Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Slikovnica- strah od odvajanja?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Slikovnica- strah od odvajanja?

Dakle, obično "probleme" (dijeljenje igračaka, svađe, osjećaji...) uspješno "riješavamo" kroz priču, uz pomoć slikovnica. Sad troipolgodišnjak ima baš dosta izražen strah od odvajanja (inače je bio čista suprotnost- išao bi svakome, svuda). Jasno mi je da je to normalna pojava, ali ako znate neku slikovnicu koja bi mogla pomoći u razgovoru o temi, bit ću zahvalna

Girica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ne znam slikovnicu. Nego, zašto misliš da je to normalna pojava ako je prije bio drugačiji? Možda se nešto dogodilo? Rađe ti to istraži i budi više s njim.. djeca ne reagiraju tako bez veze.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Girica, a zasto ti mislis da nije normalno ako ne zeli ici svakome :?
    Mislim, kakav ti je to komentar :?

Prije je valjda zelio ici ljudima, jer je vjerojatno takvog zivahnijeg karaktera, a bio je dijete - gotovo beba i nije razmisljao.
    No, djeca odrastaju i shvacaju neke stvari.
    Pa sada kada zna vise bilo bi tek cudno da i dalje zeli ici svakome.

A u zelji da se to ne pojaca, mama zeli citati slikovnicu.
    I gdje je tu problem???

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

SASVIM JE NORMALNO, DAPACE I OCEKIVANO da sa tri god. dijete osjeti sram, nesigurnost i da ne zeli ici svakome. to je razvojno uvjetovano, kako mozak sazrijeva tako se i dijete mijenja, sad puno toga vise kuzi i iako to ne zna pristojno izvesti i ono osjeca slicno nama u novim situacijama - anksioznost, dozu srama i sl.
    ne treba ga tjerati, njezno uz njega, postivati njegove osjecaje i njegovu autonomiju da ne zeli da ga nepoznati ljube, drze i ponekad mu se obracaju. za slikovnicu ne znam. mozda se sjetim
    isprike za velika slova

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Girice, upravo ovako kao što su Mony i Flower objasnile

Kažem, kod nas uvijek super funkcionira kad kroz priču o zeki, dječaku/djevojčici itd. iz slikovnice priču proširimo i na "naš svijet" Naravno da moje analiziranje ne završava sa slikovnicom, ona nam samo olakšava priču o pojedinoj temi- mislim da nismo usamljeni u ovoj "metodi" :/

Sjećam se da je bila tema s popisom slikovnica za pojedinu situaciju, ali je ne mogu naći, a znam da se i puno čita pa sam mislila da će se netko sjetiti neke

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

OK, je malo tužno da sama postavljam pitanja pa si onda i odgovaram , ali možda će nekome trebati ista informacija pa evo što sam našla na KGZ

Berenstain, Stanley, 1923-
    Medvjedići idu u školu / Stan i Jan Berenstain ; [s engleskoga prevela Lara Hölbling Matković]. - Zagreb : Algoritam,
    2006. - [32] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Moja prva knjiga)
    Problemska slikovnica o odvajanju od roditelja, vezanom uz polazak u vrtić.
    Bezbrižni ljetni praznici bliže se kraju i dok braco Medvjedić jedva čeka početak nove školske godine, njegova sestrica je u strahu i brigama. Kako će se snaći, hoće li je druga djeca prihvatiti, kakva će biti njezina učiteljica ... No, strah od
    nepoznatog, inače sasvim normalan i razumljiv, nakon prvog dana, sasvim će nestati, jer vrtić i sve ostalo što ga čini, pokazat će se kao jedno lijepo i ugodne mjesto.
    Nismo još čitali ni jednu s Medvjedićima pa ne znam iz "prve ruke", ali mislim da ćemo probati

darva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

U knjizi Bajke koje pomazu djeci(Gerlinde Ortner) imas pricu Goran i njegov medvjedic za situacije kad dijete ne zeli ostati u vrticu.Ne znam koliko ti je aktuelno bas usko vezano za vrtic.
    Mi smo citali ovo ljeto slikovnice Kad sam sretan,Kad sam tuzan,Kad se bojim.U ovoj zadnjoj se zecicu od gomile robe usred noci ucini da je nesto drugo(moj V je zakljucio da je to crna baka),zecic naravno u prici skuzi da je to bila samo roba ali V je i sada,3 mjeseca nakon toga pod dojmom crne bake i nju spominje svaki dan

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Darva, puno ti hvala na ideji
    Medvjedići mi se nisu baš posebno svidjeli :/ pa sam odustala od kupnje, a ova knjiga mi zvuči super.

Mi smo citali ovo ljeto slikovnice Kad sam sretan,Kad sam tuzan,Kad se bojim.
    Imamo ih sve i obožavamo ih (i mali i veliki ), baš sam jučer razmišljala da ću morati njih "proširiti na našu situaciju", ali ću definitivno prvo potražiti ovu knjigu koju preporučaš. Jedva čekam Interliber

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

moj malac je haranbasa i oce svakom-skoro, no sada je u fazi ramin se i necu pozdraviti niti gledati......mislim da je to normalno. ja sam u nasoj posti nasla super knjige o ANI, i sad imas ANA i kako biti pristojan, Ana i prijatelji i ima ih jos, ja imam prve dvije i savrsene su i dojdu oko 30 kn, ostele ne znam koje su ali daj pogledaj mozda ima nesto takvo

samo polako

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moji obožavaju medvjediće

Ja sam bila malo skeptična prema njima, ali sad su i meni super

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    Moji obožavaju medvjediće

Ja sam bila malo skeptična prema njima, ali sad su i meni super
    hoću reći, nije mi se sviđao crtež, zato sam bila skeptična

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Joe, da ni meni se nekak' nisu svidjeli na prvu. Malo smo izbirljivi (imamo puno slikovnica, meni su slaba točka ) Budem još jednom razmotrila ideju! Jassi, imamo nekoliko "Ana slikovnica", fora su

Hvala na idejama, vidjet ću za Bajke i mislim da ću čak neku englesku naručiti, ako ne nađem ništa "domaće", jer ispada da stvarno nije tema baš popularna :/

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

A koju si englesku nasla?

Mislim, malisanima je svejedno koji jezik, kad im iovak mi citamo il prepricavamo

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Vidi ovdje:

http://www.amazon.co.uk/Kissing-Hand...5985142&sr=8-1

ispod je lista knjiga sa sličnim temama.

decisions, decisions...

Girica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    Girica, a zasto ti mislis da nije normalno ako ne zeli ici svakome :?
    Mislim, kakav ti je to komentar :?
    Zato što je mama navela da ima "baš dosta izražen strah od odvajanja". Ja sam to shvatila kao strah. A ne kao promjenu tipa sada ne želi ići svakome kao prije. Za mene je strah držanje mame i nepuštanje kada bi to bilo i normalno za očekivati.
    Možda sam krivo shvatila?

Ako jesam, zanemarite moj komentar.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •