Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 58

Tema: Hrvatska uživo - prilog o MPO

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno Hrvatska uživo - prilog o MPO

Evo, upravo gledam (i pišem).
    I nadam se da će konačno biti donesen neki pošteni zakon.

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Sutra je za okruglim stolom i udruga BETA.. Drzite nam fige!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj martina123 prvotno napisa
    Držimo - koji okrugli stol (program, sat)?

Ima ko ovo s Hrv. u živo snimljeno za dignut na youtube?

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

U Saboru!...

tikica_69 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Drzimo, sretno!

TIGY avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Držimo - koji okrugli stol (program, sat)?

Ima ko ovo s Hrv. u živo snimljeno za dignut na youtube?

Radi se o zadnjem okruglom stolu i pozvani smo za sudjelovanje u 13 h u Hr. Sabor.

Super za prilog i super za M.Opačić, jedino ne želim komentirati onog crkvenjaka, uh ...

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Najprije jedno veliko bravo našoj super IVF mami duplici Gost1 koja uz sve svoje dnevne obaveze koje donosi život s majušnim blizankama može odraditi primjedbe na sdp-ov nacrt i davati izjave za medije.
    Gost bila si odlična, pametna i jasna.

Drugo bravo za dr B. koji kao jedan od vrlo rijetkih MPO-ovaca želi izaći pred kamere i dati stručni komentar.
    Hvala u ime svih pacijenata, bivših, sadašnjih i budućih.

Voditelj emisije-nevjerojatno ali istinito-riječ umjetna oplodnja je izgovorio ne znam ti koliko puta u želji da se dodvori gosponu Pozaiću koji svojim izjavama širi netrpeljivost-zaista nevjerojatno

Pitam se kako je moguće da voditelj ima toliko malo odgovornosti u vremenu u kojem huligani pretuku na smrt dečka zbog tri kune kad postavlja onakvo najblaže rečeno glupavo i neinformirano pitanje o tome imaju li pazite, IVF DJECA pravo na istinu o svom porijeklu!!!!!

O čemu priča taj čovjek!

Nemojte me krivo razumjeti da imam išta protiv djece začete donorskim gametama, ali NE SMIJE SE izjednačavati IVF stanicama supružnika s donorskim IVF-om jer je donorski IVF tek jedan mali postotak svih IVF-ova .
    Živimo u toliko primitivnoj državi, ljudi su tako slabo obrazovani, a prilično agresivni.
    Šta sad još budem strahovala da će mi zasipavati diejte komentarima da su mu roditelji tko zna tko.
    Zaista me boli glava od gluposti koje se mogu čuti u našim medijima.
    Najžalosnije je što ni predstavnica predlagača nije dovoljno upoznata s procedurom IVF-a.
    Svjesna sam da neki ljudi koji sjede u SAboru nemaju medicinskog šlifa, ali dajte molim vas poštovana saborska zastupnice pročitajte barem našu brošuru prije nego se upustite u raspravu o ovako posebnoj temi.

Rekla sam da se neću pjeniti milion puta pogotovo što sam svjesna da je ovo ljudima zadnja rupa na svirali u moru problema koji nas okružuju, ali to je jače od mene

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Brošura je stvarno fantastična - Beta cure, imajte ih u pripremi i sretno! Napišite kako je poslije bilo - ne pratim Sabor, pa ne znam hoće li bit kakav info s tog okruglog stola. Još bi bilo najbolje kad bi sastavile doslovno jedan A4 papir s buletima za dijeljenje, tako su nas učili za interfejsing s političarima jer drugačije ne ide (iako bi i sama tako nešto teško sažela).

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na okruglom stolu će najvjerojatnije biti i naša Gost1.

TIGY avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj rvukovi2 prvotno napisa
    Super, napokon BETE i RODE zajedno za istim stolom u borbi za istim ciljem, baš se veselim susretu s našom Gost1 ... :D

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super. Držim palčeve !

Gost

Početno

Zajedno smo jači , držim vam fige cure

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Sretno cure sutra!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

sretno

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Najprije jedno veliko bravo našoj super IVF mami duplici Gost1 koja uz sve svoje dnevne obaveze koje donosi život s majušnim blizankama može odraditi primjedbe na sdp-ov nacrt i davati izjave za medije.
    Gost bila si odlična, pametna i jasna.

Drugo bravo za dr B. koji kao jedan od vrlo rijetkih MPO-ovaca želi izaći pred kamere i dati stručni komentar.
    Hvala u ime svih pacijenata, bivših, sadašnjih i budućih.

Voditelj emisije-nevjerojatno ali istinito-riječ umjetna oplodnja je izgovorio ne znam ti koliko puta u želji da se dodvori gosponu Pozaiću koji svojim izjavama širi netrpeljivost-zaista nevjerojatno

Pitam se kako je moguće da voditelj ima toliko malo odgovornosti u vremenu u kojem huligani pretuku na smrt dečka zbog tri kune kad postavlja onakvo najblaže rečeno glupavo i neinformirano pitanje o tome imaju li pazite, IVF DJECA pravo na istinu o svom porijeklu!!!!!

O čemu priča taj čovjek!

Nemojte me krivo razumjeti da imam išta protiv djece začete donorskim gametama, ali NE SMIJE SE izjednačavati IVF stanicama supružnika s donorskim IVF-om jer je donorski IVF tek jedan mali postotak svih IVF-ova .
    Živimo u toliko primitivnoj državi, ljudi su tako slabo obrazovani, a prilično agresivni.
    Šta sad još budem strahovala da će mi zasipavati diejte komentarima da su mu roditelji tko zna tko.
    Zaista me boli glava od gluposti koje se mogu čuti u našim medijima.
    Najžalosnije je što ni predstavnica predlagača nije dovoljno upoznata s procedurom IVF-a.
    Svjesna sam da neki ljudi koji sjede u SAboru nemaju medicinskog šlifa, ali dajte molim vas poštovana saborska zastupnice pročitajte barem našu brošuru prije nego se upustite u raspravu o ovako posebnoj temi.

Rekla sam da se neću pjeniti milion puta pogotovo što sam svjesna da je ovo ljudima zadnja rupa na svirali u moru problema koji nas okružuju, ali to je jače od mene
    ovo mogu potpisati od početka do kraja

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Cure, ne sumnjam da ćete biti dobre!

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Hvala vam curke, i kao sto rekoh drzite nam fige sutra!

Drago mi je da smo zajedno i da ce i nasa Gost biti tamo!

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

rvukovi2 sažela sve što bih i sama napisala i mogu je samo otpisati

Nek je sretno i uspješno sutra!

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sretno i rasturite

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Sretno i prosvijetlite ih! :smajlićkojidržifige

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sretno, cure!

Nisam gledala emisiju, na poslu sam bila, mama mi je javila. Oduševili su je Milanka, dr. B i Gost!
    Tko je bio voditelj emisije?

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja nisam vidjela dr.B i Gost, ali ne sumnjam da su bili odlični

stigla sam na razgovor u studiju...kao i obično davanje prostora lažima, poluistinama...glupostima, generaliziranjima...potenciranje senzacionalizma, terminologija :shock: ...nedovoljno poznavanje tematike i samim tim nedovoljno i neadekvatno uključivanje u raspravu od strane koja bi trebala zastupati donošenje svog prijedloga zakona...i sve to na državnoj televiziji koja kreira nacionalno javno mnijenje...sramota

...ali zašto se čuditi, kad smo već navikli na to..i svaki put se navučem na gledanje takvih stvari, a znam da se neću poslije moći smiriti pola popodneva, iako znam da je to potpuno nepotrebno jer znam kako će razgovor zvučati čim vidim goste u studiju, i kažem naglas da ću ugasiti tv, i kad krenem prema njemu...ostanem stajati i slušati...tko mi je kriv :/

...da uspijete danas napraviti nešto u saboru, iako...i samo donošenje mi je poslije upitno...no za nadati se najboljem...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nisam gledala
    Je li možda netko stavio snimku na YouTube ?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

rvukovi2 svaka čast

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nažalost ja sam propustila emisiju.
    Gledao ju MD i pop...
    Siroče se iživcirao...
    Svaka čast udrugama Beta i Roda, Gost i svima drugima koji kao da se bore protiv vjetrenjača - hrvatske javnosti
    Veliko Vam hvala od MM i mene

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Je li možda netko stavio snimku na YouTube ?
    X

Roda i Beta, sretno!!!

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Lidali prvotno napisa
    rvukovi2 sažela sve što bih i sama napisala i mogu je samo otpisati

Nek je sretno i uspješno sutra!
    Joj, joj potpisati
    kad se žuri i ne pregleda eto blam

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

povratak otpisanih 8) 8)

a, nemoj se sad izvlačit, otpisala si me, napisano-učinjeno - sigurno imaš neki razlog

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Jučer je na SD bila gužva i strka s vremenom, al kad sam čula da se dr.B žuri jer ide u Sabor, sve mu je bilo oprošteno.
    Jel neko zna kak je prošlo?
    I snimka na youtube ima li?! :?

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mi smo zadovoljni!

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Martina123, bravo , a našem dr.B šaljem jednu veliku
    Ako bude takav i rezultat moje inseminacije... bit će to veliki datum za mene

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Svi smo im rekli svoje!
    I Gost1, i Tigy i moja malenkost.... I ponajvise mi je drago da su udruge Roda i BETA ovaj put bile zajedno i zajedno se borile za iste ciljeve!

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Cure koje ste bile u Saboru, mozete li nam malo detaljnije reci sto dalje slijedi s ovim prijedlogom zakona i ima li sanse da u ovom zivotu docekamo njegovo donosenje?Ili cemo i dalje slusati rasprave o surogat majkama i identitetu donora dok se mi borimo da ostvarimo minimum prava koji kao imamo.

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Voljela bi da i Gost1 napise svoju stranu videnja situacije ( ona se dosta borila na temu donacija, na mogucnost ostavrivanja mogucnosti majcinstva kada zena nema partnera, naravno spomenula je kaj misli o crkvi itd, itd.....).
    Ja mogu kopirati post sa foruma udruge BETA, to je misljenje udruge BETA i nas koje smo bile u ime iste udruge:

Citiraj tikica69 prvotno napisa
    Evo kopiram Tigycin post iz Zatvorene sobe:

Evo me, bile smo Martina, Karmen iz udruge Roda i moja malenkost,
    rasprava je protekla u redu, počelo je u 13 h, a završilo u 15.30.

Uvodnu riječ je imala sab.zastupnica M.Opačić,
    a dr. Mirando Mrsić je iznio SDP-ov prijedlog zakona i obrazložio ga kroz članke,
    nakon njihova izlaganja raspravu su nastavili prisutni pravnici, doktori itd,
    tu je bio dr. Bauman , zatim predstavnik KBC Merkur ( Martina mu zna ime ),
    zatim su tu bili razni pravnici koji su ukazali na pravne propuste i nedorečene rečenice u zakonu.
    Martina i ja smo ukratko sastavile šta je još bitno za reći, a nije rečeno,
    onda smo išle na par-nepar tko će to sve pročitati ... loool
    ( ja sam odlučila da ide Martina jer je zaista prevalila toliki put, a ja sam već to milion puta "ko papagaj" ponavljala pred kamerama ... )
    pa je Martina u kratkim crtama to sve i pročitala ( bravo Martina ! ),
    znači napomenule smo kako neplodnost u HR još uvijek nije proglašena bolešću,
    kako nema psihološke pomoći za pacijente koji kroz sve to prolaze,
    kako se zalažemo za zamrzavanje jer uzastopne stimulacije utječu na zdravlje žene,
    kako su postupci bolni i rizični ako žena ode u hiperstimulaciju, kako podržavamo 6 postupaka i životnu dob do 43. god,
    kako treba izbacit termin umjetna u potpomognuta ( i tu je pohvalila M.Opačić u izjavi za emisiju )
    kako je neplodnost u što većem porastu, kako se ne slažemo sa stavovima crkve jer svatko ima pravo na svoju odluku i tako, bla, bla ...

Smatram da je Martina u kratkim i jasnim crtama približila glavnu problematiku MPO koja je bila iznesena kroz ovu raspravu te je pridobila odobravanje većine u saboru i čak zatražila mjesto naše udruge
    u Nacionalnom povjerenstvu među predstavnicima pacijenata ( hvala Martina ).

Zapravo, hoću reći da je zaista dobro što smo prisustvovali jednoj ovakvoj sjednici, i da se naše mišljenje traži, poštuje i uvažava, te da se iskreno nadam da će SDP-ov prijedlog zakona (uz određene dorade ) izaći pred sabor i biti prihvaćen kao takav - liberalan i moderan, prihvatljiv EU-normama.

Svim srcem vjerujem da smo malim koracima uspjeli doći do velikog cilja.

Kopiram i Martinin post:

Dakle, cijeli sabor je zasutio kad sam rekla, da ovdje svi pricamo o lijecenju, a jos uvijek neplodnost nije proglasena bolescu.
    Zatim da se slazemo da su dob majke ali i oca jako bitni, i za mamu da bude granica 43god.
    Zatim, da podrzavamo SDP-ov prijedlog od 6 besplatnih postupaka.
    Zatim da psiholosko savjetovanje bi trebalo biti obavezno kao i pri donacijama tako i prije svakog postupka, za vrijeme postupka i nakon njega SVIm pacijentima. (dakle i kada je normalan postupak u pacijenata koji ne trebaju donatore).
    Naravno DA zamrzavanju, i tu sam rekla primjer hiperstimulacije, te da je ona riskantna po zivot.
    E sad, kaj se tice sudjelovanja u nacionalnom povjerenstvu...

Naime, doktor Radakovic iz Petrove, je rekao da bi mozda bilo dobro ipak staviti i teologa u povjerenstvo ...

Ali ce mozda proci da smi MI dio povjerenstva.

Takoder sam zamolila da se ne prica o UMJETNOJ oplodnji....(kao sto je i Tigy vec napisala)...
    Takoder sam napomenula da je i nama pod velikim upitnikom taj istrazivacki rad...
    Te takoder, da nikada necemo dobiti EU licencu za klinike, ako se napokon bolnice (prve u svom tijelu pa onda i medusobno) ne iskoordiniraju i ne rade kao tim. (jos uvijek pacijentica ima ovlasti sakriti svoju povijest bolesti te ici cesto na postupke) - na to su mi iz SDP-a rekli da ce zato postojati registrar u kojem ce sve pisati!

Eto...to bi ukratko bilo to!...

A kasnije cu vam napisati kaj su rekli po tockama u zakonu, kaj sam uspjela zapisati...

Uglavnom, ja sam ponosna na udrugu....
    link: http://www.beta.hr/forum/posting.php?mode=quote&p=22815

Naime, zelim reci da je svaki korak vazan, i mi jos uvijek mislimo da je potrebna inicijativa i dobra volja i da ce se ipak pokrenuti cijela prica o donosenju zakona.
    Zbog svega toga smo i bili tada u Saboru, jer mislim da bi bilo jako glupo da se nismo pojavile tamo samo zato jer je trenutna Vlada ona koja nam ne pase, tako mozemo cekati jos 100 godina... Tko zna do kada ce trenutna Vlada vladati jel.. Eto, podrzavamo SDP-ov zakon sa malim izmjenama.
    Tesko je naime sada sve napisati u jednom postu.
    Treba biti kompromisa, kao sto taca70 napisala, bitne su zasada one osnovne stvari i realizacija osnovnog zakona...

eto..

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

i da... kod misljenja o teologu u nacionalnom povjerenstvu naglasila sam da crkva u nasoj drzavi nio dio tijela Vlasti, a nije ni strucno osoblje pa time ne vidim razlog da su pristuni u povjerenstvu!

Gost

Početno

i da... kod misljenja o teologu u nacionalnom povjerenstvu naglasila sam da crkva u nasoj drzavi nio dio tijela Vlasti, a nije ni strucno osoblje pa time ne vidim razlog da su pristuni u povjerenstvu!
    S tim se u potpunosti slažem .

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj kbegicsi prvotno napisa
    S tim se u potpunosti slažem .
    I ja!
    I ako treba neka potpora potpisom ili bilo čim za to, tu sam! 8)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Odlično, cure, od srca vam hvala u moje ime i u ime onih koje će doći ili se vraćati MPO-u !

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

sve potpisujem, svaka vam čast!!!

LO avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Svaka čast

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

super!

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

super!
    pod super sam mislila da mi je drago da nas potpisujete.

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Zagreb | 04.11.2008.
    Okrugli stol SDP-a o prijedlogu zakona o liječenju neplodnosti

Klub zastupnika SDP-a održao je danas u Hrvatskom saboru okrugli stol na temu: Prijedloga zakona o liječenju neplodnosti i postupcima oplodnje s biomedicinskom pomoći.
    Na okruglom stolu sudjelovali su liječnici koji se bave medicinski potpomognutom oplodnjom, predstavnici udruga te zastupnici SDP-a. Međutim, nitko od predstavnika Vlade odnosno Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi nije smatrao potrebnim prisustvovati konstruktivnoj dvosatnoj raspravi.

„SDP je svjestan da njegov prijedlog zakona o liječenju neplodnosti i postupcima oplodnje s biomedicinskom pomoći (OBMP) upućen u saborsku proceduru, neće biti prihvaćen, ali će pomoći u ponovnom otvaranju rasprave o nužnosti donošenja takvog zakona“, istaknuo je u uvodnom izlaganju Mirando Mrsić. Smatra da je donošenje novoga zakona od velike važnosti kako bi konačno mogao prestati važiti zastarjeli zakon iz 1978. godine te kako bi se oplodnja ponovno omogućila u domaćim zdravstvenim centrima. To bi ujedno rezultiralo povećanjem broja procedura OBMP, koje se iz godine u godinu smanjuju, smanjilo bi se čekanje te omogućilo rađanje više djece.
    Prema SDP-ovu zakonu pravo na OBMP imali bi punoljetni i poslovno sposobni žene i muškarci u braku ili izvanbračnoj zajednici, te par koji ne može očekivati da će začeće ostvariti spolnim putem, dok zamjensko majčinstvo nije dopušteno. Zakon također predviđa donaciju jajnih stanica i sjemena, u slučajevima kada do začeća ne može doći korištenjem spolnih stanica bračnih ili izvanbračnih partnera, no, ne dopušta se oplodnja istodobnim korištenjem darovanih stanica, kao ni darivanje ljudskih zametaka. Postupke OBMP-a obavljale bi samo ovlaštene zdravstvene ustanove, a žene bi do 43. godine života imale pravo na šest postupaka oplodnje na teret države. Pohrana i čuvanje zametaka, jajnih i sjemenih stanica trajala bi najdulje pet godina.
    Predsjednica Kluba zastupnika SDP-a Milanka Opačić istaknula je nužnost donošenja ovoga zakona i zbog toga kako bi se omogućilo pravno reguliranje svega onoga što medicinska struka na tom području već odavno radi.
    Tijekom rasprave struka je pohvalila inicijativu SDP-a ističući kako ovaj prijedlog nije nit previše liberalan nit previše konzervativan, već upravo ide srednjim putem koji odgovara našoj društvenoj sredini.

link: http://www.sdp.hr/vijesti/okrugli_st...ju_neplodnosti

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Odlično, cure, od srca vam hvala u moje ime i u ime onih koje će doći ili se vraćati MPO-u !
    Potpisujem
    Bravo cure !

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

x

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE
    GRADSKA ORGANIZACIJA SDP-a GRADA SPLITA
    Šetalište Bačvice 10
    21000 SPLIT

udruga »Roda«
    roditelji u akciji
    Čanićeva 14
    10000 Zagreb

Predmet: Primjedbe udruge »Roda« za potrebe okruglog stola na temu PRIJEDLOG ZAKONA O LIJEČENJU NEPLODNOSTI I POSTUPCIMA OPLODNJE S BIOMEDICINSKOM POMOĆI

Reproduktivno pravo, tj. pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece svakog građanina jedno je od temeljnih ljudskih prava, često inkorporirano u Ustave demokratskih zemalja (npr. susjedne Republike Slovenije) kao predmet posebne zaštite.
    Svijest o tome trebala bi biti prisutna i u Zakonu koji regulira medicinsku pomoć pri ostvarenju tog prava, pogotovo u zemlji gdje je niz okolnosti pogodovao da se medicinski potpomognuta oplodnja od velikog dostignuća znanosti i ponosa što smo sedma zemlja u svijetu koja je uspješno izvela mpo postupak pretvori u stigmatiziranu rabotu koja, prema javno iznesenim tvrdnjama Hrvatske biskupske konferencije, rezultira »ubojstvima nerođene djece« čiji su roditelji »teški zločinci«.
    Posljedica tako profilirane svijesti je izdvajanje minimalnih (svake godine sve manjih) sredstava za postupke od strane HZZO-a i samim time stagnacije i nazadovanja te sve potrebnije grane medicine.

Moderan, kvalitetno pripremljen zakon sigurno bi promijenio zatečeno stanje.
    Kompromisna rješenja, poput predloženog, u službenoj politici državnih institucija teško da bi predstavljala zaokret pri tretiranju ovog problema.

Realno očekivanje pacijenata (a ovo je zdravstveni zakon, koji se tiče pacijenata i medicinskog osoblja) je podupiranje Vladinog prijedloga Nacrta zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji od 30. rujna 2004. godine, odnosno njegova daljnja liberalizacija, a ne korak natrag koji predstavlja ovaj prijedlog.

Prema ovom prijedlogu zakona, pravo na medicinski potpomognutu oplodnju nemaju punoljetne poslovno sposobne žene bez partnera, odnosno žene koje ne žive u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici. To pravo nemaju čak ni u slučaju ako su suočene s problemom neplodnosti (što je prema Vladinom prijedlogu iz 2004. bilo omogućeno).
    Žena bez partnera također mora imati pravo na potpomognutu oplodnju, jer je u protivnom svaka žena koja nema partnera za brak ili izvanbračnu zajednicu u startu diskriminirana u ostvarivanju prava na slobodno rađanje djece, tj. reproduktivnih prava.

Obrazloženje:
    Žena bez patnera treba imati pravo na potpomognutu oplodnju, pa i u slučaju kad nije dokazano neplodna, jer se, ako nema partnera, ne može niti utvrditi da li zbog zdravstvenih razloga može ili ne može postići trudnoću.
    Već je Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece od svibnja 1978, koji je i danas na snazi, člankom 33 bilo predviđeno da se "umjetno oploditi može punoljetna i zdrava žena u dobi pogodnoj za rađanje. Ako je žena u braku, umjetna oplodnja sjemenom drugog muškarca može se izvršiti samo uz suglasnost njezinog bračnog druga."
    Prema ovom prijedlogu zakona SDP-a ukida se i članak 2. važećeg zakona koji regulira područje medicinski potpomognute oplodnje i smanjuje se (nakon 30 godina!!!) u odnosu na postojeće stanje krug korisnika prava na medicinsku pomoć pri reprodukciji.
    Naime, po važećem Zakonu , pravo čovjeka o slobodnom odlučivanju o rađanju djece može se ograničiti samo radi zaštite zdravlja.
    Provedba ove zakonske odredbe prijedlogom novog zakona je onemogućena, jer se iz prava na medicinski potpomognutu oplodnju, primjenom proizvoljno odabranog diskriminirajućeg kriterija-uvjeta postojanja braka ili izvanbračne zajednice, izuzima skupina ljudi koja taj uvjet ne zadovoljava.
    Istina, ne poštuje se ni važeći zakon, no to je već za drugu temu...
    Izuzimanjem iz prava na medicinski potpomognutu oplodnju ženama bez partnera, predlagatelj ne poštuje ni odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova iz 2008. godine po kojem se u članku 6. stavak 2 i 3 zabranjuje diskriminacija na temelju bračnog ili obiteljskog statusa i spolne orijentacije.

ILI UKRATKO: od dvije zdrave žene, od kojih je jedna u braku ili izvanbračnoj vezi s neplodnim partnerom, a druga to nije, žena u vezi samo temeljem činjenice da ima bračnog ili izvanbračnog partnera ima pravo na postupak medicinski potpomognute oplodnje, a žena bez partnera ne, što predstavlja kršenje članka 6. Zakona o ravnopravnosti spolova.
    Također, žena s problemom neplodnosti ima pravo na liječenje samo temeljem činjenice da je u braku, tj. izvanbračnoj vezi, dok žena s istim takvim problemom zato što je bez partnera to pravo nema.

Imamo i primjedbu vezano za pravo, odnosno nepostojanje prava obostrano neplodnog bračnog ili izvanbračnog para na donirani zametak, nastao za prokreaciju para koji je od tog zametka odustao i pristao na njegovo korištenje za prokreaciju drugog bračnog para ili izvanbračnih drugova.

Obrazloženje:
    Ne vidimo razloga da se obostrano neplodnom paru zakonom ne dozvoli pravo na donirani zametak, nastao kao rezultat postupka medicinski potpomognute oplodnje od koje je drugi par odustao i odobrio njegovo ustupanje obostrano neplodnom paru.
    Nakon čuvanja u posebnim uvjetima pet, u određenim slučajevima deset godina zametak preostao od reprodukcije postupkom medicinski potpomognute oplodnje se prema ovom prijedlogu zakona uništava, tako da donaciju uz pristanak para od čijeg genskog materijala je nastao, smatramo primjerenim rješenjem.
    Postotak osoba u fertilnoj dobi s problemom neplodnosti se povećava (sada je to već 17%), pa se tako povećava i broj obostrano neplodnih parova, kojima je medicinski potpomognuta oplodnja uz pomoć doniranog zametka prikladan način medicinske pomoći.

Mišljenja smo da bi anonimnost donacije genskog materijala trebalo jače ograničiti, tj. garantirati 100%-tnu anonimnost donatoru/ici, a anonimnost ograničiti isključivo za slučaj kada je liječenje bolesti uvjetovano fizičkim postojanjem biološkog roditelja.
    U prilog takvom rješenju govore statistike zemalja u kojima anonimnost donacije nije ograničena (Australija, Novi Zeland), gdje je donatorA/icu upravo iz tog razloga praktično nemoguće naći.
    Ovo su primjedbe udruge Roda dostavljene za potrebe Okruglog stola SDP-a u Splitu.
    U tom smjeru je išlo i moje izlaganje na okruglom stolu SDP-a u Zagrebu.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

potpisujem!

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno