Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: ukidaju se besplatni udzbenici?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno ukidaju se besplatni udzbenici?

http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/p...3/0006006.html

li će se uvesti imovinski cenzus pa će bogati plaćati knjige svojoj djeci ili će svi roditelji, kao u Austriji, participirati u cijeni udžbenika sa 150 kuna

ZAGREB - Prva žrtva globalne financijske krize, koja će se neminovno odraziti i na državni proračun za 2009., u Hrvatskoj bi, kako sada stvari stoje, mogao postati Primorčev projekt besplatnih udžbenika.

Naime, iako je Ministarstvo obrazovanja prije desetak dana najavilo da će, zahvaljujući promjenama u Zakonu o udžbenicima, država već iduće godine osigurati besplatne udžbenike za svih oko 550 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola, iz viša izvora doznajemo kako se i u Vladi i u Ministarstvu ozbiljno razmatraju svojevrsne modifikacije tog modela.

Prema riječima jednog člana predsjedništva HDZ-a i Vlade, ozbiljno se razmišlja o tome da se u projekt besplatnih udžbenika uvede imovinski cenzus, što znači da djeca bogatih roditelja više ne bi imala pravo na besplatne udžbenike. Prema drugom prijedlogu koji se ovih dana užurbano analizira u Ministarstvu obrazovanja, svi bi učenici i dalje dobivali besplatne udžbenike, no roditelji bi po uzoru na praksu u Austriji simbolički participirali u cijeni. Tu nam je informaciju potvrdilo nekoliko neovisnih izvora bliskih Primorčevu Ministarstvu.

Daju od 9 do 20 eura

Najpravičnije bi bilo uvesti imovinski cenzus. Ne trebaju svima besplatni udžbenici. U projekt se ušlo brzopleto

Bežen
    U Austriji u cijeni kompleta udžbenika, ovisno o razredu koji pohađa njihovo dijete, roditelji participiraju sa 9-20 eura. Naši izvori kažu kako je ministar Primorac svojim suradnicima dao u zadatak da izračunaju koliko bi se primjenom austrijskog modela, kada bi, dakle, roditelji u cijeni udžbenika participirali sa 50-150 kuna, manje za knjige platilo iz državnog proračuna.

U Ministarstvu su, prema riječima naših sugovornika, potpuno svjesni da se ta mjera, nakon što je država dvije godine zaredom kupila besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima i dijelu srednjoškolaca, sigurno neće svidjeti svim građanima.

No, činjenica je da takav model već godinama uspješno djeluje ne samo u Austriji nego i nekim drugim europskim zemljama.

Projekt besplatnih udžbenika Sanaderova je Vlada uvela prije dvije godine. Do tada besplatno je udžbenike učenicima davao samo Bandić, no još su neki gradovi osim Zagreba određenom broju učenika plaćali knjige.

Škole kao kupci knjiga
    Projekt neće biti žrtva budžetskih restrikcija. Besplatni udžbenici idu dalje, a neće stajati više od ovogodišnjih 400 milijuna kuna

Primorac

Prve godine država je nakladnicima za besplatne udžbenike iskeširala više od 400 milijuna kuna, a slično je bilo i lani. Ministarstvo je po uzoru na Austriju izradilo novi zakon o udžbenicima koji je već upućen u proceduru.

Prema njemu, kupci udžbenika ubuduće bi bile škole. Država bi za udžbenike osigurala sredstva u proračunu, a svaka bi škola dobila limit, odnosno maksimalnu količinu novca koju može potrošiti za kupnju udžbenika.

Ministar Dragan Primorac uvjeren je da projekt besplatnih udžbenika neće biti žrtva budžetskih restrikcija.

- Projekt ide dalje, a ukupan iznos koji država planira utrošiti na udžbenike neće prelaziti ovogodišnjih 400 milijuna kuna - rekao je ministar Primorac.

Dijele se besplatne knjige nauštrb drugih jednako važnih projekata

Jesu li besplatni udžbenici za sve učenike pedagoška mjera ili demagoški trik? Iz pozicije roditelja, nema ništa bolje od toga nego da vam država na početku školske godine uštedi između 600 i 1700 kuna, koliko je ove godine trebalo platiti za komplet udžbenika.

To je mjera koju će svatko pozdraviti, bez obzira na to koliku plaću ima. Drugim riječima, počne li država sada uvoditi neke imovinske cenzuse za udžbenike, to kod većine građana i birača HDZ-a sigurno neće biti dobro prihvaćeno.

Ne zaboravimo da su iduće godine lokalni izbori pa od uvođenja imovinskih cenzusa pri kupnji udžbenika, barem još ovu godinu, vjerojatno neće biti ništa.

S druge strane, besplatni su se udžbenici pokazali pregolemim, a prije svega preskupim zalogajem za državu. Hrvatska, očito, iz godine u godinu iz proračuna nije u mogućnosti izdvojiti 400 i više milijuna kuna za udžbenike.

Točnije, država taj novac može izdvojiti, ali cijenu očito moraju platiti neki drugi za djecu jednako važni projekti. Ove godine, primjerice, zbog manjka novca za udžbenike potpuno su skresana sredstva za kupnju školske lektire. Istodobno novac za projekte koji se odnose na prevenciju nasilja - skresan je za trećinu.

Da je vlast pitala roditelje bi li se, u situaciji kada u državnoj blagajni naprosto nema novca za sve, a znamo da se uvijek najviše štedjelo na djeci, odrekli besplatnih udžbenika u interesu nekih drugih važnih projekata, dio bi roditelja, pa i ja sama, sigurno odgovorio potvrdno.

Kada bi znali da će novac iz proračuna biti pametno uložen u projekte koji će njihovoj djeci osigurati bolju budućnost, većina bi roditelja iz svoga džepa sigurno pristala izdvojiti i tih 50 do 150 kuna, koliko bi prema austrijskom modelu iznosila njihova participacija. Dakle, nije stvar u modelima, nego u principima.

Najgore je kada vlast svoje građane - podcjenjuje. Jer, ako država ima novca za besplatne udžbenike, kako to da ga nema za toaletni papir, za papir za fotokopiranje i razne druge troškove koje škole još uredno naplaćuju od roditelja? (Ivana Kalogjera-Brkić)

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Kakvi udžbenici?
    Zar nisu kupljeni i nasljeduđuju se iz prethodne generacije?
    Valjda samo radne bilježnice.
    Stvarno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Kakvi udžbenici?
    Zar nisu kupljeni i nasljeduđuju se iz prethodne generacije?
    Valjda samo radne bilježnice.
    Stvarno
    to sam i ja mislila al izgleda da su uvik novi

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

N je prvi, svi udžbenici su novi( uglavnom ALFA), ali niti iduća generacija prvašića naše neće koristiti i to jer su katastrofalno loši, raspadaju se od prvog dana i zato jer se piše i u udžbenikee i radne bilježnice
    Jer se valjda nikako nije moglo napraviti da se ne piše u udžbenike, jadni naši siroti izdavači

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Postoje radni udžbenici - u njih se i piše.
    Postoje i oni drugi - oni se nasljeđuju.

Radni su uglavnom u nižim razredima i iz stranih jezika.

Moj je sin ove godine 8. razred i dobio je praktički sve udžbenike rabljene.

Radne bilježnice, naravno, svake godine idu nove.

A što se tiče teme - ne znam još, moram tek "formirati mišljenje o tome"

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ako je kriza, onda bi se malo i u drugim ministarstvima moglo ušparati.

Uvijek opletu tamo gdje su djeca, jer znaju da će roditelji udžbenike kupiti.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A nešto se govori i o smrzavanju plaća.... opet učiteljima, naravno.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

i ne samo o tome. prica se naveliko i o tome kako slijedece godine nece biti novih zaposljavanja u drzavnom sektoru. sto to znaci? da ce nakon sto profesor ode u penziju ostati raditi honorarno za skolu ili je to ipak neki drugi slucaj?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mislim da neće biti povećanja satnica (ono, traže još 4 sata za učitelja informatike).

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ne, profesori informatika (i ja medju njima) su na zadnjem gradskom aktivu za profesore informatike u gimnazijama potpisali peticiju kojom se trazi SMANJENJE satnice. razlog je jednostavan. naime, prof informatike ima jednu od najvecih satnica u nastavi (22) i jos im na kicmu ide i odrzavanje kabineta, cms, e-matica........i te stvari.....a da ne kazem da nerijetko glume administratore (jer ravnatelji ne zele traziti od ministarstva da se otvori radno mjesto administratora koji bi sve to rjesavao)......+ razna pitanja i potpitanja od svojih kolega tipa "a zasto mi word ne zeli napraviti tablicu tako-i-tako?".......prof informatike je cesto u ocima svih ostalih bog za racunala, a istina je zapravo potpuno drugacija......

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naravno da su to jucer vec sve demantirali, ali tko vise vjeruje tome? I, nije samo da idu restrikcije prema uciteljima, idu i prema drzavnim sluzbenicima kod kojih stalno stoji na snazi zabrana novih zaposljavanja. To znaci da je u moj odjelu godinama isti broj zaposlenika a klijenata je najmanje tri puta vise nego pred nekoliko godina.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

S druge strane, besplatni su se udžbenici pokazali pregolemim, a prije svega preskupim zalogajem za državu.
    ovakve me stvari "oduševljavaju".
    kao da je teško baviti se matematikom prije odluke, a ne naknadno zaključivati kako je to preskup zalogaj pa se onda baviti reformama i revizijama odluke.
    umjesto da se studiozno pristupi problemu sve se radi stihijski, od izbora do izbora. Grrrr!

usput, moja kći je 6. razred i dobila je rabljene udžbenike.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i moj je u drugom dobio rabljene i skroz su OK

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    i moj je u drugom dobio rabljene i skroz su OK
    Ovako i kod nas - nisu svi rabljeni, ima ih cca pol-pol. Radne bilježnice su sve nove. NOVU čitanku iz hrvatskog čekali smo skoro pa mjesec i pol dana (tek sam prošli vikend potpisala letak o preuzimanju). Udžbenike iz prvog razreda nismo morali vratiti (a bili su iskoristivi, barem oni koje je rabilo moje dijete...).

Inače, mm je na mobitel neki dan dobio vijest da će i srednjoškolski udžbenici biti besplatni. Niš mi više nije jasno. Valjda se mislilo ako ozakone obveznu srednju školu, da treba i platiti udžbenike. Mhm... izgleda da te stvari ovise o blizini izbora i ničem drugom. No hard feelings...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/p...3/0191006.html
    U skladu s novim Zakonom o udžbenicima, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u sljedećoj će školskoj godini prvi put osigurati besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce i srednjoškolce u Hrvatskoj.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj YosephK prvotno napisa
    ne, profesori informatika (i ja medju njima) su na zadnjem gradskom aktivu za profesore informatike u gimnazijama potpisali peticiju kojom se trazi SMANJENJE satnice. razlog je jednostavan. naime, prof informatike ima jednu od najvecih satnica u nastavi (22) i jos im na kicmu ide i odrzavanje kabineta, cms, e-matica........i te stvari.....a da ne kazem da nerijetko glume administratore (jer ravnatelji ne zele traziti od ministarstva da se otvori radno mjesto administratora koji bi sve to rjesavao)......+ razna pitanja i potpitanja od svojih kolega tipa "a zasto mi word ne zeli napraviti tablicu tako-i-tako?".......prof informatike je cesto u ocima svih ostalih bog za racunala, a istina je zapravo potpuno drugacija......
    Kužim ja to, ali ne govorim o tome. Ja radim u OŠ (nepuno radno vrijeme) gdje već godinama tražimo da nam odobre puno radno vrijeme, jer zainteresirane djece za informatiku ima i za preko puno radnog vremena, ali MZOŠ ne da odobrenje na povećanje satnice do punog radnog vremena kako bi sva djeca išla, nego smo prisiljeni dio djece odbiti i ne upisati.

Ili raditi još jednom toliko besplatno ako bismo željeli svu djecu uključiti.

Na takvo sam povećanje ja mislila, ne na normu.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ne radim u školi, ali pretpostavljam da će se država prvo pokušati riješiti što više izborne satnice. Jesam u pravu, učitelji?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

prošli su izbori, prošla su obećanja ... zna se šta su obećanja - ludom radovanja ....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kazu na dnevniku - za veliku vecinu nas ostaju besplatni.

(ili mozda ipak ne, s obzirom na prosjecnu placu foruma)

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u jednom trenutku smo od rod. trazili potvrdu o prihodima...i gle cuda najveci dio god. zaradi u prosjeku oko 3-4 tisuce kuna mjesecno (oba), a auti, kuce, biznisi...meni se kosa dize na glavi od tih financijskih cenzusa. bez obzira na forumski prosjek mi cemo (vecina nas) biti u onima koji ce kupovati knjige.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma nece izgleda skole traziti potvrde o prihodima nego ce sve to ici preko onog nekog jedinstvenog poreznog broja gradjana. kad bude.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nema to veze od kud info - nama donose iz porezne, prijavu o prihodima, smijeh i suze kad ih citas.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    ma nece izgleda skole traziti potvrde o prihodima nego ce sve to ici preko onog nekog jedinstvenog poreznog broja gradjana. kad bude.
    Big Brother is watching you!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Znači ipak se ukidaju besplatni udžbenici jer će limit biti sigurno smiješno malen. Ono: ako je prosjek po članu obitelji 2000 kuna. Da imamo mi građani imalo dostojanstva odbili bismo kupiti udžbenike i zajedno s učiteljima iz revolta radili na materijalima iskopiranim ili isprintanim s interneta.
    Ovo što se radi npr. za glazbeni je totalna sramota: udžbenik i radna bilježnica po razredu Ja sam završila osnovnu glazbenu s jednom jedinom knjigom i kajdankama.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mislim da su na Dnevniku rekli da će plaćati oni s "ekstremno visokim primanjima". Baš me zanima imam li i ja ekstremno visoka primanja. :/

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma, siromasni ce biti oni koji primaju DD
    i to je to
    ja npr. kao samohrani roditelj nemam nikakav prava jer ne primam DD
    pa vjerovatno onda necu imat pravo ni na besplatne udzbenike

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemoj me potezati za dd - i tu potvrdu dobivamo u vrticu (tko ima tko ne)...koja je to sramota najbolje prodju oni zeljeznog zeluca koji su u stanju lagati i varati i jos te gledaju u oci a zatim sjednu u svoj skupocijeni auto.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Pa u Hrv. je ekstremno visoko primanje i 4000 kn

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad sam ja bila mala vrtići su se plaćali prema primanjima. Moja mama je bila profesor a tata konobar u tad dobroj firmi i plaćali su punu cijenu vrtića. Roditelji mog kolege u vrtiću imali su krčmu. Tata je bio na minimalcu a mama kao nezaposlena i oni nisu plaćali ništa. A žena se oblačila po posljednjoj modi, nosila bunde i zlatnine na kile.
    A tako je bome i danas.
    Jedino ako stvarno taj osobni broj zaživi i vide se stvarni prihodi.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moram priznati da mi je to s jedinstvenim poreznim brojem :/ . Nemam velika primanja, ništa ne skrivam, jednostavno mi se ne sviđa prisustvo Big Brothera.
    A ti Mukice imaš očito previše novaca. Moj brat se nedavno htio natjecati za stipendiju koju dodijeljuje Ministarstvo branitelja pa je ispalo da mamina plaća (radi u školi) i mirovina koju primaju moja braća prevelika. Mama mu je rekla "Sine, mi smo prebogati za to". Ne znam kolika bi ti trebala biti primanja, a na koncu to i nije stipendija za siromašnu djecu, već za odlične učenike. Ali to sad jedna sasvim druga tema. Ma izluđuju me takve stvari, pa to s DD, pa sad s knjigama

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad sam ja bila mala vrtići su se plaćali prema primanjima. Moja mama je bila profesor a tata konobar u tad dobroj firmi i plaćali su punu cijenu vrtića. Roditelji mog kolege u vrtiću imali su krčmu. Tata je bio na minimalcu a mama kao nezaposlena i oni nisu plaćali ništa. A žena se oblačila po posljednjoj modi, nosila bunde i zlatnine na kile.
    A tako je bome i danas.
    Jedino ako stvarno taj osobni broj zaživi i vide se stvarni prihodi.
    x

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eto, čula ja ponovno istu priču sinoć na večernjim vijestima. Cijenu, kao i uvijek, plaćaju oni koji imaju tek malo više od minimuma. Uvijek. U svemu. Klasika....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •