa,uz nekakve povremene kontakte djece sa ocem. Kumek sam odgaja troje djece,a majka ne plaća ništa niti želi viđati djecu! I upravo mi je zato glupo i bezobrazno reći i čuti da su svi muškarci isti, da idu samo za svojim pim...om i da sve ostavljaju ženi na brigu. Ali,to je MOJA perspektiva,i nemogu ju kopirati na nekoga tko je doživio samo jednu opisanu situaciju, pogotovo ne na samohranu majku koja stvarno sama odgaja dijete. Ruku na srce,ovdje ih ima puno,i potpuno razumijem njihov stav, ali ne i nerazumijevanje za druge.

Mirjana S. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=65904 Evo,pronađi u ovoj temi barem naznaku militantnog stava koji se tebi servira,bit će ti jasnije o čemu govorim. Lina,ništ loše mišljeno .

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Sve jasno, Mirjana. Thanks

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mozda malo off topic, ali...

Zasto dijete ne bi moglo voljeti drugu zenu vise od svoje mame? Znaci li to da ne bi moglo (smjelo?) voljeti vise muskarca koji mu nije otac?

Osobno, imam bioloskog oca, znam tko je, gdje je, povremeno ga vidjam (i povremeno sam ga vidjala i nakon rastave, dok sam jos bila dijete), ali... ne volim ga. I nisam ga voljela dok sam bila mala. Barem ne na nacin na koji mislim da bi roditelja trebalo voljeti, ili na nacin na koji razumijem bilo kakvu ljubav.

Imam ocuha (s mnogo duzim stazem nekakvog roditeljstva prema meni nego sto je to ikada imao moj otac) i iako su moji osjecaji prema njemu previse kompleksni da bih ih mogla iskazati rijecima 'volim' ili 'ne volim', mislim da sa sigurnoscu mogu reci da mi je do njega vise stalo, i na drugi nacin, nego do bioloskog oca.

[/offtopic]

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •