Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: Sad ste me zbedirali.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Sad ste me zbedirali.

Dakle. Imam dva prekrasna mala bića (curica 4,5 g, dečko 1,5 g), koji su nažalost rođeni carskim rezom zbog neučinkovitih trudova. Trenutno sam u 16 tjednu trudnoće i sve sam već lijepo dogovorila s doktorom - kao to je obavezno carski rez, samo se trebate odlučiti da li ćete spinalnu ili opću anesteziju. Dogovorila se ja i za sterilizaciju u toku operacije, jer je svaki slijedeći porod "velik rizik na koji se možete olučiti isključivo na vašu odgovornost". I sve je to meni OK, čak sam si mislila kako neću barem ovaj put morati podnostiti onaj užasan drip 18 sati (to je druga priča).
    E sad, dođem ja danas na Rodu (bila sam već ali na kratko) i počnem čitati priče s poroda. Prvo: Žena rodila kod kuće prirodno nakon 2 carska reza. Drugo: Pitajte dijete kako bi se rodilo. Treće: Prirodni porod je najbolji itd. Sve u stilu koji me doveo na pomisao da sam ja užasna majka, koja "ne želi" roditi svoje dijete, nego se povlači linijom manjeg otpora. Pa kako su svi ti ljekovi i porod u bolnicama neprirodni i nepotrebni. Pa kako se mi same moramo izboriti za naše pravo da prirodno, bez asistencije porodimo svoje dijete.
    I sad sam ja stvarno u bedu. Jesam li ja sa svojim stavom do sada potpuno u krivu? Da li sam takav stav imala i prije prva dva poroda? Možda sam ja svojim podsvjesnim razmišljanjem kriva što se oni nisu mogli roditi prirodno? Da li je to roazlog što danas oboje boluju od neurodermatitisa? I što sad na radim?

kobila_suzy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čovjek u datom trenutku, s obzirom na okolnosti, napravi najbolje što može.
    Kad se okolnosti promijene, opet radi najbolje što može i zna.

Šta je bilo, bilo je. Ako misliš da treći porod možeš izgurati prirodno, zašto ne, još bolje. Posavjetuj se s liječnikom.
    Nemajka sigurno nisi, i ne vidim razloga da sama sebi nabijaš osjećaj krivnje zbog prijašnjeg izbora ili ikustva, kako bilo. Zato smo tu da se educiramo i da stvari krenu nabolje.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad se smiri i duboko udahni i napravi sve onako kako ti mislis da treba, a ne onako kako negdje pise, pa bio to i nas portal. Mi zelimo pruziti ispravnu informaciju, a nikako ne zelimo nekome nametati osjecaj krivnje.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sve je to OK, ali msli da nema šanse da mi tu dozvole da se porodim prirodno. Pa u prošlom porodu mi nisu dali ni da stojim kraj kreveta, a kamoli da čučim, klečim, ili si bilo kako olakšam trudove. Nego, "samo ti lijepo lezi, jer kad stojiš ne može teći drip kroz infuziju"
    Koji položaji, koja voda - položaj na leđa i nema druge. Ma znate, ljutim se kad mi netko proturi takvu priču ko iz bajke, a ja dobro znam što se kod nas može, a što ne.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Poslid, puno nas nije znalo kakav izbor možemo imati i prošle smo kao i ti. Drip, ležanje, rezanje, šivanje itd.

Ja sam sretna što sam našla Rode i što ću sada barem pokušati oduprijeti se svim tim rutinskim postupcima, koji su mi doduše bili čudni i pri prvom porodu. A isto kao i ti, mislila sam valjda oni znaju...

Muž mi je prije prvog poroda kupio jednu super knjigu, kad smo je počeli čitati mislila sam da je tako i kod nas, kad tamo figa.
    U toj knjizi recimo piše da je neprekidan CTG potreban samo pri rizičnim trudnoćama. Kad su me prištekali na CTG, nisam ni posumnjala u to (spadala sam u rizične trudnice).
    Međutim, sve ono drugo što tamo piše, o rezuckanju samo u slučaju... dripu samo...u slučaju, jednostavno su primjenili na mene i ja sam ko kokoš poslušno sve odradila ma koliko bolno bilo. A u glavi mi je zvonilo kakva sam ja žena kad se sve ono što se inače primjenjuje iznimno primjenjuje i na mene enciklopedijski slučaj

A uopće nije trebalo biti tako i nadam se da ovoga puta neće biti.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa gledaj, sve je to tako bio kao što si ti napisala, kod prvog poroda. Za drugi porod sam se ja dobro pripremila, ali si jednostavno nisam mogla pomoći. Samo da ti objasnim situaciju: Doktor 1 odlučuje se za inducirani porod koji će dovršiti carskim rezom zbog medicinske povjesti, potpuno zatvorenog ušća i nespuštanja djeteta. Doktori 2 i 3 se pobunjuju i tvrde da se ja mogu poroditi prirodno. Doktor 1 se razljuti toliko da mu se digne tlak i ode doma na bolovanje. Doktor 2 me drži na dripu (koji su mi već prije toga počeli davati) punih 18 sati samo iz inata. Ja imam duple trudove, a ne otvaram se uopće. Lakše mi je kad stojim, ali mi ne daju, jer moram biti priključena na CT da bi pratili otkucaje srca i na flašu otkud teče drip. Oko podneva počinjem moliti da nešto poduzmu jer više ne mogu izdržati, a ništa se ne događa. Babice se ustrčale oko mene i pomažu mi svim silama (bile su prekrasne). Dočekam i noćnu smjenu. Napokon se doktor 2 u pola noći dosjeti da je pretjerao i da ja stvarno previše patim i odlučuje se na carski rez. Na kirugriji već čeka doktor 3 i bez riječi me isprate u salu, uspavaju me i izvade bebu. Narkoza je u tom trenutku za mene bila nešto najljepše što su mi mogli dati.
    I ti i dalje misliš da si možeš nešto puno pomoći?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, mozes
    ako ne za sebe, bit ce za tvoju kcer
    netko se mora poceti buniti, tesko ce drugacije doci do promjena

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samo da pojasnim, ovo bit ce za tvoju kcer, mislila sam da ce se uvjeti radjanja u hrvatskoj promjeniti bar dok nam kceri ne pocnu radjati

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Poslid, nemoj se komirati.
    Ja dosta toga znam pa opet nisam sigurna da ću u bolnici biti u stanju inzistirati na nekim stvarima.
    Npr. ja nebi epizotomiju, ali isto nebi radila perinealnu masažu. Pa kako ću onda inzistirati da me ne režu, jer se može dogoditi da popucam.

Pa, drip. Dobila sam ga prvi put i je da boli, ali sam se tak brzo porodila da nekad pomislim da ću ga drugi put sama tražiti.

Carski i epiduralnu nebi, ali opet, znam mame koje su ih tražile, dobile i šta sada. Nismo sve iste. Nebi nikoga osuđivala.
    A neurodermitis kod djece ti nije zbog carskog. Pa njega ima tona djece - Frano povremeno.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam da li se na ovom forumu moze naci prica s majinog poroda, ako ne, prebacit cemo je (majo, mozemo li?), prica je jako ohrabrujuca

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zrinka slažem se s tobom, Majina je priča ohrabrujuća
    ono što sam još htjela reći, ja sam osoba kojoj je svaka promjena dobrodošla, ma koliko se ona drugima činila beznačajna i mala.

Recimo, kod drugog poroda, taman da sve prođem kao prvi puta ali da bude muž uz mene, to bi mi bilo nešto predivno, jedna velika i jako bitna promjena. A možda mi dozvole i da malo hodam između trudova, umjesto da me priheftaju za CTG.

A sutra, reći ćemo sutra, neka druga rodilja imat će još neku mogućnost uz tatinu prisutnost i hodanje između trudova. Prekosutra će biti tri mogućnosti itd. Dakle, ne očekujem da će mi sve odjednom dozvoliti i to baš meni.

Tako to ja doživljavam.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prvo da te pozdravim i zaželim ti dobrodošlicu na ovaj forum.

sad ono što me jako brine, kako su ti mogli dati drip nakon prvog poroda(carskog)?
    ja sam u šoku, čula sam da inače NE daju drip ako je prvi put bio carski rez.
    Naime ja sam rodila na carski i najviše me je strah tog nesretnog dripa kod druge trudnoće (kad bude jednog dana)
    i onda me je frendica uvjerila da se drip ne smije dati, bar njoj nisu.
    šta je od toga istina?
    ajde molim vas vaša iskustva!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prema onom pravilniku odnosno smjernicama za vođenje poroda, nakon carskog reza (carskih rezova) DOPUŠTENA je OPREZNA upotreba dripa odn oksitocina i prostaglandina

upiši u google carski rez, nađi tu stranicu sa smjernicama, pa dobro prouči

ako ne nađeš, javi pa ću ja potražiti. Ja imam dva carska reza, treći put ne bih uopće. Ako bude, bit će carski.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajme Ivana sad sam ja zbedirana, ja ću skroz odbiti taj drip...
    idem na google pa ti javim ako nisam našla..

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam ustvari trebala dobit malo dripa, tek toliko da vide da li ću se početi otvarati ili ne. Ako bi se počela otvarati onda bi pustitli da rađam vaginalno, a ako ne za najviše 2 sata bi bila na carskom. Ali onaj se doktor zainatio pa me držao 18 sati. Što se tiče zahtjeva, vjerujte mi ja sam tražila da me puste hodati (pustili su me do WC-a pa sam išla svakih pol sata), tražila sam da mi prestanu davati drip, tražila sam da mi puste muže (pustili su ga u 8 navečer - nakon 14 sati, ali onda mi je već sve išlo na živce, pa sam ga zamolila da ode). Ali sve u svemu, jednostavno se nisam imala kod koga boriti. Babice su mi bile super i same su priznavale da je doktor pjetjerao, ali nisu mogle ništa učiniti, a doktor je dolazio svaka 3 sata, pregledavao me tako da sam ga htjela odalamit nogom u glavu i tvrdio da uopće nemam prave trudove i da me ne bi smjelo boljeti. Ma zamisli! Baš on zna! Trebalo bi njemu jednom dati drip, pa da vidi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zelim samo javiti kako ce Majina prica biti objavljena ovih dana (trebala je biti i prije, ali nije moglo zbog "tehnickih razloga"), i vjerujem da ce onda ta prica ipk ohrabriti mnoge buduce mame.
    :wink:

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    onaj se doktor zainatio pa me držao 18 sati.
    Ovo mi je savršeno...kako u biti ispada da ih uopće nije briga za nas nego rade svašta da bi dokazali da su jedino oni u pravu...i onda se zeznu i zakompliciraju stvar...užas...

Citiraj Oriana prvotno napisa
    ja sam osoba kojoj je svaka promjena dobrodošla, ma koliko se ona drugima činila beznačajna i mala.
    Ja također, tako da sam odlučila svoja iskustva više ne diskutirati s određenim ljudima, poput mog svekra, koji mi je neki dan rekao da sam luda i da se očito još nisam rodila jer živim u totalno nerealnom svijetu...i da se ništa neće promijenit...

Žao mi samo što ga nisam zamolila da mi to da napismeno pa da ga za koju godinu mogu natjerat da doslovce pojede svoje riječi... :wink:

Potpisujem Zrinku...ako će zbog mojih i vaših svađa i inzistiranja u rodilištima za 20/30 godina naše kćeri i snahe moći birati kompletne uvjete i način na koji će rađati, to će mi biti uspjeh - a ako to ipak dođe u neko skorije doba pa zahvati i mene - još bolje :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa to je strašno. Doktor koji drži ženu 18 sati na dripu ja bi ga poslije svega "ubila". Napravila bi mu neku pakost kad tad. Žalosno je što si u njegovim rukama i u njegovoj milosti i nemilosti. Nakon 2-3 sata ako se ne otvoriš može ići lagano drip 1-2 h ,ako i to ne pomogne onda kvragu i taj carski rez neka naprave i nek sve bude gotovo. Zašto moramo trpiti tako dugo. Znamo da porod boli. Spremamo se na to punih devet mjeseci. Pristajemo na bol u želji da izađe nama najslađe i najvoljenije biće. Ali zar je potrebno iživljavati se na nama zato što smo sretnice koje će na svijet donijeti novo biće. Zašto nam se ne omogući napokon taj porod onako kako to izgleda čak u Sloveniji. Slovenci imaju u bolnicama bolji odnos i uvjete prema rodiljama nego mi "ponosni" Hrvati.
    Pa kada će u bolnicama prestati raditi oni koji ne vole to što rade i oni koji nisu sposobni za taj posao. Neki mudruju , prave se pametni i ponosni su na bijeli mantil a neki mrze i jutro kada idu na posao u bolnicu i misli su ima na skroz drugim stvarima. Eto jadne mi, kada moramo u ruke takvim osobama. Ja bi za neku pristojnu cijenu platila i porod i smještaj kada bi postojale privatne bolnice. A ne plaćati ovdje doktore čija je cijena poroda min.500 Eur-a i morate imati vezu , a na kraju vam se dogodi da završite na pomoćnom ležaju u sobi sa nekoliko žena i porađa vas neki nepoznati doktor.

