Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: Pletenica - ko prava

  1. #1
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno Pletenica - ko prava

    cak je i meni uspjela i to gotovo savrseno
    danas, nakon sto sam s mukom vidjela da mi ideja o tome da pecem peciva u kalupima za muffine nije bas uspjela (mislim da sam zeznula sa satrim kvascem, ali ko zna) i kod sogorice s zaviscu gledala dvije savrsene pletenice kako se peku, pregrizla sam muku i zatrazila recept

    dakle:

    350 g glatkog brasna (za dizana tijesta)
    1 vrecica kvasca (brasno i kavasac promijestai da se prozmu)
    2 jaja
    1 dcl maslinovog ulja

    1 dcl mlijeka
    1 zlicica secera
    1 zlicica soli

    1 zumanjak za namazat
    sezama ili vec necega za posipat

    dobro otopiti secer i sol u podgrijanom mlijeku i ubaciti u ono gore brasno
    i onda mjesiti
    sto se meni nakon 5 min vise nije dalo
    pa sam sve skupa tak na pol izmjeseno ubacila u pekac za kruh gdje je tijesto bilo dok se nije dva puta diglo
    pa sam ga izvadila
    napravila rolice za pletenice

    isplela jedno 5-6 kom srednje velicine
    namazala s zumanjkom
    posipala sa sezamom
    i evo mirise mi kuhinja ko pekara :D :D :D :D

    eda - ja sam radila DUPLU smjesu jer mi oskar dane kruha ima u skoli sutra, a melita u vrticu u ponedeljak, pa ce melita nosit 2-3 dana stari kruh, al nema veze

  2. #2
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

  3. #3
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    wow!!! :shock: :shock:

    super izgleda!!! :D :D :D

  4. #4
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Bravo Muks

  5. #5
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Bravo!

    Glede u svezi kvasca, moja su iskustva ovakva (nist novo, ali opet...):

    Svjezi je uvijek bolji od suhog aktivnog, ali postoje velike razlike medju proizvodima raznih proizvodjaca. Ako koristim suhi aktivni, kupujem onaj Dr. Oetkera (u zelenoj vrecici) a u sirokom luku izbjegavam Di-go jer mi nikad ne ispadne kako treba. Dobar mi se pokazao i onaj Alnaturin aktivni za kisela tijesta (nabavila samo jednom u DM-u) i to je to!

  6. #6
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Muki, prekrasno izgledaju!!


    Evo i moj prilog pletenicama:

    BRIOŠI

    Navečer izmiksati sve sastojke (ništa se ne mora prije dizati, samo se sve pomiješa):

    50 dag glatkog brašna
    1/4 kockice svježeg kvasca
    5 dag maslaca
    4 dag šećera
    malo soli
    3,5 dl mlijeka (hladnog)

    1 jaje
    mak za posipanje

    Kad tijesto postane glatko, prekriti ga folijom (malo posipati brašnom i onda staviti foliju da se ne stvori korica), pokriti krpom i staviti u frižider.

    Ujutro premijesiti, rezrezati na jednake dijelove (oko 8 komada) i oblikovati valjčiće. Svaki valjčić zarezati u tri traka, plesti pletenice i podvinuti krajeve da se dobije okrugli oblik. Ostaviti da se diže oko 30 minuta, premazati jajetom, posipati makom i peći na 220 stupnjeva oko pola sata (u biti, ja nakon par minuta smanjim na 170 jer moj rol nenormalno peče i nekad su gotovi i prije tih pola sata).

  7. #7

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno Re: Pletenica - ko prava

    Citiraj Mukica prvotno napisa
    pa ce melita nosit 2-3 dana stari kruh, al nema veze
    Stavi u zamrzivač ako treba ostati jestiva.

  8. #8
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    Muks, meni je drago da si nam naznačila da se radi o glatkom brašnu u receptu

  9. #9

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    A šta misliš da bi se dogodilo da staviš oštro

  10. #10
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Ako stavi tip 550 (na kojem piše da je oštro, ali je negdje na pola puta između klasičnog glatkog i oštrog tip 400) bilo bi idealno! Prema mojem dugogodišnjem iskustvu, 550 je najbolje brašno za dizana tijesta, čak bolje i od namjenskog.

    Od oštrog brašna tijesto nije tak mekano i kruh/pletenica se brže osuši. To kod mene nije slučaj, obično se pojede prije nego se stigne osušiti !

  11. #11
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja bih isto stavila da mi se tijesto mijesi u pekaču, ali ne znam kada da ga izvadim :?

  12. #12
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    moj zapisti

    mukice, glavno da si ti njih napravila duplo vise nego sogi :D

  13. #13
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    ja bih isto stavila da mi se tijesto mijesi u pekaču, ali ne znam kada da ga izvadim :?
    Onda kad vidiš da je lijepo umiješeno, tj. da se odvaja od stijenke. U minutama to bi bilo cca 6-7.

  14. #14
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    kako 6-7?!
    a dizanje jedno?
    pa drugo?
    program na kojemu ja pečem traje 3,5 sata, a samo pečenje valjda zadnjih 40 minuta :?

  15. #15
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    mozda imas i program koji sluzi samo za mijesenje tijesta? na mom pekacu (bivsem ) je bio. i traje dugo jer isto tako dva puta pusta da se tijesto digne i izmedju toga ga mijesi... mislim da traje oko sat i pedeset minuta

    a kad zavrsi, ko sto kaze ivka - pisti

  16. #16
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ajmeeeee, bojeeeee!

  17. #17
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    tebi nije puko samo komp, nisi ni ti bolje

    kakve boje?? :shock:

  18. #18
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa za tvoju spavaću!
    eno ti na mailu

  19. #19
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    dobro da nije na pp-u

  20. #20
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    kako 6-7?!
    a dizanje jedno?
    pa drugo?
    program na kojemu ja pečem traje 3,5 sata, a samo pečenje valjda zadnjih 40 minuta :?
    Ja UVIJEK radim sa suhim instant-kvascem i ne treba dva dizanja. Samo sve ubacim u pekač. Kad on izmijesi, izvadim van, oblikujem (u ovom topicu bi to bile pletenice), premažem mješavinom jajeta i mlijeka, pospem sezamom, lanom, makom i ostavim da naraste, pa u vruću pećnicu... Ostalo je poznato .

  21. #21
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Zaboravih gore dodati - i moj pekač ima program za samo miješenje tijesta (nemaju li svi pekači i taj program), bez grijanja i pečenja. Na njemu bi to trajalo 45 minuta. No, zaista tijestu ne treba više od spomenutih 6-7 minuta, tj. dok se počne odvajati od stijenke posude.

  22. #22
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno

    Citiraj Dream prvotno napisa
    Zaboravih gore dodati - i moj pekač ima program za samo miješenje tijesta (nemaju li svi pekači i taj program), bez grijanja i pečenja. Na njemu bi to trajalo 45 minuta. No, zaista tijestu ne treba više od spomenutih 6-7 minuta, tj. dok se počne odvajati od stijenke posude.
    Kod Alpina pekača program za miješanje traje 1:30, ali i grije. Kad završi obično uključim još jednom na par minuta da samo izmjesi.

    Mukice, pletenica je super, još nikad nisam uspjela napraviti ovako mekano pecivo.

  23. #23

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    Hitno hitno netko tko zna

    na koliko se peku ove pletenice?
    i jel se jednom dižu onaku u grudi, a drugi put u obliku pletenica prije pečenja ?
    nemam pekač kukumeni

  24. #24

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    karlovac
    Postovi
    488

    Početno

    Samo da napomenem da se pletenice peku svaku večer.
    Nešto prefino!

    Mukice

  25. #25

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    305

    Početno

    Ja imam klasičnu germu, koliko da je stavim?

  26. #26
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno

    Citiraj Natalija prvotno napisa
    Ja imam klasičnu germu, koliko da je stavim?
    I ja sam radila s klasičnom, a stavila sam, vrlo odokativno, nešto manje od kockice na duplu količinu. Meni je taj kvasac skroz nejasan, koliko god ga stavim je dobro. Inače za običan kruh stavljam oko petinu kockice, a i dalje mi se čini previše.

  27. #27

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    305

    Početno

    Od ove smjese bi se mogle napraviti i i kiflice. jel' da? :D

  28. #28
    Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,835

    Početno

    ja mijesim u multipraktiku, blažen bio, stvarno super izmijesi.Kasnije ja samo malo premijesim, čisto da mu dam tač

  29. #29
    Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,194

    Početno

    Citiraj krumpiric prvotno napisa
    ja mijesim u multipraktiku, blažen bio, stvarno super izmijesi.Kasnije ja samo malo premijesim, čisto da mu dam tač
    tak i ja, samo ne u multiću, nego u samostoječem mikseru sa nogicama za dizano

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •