Ja sam presretna sto, u sistemu kojem jesmo, nema "ocjena" nego tek na kraju polugodista/godine (od 1 do 4).

Tijekom godine iz svega su ocjene u smislu koliko si ispravno rijesio.

Npr, iz diktata, matematike, francuskog, engleskog, tipa 28/31 ili 24/25 i sl. I uz to ili Bravo ili Fantasticno ili Dobro sto vec.

I onda je nama lakse govoriti o rezultatu u pozitivnom smislu a i njima je lakse dokuciti na sto trebaju paziti sljedeci put kako bi rijesili zadatke jos bolje.

Sjecam se da je i meni kao ucenici taj sistem puno bolje odgovarao kad sam u cetvrtom srednje zavrsila u Americi, a poslije na faksu u Kanadi. Puno je bio transparentniji i i bilo je puno lakse za motivirat se za poboljsanje i ne padat u depru ako roknes na jednom testu ili zadaci.

U prosloj skoli, prije dvije godine, sjecam se jednog Petrinog sastavka (bila je fakat prekrasna prica) i kak je uciteljica na kraju (al bilo je ocito da je to bilo za njene potrebe a ne namijenjeno uceniku) prebrojavala stvari tipa broj pridjeva, veznika, interpunkcije i sl. kako bi na nekoj skali procijenila di je Petra, a njoj napisala s cim je jako zadovoljna, a cemu bi trebala sljedeci put posvetiti paznju (neznam jel primjecujete nijansu - "sljedeci put posvetiti..." umjesto "trebala si...").