Eto toliko od mene, pozdrav, svima dragim ženama - majkama koje očekuju prinove kao i ja i koje strepe kao i ja

Početno

Znaš kad će prestat?? Kad na medicinskim fakultetima na odsjecima za ginekologiju i porod najure sve profesore i zaposle majke koje su rađale...kad u školama za babice cure pošalju na tečaj bontona...i kad najure i zamijene doktore u bolnicama onima koji su slušali o tome od tih mama na faksu...

Ili kad ih mi masovno počnemo prijavljivati komisijama...ja na slijedeći porod nosim diktafon ako ne puste muža tako da imam dokaze.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Poslid, nemoj se bedirat ako ti treba carski i pri trecem porodu. Carski je ponekad neophodan. Razmotri sa svojim lijecnikom koje su ti opcije, da li da probas ici na vaginalni ili da automatski ides na carski. U igri je puno pitanja i odluka ne bi trebala biti zasnovana na jednoj ili dvije stvari.

Ja sam prvi put rodila putem hitnog carskog.

Drugi put smo se odlucili probati vaginalno medutim uvijek smo bili svjesni da postoji mogucnost da cemo ipak morati opet na carski.

Ja sam imala takozvani "bikini-rez" pri prvom carskom (jedan vodoravni rez) sto je znacilo da mi je moguce probati slijedeci put vaginalno. Da sam imala onaj stari T-rez, to ne bi bilo moguce jer kod takvog reza postoji jako velika mogucnost pucanja maternice pri trudovima.

Takoder je postojala mogucnost da, u slucaju da idemo na VBAC (vaginal birth after ceasarian), da ce mi trebati drip (imala sam predeklampsiju) i u tom slucaju sam trebala potpisati da prihvacam rizik dripa.

Al na kraju je sve zavrsilo dobro, vecer prije zakazanog dripa smo se MM i ja dobro ... i Robi se rodio to jutro, doslovno izletio kroz vaginalni kanal

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anči u pravu si. Trebalo bi ih bez ustručavanja prijavljivati. Mi smo poznati narod koji znamo okrenuti glavu kada vidimo nepravdu učinjenju čak i nekom drugom. Uvijek kažemo sebi "ma što ću se ja mješati nisu to moja posla, glavno da ja nekako izguram sve do kraja itd" Ali nebi trebali biti tako pasivni, trebali bi dići glas, trebala bi se osnovati pravna udruga /ako možda ne postoji , naime nisam informirana/ gdje bi pomagala rodiljama a i pacijentima , da svako neprimjereno ponašanje i ponašanje uvjetovano isticanjem svoje moći - mi smo bogovi ovdje a vi ste robovi- i ponekad vrijeđanja, svo osoblja i doktore /uz dva do tri svjedoka jer vjerovatno je samoj osobi to teško dokazati/ prijaviti Zboru liječnika Hrvatske ili recimo Ministarstvu zdravstva ili na kraju dati i u novine i na TV. Pisati sve ćešće i govoriti o tome sve više. Pa nisu doktor i sestre bogom dani ljudi, svaka čast izuzecima koji vjerujem da postoje. Ali većina je "mudra" i drže se jedni drugih. Te karike se mogu razbiti samo ako postanemo odlučni, njih novac nemože spasiti a ni politika u kojoj je danas u politici 32 i više liječnika. Koji duhoviti i zanimljivi angažman za liječnike . Bolje da se drže svoje struke.

Pozdrav svima i čuvajte se same koliko god možete , je na druge se čovjek može teško osloniti.

Pusa :D

ivarica

Početno

marinela, mogu mozda razumjeti tvoju ogorcenost ali ne i nacin na koji pises, editirati cu dijelove tvojih postova koji su uvredljivi.
    ako imas primjedbi, obrati mi se preko PP.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ancica - izuzetno lijep i korektan post

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Poslid, čini mi se kao da opisuješ moj prvi porod, sve se to i sa mnom odigralo, samo je meni beba lupala glavom o zdjelicu, raskrvarila glavu i ostala trenutak bez kisika, zbog čega i danas trpimo posljedice.
    zbog toga, a i zbog velike bebe-4400g, drugi porod je bio planirani carski, na termin .
    sada planiramo treće, želim odmah carski i sterilizaciju.ne zat jer mi je carski prirastao srcu, nego zato jer me stvarno strah da mi se bebi nešto ne dogodi.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene je strah vaginalnog poroda upravo najviše zbog djeteta. Jer ja nisam imala spontane trudove. U prvom porodu mi je pukao vodenjak, došli smo u bolnicu i čekali smo 9 sati, ali ništa se nije događalo. Ostala sam potpuno zatvorena. Zato mi je doktor dao drip jer se više nije moglo čekati. S prvim trudom pod dripom, djetetu su drastično počeli padati otkucaji i to je bio hitan carski rez. U drugom porodu su me stvarno mučili i imala sam trudove (pod dripom), ali sam se i nakon 18 sati otvorila samo za 2 centrimetra - i to valjda jer su me stalno pregledavali.
    Zato mislim da se ja nikad ne bi mogla sama poroditi, prije bi se valjda dijete ugušlio i zato ću se pomiriti sa tim trećim carskim rezom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iskreno, ja se uopće puno ne nerviram oko toga.
    tako je kako mora biti, i meni je žao što nisam mogla roditi vaginalno, ali ne osjećam se zato manje vrijedna, to nije bio moj izbor.
    moj jedini izbor je da učinim sve da rodim zdravo i što manje izmučeno dijete, pa pod cijenu da me cili dan režu i šivaju koliko im drago.
    na svu sreću Nino, kao drugi "izvađen" je ružičast, bez komplikacija, nije se namučio i nije prošao onu traumu koju mu je prošao brat, nakon 15 sati dripa uz užasne bolove, ležala sam u vlastitoj plodnoj vodi čitavo vrijeme, mokra, na leđima iako mi je ponestajalo zraka...ali morala sam zbog CTG-a.
    na kraju dok su se oni nabacivali ko će šta će, otkucaji su pali i hitno carski.
    narkoza-hvala ti Bože!!!
    idući dan upala potrbušnice, i temparatura.naravno kad sam mokra ležala 15 sati!

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

poslid, ja potpisujem ancicu, mozda stvarno trebas carski i ovaj put i skroz je bezveze da se oko toga uzbudjujes.
    sve ovo sto si ti doznala sad u trecoj trudnoci, ja sam doznala NAKON tri poroda, a nisam mislila imati vise od troje djece. tako da bih se sad pojela sto ne mogu isprobati prirodni porod :D

nano i beba, drip ne znaci nuzno da ces brzo roditi, a pogotovo ne lako. sva tri puta sam dobila drip, a porodi su mi bili toliko razliciti po duzini, boli, svemu.
    dalje, da bi se izbjegla epiziotomija i pucanje, nije toliko vazna perinealna masaza, nego babica koja vodi tiskanje kod izgona bebe.

Početno

Poslid nemoj se nervirati, ja sam imala dva carska,
    prvi put sam bila uvjerena kako će sve lijepo proći a nije,
    16 sati su me mučili a onda dali drip da bi išao carski, i hiljadu
    i jedna komplikacija, mogla sam roditi mrtvo dijete, ali njima
    je važno samo da sa sebe skinu odgovornost...
    ...drugi put sam znala da me ćeka carski ali sam se bojala i carskog i drugih stvari, ali sam rekla mužu, sve dižem na noge, u jedan ujutro došal u 3 me polegli u 4,40 već sam rodila carski, naime dijagnoza je prvi put bila preuska zdjelica, čim me počeklo tjerati na tiskanje ja sam doktoru rekla nek me vodi na carski jer mali ima i dan danas komplikacije, mala je hvala bogu rođena carski i apgar 10/10..
    ...hoću reći prema svima njima moraš samo zauzeti stav i to je to da sam šutjela tko zna kako bi mi dvije prošle.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

jer vjerovatno je samoj osobi to teško dokazati/ prijaviti Zboru liječnika Hrvatske ili recimo Ministarstvu zdravstva ili na kraju dati i u novine i na TV. Pisati sve ćešće i govoriti o tome sve više. Pa nisu doktor i sestre bogom dani ljudi, svaka čast izuzecima koji vjerujem da postoje. Ali većina je "mudra" i drže se jedni drugih. Te karike se mogu razbiti samo ako postanemo odlučni,
    Da slažem se. Ali ako nemaš supruga sa sobom u rađaoni malo je vjerojatno da će te bilo tko uzeti za ozbiljno. Drugi faktor je ako planiraš još jedno dijete - bojiš se osvetoljubivosti kod drugog poroda.
    Ali ako si na drugom porodu, ne planiraš treći i imaš supruga kraj sebe - mislim da si onda treba dati oduška, i ne dozvoliti si niti da te netko krivo pogleda. Ali opet - i za to ti treba suprug, jer ako se zakvačiš previše, da ti MM pomogne pokupiti stvari i preseliti se u drugu bolnicu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •